Dino 246 GT: Autoblog classic rijtest en video

Auteur: , 34 Reacties

De Ferrari die geen Ferrari-badge waardig was. We reden met deze fraaie machine en maakten er een video van!

Heel even dacht ik “Ferrari” maar toen kwam het besef: dit wordt nog altijd geen Ferrari rijden voor mij. Niet officieel althans, al noemen veel mensen deze auto wel gewoon een Ferrari. De Dino badge was namelijk van het merk dat Enzo Ferrari bedacht om met goedkopere sportwagens als de Porsche 911 te concurreren. Ferrari wilde niet dat het exclusieve Ferrari met haar 12-cilinder motoren over één kam werd geschoren met “bereikbare” sportwagens als de Porsche 911. Officieel is een Dino dus geen Ferrari, maar het DNA van Ferrari zit -ondanks de samenwerking met Fiat voor de productie- diep in de auto. Zo diep zelfs, dat Enzo het merk vernoemde naar zijn op 24-jarige leeftijd aan een spierziekte overleden zoon Alfredo “Dino” Ferrari.

Dino 246 GT

De typeaanduidingen waren ook typisch Ferrari: net als bij de racers werd het aantal cilinders voorafgegaan door de cillinderinhoud. De 206 was uitgerust met een 2.0 zescilinder, de 308 was dus een 3.0 liter achtcilinder, terwijl de 246 waar wij mee rijden een 2.4 liter zescilinder achter de voorstoelen heeft liggen.

Dino 246 GT

De Dino 206 GT werd in een kleine oplage gebouwd, er zijn er slechts 152 van geproduceerd. De Dino 246 was de eerste “Ferrari” die in grote aantallen gebouwd werd en de pers was destijds laaiend enthousiast over het vernieuwende design en de pure (maar minder makkelijke) rij-eigenschappen. Ferrari claimde 180 pk voor de 206 GT maar aangezien de blokken van exact dezelfde productielijn kwamen als de vergelijkbare motoren van Fiat -en dat merk 160 pk claimde voor het blok- lijkt dat marketingpraat.

Dino 246 GT

De klanten voor de Dino wilden meer power en dus volgde de 246 met een 2.4 liter V6 met drie Weber carburateurs. Het blok was echter van gietijzer, de wielbasis groeide iets en ook de body werd van staal gemaakt waardoor de pk-winst (195 stuks) bijna teniet werd gedaan. De 246 kwam er als GT (coupe) en GTS, een spyder met uitneembaar dak. Er zijn 2295 GT’s gebouwd en 1274 Spyders. Totaal werden er dus 3569 gebouwd

Dino 246 GT

Uiteindelijk werd in 1973 de Dino 308 GT4 voorgesteld als vervanger van de 246. Deze had een stuk strakker design van Bertone (de eerste Dino’s werden door Pininfarina getekend) en kreeg een 3.0 V8 met 250 pk. Het chassis was wel op de 246 gebaseerd. De 308 bleef in productie tot 1980, er kwam tussendoor ook nog een mildere versie met 170 pk op de markt.

Dino 246 GT

Er waren wat kleine verschillen per markt, de Dino die wij reden is origineel in de Verenigde Staten geleverd en heeft andere knipperlichten dan de Europese Dino 246 GT. Opties waren aangepaste Group 4 wielkasten en de stoelen uit de 365 GTB/4 Daytona, die vaak in combinatie met Campagnolo wielen werden besteld (die ook onder “ons” exemplaar te vinden zijn).

Dino 246 GT

Rijden in de Dino 246 GT is leuk, ik kan er niks anders van maken. Los van het feit dat ik dit een fantastisch mooi getekende auto vindt (alleen daarom zou ik hem al willen hebben) is het geluid van een gietijzeren zescilinder uit de vroege jaren ’70 een geluid wat voor mij bijna niet te overtreffen valt. Het is niet heel moeilijk om hard te gaan met deze Dino, al schijnt het op de limiet (waar ik uit de buurt ben gebleven) een listige auto te zijn als we de journalisten van die tijd mogen geloven. Sturen op lage snelheden is een prima manier om extra biceps te kweken maar eenmaal op gang voelt alles precies en direct aan. De versnellingsbak schakelt strak en precies en de motor laat zich lekker door z’n toeren jagen.

Dino 246 GT

Dit is een auto waarmee ik graag een paar Alpenpassen over zou jagen. Raampje open, radio uit, de snerpende zescilinder die weerkaatst tegen de bergwanden. Heerlijk lijkt me dat, wat een lekker fel en venijnig wagentje is dit zeg. Het is niet zo verfijnd als een Porsche 911 S uit deze tijd maar juist dat rauwe spreekt me aan in deze auto. Het gebeurt me niet vaak dat ik hebberig wordt van Italianen maar een Dino 246 GT krijgt nu toch wel definitief een plekje in mijn droomgarage.

Dino 246 GT

Helaas blijft het voor mij voorlopig bij dat woordje “droom” want deze auto heeft een vraagprijs van €325.000 euro. De liefhebbers van de zeldzame centerlock wielen kunnen óók bij Gina Classics terecht op dit moment, want er staat ook een exemplaar van 1970 (de zogenaamde L-serie) met die wielen erop te koop voor €359.000 euro. Rijkdom, ik zou er wel raad mee weten.34 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Als er een stemming komt welke kar van Gina Classics jullie in het volgende stukje gaan verkopen, mag ik dan stemmen op die mooie Porsche 924 Carrera GTS Clubsport?
Leuke bak, zoals gezegd fraaie lijnen maar die vraagprijs…..
@gash:
Die vraagprijs is gewoon marktconform, die dingen zijn nu eenmaal erg gewild en de prijs zit al zeker 20 jaar stevig in de lift.

Niet dat ik het geld heb maar als ik het zou hebben zou er zeker eentje in mijn droomgarage staan.
Voorlopig mag ik al blij zijn als die 4C er komt..
@tupperware:

Nou, voor dat geld wil ik er dan wel minimaal 20” velgen onder hebben…
@gash:

Die is gek, 20 inch onder een Dino…
Met spinners hoop ik?
En vergeet de Autostyle spoilerset niet he?
Heerlijk dit soort artikelen, mogen zeker terugkomen ;)
Prachtige foto’s van een bloedmooie auto! Lekkere vintage feel.
Ooit te koop voor een habbekrats…
@norge: Ja! Waren die dingen een paar jaar geleden geen €40.000,-? Ik dacht die dingen ooit nog achter in de autotrader te hebben zien staan, op het kenmerkende telefoongidspapier..
@Jochempie:

60.000 gulden voor een hele mooie :)
@gash:
Dan praat je wel over 30 jaar geleden, John Bosch heeft er midden jaren 80 inderdaad zoiets voor betaald.
@norge:
Ja weet ik.
Heb ik nog meegemaakt.
10 ruggen Hollands geld ooit voor een blauwe, die langzaam aan het bruin worden was, met een verotte koppakking en een verramponeerd licht interieur.
Dingen kostten toen al een godsvermogen qua onderdelen en waren een nachtmerrie voor iedere plaatwerker.
En de verkoop prijs rechtvaardigde toen een complete restauratie echt niet.
Voor minder kocht je een betere, meer betrouwbare en snellere V12 E-type Coupe.
@desjonnies: E-type meer betrouwbaar?… Of net iets minder onbetrouwbaar ;-)
Hij heeft weer gelijk, die kale !
De Dino motor was ontstaan uit een discussie tussen dino & Enzo Ferrari en Vitorio Jano, de man van demotoren bij Ferrari destijds.
En is eigenlijk gejat – het idee althans- van de Lancia V6’sen.
Die aluminium 2 liter voldeed gewoonweg niet, dat was een bagger blok en omdat FIAT Ferrari had overgenomen, werd Ing Lampredi op de zaak gezet, Die veranderde het blok en het werd een gietijzeren blok, gewoon bij FIAT gemaakt

Vergeet immers niet dat FIAT in dit segment ook 2 ijzers in het vuur had, die dit blok gebruikten : de door Bertone ontworpen FIAT Dino cCoupe en de door Pininfarina ontworpen FIAT Dino Spyder

Tevens wilde FIAT zekerheid hebben over de productie van die blokken.

De andere auto, die met dit blok wereld beroemd is geworden is de Lancia Stratos.

Zo’n 206 is inderdaad de meest exclusieve, maar doe mij deze maar.
“gewoon”een 246.
Naar mijn beleving 1 van de mooist smoeltjes uit de geschiedenis der spoooortwagens,
en ik kwijl altijd bij het in van die kangerou koplampen, die dit exemplaar ook heeft van Mijnheer Carello, en geloof me die twee koplampjes (niet op de USA versie) die kosten een vermogen.
Jarenlang hebben er twee Dino 6-sen bij mijn maat onder de werkbank gestaan in de werkplaats, die waren gewoon over uit twee FIAT Dino Coupe’s, die ruilde je in voor twee keer nix toendertijd niemand wilde zo’n kreng hebben door de reputatie van Ferrari motoren.
E is er ééntje ooit verkocht, een paar jaar terug aan een man die zo’n Lancia Stratos Hawk replica aan het bouwen was.
Die man was dolgelukkig, en mijn vriend helemaal !
Dat andere blok, dat bleek niet meer te redden en de ondereen zijn voor en vriendenprijs aan die zelfde man verkocht.
@desjonnies: Ik begrijp niet dat jij hier nog niet een blogger bent. Je schrijft echt amuserend!
Een van de allermooiste koetsen van Ferrari ooit. Als het niet om de historie eromheen is dan vanwege de poging van Ferrari om een nieuwe weg in te slaan. Circa 10 jaar geleden ging een goed exemplaar voor 50-60k, kijk wat het nu doet. Geen GTO in de maak maar wel een model wat in de toekomst nog waarde zal bijschrijven.
@pieterbas_vencken: Dat dus.Gelijk.En waar.
Leuke review en mooie foto’s!
Heel mooi stuk @CasperH
Wat een mooi ding. Hebben!
Tussen €325.000,- vragen en krijgen zit een wereld van verschil.imo zit deze auto op maximaal € 220.000,- TAX.
@CasperH: Je doet het goed, je presentatie hoe je het vertelt is duidelijk en helder.

Een hoop vragen van mij zijn beantwoord hiermee, vaker zulke filmpjes doen graag.
@agera: Helemaal mee eens!
Prettige stem om naar te luisteren, veruit de beste bij autoblog.
Keep up the good work!
Lijkt wel een kikker…
@e1000bmw523i:
Nee, dat is deze..
http://blog.powerchallenge.com/wp-content/uploads/2008/12/frog-001.jpg
@tupperware: Kom op, alleen maar omdat die Sprite kikkerogen heeft, is het nog geen kikker ;)
Maar hoeveel ken ie trekken? Ken ik ermee met me kip naar de camping in Noord-Frankrijk? En kennen er dakdragerts op?
@swaffelaer:
Ik heb zo’n ijdelheids tekst onder mijn nummerplaat zitten.

Daar staat :” Alfa’s zijn rood en hebben geen trekhaak ” – overigens de uitspraak van een -te- vroeg overleden vriend en Alfisti, noem me sentimenteel maar uit zijn naam heb ik mijn 159 gekocht

Die uitspraak geldt ook voor Ferrari’s …
Gina Classics heeft echt wel pareltjes zeg, Allemachtig wat mooi! Maar die prijs o.0

Sidenote: K had nog bijna foto’s kunnen schieten van een 308 Dino @ Italia a Zandvoort. Kutblackberry. Jammer…
Wat is die Dino 308 toch lelijk in vergelijking met deze.
@burninrubber: Vind je ? Ik vind dat ook een hele mooie auto.
http://sunautoworld.com/images1/ferrari-308-gt4-dino-1.jpg
Ik dacht net als @norge, dat die Dino’s een paar jaar geleden voor een appel en een ei (de prijs van een nieuw golfje) van hand wisselden. Een dikke 300K is echt wel serieus verschieten. Precies duurder 2ehands dan z’n tijdgenoten van ferrari.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).