Twee AB-lezers kregen te maken met een terugroepactie

Auteur: , 78 Reacties

Terugroepacties. Als autoliefhebber lees je er wellicht geregeld wat over, maar hoe gaat zoiets nou precies in zijn werk?

BMW

Enige tijd geleden kregen we een mailtje binnen van Tom. Tom heeft overduidelijk een werkelijk uitmuntende smaak in auto’s. Hij heeft namelijk een BMW E46 320Ci coupé, hoewel zijn exemplaar waarschijnlijk niet Sienarot is. Eind vorig jaar kreeg Tom echter een brief van BMW, dat zijn Beierse bolide mogelijk een probleem zou kunnen hebben met de airbagmodule van de berijder. Meer specifiek gaat het om een gekke gasgenerator die een te hoge druk op kan bouwen in het geval van een ongeluk. Als gevolg hiervan kan de bestuurder metalen deeltjes in zijn tronie geslingerd krijgen.

Verontrustend nieuws, niet in de laatste plaats voor mensen met een Sienarot exemplaar. Ook @robmulders, bestuurder van een E46 320i sedan, kreeg de brief en postte deze op autojunk.nl.

recall-brief

Enig uitzoekwerk in het terugroepregister van de RDW leidde ons ertoe te concluderen dat het hier om de welbekende Takata-recall gaat. Reeds in 2015 schreven we over deze recall, die de grootste ooit is in zijn soort. Naast BMW namen namelijk ook vele andere autofabrikanten airbags af van deze Japanse toeleverancier. Sterker nog, de merken opnoemen die géén airbags gebruikt hebben van Takata zou een korter lijstje opleveren. Tenzij je het @willeme vraagt uiteraard, want die kent álle merken die ooit bestaan hebben uit zijn hoofd.

In het terugroepregister kan je terugvinden dat het in Nederland gaat om 3-serie’s, 5-serie’s en X5-en. Maar de exacte jaargangen of bouwcodes staan er niet bij. Vanwege het feit dat ik zelf ook zo’n 320Ci heb en géén brief heb ontvangen…Euhm…Ik bedoel vanwege het feit dat de E46 populair is onder onze lezers en ik bezorgd was of iedereen wel een brief ontvangen had, werd er een mailtje gestuurd naar BMW om te vragen hoe de vork in de steel zit.

BMW wist ons te melden dat er in Nederland 22.570 auto’s terug moeten naar de dealer. Als het goed is hebben alle eigenaren automatisch een brief gekregen. Mocht je echter twijfelen, dan kan je je kenteken invullen op de site van de RDW en onderzoeken of jouw goede looks gevaar lopen.78 reacties

Mooi origineel exemplaar!
@bofkont:

Hapklare standaard fabrieksmeuk ..
Nix origineels aan ..
@lincoln: Nee hoor heerlijk OEM ,niets fout aan, wellicht wat saai in deze kale uitvoering.
Maar OEM is altijd goed!!
@bofkont:

Niets fout aan ??
Ok .. vandaar die recall ..
@lincoln: die fout ligt niet bij Bmw vriend ;)
@bofkont: een 330ci of 328ci OEM is heerlijk, maar niet zo’n 320ci. Wat zijn die Europese (of 320) velgen toch lelijk.
@e550: idd wat saai, sowieso is de 320 een matige motor, trekkracht bij lage toeren ontbreekt.
@lincoln: Wat moet het toch kut zijn om zo’n zure azijnzeikerd te zijn.

No offence verder hoor!

Joe!
@nicolasr: Maarten van Rossum maakt De Slimste Mens toch ook leuker?
Alleen de Belgische versie van ‘De slimste mens’ is te pruimen.
Als.ik die zure bek van Van Rossum zie heb ik al gegeten en gedronken.
@nicolasr: Uhm… zo is Lincoln. Al jaren DE grootste relnicht op AutoBlog haha en waar je eigenlijk niet op moet reageren, want anders lacht hij er smakelijk om… U bent gewaarschuwd! ;-)
@nicolasr:

Eigenlijk vind ik heel prettig dat ik een Ikea nooit met een museum verwar ..
Hoe komt BMW aan de contactgegevens van de eigenaren? Ik neem aan dat veel auto’s tweede hands zijn of niet meer in onderhoud zijn bij een BMW-dealer.
@wijsneus: Russische spionnen
@wijsneus: Ik neem aan in samenwerking met RDW.
Die hebben alle info van de huidige eigenaren en dan is een brief zo verstuurd.
@wijsneus:
skynet
@wijsneus: ook via @willeme uiteraard. Die man weet alles!
@wijsneus: Een vriend van me had een autobedrijf en een E46 320d touring in zijn voorraad. Ook hij kreeg een brief om de airbag te laten vervangen. Dit was eind 2014 of begin 2015. Ben niet meer zeker…
@wijsneus: bij mijn auto zijn de bestuurders- en passagiersairbag twee weken ook door dealer vervangen. Sommig onderhoud doe ik bij de dealer en kreeg daarom ook een brief.
Uiteraard kunnen al deze betroffen auto’s niet in één keer voorzien worden van nieuwe airbags. Daarom wordt deze actie gefaseerd uitgevoerd.
Daarnaast moet er trouwens een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen terugroepacties en technische acties.
@e38ossie: de E46 van mn pa is zelfs al 2x geweest, 2 jaar geleden ongeveer voor de bestuurderskant, en vorig jaar voor de bijrijdersairbag.
@wimbraber: Ik gok andersom. De passagierszijde was eerder namelijk. Later kwam gek genoeg de bestuurderszijde erbij.
@e38ossie: Onzin, iedereen krijgt tegelijk een brief. Als het onderdeel in backorder staat worden rijders terug gebeld als de airbag geleverd is. Terugroepacties en technische acties zijn hetzelfde. Er is wel een verschil tussen technische acties en technische modificaties.
@straatzakelijk: Een technische actie is niet hetzelfde. Die gebeuren vaak zonder dat de klant het weet bij het eerst volgende werkplaatsbezoek. Terugroepacties worden de klanten opgeroepen om uit te voeren.
Ik dacht even dat we verhalen dan wel ervaringen kregen te horen van mensen als @robmulders.
Dat ze zelf even kwamen vertellen hoe dit netjes door BMW Nederland is opgelost.

Ik zat er naast.
@BmwMPower: dit is prima opgelost door bmw. Contact op nemen met de garage, super vriendelijk aan de telefoon. Alles netjes vervangen geen kosten en de auto meteen gewassen. Goed geregeld?
Spannend zeg. Ik kreeg in december een brief van de lokale Mazda-dealer voor een recall aan mijn mazda 323 sedan uit 1997?. De contactslotschakelaar moest vervangen aangezien het vet wat erin zit na verloop van tijd geleidend kan worden en dus een kortsluiting kan veroorzaken. Zo interessant is dit dus niet. Enkel een stukje veiligheid die recalls, en verder misschien wel interessant om eens na te denken hoe die dealers/importeurs aan jouw persoonsgegevens en adresgegevens komen.
@ivofga: die kan je gewoon kopen bij de rdw…
@coffeecup: zeker niet, vroeger wel. Alleen voor veiligheidsrecalls zijn de gegevens nog beschikbaar
E46 M3, heb dezelfde brief ontvangen, niet eerder open gemaakt doordat ik er vanuit ging dat het om een reclame actie ging.
Ik kreeg in september een brief van BMW. Dacht ook eerst spam. Maar bleek om de isofix te gaan van mijn X3 F25. Alles is netjes aangepast en de auto ook weer gratis schoon.
@steef28: dan moeten ze de beugels opnieuw vastlassen.
Maar dat is 2,50 uur werk.
@toyotavenray: Volgens de brief ja. In de praktijk soms een halve dag.
Komt wel lekker op tijd dan, die brief. Zag vorige week toevallig dat er, vanaf november, ook een terugroepactie is voor de volvo v60. Heb ik nog niets van gehoord.

Beschrijving:
Door een te snelle opwarming van de koude motor kan er lekkage optreden van koelvloeistof en motorolie. Een te snelle opwarming treedt vooral op bij een direct zware belasting van de motor en een zeer lage buitentemperatuur. Kan leiden tot lekkage van motorolie op hete motordelen en het wegdek, ontwikkeling van brand.

Kwestie van normaal warm rijden, maar toch..
Ik heb een terugroep actie brief gekregen van de welstandscommissie, het schijnt dat mijn nieuwe Toyota Prius het aangezicht hier aantast. Gek hoor.
Ik heb het normale stuur vervangen voor een M stuur. Iemand die weet waar ik kan checken of die airbag wel goed is?
@328ci: ik heb zelf een 330CI met M stuur fabrieksaf. Heb ook de brief ontvangen dus helaas!
@bimmerbas: anders trek ik de airbag er uit en ga ermee naar de dealer om het te laten checken
@328ci: gewoon door de dealer laten. Kost niks en je loot geen risico wat te slopen. Daarnaast zijn airbags géén speelgoed maar levensgevaarlijke onderdelen als je ze los vervoert.
@328ci: ik moet ook nog een afspraak maken, ondertussen neuzen in de showroom van F. Breeman ?
@328ci: je kunt ook tegen een muur rijden. Als je daarna uit ziet als Terminator had je dus wel terug moeten gaan naar de dealer.
@328ci: Check even het onderdeelnummer op de gasgenerator en bel het magazijn van een dealer. Zij kunnen in een oogopslag zien of het de desbetreffende is.
Ik heb een 330Ci, nog geen brief ontvangen en op RDW kan ik niets vinden bij het kenteken van de wagen. Komt die van mij niet in aanmerking? Bouwjaar 2002.

Prachtige kleur trouwens!
@maxidyne: als het goed is ben je dan ook aan de beurt. Ik heb een 330i uit 2004 en moet nu ook weer voor me stuur….
@maxidyne: alle e46 modellen vallen onder deze terugroepactie.
@toyotavenray: Zeker niet alle E46’s. Hoe kom je daar nou bij? Zelf bedacht ofzo?
@maxidyne: je kan het altijd navragen bij de dealer of BMW specialist. Die kunnen het chassisnummer nakijken
@e38ossie: heb vanmorgen uit nieuwsgierigheid eens gebeld met mijn BMW dealer. Kreeg te horen dat ze vorig jaar bij de beurt al zijn vervangen. Nooit wat gezien op de factuur. Hoeft in elk geval niet meer terug! Ze vroegen of ik na 14 jaar bezit een keer wat anders wil. Nee hoor, bedankt!
328i van April 1998 (een van de eerste) maar niets ontvangen … maar kan zijn dat het enkel de 2 fase airbags betreft, auto’s tot modeljaar 1999 hebben een simpel 1 fase systeem. Eerdere actie bijrijders airbag was voor mijn exemplaar ook niet van toepassing.
@e21e30: Dit is juist.
2001 330Ci hier, bijrijders airbag al laten vervangen bij BMW. Je kan op de site van de RDW zien of er nog terugroepacties op je auto open staan.

Ik wist niet dat er bij E46 ook sprake was van de bestuurders airbag
@bender: Die is er later bij gekomen. Jouw BMW komt hier zeker voor in aanmerking.
Ik heb zelf een 320i coupe in de kleur orientblau metallic.
Zijn mooie auto,s en zeker met de zes in lijn. Ook erg zuinig.
@toyotavenray: helemaal waar behalve dat laatste, onder de 9 liter zakt de mijne nooit hoor, tenzij op de boordcomputer, maar dat ding is altijd 10 procent optimistischer dan de realiteit
@humpyourdog: dus als ik 7L op 100 km rijd betekent dat dan, dat ik 8L op 100 km rijd.
@toyotavenray: het scheelt ongeveer 10 procent, dus dat zou dan 7.7 liter zijn. Reken het maar eens uit volgende keer aan de pomp. Wel de tankbeurt ervoor je dagteller en je verbruik even resetten natuurlijk.
Op het moment dat ik mijn E46 Compact kocht stond er op de RDW site netjes vermeld dat de terugroepactie nog open stond. Enkele tijd later stond dit er echter niet meer. En in de tussentijd ben ik nog niet bij de BMW dealer langs geweest. Het is dus niet handig om 100% op de info van RDW te vertrouwen en gewoon contact met de lokale BMW dealer op te nemen. Ook heb ik namelijk geen brief ontvangen.
@raoulkroes: Beste, het kan zijn dat de vorige eigenaar dit voor jou heeft laten doen bij de dealer. De RDW site vernieuwd deze informatie ieder kwartaal. Het zou dus goed kunnen dat het net langs elkaar heen is gegaan.
Ik heb ook ooit gewerkt bij een bedrijf dat onderdelen levert aan de auto industrie en men huivert daar echt voor recalls.

Allereerst, een heel klein incident kan al aanleiding zijn voor een recall. Als er een keer een pallet onderdelen is gevallen maar niet is teruggehaald, waardoor een aantal niet goed functioneren heeft de autofabrikant het recht om alle onderdelen die de 5 jaar daarvoor en de 5 jaar daarna zijn geleverd te laten vervangen (omdat er tussen de vele honderdduizenden onderdelen mogelijk enkele zitten die potentieel defect zijn).

Dan weet je ook dat je wellicht niet zo hard hoeft te trekken aan zo’n recall.
Wat zou de bovenstaande E46 toch opknappen met een andere set velgen.
Zoals deze:

http://m.imgur.com/QV0kh?r

Wel een opvallend kleurtje!
@misterdrogba: style 73 velgen zijn nog mooier voor een E46!
@raoulkroes: zeker, maar niet onder de E46 Coupé vind ik. Die passen beter onder de Sedan. (Al is dit persoonlijk voorkeur).
@misterdrogba: ik heb die inderdaad overwogen, evenals styling 42. Maar uiteindelijk ben ik de huidige wielen steeds meer gaan waarderen. In het echt zien ze er in mijn ogen wat mooier uit dan op de(ze) foto.
@jaapiyo: net zilverkleurige stalen velgen, maar het fenomeen dat je beschrijft herken ik, ben ondertussen ook gewend aan mijn style 45’s. Ook niet echt het toonbeeld van elegantie of sportiviteit…
Gewoon styling 65 erop en gassen.
Wil niet te spuit11 zijn, maar ik dacht dat dit common knowledge was?

Ik ben met mijn 3er al 2x terug geweest. In Augustus 2015 voor de passagiers airbag, en December 2016 voor de bestuurders airbag.
Dat laatste vond ik wel fijn, heb nu een nieuw stuurhart, die was toch wel versleten van al dat getoeter.
@kid1988: Je bent zeker geen spuit11. We zitten naar stokoud nieuws te loeren hier.
Ik heb voor onze skoda begin vorig jaar ook zo’n brief gehad, maar ze hebben er nog niks aan gedaan.
weet iemand hoe dit werkt met een geimporteerde auto?
heb mijn e46 uit 2002 eind september uit duitsland geimporteerd. geen brief gezien.
Hier de eigenaar van de betreffende e46 320ci.

Afgelopen week naar de garage geweest en naar mijn mening ging het meer om een marketing actie dan om de reparatie. Ze waren namelijk nogal teleurgesteld dat bij de algemene inspectie die ze er blijkbaar bij doen niks naar boven is gekomen en ze mij dus geen betaalde reparatie konden verkopen.

Verder als reactie op alle reacties hierboven. Ik had liever een 330 gehad maar deze 320 had werkelijk alle opties die ik wou hebben (harman kardon, m sport buiten en binnen, ingebouwde navigatie enz.) en ziet er een stuk beter uit dan die rode boven aan het artikel. En met een paar aanpassingen die ik heb gedaan (geen katelysator, ac schnitzer einddemper) wordt het gebrek aan koppel gecompenseerd met een symphonie aan geluid.
@tomdahmen:

Een standaard BMW actie dus ..
Wederom nix origineels aan ..
Vandaag voor een onderdeel langsgeweest bij de BMW dealer, die hebben bovenstaand verhaal bevestigd en excuses aangeboden dat zij geen contact hebben opgenomen. Ze hebben wel een afspraak gemaakt voor mijn e46 uit 2004 om airbag bestuurder en bijzitter te vervangen. Zou 1 uur moeten duren.
Heb ook een e46 325i sedan. Heb ook de brief gehad (passagierzijde)en ben bij de dealer geweest. Was binnen 15-20 min weer weg met het idee dar er iets gedaab is. Dealer vond het maar irritant merkte ik.
@michaelp: zwart metallic high exe en voor de velg liefhebbers, style 44
Volgens mij is de E46 op de foto Calypsorot, en niet Sienarot :P
Leuk om eens te lezen hoe dit zo werkt
De gefaseerde uitvoering blijft duren. Kreeg vorige maand (6 nov. 2017) ook de brief voor de vervanging van de bestuurdersairbag (volgens de brief) (én de passagiersairbag, aldus de dealer) van mijn “stahlgraue” BMW 320Ci van 2002 met Styling 42-velgen. Kleur en velgentype worden vermeld om zoveel mogelijk zinloze reacties los te weken :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).