Dit betaalt Amazon voor het Top Gear-trio

Auteur: , 41 Reacties

Zoals verwacht: Jeremy, James en Richard lopen binnen.

Dit betaalt Amazon voor het Top Gear-trio

De Top Gear-heren hebben samen met producer Andy Wilman getekend bij een streaming dienst. Het is alleen geen streamer geworden waar we hier in Nederland bekend mee zijn. Dat is ronduit jammer, maar ergens hadden we het kunnen zien aankomen. Het zijn momenteel immers de concurrenten van Netflix die grof geld bieden voor toptitels. Zo kocht Yahoo onlangs de serie Community (of wat daar nog van over is), legde Hulu $130 miljoen op tafel voor alle seizoenen van Seinfeld en is het de videodienst van Amazon die nu het olijke trio strikt en daar héél veel aandacht mee gaat genereren.

Welk bedrag daarmee is gemoeid werd door beide partijen niet bekend gemaakt. De Financial Times komt vandaag echter met het verlossende woord: Amazon betaalt $250 miljoen (€227 miljoen) voor drie seizoenen autotainment, bestaande uit 36 afleveringen. We krijgen ieder jaar dus 12 verse episodes. Ongeveer gelijk aan het ‘oude’ Top Gear. Of er ook specials worden gemaakt is niet bekend.

€6,3 miljoen per aflevering

Dit bedrag gaat uiteraard niet direct naar de bankrekeningen van Jeremy, James en Richard. Met het geld wordt de volledige productie bekostigd. Van bokszakken personeel, transport, tot de peut die in alle supercars wordt gegooid. Noem het maar op.

Wat we dus krijgen is én een autoshow met een monsterbudget, én producent Andy Wilman die opnieuw de ‘bewindvoerder’ wordt. Wilman stond aan de wieg van het Top Gear-succes met de drie heren. Reken er dus op hij de juiste tone of voice weet vast te houden. In een interview stipt Wilman ook nog even aan dat ze van Amazon alle vrijheid krijgen. Geen BBC-moraalridders meer:

“They’ll give us the freedom to make the programmes we want – and you know how we love that freedom – there’s a budget to produce programmes of the quality we want and this is the future. No one telling us what we can and can’t do, just us hopefully producing great programmes. It feels really liberating.”

De opnames beginnen later dit jaar. In 2016 verschijnt het eerste seizoen op televi, pardon, op de servers van Amazon.

Beter reserveren ze een klein gedeelte van het budget voor een scheerapparaat41 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Haha, immens veel geld als je weet dat Top Gear destijds aan de BBC verkocht werd voor 8 miljoen…De heren hebben de buit binnen, me dunkt!
@mrniesoe: aan de BBC verkocht werd???

Top Gear is een programma van de BBC. Alles gerelateerd aan Top Gear is eigendom van de BBC. Star In A Reasonably Prived Car, The Stig, The Cool Wall: allemaal eigendom van de BBC….

Daarbij heb ik een beetje een Kopspijkers Kater hieraan over gehouden. Top Gear is een BBC programma. Niet van de commerciële partijen. En juist daardoor had het een charme. Kopspijkers was het best bekeken programma in Nederland. Maar toen het naar Talpa ging was het ineens een doodgeboren kindje.

Ik ben zeer benieuwd, maar niet verast als het ineens voorbij is….
@gtwillem: top Gear was eerst onder andere van jeremy en nog een paar. Een aantal jaar geleden zijn pas alle rechten volledig verkocht aan de bbc. Ik heb de exacte getallen niet paraat maar er is zelfs hier op autoblog over geschreven.
@lekbak: Top Gear bestaat al sinds 1977. Toen was Jeremy Clarkson net 17. In 1988 werd Clarkson een van de mede presentatoren. In 2002 kwam de nieuwe stijl Top Gear, bedacht door Clarkson en Wilman. Dat hij daarvan een paar patenten had zou kunnen, maar de BBC had Top Gear al jaren voordat hij erbij kwam.
@gtwillem: ik reageer via de mobiel dus ik heb geen linkje, maar als je op autoblog het artikel van 16-07-2013 zoekt kan je er iets meer over lezen.

Hoe het exact in elkaar zit staat er niet bij maar dat clarkson enige vorm van rechten aan de bbc heeft verkocht is een feit (via het bedrijf wat eigenaar is).
@lekbak: dankjewel! Ik zie het! Dan nog is het voor mij niet duidelijk hoe het voorheen geregeld werd (zal dan wel een andere maatschappij zijn van de Beeb.)
@gtwillem:
Hier, ga uzelf onderwijzen. Met al die verontwaardigde vraagtekens…

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bedder_6
@JvT: thanks!!!
Drive2pine gaat het heten dat past op zich ook wel bij de boys
Wie is die engerd met dat baardje
@qoekje: Kuch midlife crisis
@qoekje: Met dat schaamhaarbekkie? “The smallest creature on earth”
@qoekje: Een echte man heeft een baard, punt.
@gop1: ja net als die eurovisie zangeres.
@g40freak: dank je wel daar ging m’n ontbijt…
Zo te zien heeft Hammond alweer een midlifecrisis…. Owja, ben benieuwd wat de afleveringen gaan brengen!
Ik hoop echt dat het wat gaat worden, echt waar. De strapatsen die het olijke trio wist uit te halen was hi-la-risch. De Vietnam special, de Botswana special, de zoektocht naar de mooiste wegen, de challenges in een gebruikte auto: allemaal kijk ik ze nog graag nog een keer. Zeer vermakelijk.

Maar ik ben benieuwd wat ze met hun herwonnen vrijheid gaan doen. Want laten we eerlijk zijn: het klad zat er al wen beetje in. De vergezochte vergelijkingen en gescripte flauwe grappen gaven aan dat de inspiratie een beetje op leek. Qua informatief autoprogramma was het al snel gedaan, maar het entertainment werd ook minder.

Echter, de productie stond altijd op zeldzaam hoog niveau. Wie weet wat het gaat worden. Als ze iets meer auto’s en iets minder onzin doen kan het nog wat worden ;-).
@gtwillem: De laatste jaren keek ik al niet meer, zoals je zegt gescripte grappen en zomaar nieuwe auto’s vernietigen, denk aan een twingo die ze zo het water in reden, een dacia die ze laten aanrijden door een trein etc. Na de India special was ik gewoon echt boos, tenenkrommend was die aflevering.
@gtwillem: met een groter budget kunnen ze misschien wel een totaal nieuw aspect toevoegen aan de show. En uiteraard meer doen met auto’s.
@gtwillem: wat mijn “breek momentje” met top gear was, was in de aflevering dat james may ging rallyrijden.
Ik vond het echt leuk om te zien hoe hij beter werd, sneller ging rijden enzo.
Totdat jut en jul “leuk” kwamen doen.
Toen was ik het zat.
Entertainment is leuk, maar snel eentonig en hetzelfde.
Stukje info is ook wel eens leuk.
Ik had het nooit verwacht, maar soms is fifth gear helemaal geen verkeerd programma.
@g40freak: helemaal meer eens. Topgear is leuk omdat het toegankelijk is voor de collega die geen reet van auto’s af weten en omdat zelfs de vriendin/vrouw wel mee wil kijken. De echte autoliefhebber (die wat verder komt dan autoweek), die kijkt The Fifth Gear. Die mannen en vrouw kunnen zelf tenminste echt rijden. En het enthousiasme voor de auto’s waar ze in rijden zie je ook echt.
@g40freak: ik was laatst die aflevering aan het kijken. Tanner Foust legde James uit hoe zo’n Rallycross Polo te besturen. Dat was echt leuk om te zien. En toen die andere twee kwamen had ik ook zo iets van ‘gaan we weer’.

Maar ook de roadtrip naar Australië was een beetje overbodig en niet eens zo vermakelijk. Ook met die ambulances was een beetje een herhaling (dan kijk liever nog een keer de variant met de politie wagens). Maar de Argentinië special was nog wel de grootste teleurstelling. We weten allemaal dat Clarkson een chauvinistisch zwijn is, maar dat kenteken was echt een grap te ver. Met name het ontkennen was erg zwak.

TopGear is een van de weinige televisie-programma’s die ik kijk, en ook de nieuwe variant ga ik zeker een kans geven. Maar dat neemt niet weg dat ik het gevoel heb dat de houdbaarheid tanende lijkt te zijn.
@gtwillem: Een beetje tegengas van de BBC heeft het programma niet verkeerd gedaan. Dan komen er juist creatieve ideeën boven drijven. Hoe gaan we iets doen wat eigenlijk niet mag. Naarmate het programma populairder werd ging de creatieve kwaliteit achteruit. Waarom zouden ze ook, ze mochten waarschijnlijk steeds meer en iedereen vond het toch leuk. Waarom je best doen als het niet hoeft?

George Lucas moest behoorlijk wat aanpassen aan Star Wars, Empire en Return of the Jedi van de studiobazen voordat de films werden uitgebracht.

Dat was voor die laatste drie delen al lang niet meer nodig. Niemand durfde meer tegen Lucas te zeggen dat zijn ideeën soms k*t waren. Het gevolg daarvan zijn drie dramatisch slechte films. Let maar op: Als Clarkson op dezelfde voet doorgaat wordt dit helemaal niks.
Hopelijk krijgen we het ook op de NLse televisie te zien…
@jensgib: Over een paar jaar…
@crackdavid: Dat denk ik ook :( ik had gehoopt dat ze naar Netflix gingen, net deze week een abbo genomen. (Niet vanwege hun drie ofzo).
@jensgib: download effe kodi op je pc en stream alle films/series gratis.
Op you tube staan genoeg installatie handleidingen stap voor stap.
Deze addon gebruiken voor alle interessante addons om te streamen.
http://fusion.xmbchub.com/
@bofkont: is niet legaal. Dus niet interessant. Het feit dat het kàn, betekent niet dat je het moet doen.
@gtwillem: te hard rijden mag ook niet, dus wat is je punt 😜
@bofkont: mijn punt is dat het geld kost om zo’n show te maken. Zelfde geldt voor muziek, films en zelfs AutoBlog ;-). Om dat via niet legale wijze dan toch te gaan downloaden of streamen vind ik gewoon ordinaire diefstal. Ik weet dat de tijden aan het veranderen zijn, maar dat is voor mij geen reden om het te doen. Ik heb een Netflix en Spotify abonnement en dat werkt veel fijner en is nog legaal ook :-). Te hard rijden is een overtreding, stelen niet.
@gtwillem: ben ik met je eens maar zo denk ik ook over belasting betalen 😜
Ik gebruik het verder vrij weinig, maar het aanbod is zoveel giga groter dan Netflix en eenmaal goed geïnstalleerd werkt het net zo makkelijk als Netflix.
Ik zeg Pirate Bay
Ah geweldig kan niet wachten, succes gegarandeerd met dit magische trio en hun oude producer 😎
Ik hoop echt dat het word waar we allemaal van dromen. Ouderwets goeie topgear.
Yeah right. Geen restricties, my ass… Het is een commercieel kanaal dus je kan mij een hoop vertellen, restricties gaan er heus wel komen.

Al is het alleen maar dat de heren hun mening over bepaalde landen of volken wat diplomatieker zullen moeten ventileren, en dan vooral als Amazon Prime in die landen beschikbaar is.
Ik kan niet wachten!
Ik zeg popcorn time.
@terminator: En ik zeg, ik kijk mee!
Ik ben nu in de vakantie mijn top gear achterstand aan het inhalen. Na het 19e seizoen was ik er een beetje klaar mee. Nu ben ik halverwege seizoen 22 en valt het me op hoe vaak ze al hinten op een einde. Gezien de vele buitenland dingen had ik eigenlijk verwacht dat ze erin reisprogramma zouden maken.
Soms was ik er klaar, uiteindelijk blijf ik er verliefd op!!

Juist nu het einde er leek te zijn genoot ik oppermeer.

Ik ben het eens dat sommige zaken wat te gescript waren, maar je ziet aan alles dat die lui niet toevallig met elkaar zijn opgescheept maar dat er oprechte chemie is tussen hen. Vooral jeremy en hammon lachen echt oprecht om elkaar, James is de ouwe goedzak die er gewoon bij hoofd en waar je grappen over elkaar kan maken.

Ik ga het kijken!!
En daar moeten ze alleen even wat dikke auto’s voor te testen. Wil ik ook!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).