Dit is de DeltaWing Coupe!

Auteur: , 42 Reacties

Dat er gewerkt werd aan een versie van de DeltaWing met dak wisten we, maar foto's hadden we nog niet gezien. Vinden we dit een vooruitgang? Of zien we liever de versie zonder dak?

DeltaWing Coupe in Sebring

Vorig jaar slaagde het DeltaWing project erin om (samen met steun van Nissan) langeafstandsracers weer cool te maken. Helaas verliep het avontuur op Le Mans niet helemaal zoals verwacht, maar gelukkig laten ze zich niet zo snel uit het veld slaan.

Nissan heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het DeltaWing project en dus ligt er nu geen 1.6 Turbo meer achterin, maar een 2.0 Turbo die is ontwikkeld door Elan Motorsports Technologies.

Het zal echter nog even duren voordat DeltaWing met de coupé gaat racen. Het raceseizoen start komend weekend in Sebring en dan zal gewoon gebruik gemaakt worden van de open DeltaWing. Later in het seizoen zal de dichte versie echter wel in actie komen in de LMP1 klasse.

Opvallend is dat de coureur in de coupé in het midden zit en niet iets uit het midden (zoals gebruikelijk). Ook is de monocoque iets breder gemaakt en voldoet de auto alvast aan de LMP1 eisen van 2014.

Stiekem lijkt deze auto nu nog meer op een Batmobiel dan eerst.

DeltaWing Coupe in Sebring

DeltaWing Coupe in Sebring

DeltaWing Coupe42 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik zie het liefst een gewoon prototype. Die omgekeerde vliegtuigen horen in de F1
@valetparker: Ja want dit is inderdaad geen protoype… ik zie ze met bojes hier door de wijk vliegen.
@911GT2: ik zeg toch ook GEWOON… Deze dus http://en.m.wikipedia.org/wiki/Le_Mans_Prototype
Wens ze al het beste toe, wil dit ding echt zien winnen!
@darkpluisje: Dat gaat niet gebeuren. Tegen de macht van Toyota, Audi en Porsche kom je met zo’n bescheiden projectje niet ver…
@lemans96: Macht? Als in lobbykracht om de regels te veranderen of sponsoren af te schrikken? Want technisch gezien is dit een zeer machtig voertuig – anders kwamen ze helemaal niet mee – en daar kan geen $$ macht of een corporate lobbygroep niet aan veranderen.
@Onehp: Och och, ‘lobbykracht’, ‘sponsors afschrikken’… Jij hebt nogal een hekel aan de grote jongens hè? Beetje links gefrustreerd ofzo ?
Maar nee, die macht bedoel ik niet. Simpelweg de ontwikkelingsknowhow, de ervaring en het grote geld van de fabrieksteams. Daar boks je met je privéprojectje echt niet tegen op.
Daarbij is dit geen ‘zeer machtig voertuig’ Het ding weegt evenveel als een vlieg(wel een dikke) heeft een klein vierpittertje met niet al te veel peekaa’s.
Het is een zeer interessant project en hartstikke leuk om te volgen(ik ben ook een fan) maar je kunt het met zo’n ding gewoon vergeten om te winnen van high downforce überproto’s met 800+ pk. ;-)
@lemans96: De ontwikkelings knowhow zit erg goed in het team, het zijn de zelfde mensen die jaren lang in duel waren met dallara in het amerikaanse formule rijden. Het concept van de Deltawing is juist zo sterk dat hij als LMP2 auto (hij ontwikkeld om even snel te zijn als LMP2) in de echte “high downforce” sectoren van circuits sneller is dan de LMP1 auto’s.
@raligtvoet: inderdaad. Lemans96 is duidelijk een fan ;-) De Deltawing is conceptueel superieur met een baanbrekende verhouding downforce/drag, maak er een zwaardere versie van en hij rijdt ook in een hogere klasses van de rest weg als ie wat meer mag rijpen. Maar het regelwerk zal dit waarschijnlijk nooit toelaten wegens gevestigde waarden…

@Lemans96: en nee, ik ben helemaal niet links, gewoon rechtshandig lol, maar in de (motor)sport ben ik wel een fan van revolutie ;)
@Onehp: Dit:

“dat hij als LMP2 auto (hij ontwikkeld om even snel te zijn als LMP2) in de echte “high downforce” sectoren van circuits sneller is dan de LMP1 auto’s.”

is simpelweg niet de realiteit. De realiteit is dat, ondanks dat de Deltawing een vijfde plaats overall haalde tijdens de laatste editie van Petit Le Mans, Road Atlanta, hij niet in de buurt kwam van het handjevol LMP1’s die er mee reden(en wonnen, Rebellion Toyota).
Hij miste de brute remkracht van die vier brede slicks met enorme carbonremmen en ook de grip in hoge snelheidsbochten door enorme downforce van de huidige LMP1’s.
Sorry dudes, dit zijn nu eenmaal de droge feiten.
Neemt niet weg dat het een ontzettend gaaf ding is die zowieso alle GT’s wegrijdt en op een goede dag ook nog alle LMP2’s de pan uit kan vegen en laag onder in het LMP1 veld zal kunnen eindigen, maar nogmaals, de moderne top LMP1’s zijn qua totaalpakket aan vermogen, downforce/grip en megaremkracht echt in ‘a different league’.
Mark my words. Ga die races nou maar kijken…
@lemans96: wat is je punt? Dat LMP1’s met pakweg +520pk sneller zijn dan een LMP2 met 300pk? Is maar goed ook! Het gaat er bij mij om dat het concept veel “machtiger” is, geef een iets zwaardere Deltawing 520pk en dan zullen we zien…. maar dat mag vandaag niet, mogen ze niet meedoen. Dat is MIJN punt :)
@Onehp: Ik zou haast zeggen, bouw maar, zo’n ‘iets zwaardere Deltawing met 520pk’, als je het geld zou hebben. De extra kilo’s op zo’n project werken bijna exponentieel, je verliest dan dus heel snel die lichtvoetigheid die het pakket nu zo goed maakt. Ze gaan dan ook downforce nodig hebben om het zaakje in de snelle bochten op de weg te houden en dan word dat smalle neus ineens erg onpraktisch…
De meest recente vergelijkbare rondetijden met de ‘echte’ LMP1’s en deze vreemde eend in de bijt, zijn de tijden van de afgelopen dagen in de vrije trainingen voor de aankomende 12 uren van Sebring(aankomende Za.): 1:55nogwat tegen krappe 1:45’s van de big boys. Dat is tien seconden…. en dat is héél veel om ff op een rondje Sebring goed te maken. ;-)
@lemans96: en tuurlijk, bouwen dat kan ik, geen probleem, maar als alles nieuw is zoals met deze dan duurt dat als het goed is meerdere races, en anders meerdere seizoenen, voordat je op je volle potentieel zit.
@lemans96: volgens mijn info ligt er nu een 400pk Mazda dieselblok in deze auto… (die ook in de Mazda 6 racewagen ligt). Verder ligt de rembalans compleet anders dan bij andere racers waardoor de auto extreem goed en stabiel remt… De grip is ook niet veel lager dan bij LMP1 door de ingenieuze techniek en een andere balans icm met een veel lager gewicht… Deze nieuwe uitvoering zal VEEL sneller zijn EN zuiniger dus kon dit wel eens de verrassing van dit jaar worden.
@w0o0dy: Die ‘verrassing van het jaar’ is tot nu toe geen hardloper.
De verschillen tussen de LMP1’s en dit geval zijn nog steeds veel te groot voor welke soort verrassing dan ook.
Ik snap dat een heleboel mensen zo graag zouden zien dat de Deltawing eventjes de David zou kunnen uithangen tussen alle Goliaths maar dat is simpelweg niet realistisch ergo, wensdenken.
Kijk even naar de verschillen tijdens gisteravond’s trainingstijden: http://scoring.alms.com/
@Onehp: zei ik verkeerd, ze mogen wél meedoen maar hoogst waarschijnlijk nog steeds buiten categorie, juist?

Normaal gezien mag je in de LMP1 klasse 500pk+ uit de motor halen, moest de Deltawing dat hebben….
Wat betreft downforce, de Deltawing doet 4G in een snelle bocht, en met bijna al het gewicht vanachter heb je geen brede voorbanden nodig om hard te kunnen remmen…Met gesloten cockpit zal de aerodynamica helemaal superieur zijn….
@Onehp: De aerodynamica zal veel minder drag produceren dan de high downforce LMP1’s, that’s it. In een rechte lijn gaat de Deltawing dan ook als de brandweer maar, en kijk maar naar de beelden op MotorsTV(Za. vanaf 15:30) daar zul je zien dat, al gaat ie snel, hij telkens weer voorbij word gestoken door de Audi’s, Rebellion Lola’s en Honda’s. Mooie ‘4g in de bochten’ of niet…
@lemans96: het hele concept van de Deltawing is juist dat door de vleugelvorm veel downforce gevreerd wordt zonder veel drag. Dat ie nu nog niet snel is is niet moeilijk, dit is hun allereerste uitje in de LMP1 klasse: nieuwe auto, nieuwe motor, nieuwe chauffeurs. We “spreken” elkaar nog eens over 2 jaar ofzo…
@Onehp: *geleverd
@Onehp: Oew, oew ! de Deltawing is bijna anderhalve seconde sneller dan z’n vorige snelste tijd ! 1:53,866 ! Met sportscarrijder Olivier Pla aan het stuur… oh wacht… één van de fabrieks Audi’s zit al weer op 1:43,886. XD
Over twee jaar rijd de Deltawing niet meer in de topklasse omdat dan iedereen wel door heeft dat het verspilde moeite is om dat ding tegen echte LMP1’s in te zetten.
Verders enkel meer ongefundeerde praatjes van iemand die denkt te weten waar ie ’t over heeft. Misschien een ideetje om jezelf eerst ‘ns wat in te lezen? Je argumenten raken momenteel namelijk kant nog wal… ;-)
@lemans96: dat zeiden ze ook over de 911 voordat ie begon te winnen, geen kans. Nee je kan best gelijk hebben dat er niks van komt met het concept. Eerlijk intresseert dat mij niet veel wie er wint… Wel vind ik de racing know how van de geetableerde racerij impressive én vind ik het Deltawing concept heel fascinerend en vermoed dat het concept heel ver te brengen is ALS men er werk van (wil/mag) maken. Zie ik dus graag gebeuren.

Verder een persoonlijke noot: je maakt in quasi iedere post van je aannames over mijn persoon. Wil even meegeven dat je er steeds goed naast zit. Brengt niks bij aan de discussie en met zo een instelling riskeer je veel kansen te missen/verkeerde mensen tegen je krijgen. Enkel mijn indruk van je hier hé, ik ken je anders niet hé. Puss och kram.
@Onehp: “dat zeiden ze ook over de 911 voordat ie begon te winnen, geen kans”, eeh nee, dat zei men destijds niet. Alle concurrentie scheet in de broek omdat ze wisten dat Porsche met iets nieuws zou komen en dat dat altijd betekende dat je dan moest uitkijken. Waar haal je die onzin toch vandaan?

Verders geloof ik niet dat ik heel ver naast mijn aannames van jou zit daar er uiteraard een redelijk beeld van je endurance racekennis is te vormen en die is gewoon niet op het niveau dat jij pretendeert. Verders ben ik niet onder de indruk van van die zwakke opmerkingen en verknipte dreigementjes als: “kijk maar uit dat je de verkeerde niet tegen komt”. Ik discussiëer enkel op basis van mijn kennis en passie voor sportscars, als je dat niet leuk vind, moet je überhaupt de discussie niet aan gaan, toch ?
Maar eh, misschien dat je dit wel kunt waarderen? : http://www.racecar-engineering.com/articles/developing-the-deltawing/
@lemans96: ik kan weinig over de interne weetjes van endurance. You win. Van de 911 zijn er nog steeds genoeg die beweren dat het concept niet deugt, ondanks alle overwinningen, ondanks Porsche.

Vertel maar aan mijn bazen dat ik niets van autotechniek kan, dat wordt een dure recall.
@Onehp: “Van de 911 zijn er nog steeds genoeg die beweren dat het concept niet deugt, ondanks alle overwinningen, ondanks Porsche.” Tsja, je zult altijd eigenwijzen houden die, ten overstaand van overweldigend bewijs, zullen blijven volhouden dat iets niet waar is.
‘Zalig zijn de dommen van geest’ zal ik dan maar zeggen.

Verders zul je mij niet horen zeggen dat je niets van autotechniek weet, enkel voor wat betreft de wereld van de high tech sportscars en hun geschiedenis heb je nog een hoop te leren. Geen punt verders, nieuwe kennis op doen is altijd positief, toch? Ik hoop dan ook dat je dat gelinkte artikel kunt waarderen. Racecarengineering is zowieso een topblad met heel veel zeer interessante informatie. ;-)
@lemans96: is een fijne link, zeker. Dank je. En bijleren doe ik elke dag en overal. Nu dat we het daar over hebben….

Voor de duidelijkheid om wat je eerder schreef, ik wou helemaal geen verdoken dreigementen doen, of indruk maken.
Dit is voor mij geen wedstrijd voor wie het meest over endurance weet met de beste waterdichte argumenten. Er bestaan meer invalshoeken, ervaringen en beweegredenen dan je eigen om hier te schrijven.

Om maar te zeggen, wees niet te snel in je “analyse” van je gesprekspartner om er dan direct mee uit te pakken. Als je dat in het echte leven ook zo doet kan je wel degelijk snel je mond voorbijpraten.

Zie het als een vrijblijvende tip, das alles ;)
@Onehp: Vrijblijvende tips(mits goed bedoelt natuurlijk) zijn altijd welkom.

Al eens zo’n endurancerace van dichtbij meegemaakt? Hier is de eerstvolgende(en spectaculaire) mogelijkheid: 4 Mei, Spa francorchamps, 6hrs WEC. Dit word gezien als de generale repetitie voor Le Mans met alle grote jongens voor het eerst tegen elkaar. Aanrader. ;-)
Ik vind de open versie veel mooier… hoop dat het beter gaat met de races!
Hoppaa silverpfeile
Graag zonder die puist! Ik vind dit er echt niet uitzien…

Desondanks erg benieuwd wat die gaat doen!
Ik had een wat strakkere en meer aerodynamisch dakje verwacht. Dit lijkt o van de oude Alfa Disco Volante afkomstig, terwijl ik iets verwachtte wat op een straaljagercockpit leek
@Edge: Strakker betekend niet altijd dat iets meer aerodynamisch is. Maar ik ben het compleet met je eens dat het oog ook wat wil.
@imdoctorbob: Inderdaad, maar hoe vlakker de helling, hoe minder luchtweerstand toch?
@Edge: nee hangt er ook vanaf hoe de lucht aan de voorkant verbogen word en hoe de coupe vorm daarbij helpt. Daarbij ziu het ook kunnen dat ze hem ook express net wat boller boven laten lopen voor wat meer downforce oid
@Edge: Beetje we, maar ook hoe vlakker hoe minder je ziet, vooral in het donker en in de regen. Ik vermoed ook dat het dak groot lijkt (regels?) gewoonweg omdat de deltawing zo klein is, de vorm is dan de belangrijkste middel om de weerstand te minimaliseren…
Inderdaad jammer dat ze zich aan de LMP1 regelementen hebben moeten houden v.w.b. de dakafmetingen. Dat had veel sleekker gekund.
Lelijke auto, met of zonder cockpitkap (3 x kunstgebitwaarde).
In deze kleurenstelling past ‘ie heel goed naast de formule1 autos van McLaren! Het rood op deze auto lijkt op mn telefoon op Vodafone!
http://media.comicvine.com/uploads/5/57888/1458174-car_super.jpg
@qoekje: Hihiiee ! Waar haal je ’n ‘m vandaan ! Errug meelig. +++
@qoekje: whahaha. Je wordt bedankt, qoekje. Nou denk ik elke keer als die auto in beeld komt: “Laten we lekker link gaan doen” #jeugdsentiment.
@qoekje:

Het is ‘m, alleen ander kleurtje.
Wat een waterhoofd…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).