Dit houten bouwsel was het eerste testcircuit ter wereld

Auteur: , 8 Reacties

Tegenwoordig gebruikt ieder zichzelf respecterend automerk een testcircuit. Deze houten baan uit 1915 was echter de allereerste die ooit gebouwd werd.

Het circuit heette de Dodge Brothers Test Track, ook wel Dodge Test Track genoemd en was gesitueerd vlak naast de fabriek van Dodge in Hamtramck, Michigan. Tot 1914 was Dodge Brothers Company, in 1900 opgestart door Horace en John Dodge, actief geweest als toeleverancier van andere autofabrikanten waaronder Ford. In 1914 besloten de broeders echter ook hun eigen modellen te gaan maken, te beginnen met de Dodge Model 30.

Om een competitief voordeel te behalen ten opzichte van andere merken hadden de broeders bedacht om een testcircuit te ontwikkelen, vlak naast de bedrijfshal die tot 1980 zou fungeren als de belangrijkste fabriek van het merk. Omdat het Amerika is, had de baan de vorm van een ovaal. Het circuit was volledig opgebouwd uit houten planken.

Opvallend aan de baan was de kunstmatige ‘heuvel’ die deel uitmaakte van het parcours. Tegenwoordig zie je zoiets nog wel eens bij demo’s van Land Rover of andere vierwielaangedreven auto’s. Deze verhoging was 40 voet hoog, oftewel een dikke 12 meter. Daar kan je dus prima een hellingsproef op doen.

In de vroege jaren ’50 werd de baan afgebroken om plaats te maken voor extra gebouwen op het terrein. Op zich jammer, want we hadden wel eens een Hellcat of Demon over het hout willen zien blazen. Hoewel, na een paar minuten zou het hout het dan waarschijnlijk ook begeven. Desalniettemin verdient het initiatief van de Dodge broers een plaats in de automotive geschiedenisboeken.

Image-Credit: allpar.com, Detroit Public Library.8 reacties

Zo vind ik, ook nu nog, het testcircuit op Lingotto ( het oude hoofdkantoor en één van de fabrieken van Fiat in Turijn) nog steeds bijzonder. Niet van hout uiteraard maar het parcours is nog steeds grotendeels intact en ja, er rijden van tijd tot tijd ook nu nog auto’s daar op het dak van wat tegenwoordig een multifunctioneel complex is met bioscopen, hotels en een winkelcentrum.
@milan0: Was toch een keer in Top Gear? Erg gaaf inderdaad.
@frederik: en de originele The Italian Job 😊
@milan0:
Dichterbij kan je ook nog een oude testbaan op het dak van een fabriek zien, namelijk op de oude Imperia fabriek in Nessonvaux, in België.
Ook de moeite!
Mooie gasten die Dodge broeders ..
Zelfs toen ze bij de rijkste industriëlen hoorden mocht hun moeders ze regelmatig uit het gevang ophalen ..
De roes uit slapen met blauw oog ..

Serieus slimme knakkers ..
Veel geld en expertise aan Ford mogen verdienen
Leuke leerzame historie iig ..

En no way dat dit de eerste testbaan ter wereld was ..
Althans .. lijkt me heeeeeel sterk ..
Zo dat weggetje met al die houten balken en dat in 1914 in een auto met starre assen en houten velgen. Oef!
@ghost: Van het comfort zou je staan te kijken. ‘Starre as’, ‘houten velg’ – het klinkt allemaal stug en stoterig. Maar de auto stond toen nog dichtbij het rijtuig: wegligging en remmen waren bijzaak. Soepele veren, gigantische veerwegen. Wegen waren vooral karresporen, alleen waar het te snel stukgereden werd kwam verharding.
Moet toch met iets beginnen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).