Dik 2.000 euro boete voor hardrijders in Oostenrijk

Auteur: , 19 Reacties

Dus hou een beetje in als je op wintersport gaat naar Tirol, waar de Autobahn-limiet sinds november grotendeels op 100 km/u ligt. Toch is dit nieuws lang niet zo dramatisch als het lijkt.

Winter-Lambo

Sinds donderdag 20 november geldt op grote stukken Oostenrijkse A12 (Kufstein-Innsbruck-Zirl) en A 13 een Vmax van 100 km/u. Wie dit aan de laars lapt riskeert zware straffen. Dat laatste is helemaal niets nieuws: al in 2007 kwam precies hetzelfde in de media, dit soort berichten komt altijd voor het wintersportseizoen om de buitenlanders een beetje angst in te boezemen. Want bange mensen gedragen zich immers het best.

Boetestijging minimaal

Laten we het eens van de andere kant bekijken: waar onze boetes sinds 2007 met tientallen procenten zijn gestegen is het verschil in Oostenrijk (in ieder geval voor de duurste boetes) in 7 jaar tijd nagenoeg nul (hulde!), en zijn ze potentieel lang niet zo vernietigend als in Zwitserland. Bovendien tank je er ook nog eens spotgoedkoop.

Pak dus gerust je snowboard of ski’s en ga lekker op wintersport richting de Alpen. Mits je de cruise netjes laag instelt is er geen vuiltje aan de lucht. Alvast in de stemming komen doe je met de man die al bekend was toen zanger Rinus nog op moest komen, wijlen Willie Batenburg. Ideale muziek voor als je je een beetje down voelt. Ja, wij kennen onze (010) klassiekers.

Met dank aan Chris voor de tip!
Foto: autojunk.nl19 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Valt allemaal reuze mee: tot 30km te hard, is het prima te doen:

Ik weet niet of de ANWB te vertrouwen is, maar over Oostenrijk zeggen ze:

Autosnelwegen
Overschrijding tot 20 km/h: € 30.
Overschrijding tot 30 km/h: € 50.
Overschrijding tot 40 km/h: vanaf € 150.
Overschrijding van meer dan 40 km/h: hoogte boete afhankelijk van de ernst van de overtreding, minimaal € 150.

Dus als je met 135-140 op de teller geflitst wordt in Oostenrijk op zo’n 100 stuk, kom je na correctie op 30km te hard uit. 50 euro’tjes vind ik dan erg goed te doen.
En met een beetje oppassen op onoverzichtelijke stukjes (rondom tunnels etc) heb je toch een erg laag risico om in Oostenrijk gepakt te worden.

Vergeleken met Zwitserland valt t dus behoorlijk mee:
Autosnelweg
Overschrijding t/m 5 km/h: CHF 20.
Overschrijding van 6 t/m 10 km/h: CHF 60.
Overschrijding van 11 t/m 15 km/h: CHF 120.
Overschrijding van 16 t/m 20 km/h: CHF 180.
Overschrijding van 21 t/m 25 km/h: CHF 260.
Overschrijding van 26 km/h of meer: ‘aanzienlijke snelheidsoverschrijding’.

Na 100k km in Zwitserland de afgelopen 5 jaar, heb ik maar 2 keer een 100 bordje gemist en geflitst; toch 2 keer 180 frankies.
Ik lach me altijd de ballen uit m’n broek als ik in Duitsland of Oostenrijk rond tour :)

Waargebeurd (:P) verhaal in Koblenz Duitsland:
Ik rijd het centrum binnen van Koblenz op een 80km weg. Vlak na de bocht staat een bord 30, waar diréct achter een flitspaal staat zonder de mogelijkheid om überhaupt van 80 naar 30 te komen. Flits. Kosten: €85 euro voor 49km/u te hard. Jaar: 2009.

Waargebeurd (:P) verhaal op de autobahn nabij Altenmarkt in Oostenrijk. We rijden 140 op een 130 stuk, blijkbaar stond er een bord 100, niet gezien (na checken stond er een boom voor het bord). Kosten: €28 voor 32km/u te hard. Nog meer lachen: Heb een bezwaarschrift ingediend ivm die boom, krijg ik een best lachen reactie terug van dat ze bij controle op google maps inderdaad geconstateerd hebben dat er een boom voor het bord staat en dat we niet hoeven te betalen, maar dat ze ook 1831 boetes van andere automobilisten hebben ingetrokken :P
@JaxDryke: Als mensen hun verhaal met waargebeurd beginnen is dat voor mij het signaal om het niet voor waarheid aan te nemen.
@vlammer: Mensen die verhalen van anderen niet voor waarheid aannemen vanwege een woordje zijn niet serieus te nemen. Liegen waarschijnlijk zelf veel en letten daarom veel op wat anderen te zeggen hebben en of dat waarheid is of niet.
@JaxDryke: ik heb het met de vignetten, ik was op vakantie op ’n toertocht en we gingen naar berchtesgaden (zuidelijkste puntje van Duitsland) meeste mensen weten wel waarom. maar om daar te komen moet je 1.5 km door Oostenrijk via de snelweg. ik plak nooit m’n vignet op m’n ruit maar schuif hem altijd tussen mn ruit bij de rubbers aan de binnenkant daar. ik sla af en wie staan daar bij op te wachten? het ontvangstcomité Asfinag. 170 flappen kon ik gelijk betalen….
Nondeju, ik ga elk jaar naar corvara maar het rare is dat je op de brenner 140/150 kan rijden zonder geflitst te worden. Al helemaal op het Italiaanse stuk. Zal n lange rit worden…..
@henkhupelschoten: we zien elkaar tijdens de Sella ronde
@basbasbas: Doen we!
In Tsjechië doen ze die snelheidsovertredingen ook op een interessante manier. 10 tot 50 kmh te hard is daar 500 CZK, dat is 18 EUR ongeveer. Gedraag je je als een idioot wanneer ze je aanhouden, dan kan de dienstdoende ambtenaar het bedrag opduwen naar 2000 CZK, oftewel 72 EUR.

En word je geflitst dan krijg je hem niet eens in Nederland. Als inwoner van Tsjechië zelf kan je de procedure in van “Vind maar eens degene die achter het stuur zat”. Niet zoals in Duitsland binnen een half jaar, maar binnen een jaar moeten ze er achter zien te komen wie de bestuurder was. Er zijn speciale bureau’s die voor een flatfee van 100 euro per jaar, de boel gaan lopen vertragen zodat je uiteindelijk geen enkele boete hoeft te betalen. Dus als je wat boetes rijdt per jaar kan je via zijn bureau flitsboetevrij rijden.
@marc_rutten: heb je een linkje van dat bureau ?
100 km/h ipv 130km/h is meer tijd om de prachtige omgeving in je op te nemen. Mooi zo, Oostenrijk is geen land waar je zo snel mogelijk doorheen moet geraken (zoals Duitsland) omdat je anders depressief word.
@mazdarx: Als eens niet zo hard door Duitsland zou rijden zou je zien dat het zo mooi is dat je niet eens naar Oostenrijk meer hoeft ;)
@mazdarx: Ben ik niet met je eens, als je bijvoorbeeld vanuit Duitsland naar Hongarije rijdt en je pakt de route Kassel, Nuremberg, Passau, dan heb je een prachtige route door een glooiend, bergachtig en vooral bosrijk gebied van Duitsland. Als je vervolgens over de E60 door Oostenrijk gaat is het dodelijk saai. Bijna overal een dikke aardenwal langs de snelweg, en elke overpass, brug etc heeft hoge afschermingen.
Ik vermoed dat Oostenrijk niet opstuurt, want ik ben daar overduidelijk geflitst, en heb niks thuis ontvangen. Dit was in Augustus dit jaar. Ook al eens eerder, vorig jaar Kerst, twee jaar terug ook in Oostenrijk geflitst. Geen post gehad.
In Duitsland wel geflists, en wel thuis ontvangen, echter de boetes vallen mee. En nu kost internationaal overmaken ook niks meer, scheelt toch.
2 jaar geleden op wintersport gepakt met lasergun, 80 gereden op een 30 stuk (een dorpje met 3 huizen, gedaan om files te slim af te zijn). De agent vertelde dat je er max 50 mocht rijden. 30 euro cash lappen en we konden weer door!
Tanken is nu inderdaad goedkoop. Gister voor 1.139 EUR voor een liter Euro95… :)
Toch een vraag die mij nog altijd dwars zit. Als die Duitsers in de jaren 40 wat beter hun best hadden gedaan, zouden we dan door heel Europa zonder Vmax tenzij aangegeven gezeten hebben? Aantrekkelijk idee. Toch raar dat als je met 160 over de 5baans A2 rijdt je uit gemaakt wordt als een idioot / crimineel terwijl het blijkbaar prima is om op de hobbelautobahn A3 naar Oberhausen lekker door te vlammen
Die 100km/h was deze zomer van toepassing op dat stuk (elektronische borden), pokketraag, zou verboden moeten worden. Daarenboven zijn de boetes voor milieuovertredingen (aangezien de beperking hier lager is omwille van milieu-redenen) hier dus ook hoger:

30kmh te snel -> 80€ (ipv 50€)

Ik mag hopen dat de regeling dus niet geldt voor Tesla’s, I3’s en Leaf’s (of toch minstens dat de boete niet hoger is).

Extra info: http://tirol.orf.at/news/stories/2679968/
Jammer waarom mag je niet gewoon 130 daar? Paar jaar geleden werd in Oostenrijk nog succesvol getest met 160..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).