De nieuwe Kia Optima: alle info & foto’s

Auteur: , 38 Reacties

Kia got game.

Met de derde generatie Optima – sinds 2010 op de markt en sinds 2012 op ABHD – lieten de Koreanen eindelijk zien dat ze ook in het D-segment een appetijtelijke auto konden neerzetten. Op de New York International Autoshow is vandaag de vierde generatie voorgesteld, en we kunnen er kort over zijn: Kia stil got it.

De nieuwe Optima heeft een 1 centimeter langere wielbasis gekregen en de breedte van de sedan nam met 2,5 centimeter toe. Er zijn drie nieuwe kleuren in het gamma opgenomen (Vibrant blue, Dynamic Grey en Deep Red) en drie nieuwe designs voor de velgen, die in maat variëren van 16 tot 18 inch. Kijkend naar de eerste persplaten vragen we ons af of een setje 19-inch lichtmetaal niet beter had gestaan, maar goed, daar weten velgenboeren vast raad mee. Kia zegt dat het chassis stijver is geworden en de wielgeometrie is verbeterd. Ook worden achteraan voortaan dubbele draagarmen gemonteerd.

In de VS, waar de Optima al jaren het best verkopende model van Kia is, komt de Optima met drie motoren op de markt. Een 1.6 viercilinder (180 pk, tubo), een 2.0 viercilinder (250 pk, turbo) en een atmosferische 2,4-liter vierpitter met 188 pk. Doet het vast goed in verhuurvloten. EU-specs en leverdata worden later bekend gemaakt.

Dan de snufjes. Kia levert de Optima met het UVO connectivity system. Hierbij zitten een aantal extra features, zoals Geo-fencing, Speed Alert, Curfew Alert en Driving Score (info). Een 360 graden camera is optioneel.

Belangrijker zijn opties als Advanced Smart Cruise Control, Blind Spot Detection, Rear Cross Traffic Alert, Autonomous Emergency Braking, Bi-function HID koplampen. De Optima heeft het. Zoals gezegd: Kia laat ons Europeanen nog even in het ongewisse over wanneer de Optima hierheen komt. Maar als ‘ie komt, reken dan op een diesel- én een hybridevariant.38 reacties

Bumper+grille combinatie ziet er werkelijk niet uit. Dat kan beter.
@Dev: Idd! interieur en kont zijn top, daklijn gaat, front is bagger.
@Dev: nee dat kan niet. Blijft een Kia
@kennone: ‘Blijft een Kia’ Altijd beter dan jouw busabonement pik.
@sydney: Nein geen openbaar vervoer voor deze jongen. Je hebt gelijk. Er bestaat toch iets ellendigers dan een Kia
Van voor vins ik het wel netjes, maar vanaf de C-stijl vind ik het niks worden.
@smoked: vind*
Gaat lekker hier met de mooie aziatenwagens!
Ik ga hier natuurlijk weer Gelul mee krijgen, maar de achterkant is van een lancer afgekeken, de middenconsole komt bij BMW vandaan, de raambediening is bij Mercedes gevonden, de stoelen en pook zijn losjes van Audi overgenomen, de tellerbak lijkt bij VW vandaan te komen en het display in die tellerbak lijkt het menu van BMW iDrive te hebben overgenomen. Niet dat ik nou zo nodig de vergelijkingsmongool uit wil hangen, maar de achterkant en middenconsole lieten me geen keus. Het heeft wel een mooie auto opgeleverd, dat wel.
@knipperlichtje: Mee eens. Radio knoppen lijken zo van BMW af te komen en stuur/pook bij VAG. Het ruitjesmotief op de stoelen, ala, maar de sierstrip bovenop het dashboard aan passagierszijde lijkt dan weer afgekeken van Audi. In een interieur is weinig creativiteit in te brengen maar deze stukken lijken absoluut op de Duitse bovenklasse.
@phaeton: Vertel eens hoe je in dit opzicht helemaal origineel kunt zijn. Het wiel is lang geleden uitgevonden, en Kia doet er verstandig aan goede voorbeelden na te volgen. Is dat erg?
@knipperlichtje: Precies, beter goed gejat dan slecht…. Ik bedoel, op rotzooi zitten we ook niet te wachten. En als Kia de auto interessant prijst word het wagenpark in Nederland misschien ook wat diverser.
@meatpuppet: dan zouden ze ook hier een benzine versie op de markt moeten brengen
@meatpuppet: helemaal mee eens.
@knipperlichtje: De achterkant van de Lancer was ook al gepikt van Alfa…
Ik vindt de naden in de voorschermen naar de koplampen en die tussen de motorkap en grille storend
Wanna be Toyota Camry…
Die zijkant is zo ‘leeg’. Alsof er nog wat lijnen doorheen moeten. Niet mooi iig
Van buiten heb ik bij de witte het idee “hé, die auto heeft een burka aan”. Maar het interieur is echt top, een beetje BMW 3 serie gevoel maar dan wat mooier.
Gewoon een lekkere bak…
Afgezien van de voorbumper een nette bak
Nogsteeds heeft de kia de zelfde vorm als een Hyundai en de Ford Mondeo
@mercedesbenz63: maar t is toch een broer van de Sonata?
Mooie auto, met name de achterkant! In de VS zou ik ‘m zeker overwegen, In Nederland ga ik toch liever voor iets anders.
@granlusso: Als ik nou ballen had, koop ik dit gewoon.
Vind de vorige mooier. Iets meer sedan. De daklijn van deze vind ik minder mooi. Nog steeds een nette auto verder.
Volgens mij heeft Chevrolet hier met een schuin oog naar gekeken bij het ontwerpen van de nieuwe Malibu
@jagxjl: daar dacht ik inderdaad ook aan, misschien andersom. In ieder geval allebei verre van geslaagd
zorg nou eerst maar voor n 14 procent diesel, anders wordt t alweer niks in NL.
Altijd al een erg mooie auto gevonden, maar deze generatie vind ik in het wit minder geslaagd.
Er komt net als bij de vorige ook een hybride. De verwachting is dat die net als de Malibu een heel stuk serieuzer qua hybride techniek.zou hier die nieuwe 3 cilinder ook nog in gelepeld worden? Icm elektro zou dat best werken…
Leuk voor de Hamerikanen, zeldzaam in Europa…
volgens mij krijgen wij een iets anders front
De hybride wordt waarschijnlijk een 1.7 diesel met electro ondersteuning en een elektrisch aangedreven supercharger…
Ziet er lekker uit hoor. Mondeo staat echter nog bovenaan.
Dan wel in het rood
station versie, 250pk/>500nm diesel erin & 4×4 en je zou er zo een echt concurrernd ding van kunnen maken.
Mits t net zo goed rijdt natuurlijk.
ik ga liever lopen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).