Dit is de Joss JP1: van 0-100 km/u in 2,8 seconden

Auteur: , 39 Reacties

Supercars en crowdfunding: het lijkt ons geen goede combinatie. Wie bouwt er nu een eigen, bloedsnelle auto zonder goedgevulde bankrekening? Toch lijken de Australiërs achter Joss ons ongelijk te bewijzen.

We hebben nog niet veel van de Joss gezien, maar de aanstaande autofabrikant schiet snel uit de startblokken. De engineers achter het project hebben ervaring in de Formule 1 en Le Mans en werken al een paar jaar hard aan de doorbraak. De eveneens Australische Hatzimihail Group investeert nu dertig miljoen dollar in het project en dat kan de boel weleens flink versnellen.

De Joss JP1 krijgt naar verwachting een V8 met 563 pk aan boord. We weten nog niet wie het blok gaat leveren, maar naar verluidt gaat het om een Duitse fabrikant. De Joss krijgt achterwielaandrijving, terwijl je schakelt met een nieuw soort naadloze versnellingsbak: Zeroshift. De body wordt gemaakt van koolstofvezel, zodat je niet alleen voldoende power hebt, maar ook een behoorlijk lichte auto tot je beschikking krijgt.

De Australiërs claimen ondertussen dat hun bolide de 100 km/u in 2,8 seconden moet kunnen halen, terwijl je er een topsnelheid van 340 km/u uit kan persen. De eerste twintig bestellingen zouden al binnen zijn en ook dat moet behoorlijk wat geld in het laatje brengen, want de auto’s gaan tussen de 600.000 en 850.000 dollar gaan kosten.39 reacties

Wat gebeurt er met de Crowfunders als die dingen niet gebouwd worden?

Meer nog, hoe werkt dat Crowdfunden eigenlijk? Krijg je aandelen in zo’n firma als je daar geld in steekt, en hoeveel moet je er in steken? Kan je dat zelf kiezen, of kies de aanvrager, of is er een vast minimum en/of maximum?
@Esprit_de_Flandre: er zijn verschillende mogelijkheden, de kern van het hele gebeuren zit hem erin dat je je geld pas weggeeft als het gevraagde bedrag binnen een gestelde termijn is opgehaald. Als ik alle mogelijkheden in detail zou moeten opnoemen krijgen we echter een reactie die langer is dan het hele artikel en daarbij vergeet ik dan vast ook nog wat, dus ik zou even op Wikipedia kijken: http://nl.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding
@knipperlichtje: En voor wie te lam is om op Wiki te kijken:
Bij crowdfunding zoals kickstarter koop je geen aandelen. Je zet geld in op een concept.
Enkel wanneer het vooropgezette doel wordt bereikt krijgt een partij zijn geld. Wordt het doel niet behaald, wordt er geen geld uitgekeerd.

Iemand die daar geld in heeft gestopt krijgt daar in principe ook niets voor terug. Je investeert immers in een idee en niet in een consumenten product.
Wel is het zo dat bedrijven vaak privileges geven aan personen die hen financieel hebben geholpen. Dit cadeautje hoeft ook niet persé iets met het kickstarter concept te maken te hebben.
Dus een merk dat zichzelf niet heeft bewezen, waarvan ze de exacte specs al weten voordat ie überhaupt gebouwd is, dat voor 8,5ton… Nee bedankt. En dan heb je een auto voor 8,5ton en dan moet je in de kroeg zeggen dat je een Jos hebt…
@ettie: ja ben je zo’n naam fanboy? Hoeveel mensen weten wat een Pagani Is? De rest heb je gelijk. Het Is waanzin om een prijs aan een auto te hangen die nog niet eens bestaat.
@rolov: daarom noem ik ze altijd ‘Panini’ ;)
@123bat: panini hoerahoerara!
@rolov: pagani en joss. Ik vind Joss een beetje een naam als gumpert en daarom denk ik (aangezien deze ook niet echt een beauty is) dat deze gedoemd is te mislukken… De specs zijn minder dan die van een aventador en hij kost t zelfde.
@ettie:
Denk eens even verder, de vanaf prijs is aus$ 6ton, omgerekend naar € is dat 412K.
Dat jouw dat referentiekader en dat van @knipperlichtje zo bekrompen zijn betekent nog niet dat dit project gedoemd is te mislukken.
Hier zullen we hem niet snel op straat tegenkomen maar de wereld is toch echt veel groter dan die postzegel aan de Noordzee..
@tupperware: niet om het één of ander…. Die naam vind ik ook om te janken.
@tupperware: ik had nog niet over de Australische dollar nagedacht inderdaad maar nog steeds is het geen auto die iets heeft wat andere supercars niet hebben. En dat is wel iets wat zowel pagani als koeningsegg wel hebben. Bij de een een bijna ziek oog voor detail en prachtige auto’s en bij de ander een extreem krachtig monster die er nog goed uit ziet ook. Dit zijn volgens mij dingen die je wel moet hebben als een startend automerk op dit moment…
@ettie: Op de grindwegen die ze in Australië op veel plekken hebben is de Joss volledig in zijn element.
Nieuw soort bak? Heb 10 jaar geleden in school een presentatie over zeroshift gegeven…zoek laar eens op bestaat al vry lang
600.000+ dollar betalen voor een onbekende auto die qua vermogen (en kleur) op een Ferrari 458 lijkt, maar wel 3 keer zo duur is. Probeer dat maar eens uit te leggen op een feestje. Gedoemd tot mislukken dus.
@knipperlichtje:
Het is niet zo raar als jij het voorstelt, een 458 kost in Australië vanaf $588.000, omgerekend een kleine €4ton.
Dan moet het mogelijk zijn om in het auto gekke Australië best een aantal exemplaren te slijten. Die lui zijn bovendien dol op producten van eigen bodem, zeker als er een lompe V8 in ligt..
@tupperware: och ja dat is ook zo, auto’s zijn daar zo verschrikkelijk duur! In dat geval geef ik het (in ieder geval in de Heimat) kans van slagen
@JordyS
De laatste foto doet vermoeden dat er meer is dan “alleen op papier”, dat lijkt toch verdacht veel op een rijdend prototype..
Maar goed, laat die Aussies maar lekker op hun eigenwijze schuiven.
Het zijn echte petrolheads en hen die het Austraulische touringcar kampioenschap een beetje volgen weten dat er daar veel oude F1 engineers rondlopen.
Bestaat toch al heel lang? Joss in ieder geval…
@guusboum: klopt. Ze zijn al jaren bezig. In Forza 4 zit de JP1, die er wat beter uitzag.

OT: ik zou Joss wel een kans geven. Als ze de prijs relatief laag kunnen houden, bijvoorbeeld op het niveau van de 458 Speciale, is het best mogelijk. Als de prijs meer richting de LaFerrari gaat is het een kansloze excercitie. Joss bestaat uit een team van race engineers, dus de dynamische kwaliteiten zullen wel goed zitten. Nu het design nog. De eerste Koenigsegg en Pagani waren ook niet perfect bij introductie. Dat kwam pas veel later.
Zorg er dan in ieder geval voor dat het ding mooi is. Dat is ie imo dus niet. Vooral de voorkant. Kan het initiatief wel waarderen maar denk niet dat het iets wordt.
Rockstar belde, ze willen hun design terug..
Een auto met minder pk dan een m5.. Een joekelt van een spoiler, achterwielaandrijving, een top van 340 en 2,8 seconden naar de 100? Yeah right.. Een aventador met 700 pk en 4wielaandrijving red dat misschien met..
@karsvdtuin:
Gewicht is het antwoord..
M’n Elise met welgeteld 118 pk sprint een Testarossa met 390 pk er ook uit naar de honderd..
Een Aventador is nu niet bepaald een vlieggewichtje dus zolang ik het gewicht van Joss niet weet is het moeilijk om hier uitspraken over te doen.
@karsvdtuin: Zeg nooit nooit. Weet nog goed jaren geleden, nog vóór Nissan de GT-R voor de massa had uitgebracht, ze zelf een 0-60 mph tijd van 3,5 seconden hadden opgegeven. En dat voor een auto met 480 pk en een gewicht van 1750 kg !

Iedere reaguurder brulde natuurlijk dat het on-mo-ge-lijk was, en dat het gewoon aandachttrekkerij en leugens enz… was.

Wat bleek? In de praktijk was het geen 3,5 seconden, maar zelfs 3,3…

Ja, 2,8 naar de 100 is bizar snel, rekening houdende dat het dan ook nog maar alleen achterwielaandrijving is, en geen 4-wiel aandrijving en het ding “maar” 563 pk heeft.
Maar na dat GT-R verhaal, zeg ik nooit nooit meer.
Kan m al een aantal jaar van Forza Motorsport.. Alleen daar ziet ie er ietjes anders uit
@gieltj:
Klopt, dat was de Proto JT1, zie mijn videolinkje.
@w0o0dy:
Die link doet het gewoon hoor..
Hier nog eentje van het testbed op het topgearcircuit..
http://www.youtube.com/watch?v=XkQdhOHUhd8
Best indrukwekkend voor iets wat door onze “experts”wordt afgedaan als “kansloos”..
Vind persoonlijk de JT1 de mooiere van Joss. De achterkant van deze heeft wat weg van Ferrari en de koplampen zien er niet uit.
JOSS oprichter Matt Thomas heeft bij MTM gewerkt, Audi-motor denk ik, misschien wel van Spyker :)
Hatzimiheil, dat klinkt als een indrukwekkende investeerdersgroep.
@JordyS aussie dollar? Us
Dollar? Surinaamse dollar?

Ot, joss wat een schijt naam, maar goed met een land dat een grote zandbak is ie wel te begrijpen. Ok das flauw, als deze joss net zo rijdt als de onze kan t best wel wat zijn!
Ik wed er wel 100 dollar op dat t bij deze renderings blijft.
@damrakker: ik stuur je even het rekeningnummer, want er is al een Development vehicle…. Dank! ;-)
Wat een lelijk ding
Zijn ze opnieuw begonnen met crowd funden? die van Kickstarter was vorige maand all door hun zelf gecanceld. Er was blijkbaar toch minder animo voor een 8000AUD kostend fotoboek dan ze dachten
https://www.kickstarter.com/projects/jossjp1/joss-jp1-supercar-a-new-innovative-performance-bra

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).