De reden dat deze boom voor lange files zorgt

Auteur: , 41 Reacties

Een flinke opstopping door deze troeteleik, vandaag op de A58 bij Ulvenhout. Maar wat was er eigenlijk aan de hand?

De fileboom

De boom kreeg vandaag visite van de bomendokter. Voor de inspectie werden twee rijbanen afgesloten, met vertragingen tot gevolg. Voor dit specifieke gedeelte staat een verbreding op de planning, maar dit stukje natuur zorgt voor verhindering.

Rijkswaterstaat onderzocht, in samenwerking met een bomenexpert, naar een oplossing voor het probleem. De oude eik dient gekapt te worden, of de nieuwe rijbaan wordt er omheen gebouwd. Vandaag werd gekeken naar de gezondheid van de boom en of deze wellicht verplaatst kan worden.

Richting Tilburg stond vanmorgen vijf kilometer file en richting Breda zelfs 10 km. De VID meldt ondertussen dat het onderzoek is afgerond en dat de files beginnen op te lossen.

Foto via het VID.41 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Allemaal heisa om 1 boom????
Waar gaat dit heen.
@jimyb: Is een bijzondere eik: http://www.monumentaltrees.com/nl/nld/noordbrabant/breda/2650_middenbermvandea58/
Deze boom wordt “Anneville-eik” genoemd. Misschien is dit wel een van de bekendste bomen van Nederland. Elke dag rijden er duizenden automobilisten aan weerszijden voorbij. Toen rond 1968 de A58 aangelegd werd bleek dat die dwars door de oprijlaan van landhuis Anneville in Ulvenhout zou snijden. Er moesten enkele eiken sneuvelen, maar een er van kon blijven bestaan, omdat hij precies in de middenberm van de snelweg zou kunnen blijven staan. Zo gezegd zo gedaan. Maar na enkele jaren bleek dat de boom aan het verdrogen was. Rijkswaterstaat nam dat serieus op en besloot een drainage aan te leggen rond de boom. Die werd door middel van een leiding gevoed vanaf een vulpunt bevestigd een het viaduct net naast de eik. Sindsdien wordt door middel van eeen tankwagen de boom bewaterd. De tankwagen pompt uit de rivier de Mark de benodigde 8.000 liter water en pompt dat in de drainage. Bij Rijkswaterstaat noemen ze dit ‘onze troetelboom’ en helemaal intern heet hij ‘De heilige eik’. Ik noem het gewoon de snelwegeik, maar hij staat er door de drainage en zijn solitaire stand beter bij dan de overgebleven laanbomen.
In 2015 is er een nieuwe bedreiging ontstaan: de snelweg moet worden verbreed en hoe moet er nu met de eik van Anneville worden omgesprongen? Suggesties zijn welkom bij Rijkswaterstaat …

Deze boom heeft een stamomtrek, gemeten op 1,30 m hoogte, van 3,60 m (metingsjaar onbekend, Bomenstichting). De hoogte meet ongeveer 20 m (metingsjaar onbekend, meetmethode onbekend, Bomenstichting). De boom is aangeplant geweest omstreeks 1851 ± 10 en is bijgevolg ongeveer 164 ± 10 jaar oud (Han van Meegeren, 1 Oct 2011).
@T16: Durf te wedden dat 99,99% van alle Nederlanders deze “bekendste” boom niet kent. En als ze ‘m al kennen, is het omdat ie in de middenberm van een snelweg staat. Dus gewoon omzagen dat ding, want we kunnen ons beter druk maken om de 26.000 vierkante km bos die jaarlijks in het Amazonegebied worden gekapt.
@vroaaar:

inderdaad !

Helemaal 100% met je eens

Hoe eerder de mensheid verdwijnt, hoe beter het voor de planeet is !

Speciaal voor jouw George Carlin -een grootheid- met “saving the planet “:

Luister vooral aandachtig naar het stukje : ” The planet is fine, there’s nothing wrong with the planet, the people are fucked ”

https://www.youtube.com/watch?v=tncnWp67wQI
@desjonnies: Ja, George Carlin is grappig. Punt dat ik wilde maken is dat die ene boom er weinig toe doet en dat – als we echt bezorgd zouden zijn over het milieu – er veel grotere en ingrijpendere gebeurtenissen zijn waarmee we het leefklimaat voor onszelf zodanig verpesten dat we inderdaad straks op deze aardkloot niet meer kunnen leven.
@vroaaar:

Minder mensen maken is de ENIGE remedie.

De rest, fijnstof, uitstoot, vluchtelingen is een gevolg van onze ongebreidelde geilheid en ons superioriteitsgevoel !

Maar omdat politiek niet correct is voor de een of andere reden hoor je daar nooit iemand over, ja Morgan Freeman is een van de roepende in de woestijn !
@desjonnies: we zijn zelf ook onderdeel van de natuur, dus als we onszelf kap0t maken dan zal de natuur dat ook zo hebben bedoeld. Eens in de zoveel eeuwen komt er vanzelf wel grote “schoonmaak”.
@vroaaar: “dus gewoon omzagen dat ding”, hopelijk snap je dat dat de filosofie is die er voor zorgt dat grote stukken bos verdwijnen waar dan ook.

Ik geef als tip om niet altijd te wijzen naar problemen buiten de landsgrezen terwijl het hier ook nog lang niet perfect is.
@flos: Als tip geef ik jou om eens verder te kijken dan je neus lang is en je niet zo druk te maken om 1 boom terwijl er elders op de planeet gigantische stukken bos om gaan. “Je ziet de splinter in mijn oog wel, maar niet de balk in je eigen”. De A58 niet verbreden is ook een optie, maar daar zal het milieu ook niet 1-2-3 beter van worden. Wel als we allemaal de auto laten staan, maar dat is als vloeken in de kerk op deze blog….die jij denk ik ook leest omdat je een autofan bent.
@T16: Ik dacht al je komt me bekend voor! Maar nu herken ik je. Maar ja, ik spreek je wel weer op bomenblog!
@T16:

Leuk, die boom maakt me altijd blij als ik hem zie staan, zo moederziel alleen in de middenberm en nu, nu weet ik het verhaal van die boom !

Rij trouwens naar Glasgow en ergens in Schotland wordt de snelweg opgesplitst in twee delen die drie-vierhonderd meter uit elkaar liggen, voor een oude boerderij die nog in bedrijf is

En ten zuiden van Parijs, ik geloof bij Rambouillet op de N10 staat een antiek prieel midden op de weg, waar je met een rotonde omheen wordt geleid, ik vind dat soort zaken altijd prachtig !
@desjonnies:

Scott hall farm heet die boerderij en hij staat in de Penines richting Leeds

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Stott_Hall_Farm_(RLH)_2009-08-13.JPG

De boer heeft al menig gestrande automobilist ter zijde gestaan!
@desjonnies: als je van turijn naar genua rijdt zijn het twee spaghetti slierten die over elkaar liggen. moet je voor de grap eens opzoek. ene moment rijdt je boven elkaar en op het andere moment draai je alleen maar rondjes
@T16: Leuk dit wist ik allemaal niet. Toen ik nog in Antwerpen woonde kwam ik er regelmatig langs. Heb het altijd bijzonder gevonden die boom midden om de snelweg hoop dat ie mag blijven. Kan de weg niet gewoon aan de andere kant verbreed worden?
@T16: Maar die boom staat er alleen nog omdat koningin Wilhelmina op Anneville woonde aan het einde van WOII. We hebben in NL de nodige eiken van 300-500 jaar oud, en zelfs eentje van 1000 jaar, deze kunnen we best missen, bespaart mensenlevens.
@stephanotis: Oudste eiken in Europa zijn circa 800 jaar, de leeftijd is moeizaam te bepalen omdat de oudste delen zijn weggerot. Ik ga er een paar opzoeken in de Nederland en België.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomereik
Bijvoorbeeld Adam en Eva in op landgoed Stoutenburg-Noord (gemeente Amersfoort). De leeftijd van Adam en Eva wordt geschat op 300 tot 400 jaar oud. http://www.bomeninfo.nl/mijn-figuren/Adam&Eva3k.jpg
De eik in de omgeving van kasteel Doornenburg staat bekend als de oudste eikenboom van Nederland met een geschatte leeftijd van 1000 jaar wat op het bord staat bij de boom. De eik staat plaatselijk bekend als “Uiverboom”. Heel erg benieuwd hoe ze er uitzien.
@T16: leuk verhaal, al zolang ik mij kan herinneren staat die boom er. Met dat hek er om heen. Altijd kijk je er naar. Nu weet ik het verhaal, erg cool. Voor altijd laten staan en nooit omzagen deze prachtige boom.
@T16: mooi verhaal, had wat mij betreft in het artikel zelf vermeld mogen worden. En mensen die roepen “omzagen dat ding”, mooi toch als er een oplossing voor is? Het is iig beter dan al die saaie snelwegen met geluidswallen erlangs en onkruid in de middenberm.
Volgens mij is dit die “speciale” boom die om een bepaalde reden daar nooit weg mocht, hek erom etc. De reden daarvan weet ik niet! Er staat verder niks op die grasstrook haha
Ze zien daar door de files het bos niet meer.
Verplaatsen is ook geen optie als je het mijn vraagt, die boom komt er nooit ongeschonden vanaf, het zal heel wat voeten in de aarde hebben om zo een kolos van een boom te verplaatsen.
@HZW: los daarvan is het de zoveelste gewone eik als die verplaatst wordt. Nu is het nog een eik op een bijzondere plaats die daar staat om een bijzondere reden.
Prius rijders kom er maar in!
Fijn te horen dat niet zomaar alles moet wijken voor een extra strook asfalt.
Wat een bijzonder door de mens geplant stukje natuur zeg. Oh wacht…


Nou snap ik wel dat dit een boom is met geschiedenis. Ik vind het dan ook helemaal niet verkeerd dat er moeite voor wordt gedaan om deze boom te behouden, vooral omdat ik er bijna nooit kom. Maar ik hoop niet dat deze boom een verbreding van de weg in de weg staat, dat zou toch wel belachelijk zijn.
Lach er maar om. Vorige week stond er een zwaan in de middenberm van de A1: drie kilometer file de ene kant op, en zes kilometer de andere kant…
Een boompje minder mag toch ook? Het mag allemaal wat kosten zeg. Of worden de bomenknuffellaars onder ons nu boos?
Opvallend dat dit soort dingen nog gewoon kunnen en niet door rationalisten in ons oord vernietigd is omdat het niet past in het gerasterde systeem.

Met laaghangend zon door de boom is het gewoon een prachtig gezicht, relikwie van een tijd waarin nog niet heel ons landschap is gedeeld door snelwegen.
@nord:

mille grazie !
@desjonnies: prego fratello!
Heb vaak zat over de A58 gereden, maar ik zweer het dat die boom me nog nooit is opgevallen.
@moondustfocus:

Ik hoop jouw -serieus- nooit, maar dan ook nooit onderweg tegen te komen !!!!!!!!!!
zo’n groot probleem maken om een boom. kap die boom gewoon en klaar.
sommige mensen sporen echt niet in hun hoofd..
Gewoon omzagen en ter compensatie een stuk of 10 nieuwe bomen planten op een perfect gemaaid stukje gemeentegrond. Hoef je ook dat grasveldje niet meer te onderhouden.
En hier geven wij dus belastinggeld aan uit…
Ik sta liever in een file van vijf kilometer omdat men onderhoud aan deze boom pleegt, dan in een file van twee kilometer omdat er een stelletje mongolen op elkaar zijn geknald, die alleen wat blikschade hebben maar de crime scene intact houden terwijl ze beter naar de vluchtstrook hadden kunnen verkassen !
En de andere mongolen die allemaal moeten kijken, breng dan een zaterdag morgen op een autosloperij door !
Liggen er veel meer !
Wat doe je voor werk? ‘Bomendokter’
Holland naar de oude Duitse naam voor Nederland “Holtzland”, laat die boom lekker staan al is het alleen om je wortels te eren ….Maar er een rotonde omheen met een snacbar, kroeg en museum..
@norge:

Dan heb je het over Diets in plaats van Duits denk ik zo .

Diets was volgens mij oud-Nederlands en daar is het Duits op gebaseerd , met andere woorden, het Nederlands is ouder en de moedertaal van de taal die wij als Duits kennen

Maar dat de naam Holland van Holtzland komt, dat wist ik niet !
Beste overheid, wij geven niet zo veel om 1 boompje. Jullie kunnen hier gewoon een snelweg aanleggen hoor! Scheelt weer 500.000 euro en kunnen we weer verder met ons leven. Met vriendelijke groet, Volk.

Tip: Met het hout van de boom kunnen jullie de 2e kamer warm stoken!
Ik zie links en rechts naast de snelweg nog genoeg ruimte. Ik zeg: Laat die groenstrook lekker liggen met die boom en plaats een strookje asfalt aan de buitenzijde van de snelweg.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).