Dit is eigenlijk de eerste versie van de Kever

Auteur: , 23 Reacties

Goed, van echte verwantschap is geen sprake, maar er zijn meer overeenkomsten tussen deze twee Duitse karretjes dan je zou denken.

De Hanomag 2/10 PS werd gebouwd van 1924 tot en met 1928, een tijd waarin Duitsland een nieuwe lading aan het begrip ‘inflatie’ gaf en je voor een brood gerust een boodschappentas vol (waardeloos) papiergeld kon neertellen. Vandaar ook de bijnaam “Kommisbrot”, het ding leek met z’n grappige ronde vormen namelijk sprekend op de broden die door het leger werden uitgedeeld.

Het bedrijf achter de 2/10 PS (Hannoverische Maschinenfabrik, oftewel Hanomag) wilde een eerlijk autootje bouwen, waarmee de straatarme bevolking toch van A naar B kon komen. Inderdaad, een wagen voor het volk, wat Adolf H. later met de VW Kever zou doen. De Kommisbrot werd aangedreven door een vloeistofgekoelde 500 cc ééncilinder die 10 pk leverde. Bij 60 km/u was de koek dan ook al op, maar veel harder wil je ook niet gaan met maar een enkele (!) trommelrem.

Hanomag 2/10 PS

Het motortje lag achterin (asfalt verschroeiende tractie, je weet) en middels een kettingaandrijving werden de houten wielen van power voorzien. De handbak met drie versnelling had een voor nu volstrekt onlogische verdeling. De eerste versnelling zit namelijk ‘rechtsboven, dus liefhebbers die heden ten dage een rondje met een Kommisbrot gaan knallen moeten opletten.

Qua uiterlijk is het vooral een grappig autootje met z’n bolle en niet echt aerodynamische vormen. De voorruit staat fier rechtop in de wind en toch ogen de min of meer in de koets geïntegreerde spatborden voor die tijd nog redelijk modern. Instappen kon alleen aan de passagierskant en de motor moest handmatig worden aangeslingerd. Tot slot pakt (en geeft) die geweldige enkele koplamp in het midden van de motorkap natuurlijk flink wat shine.

Hanomag 2/10 PS

De pedalen waren even onlogisch ingedeeld als de versnellingsbak. De koppeling zit namelijk links, het gaspedaal in het midden en de enkele trommelrem wordt met het rechterpedaal bediend. In de regen konden bestuurders van de 2/10 PS maar beter een passagier met zich meenemen, want de ruitenwisser kon alleen met de hand worden bediend. Over vintage gesproken.

Ondanks de moeilijke tijden rolden er maar liefst 15.000 stuks van de Kommisbrot de fabriek uit. De Hannoverische Maschinenfabrik zou later fuseren met vrachtwagenbouwer Henschel, begin jaren ’70 werden beide bedrijven door Mercedes-Benz overgenomen.

Foto’s via: rmauctions.com23 reacties

Leuke ontwikkeling bij AB met dit soort artikelen!
But will it drift?
Er is he-le-maal niets mis met (een) VW, maar dit is wel erg.
Moi mien jung, dik ding jaaaa
hahaha, hiervan staat een groene in t Louwman museum
Verhaal is niet helemaal correct. Ja de kever is hier deels op gebaseerd, maar dat kwam omdat de echte geestelijk vader van de kever – Josef Ganz – deze auto zelf in bezit had (en daarna ook diverse tatra’s) en daardoor de inspiratie voor de manier van ontwikkelen van de ‘maikafer’.
@ghost: en Josef Gans is een volle neef van Gijs Gans en zo komen we toch weer bij oma Duck uit :-))
Dus Hitler is hiermee begonnen?
@bkw38: Nee.
Geen zelfdragende carrosserie, geen luchtgekoelde motor.. dus nee niet helemaal een kever.

Mocht je de geschiedenis echt terug willen lezen.
http://www.bol.com/nl/p/het-ware-verhaal-van-de-kever/1001004006848001/
@ViperArry: Een kever een zelfdragende carrosserie???? Niet echt hoor..
@2176cc: Okokok…. zelfdragend chassis :))))
@ViperArry: daar doelde ik dus ook op met mijn eerdere reactie. Vooral de jaren na de oorlog werd het dhr. Ganz nog altijd onmogelijk gemaakt zijn ideeën te verwezenlijken. Te gestoord om te zien dat de beste man uiteindelijk naar Australië moest vluchten om nog eens kans te krijgen.
Triest eigenlijk, dat Hanomag Henschel was kwalitatief dood gewoon tig keer beter dan de Mercedes Benz bedrijfswagens destijds. En innoverender.
Eigenlijk zijn de mooiste, meest interessante en vernieuwende auto merken wereld wijd uitgeroeid door de grote grijze meuk.

Misschien Tesla en Subaru als tegendraads.
@desjonnies: Is nog maar de vraag hoe lang die twee nog overleven…
@Esprit_de_Flandre: Voor wat betreft Subaru, dat is voor Moeder Toyota een mooi nichebedrijf. Tesla is op dit moment prima bezig. Nou nog betere accus en een grotere range modellen.
Lijkt me bijzonder lastig rijden met het gas- en rempedaal andersom én dan ook nog de 1e versnelling rechtsboven!
Jullie vergissen je deze manier van schakelen en remmen is volstrekt logisch, de auto’s van nu echter niet meer maar we weten nu niet beter.
@tstile: ik reed van de week in zo’n gek vrachtwagentje van nissan – atleon heet ie geloof ik – en die had de 1e versnelling links onderin.. Dat is al een puur verschil

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).