Porsche 911 S 2.4 Targa: Autoblog classic rijtest en video

Auteur: , 36 Reacties

We reden de Porsche 911 S met "olieklepje", één van de meest gewilde Porsches onder verzamelaars.

“We willen auto’s maken die direct vanaf de productieband kunnen deelnemen aan races.”

Dat was de tekst die je kon lezen in de folder van de Porsche 911 uit 1972. De sportieve ambities van het merk met de motor achter de achteras zouden in de 50 jaar dat de 911 bestaat ruimschoots waargemaakt worden. Toch was de 911 in die jaren niet per definitie supersportief, een instapper 911 T kocht je in die jaren met 130 pk, geen monsterlijke hoeveelheid vermogen. De 911 E deed het met 165 pk al een stuk beter maar was meer op luxe gericht. Nee, voor een snelle 911 moest je destijds de 911 S hebben. Deze beschikte over 190 pk en dankzij de compacte buitenmaten en het lage gewicht waren leuke prestaties mogelijk. Een sprintje naar honderd kostte 7 seconden in de 911 S, terwijl een topsnelheid van 230 kilometer haalbaar was.

Porsche 911 S Targa 2.4 1972

De variant met uitneembaar dakpaneel kwam in 1967 op de markt en werd Targa genoemd, een knipoog naar de successen die Porsche boekte in de beruchte Targa Florio op Sicilië. De 2.4 911 S is voor velen de beste vroege Porsche 911, als we de inmiddels vrijwel onbetaalbare 2.7 Carrera RS even buiten beschouwing laten. Het model met olieklepje is daarbij extra zeldzaam.

Porsche 911 S Targa 2.4 1972

Het verhaal achter het klepje is een artikel op zich waard, maar ik zal het even kort uitleggen. De Porsche 911 had een nogal overstuurd weggedrag, zeker op de limiet. Daardoor was het niet bepaald een makkelijk handelbare auto voor onervaren chauffeurs. De oorzaak was simpel: bijna al het gewicht hing achter de achteras. Ga te hard een bocht in en je krijgt een forse dosis overstuur, in het juiste spoor blijven is dan echt een uitdaging, tenzij je Walter Röhrl heet. In een poging de balans van de auto te verbeteren besloot Porsche om voor modeljaar 1972 de olietank te verplaatsen. De tank zat namelijk achter het rechter achterwiel, maar door de tank vóór het rechter achterwiel te positioneren werd het gewicht van de tank (inclusief 8,5 liter olie) tussen de wielen geplaatst.

Porsche 911 S Targa 2.4 1972

Het olieklepje kwam alleen terecht op de plek waar bij heel veel mensen de tankdop zat. De 911 heeft al sinds jaar en dag de tankdop links op de neus zitten. Het verhaal gaat dat er nogal wat klachten bij Porsche binnen kwamen over mensen die benzine in hun oliereservoir hadden getankt. Porsche besloot in ieder geval al na een jaar om de olietank weer op de plek onder te brengen met de olievulling onder de motorkap. Daarmee werd de 911 met olieklep dus een bijzonder zeldzame verschijning. In 1974 werd dit model 911 vervangen door het model met de zogenoemde “harmonicabumpers” die door velen als minder mooi worden bestempeld. Maar let op mijn woorden: nu de prijzen van de pre-1974 911 de pan uit beginnen te rijzen is de eerstvolgende 911 waar hetzelfde mee gaat gebeuren de 911 met harmonicabumpers. Nu zo’n 911 op de kop tikken is hoogstwaarschijnlijk geen slechte investering.

Porsche 911 S Targa 2.4 1972

Maar terug naar de Porsche 911 S 2.4 Targa die ik nu voor m’n neus heb. Dit is voor mij vrijwel de perfecte auto, een vroege 911 met de lekkerste motor. Natuurlijk is de 2.7 Carrera RS nóg begerenswaardiger maar die zijn voor mij zeker onhaalbaar. Zelfs de meest verrotte exemplaren zijn voor mij de eerst komende tien jaar niet te veroorloven, laat staan een fatsoenlijk rijdbaar exemplaar. Nee, een 911 S zou ik héél graag op de stoep zetten en zeker in de staat zoals deze auto.

Porsche 911 S Targa 2.4 1972

Gina Classics kocht deze auto en liet hem vervolgens bij een specialist achter met de boodschap “maak hem beter dan nieuw”. En zo geschiedde, de auto heeft sinds de restauratie iets meer dan 1300 kilometer gereden en ziet eruit alsof hij zo de showroom uit is gerold. Alles oogt en voelt letterlijk als nieuw: de motorruimte, de lak, het interieur, alles. De auto stamt oorspronkelijk uit eind 1971 maar is van modeljaar 1972. De lakkleur heet Blutorange Tangerine en het interieur is uitgevoerd in zwart leder. De auto is tussen 2011 en 2014 volledig opnieuw opgebouwd door Nederlandse specialisten. Het stuur werd op verzoek van de eigenaar vervangen door een exemplaar uit een 2.7 Carrera RS omdat deze iets kleiner is. Een fijne aanpassing want daardoor kan ook ik gewoon lekker zitten. Het standaard stuur is wat groter en dat komt de zitpositie voor de wat langere mensen niet ten goede, met name omdat de versnellingspook dan in de weg komt te zitten.

Porsche 911 S Targa 2.4 1972

Deze Targa ziet er niet alleen uit als nieuw, maar rijdt, stuurt en schakelt ook als nieuw. De restaurateurs hebben vakwerk geleverd, dat is duidelijk. De 911 uit deze tijd blijft één van m’n favoriete auto’s. Het raspende geluid van de zescilinder boxer is ook zo verslavend. Rustgevend op het moment dat je laag in de toeren zit en als maar opzwepender zodra je de toerenteller richting het rode gebied jaagt. Persoonlijk vind ik de coupé mooier maar een Targa heeft als voordeel dat je wat meer van dat blok hoort natuurlijk. Verslavend leuk, zo’n oude 911.

Qua weggedrag valt er weinig te melden wat we nog niet weten over een oude 911: op de limiet is het een fel wagentje, blijf je daar tien procent van weg dan kan je je prima vermaken. Dankzij het gewicht op de achteras verlies je zelden grip bij het accelereren dus de kunst is om de neus zo snel mogelijk de bocht uit te sturen, doe je dat goed dan kan je al heel snel op het gas. Met een auto als deze is het nog écht een kunst om hard te gaan, iets wat ik met dit zeldzaam mooie exemplaar maar even niet ga doen. Lekker op 80% spelen is ook al heel leuk in een auto als deze.

Porsche 911 S Targa 2.4 1972

Meer weten over deze 911? Op de site van Gina Classics vind je (naast de prijs van €159.000 euro) ook het complete verhaal achter deze 911 en de restauratie ervan. Ook de folder uit die tijd is er te vinden, leuk om eens te bekijken. Mocht je tot aankoop overgaan en iemand zoeken om deze auto rijdend te houden de komende jaren, stuur me dan even een mailtje. Dit is wellicht mijn droomauto, al blijft er natuurlijk altijd die verdraaide 2.7 Carrera RS…36 reacties

Droomwagen! En bijzonder leuk filmpje, wel stevige prijs..
Mooi verhaal Casper, maar ik zou dan toch gaan voor een bereikbaarder exemplaar, dan maar geen olieklepje.
Het is natuurlijk wel een plaatje.
Ik vind die generatie Porsche 911 in mijn ogen een van de mooiste auto’s die ooit gemaakt werden…Dat compact design en die sportieve uitstraling is de ideale combinatie voor een wereldwijd succes.Deze auto heeft de auto omgevormd van brede Amerikaanse waanzinbakken tot compacte wagens met een simpel te vatten design.De Porsche blijft nog steeds tussen al dat Italiaans geschreeuw nog steeds een gevestigde waarde in de sportwagenverkoop…
@mrniesoe:
Verander Porsche door Mustang en jouw statement klopt nog altijd even veel. Just saying
*Gaat veel kritiek over zich heen krijgen*
Ik vind de volgende generatie mooier.
@bsxc2: nee,ik vind die generatie ook mooi :)
Ik zeg………….koop een jongere, de fijnste was die uit de tachtiger jaren 3 liter Carrera
De é’n na fijnste die eigenlijk noooit uit mijn hart is gegaan was het kreng van een 2.7 liter uit 77.
Beiden Coupés, omdat ik van mening ben dat een stalen dak fijner is op een 911.
Wat ik absoluut eens ben met die kale (Casper) is het rauwe geluid van die 6 cilinder en dat deed die 2.7 vreemd genoeg net iets gemener en rauwer dan die drie liter.

Vooral als je de 4000 RPM bereikte, dan ontstond er een soort dramatisch gillende S.M. Helga die in een zwart pakje met een zweepje achter je stond en maar ” schneller schneller schneller du schweinhund “brulde.
En da’s voor mij een ouwe 911, enigszins geciviliseerd, maar als ze in haar zwarte pakje achter je aan zit, moet je echt uitkijken.
’t is werkelijk de enige auto geweest waarin ik letterlijk tot drie keer toe bijna een hartaanval heb gekregen; ik zette hem te snel een bocht in en remmen, dat is een recept om te verongelukken.
Sturen desjonnies, sturen desjonnies en sturen dacht ik,niet niet remmen.
Ik heb het gehaald.
Want één keer was echt kantje boord en had ik hier niet gezeten.
Die 3 liter is verdwenen, die 2.7 liter heb ik aan een liefhebber en verzamelaar verkocht die hem nooit meer weg doet, het is zijn lieveling met zijn mooie chique bronskleurige ‘velletje’ en zijn dikke Fuchsen.
Geen spoilerts maar een naakte 911, want die zijn het mooist !
wil ik er nog eentje, nee bedankt.
Maar ik kan Casper helemaal begrijpen !
@desjonnies: Kan je gewn Desjonnies blog beginnen, ik ben zeker niet de enige die jou reacties met plezier leest laat staan de artikelen die je hier hebt geschreven.
@mclarenf1lm: I agree. Heel goed idee.
@desjonnies:
Kan ik me helemaal in vinden! Voornamelijk de 3.0 Carrera is een echte klassieker geworden, met die 200 pk en die vlot in de toeren klimmende flat 6 bijna zo leuk als een 2.7 RS. Werden trouwens ook slechts in ’75 en ’76 gemaakt. Dus indien de jouwe van de jaren ’80 was, dan zal het een 3.0 SC geweest zijn (die liep tot ’83 toen de 3.2 kwam).
@StijnB:
Idd was een RS.
Waren een jaar of 10/12 geleden (toen ik hem kocht) helemaal net zo duur eigenlijk.
@desjonnies:
Nee die drie liter was een SC volgens mij
Die 2.7 was een gewone coupë
Ik weet gelijk weer waarom ik per sé die 2.7 liter wilde, omdat die Carrera RS er ook eentje had.
Wat een charme heeft de 911 toch. Voor mij ook het summum qua auto’s. Leuk geschreven stuk Casper. Dit soort artikelen leest de echte autoliefhebber erg graag. Leuk onderwerp en genoeg achtergrondinformatie om het artikel interessant te houden en er iets van op te steken.
Wat een pareltje zeg! Geweldig mooi! Maar die prijs *slik* allemaggies adriaan!

Weer een leuke test, complimenten!
Zelfde top snelheid als m’n mercedes 280 se 4.5 liter. Waar was porsche toch mee bezig…..
@henkhupelschoten:

Dat motorblok is wel bijna 2 x zo groot, en met al z’n comfort, de grotere wielbasis en geluiddemping is de beleving een stuk minder heftig..
@EJS: zou je denken
@henkhupelschoten: Nou met 2 cilinders en 2,1 liter minder hetzelfde resultaat bereiken?
@Thomasio: zelfs een veel beter resultaat
Niet mijn ding maar leuke test Casper, vind de tekst eerlijk gezegd nog beter. Leuk geschreven!!
Dit is waarschijnlijk een domme vraag,maar is dit een 993 of heeft dat er niks mee te maken?
@daniel23ccx: nope. Deze generatie 911 staat ook wel bekend als de 911 classic. De 993 zou pas bijna 2 deccenia na (specifiek) deze Elfje. Is het duidelijk zo?
@toyotafortuner: Dus dit is de aller eerste 911?
@daniel23ccx: in zekere zin wel.
@daniel23ccx:
Eigenlijk -pardon me if I’m wrong- een 901

Maar omdat Peugeot het copy-right had om modellen met een nul in het midden van het modelnummer te brengen, werd er vanuit het Franse Sochaux een boze brief naar Züffenhausen gestuurd, en werd de 901 de wagen die we nu kennen als de 911.

Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden wel…
@desjonnies: En om het helemaal compleet te maken… De eerste 911’s uit 1964 heten officieel wel 901, de ’65- en later officieel 911. Modelnaam is F-Modell. De “Impactbumpers” (dus na ’73) heetten G-Modell. Wel hebben de onderdeelnummers de beginletters 901 ipv 911 (als ik het goed heb totdat de 964 uitkwam).

Het F-Modell werd ook geleverd met de detuned 4-cylinder van de 356, van 95 naar 90 pk. Dit type is exact hetzelfde qua carrosserie, behalve de naam, wat interieur-accessoires en het motorblok. Deze wagen heet een 912. Tot 1968 waren de 911 en 912 short wheel-based, daarna nam de wielbasis iets toe. Makkelijk te zien aan het hart van de achtervelg, bij de SWB eindigt het hart iets voor de punt van de zijruit, bij de LWB eindigt ie precies evenwijdig aan het velghart.

Toevallig heb ik enkele weken geleden een 912 barnfind gedaan, de auto is in uitmuntende staat. Behoorde 22 jaar tot een alleenstaande vrouw die er niet meer mee kon rijden. Auto stond al jaren droog in een schuur, en is compleet roestvrij. En nog matching numbers ook. Auto is gewoon rijden weg gezet, en rijdt nu weer als vanouds na wat onderhoud. Lak is in zeer goed staat, eveneens als het interieur wat de tand des tijds meer dan overleefd heeft.

Deze zal niet snel weg gaan, dat kan ik je weg zeggen!
@madvillain:
Kijk, dat noemen we nou een baas hier op AB !
Mannen die het naadje van de kous weten !
De 2.7 Carrera RS is toch wel een heerlijke bak, deze Targa is daarbij ook echt een plaatje.
Sodeju wat een gaaf ding!
Erg mooi. Maareh… kweenie.Die Porsches worden toch wel echt duur. Het is natuurlijk een gevalletje “wat de gek er voor geeft”, maar je kan ook wel erg veel andere leuke auto’s voor dit geld kopen.
En ik maar zeuren thuis dat de ’67 911 Targa niet weg mocht! Zucht.
Waarschijnlijk een klap meer waard geworden én nog steeds een leuke auto om mee op pad te gaan.
Zo zie je maar dat constructiefouten ook tot hogere verkoopwaarde op de tweedehandsmarkt kunnen leiden. Had porsche een recall
Tsja…ik vind het wel de leukste 911, of eigenlijk deze samen met de opvolger met wat dikkere bumpers die tot de 964 de dienst uitmaakte, maar die prijs joh…

Ik weet dat ze net als alle klassiekers de laatste paar jaar geëxplodeerd zijn in prijs maar nog niet zo heel veel jaar geleden begonnen redelijke exemplaren van dit model ergens tussen de 20 en 30K…het begon zelfs bij 15K maar goed dat waren ongetwijfeld exemplaren die ‘wat werk’ nodig hadden. Targa’s waren (zijn?) daarbij doorgaans goedkoper dan coupés.

Dus om er 159.000 Euro voor neer te tellen dat zou nooit doen. Ik vind het tof dat klassiekers zo in het zonnetje staan tegenwoordig maar sommige prijzen gaan nergens meer over, puur speculatiewaarde.

En dat olieklepje kan me gestolen worden. Lekker belangrijk joh, het is verder zo goed als precies dezelfde ervaring als een 911 uit de omliggende jaren. Sterker nog doen mij er maar een zonder extra paneelnaden in de koets.
Ik zeg, meer van deze classic reviews!
@CasperH Mooie test Casper, goed verhaal en gefilmd.Ondanks dat ik een hekel heb aan groene platen op foto’s en video’s; Top gedaan jongens!
Huh, geen link naar autojunk? Gaat alles wel goed hier?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).