Dit verdienen de Formule 1-coureurs in 2015

Auteur: , 84 Reacties

Wie is de daddy, wie had beter een studie af kunnen maken en hoeveel beurt onze Max Verstappen met z'n 17 jaar?

Dolla dolla bill y'all

Om kort te gaan: stukken meer dan schrijver dezes, toen die op z’n 17e elk weekend gestrande kartjes uit de banden trok. Geheel terecht ook trouwens, want Max heeft hele mooie dingen laten zien in de eerste twee races van 2015. Dit seizoen mag de jonge racegod zo’n 512.000 USD op z’n pennie rekening bijschrijven. Niet slecht!

Grootverdiener is Sebastian Vettel. Vorig jaar moest hij de eerste plaats nog delen met twee Ferrari-coureurs, maar nu Seb zelf in een scharlaken racer zit steekt hij boven de rest van het veld uit. Fernando Alonso legt ondanks niet-bestaande windvlagen beslag op een mooie tweede plaats en Lewis Hamilton harkt in elk geval genoeg binnen om z’n Pagani vol te gooien.

Ironisch bungelen de twee Sauber coureurs onderaan de lijst. Nasr en Ericsson krijgen beide een bedrag van iets boven de anderhalve euroton mee naar huis. Wat dat betreft heeft onze Giedo het met een vergoeding van naar schatting 15 miljoen USD een stukje beter gedaan. En dan is-ie ook nog eens lekker elk weekend vrij.

Coureur
Salaris in $
Salaris in €
Opmerkingen
S. Vettel50 miljoen47 miljoen
F. AlonsoMax. 40 miljoen37,5 miljoenIncl. bonussen
L. Hamilton 31 miljoen29 miljoenExcl. bonussen
K. RaikkonenMax. 26 miljoen24 miljoenIncl. bonussen
N. Rosberg14,8 miljoen13,8 miljoenExcl. bonussen
J. Button11,6 miljoen10,8 miljoen
F. Massa4,5 miljoen4,2 miljoen
N. Hulkenberg4 miljoen3,75 miljoen
D. Ricciardo3,7 miljoen3,5 miljoen
S. Perez3,2 miljoen3 miljoen
R. Grosjean3,2 miljoen3 miljoen
P. Maldonado3,2 miljoen3 miljoen
V. Bottas1,1 miljoen1 miljoen
D. Kvyat750.000700.000
M. VERSTAPPEN512.000480.000
C. Sainz370.000350.000
M. Ericsson185.000174.000
F. Nasr185.000174.00084 reacties

Niet verkeerd voor een 17 jarige…
@nathan_verhoeven: tel daar nog even wat geld bij op van zijn persoonlijke sponsor, de supermarktketen.
Doet ie goed, kam niet anders zeggen.
@nathan_verhoeven: Ik had het niet eens in guldens toen ik 17 was
@asmulders: Ik heb het niet eens in GTA 5.
Kijk eens aan. Ik moest het met stagevergoeding doen.
Kunnen Messi en Ronaldo jaloers op zijn. (Op dat salaris van Vettel dan)
@brabusrocket: messi en ronaldo verdienen beide tussen de 50 en 60 miljoen… Schandalig eigenlijk
@aronn: dat is niet waar. In deze lijst staan alleen de salarissen vanuit de teams. De bedragen die jij noemt volr Messi en Ronaldo zijn inclusief alle andere sponsordeals, reclamespots, etc, etc. Dat komt hier in dit geval nog bovenop. En dat voor rondjes rijden of balletjes trappen…van de zotten is het.
@swordfish: Messi krijgt bij barca alleen al rond de 60 miljoen. Komt adidas, Gillette ect nog eens bij
@gilettelubbers: Lionel Messi krijgt van FC Barcelona 20 miljoen per jaar overgemaakt in het seizoen 2014-2015.
@gtwillem: Messi krijgt 60m excl sponsoren en bonussen
@borro4: Ik denk dat jij de woorden ‘exclusief’ en ‘inclusief’ door elkaar haalt. Messi verdient iets meer dan 20 miljoen euro bij FC Barcelona, en heeft dan nog tal van sponsordeals waardoor zijn totale salaris (dus Barcelona en sponsorpremies bij elkaar opgeteld) rond de 60 miljoen per jaar uitkomt.

Overigens moeten we van veel bedragen ook niet of dat bruto of netto bedragen zijn. Het zou zomaar kunnen dat de bedragen die wij van Vettel weten bruto zijn, en die van Messi netto. Of andersom uiteraard.
@gilettelubbers: Volgens mij volg jij het niet helemaal…
@swordfish: ja dus? Sponsoren etc vind ik ook bij inkomen horen hoor. En volgens mij kom je dan op 60 mil uit
@aronn: het ene salaris excl extra’s met de andere incl extra’s vergelijken is onzinnig en dat snap je blijkbaar ondanks alle bovenstaande reacties nog steeds niet. Dus laat maar.
@swordfish: wat een gelul. In m’n eerste reactie noemde ik dat messi en ronaldo beide tussen de 50 en 60 mil verdienen. Vervolgens kom jij aan met dat het niet waar is… Oke, zal wel inclusief extras zij maar daar heb ik het toch niet over.
@aronn: dat zei je inderdaad, dus daar heb je een punt. Blijft staan dat je ook appels
@aronn: Ik lees je reacties en ik denk, man man man. Jij snapt het ook al niet.

Om te beginnen, ze verdienen dat geld omdat de mensen die hen dat betalen (zij hun clubs, zij hun sponsors) er een veelvoud aan overhouden. Voorbeeld: Ronaldo sluit voor 10 miljoen een contract met een onderbroekenmerk voor een eigen lijn, dat merk verdient 40 miljoen, iedereen gelukkig. Dan is 10 miljoen zelfs maar een schijntje.

Messi schijnt Barca elk jaar meer dan 100 miljoen op te leveren, dan is die 20 miljoen ook ineens best weinig he..?

Daarom verdienen ze zoveel. Niet omdat jij het schandalig vindt, maar omdat dat de economische waarde is van hun ‘product’.
@Stefje: snap niet waar dit opeens vandaan komt? Heb niet gezegd dat ik niet snap waarom ze zo veel verdienen. Als je er bij nadenkt is het ergens ook wel logisch maar daarbij blijft 50 miljoen een enorm en overbodig bedrag. Zal ook wel een bepaalde jaloezie bij zitten maar ach haha
@aronn:

aronn via de app [ reply ] [ report ] 09-04-2015 om 23:4818
@brabusrocket: messi en ronaldo verdienen beide tussen de 50 en 60 miljoen… Schandalig eigenlijk


Daar komt het vandaan. Iets schandalig vinden is je mening, en het is er 1 die nergens op slaat. Als je beseft dat je dit soort spelers niet als mensen maar als bedrijven moet zien dan is er niks mis mee. Er zijn genoeg vastgoedboeren die in hun eentje meer waard zijn. Is dat dan ook schandalig?
@Stefje: Het blijft belachelijk veel geld, zeker als je bedenkt dat ze daar voor soms wel 2x in de week 90 minuten voor moeten werken…. en het is helemaal belachelijk als je bedenkt dat de clubs deze spelers werkelijk gigantische schuldenbergen hebben; zo had Real Madrid vorig jaar ruim 602 miljoen Euro schuld, een stijging van 11% t.o.v. het jaar er voor.
Ze betalen vrijwel geen belastingen (daar komt ook een deel van de schuld vandaan), banken en (lokale) overheid springen bij om de clubs te helpen, vervolgens kwamen de banken in de problemen en mochten wij als EU burgers uiteindelijk lappen voor deze onzin. De totale schuldenberg van de Spaanse clubs was vorig jaar ruim 3,5 miljard Euro.
@406_v6: Hoe een club er financieel voor staat heeft niks te maken met wat een speler waard is. Als Messi naar Chelsea, ManC of PSG gaat verdient ie hetzelfde of meer en zit ie bij een club zonder schuldenlast. Daarnaast noem je met Real ook wel weer een club dan, Barca durf je uiteraard niet te noemen omdat zij hun schuldenlast bijna kwijt zijn. En zeggen dat ze ‘soms wel 2 keer 90 minuten’ moeten spelen dan heb je er toch weinig van begrepen denk ik. Ze spelen inderdaad ongeveer 100 wedstrijden per jaar, maar dat komt effectief neer op gemiddeld 3 per werkweek. Deze jongens hebben namelijk ook een hoop weken per jaar seizoensvoorbereiding, trainingsstage’s, lange buitenlandse vluchten (wk, ek, championsleague) en ongeveer een maandje per jaar vakantie. Alhoewel zo’n Messi en Ronaldo het met minder doen. Wist je trouwens dat Ronaldo elke dag als eerste binnen is en als laatste weer buiten? Als er iemand is die hard werkt is hij het wel.
@Stefje: och weer zo’n ronaldo fanboy…. Voetballer van wereldklasse maar kom op. Hij moet echt iets aan zijn gedrag doen.
@aronn: Hoe ben ik fanboy? Omdat ik feiten constateer terwijl jij lekker uit je eigen bekrompen wereld reageert? Ik ben geen fanboy, jij bent jaloers/kortzichtig.
@Stefje: 100 wedstrijden per jaar van 90 minuten….. wow… i’m impressed…. ik werk als zzp’er -in voetbalwedstrijden vergeleken- > 1200 wedstrijden per jaar.
Misschien is het wel zo overzichtelijk om mee te rekenen wat de coureurs aan sponsorgeld meenemen. Ik weet nog wel dat Albers met trots verkondigde dat hij bjj Minardi een salaris ontving, maar vergat mede te delen dat zijn sponsor het tienvoudige inbracht om hem daadwerkelijk te laten tijden.
@gtwillem: Dat is echter de standaardvorm voor de meeste F1 rijders dezer dagen…feitelijk zijn ze eerder in dienst van een sponsor (in de breedste zin dan, want vaak zijn die sponsoren verkapt familie en/of zakenrelaties van familie) dan van het team zelf. Vanaf Massa naar beneden geldt dat voor alle coureurs muv de Red Bull jongens (maar goed, daar is de sponsor feitelijk ‘het team’ geworden). De gradaties bestaan meer uit of de ‘sponsor’ feitelijk je pa die miljoenen in een achterhoede team stopt die hij nooit terugziet of een serieus bedrijf dat daadwerkelijk hun profiel wil verhogen en jou in een auto met hun kleuren wil hebben omdat je echt snel bent en dus serieus mee kan doen (in beeld komt) en omdat je daarnaast goede PR skills hebt. In het laatste geval ben je welliswaar paydriver maar IMO tegelijkertijd ook professioneel coureur.
Behoorlijk uit het lood geslagen lijkt mij. Als er tussen de coureurs een verschil van 50 miljoen ligt. Dat vind ik belachelijk. Oke, de één zal net iets meer talenten hebben maar F1 draait op die manier wel erg veel om geld.
F1 is wat mij betreft behoorlijk verziekt. Denk dat ze meer mogen kijken verdeling van prijzengeld en ondersteuning van de mindere teams. Volgens mij krijg je dan aantrekkelijker races en wie wil dat nou niet…
@jerry: Welkom op aarde, waar alles Macht (winnen) en Geld gaat. Helaas
Vergoeding voor vd G? Boekhoorn mag blij zijn als hij al zijn centjes terug krijgt met die 15 miljoen.
@flippiez06: Als hij die 15 milli krijgt heeft hij het geld dat hij naar Sauber heeft overgemaakt er in feite wel uit. Naar verluid was het bedrag voor het racezitje dit jaar zo’n 8 milli en als 3de rijder zal dat denk ik een fractie daarvan zijn geweest want dat stelt eigenlijk niks meer voor tegenwoordig, ik geloof dat hij twee dagen getest heeft vorig jaar of zo.

Financieel is Giedo’s F1 carrière daarmee eigenlijk beter afgelopen dan Marcel realistisch gezien had mogen hopen, want de kans dat hij ooit in een van die topzitjes terecht was gekomen waar je bakken met geld verdient was natuurlijk vrijwel nihil. Neemt niet weg dat ik graag Giedo in de Sauber gezien had dit jaar maar dat terzijde.
@jaapiyo: alsof Boekhoorn het voor die paar miljoen moest doen. Die wilde Guido gewoon in de F1 zien rijden.
@mrs250: Dan had hij 20 milli moeten neerleggen, dan had Giedo gewoon gereden dit jaar.
Das een lekker startsalaris voor Max. Krijgt hij naast dat salaris ook nog een bonus voor elk gescoord punt? Of is dit bonussysteem veranderd toen ze de puntenaantallen wijzigden? Je hoort hier weinig meer over.
Dus Giedo krijgt meer dan Rosberg? Doet-ie goed. :P
@donvincenzo:
Wat Giedo krijgt, staat nergens. Sauber heeft 15.000.000 betaald, maar niet aan Giedo zelf. Geloof maar dat dit is om al het sponsorgeld wat is gestort om Giedo F1 te laten racen terug te claimen, inclusief derving van toekomstige opbrengsten voor diezelfde sponsoren.

Het is nog maar de vraag in hoeverre Giedo werkelijk schadeloos is gesteld, al verwacht ik wel dat het meer zal zijn dan de ruim 5 ton van Max… maar die mag wel racen.
Wat een armoede bij Sauber
@W115: Sauber is ook niet bepaald een topteam. Bovendien een team met krap budget, dus zo gek vind ik het niet dat de coureurs daar weinig verdienen. Het opvallendste zijn de salarissen bij Red Bull. Dan heet je Kvyat, rij je bij een absoluut topteam en staat je ergens onderaan in het lijstje – alleen bij Sauber en TR krijgen ze minder betaald.
@donvincenzo: Kvyat is 20 jaar oud en is, samen met Bottas, de enige ‘talenten’ bij de topteams; de rest is al gevestigde order. Op dezelfde wijze is Ricciardo, met 3.7 mio ook best hoog. Top coureur, maar ook maar 3 wedstrijden gewonnen (pas).

Is er nog een Russisch bedrijf dat geld overmaakt naar RedBull?
Ik ben DJ en dan kun je ook van zulke bedragen verdiennen. Maar als je de comma van junior Verstappe 2 plaatsen naar links opschuift komt dat helaas eerder bij mijn (dj) carrière in de buurt..
@kennone: 4.800 euro is alsnog niet verkeerd hoor, voor het beatmatchen van platen. Ik ga er even vanuit dat je (uiteraard) met vinyl draait.
@dillon: jep draai met vinyl. Een echte dj draaid hiermee. Maar moet wel eerlijk toegeven dat ik vaker met mijn usb stickje op pad ben.
Verschil ham/ros snap ik niet helemaal. Verder volkomen terechte verdeling!
@fmgarcia: De één is twee keer wereldkampioen, de ander niet.
@donvincenzo: logische verklaring!
185k voor een F1 coureur!? Daar lacht een Nederlandse voetballer in de middenmoot om! Had toch een hogere instap verwacht, voor zo’n fel begeerd F1 stoeltje.
@jorden: ik geloof niet dat er een 17-jarige voetballer ook maar ergens in de Eredivisie speelt die zo veel verdient
@skinnybmw: De toptalenten van Ajax en PSV wel. Ik denk dat bijvoorbeeld Willems daar al ruim overheen zat op zijn 17e (speelde toen al een EK). En Bazoer en Zivkovic van Ajax zitten ook ruim over de ton waarschijnlijk.
En toch verdien ik het meer dan dat zij dat doen.

Reageren op AB is immers zwaar en intensief werk en het is vaak ook nog ondankbaar werk.
@Rick-dos: je vergeet de enorme risico’s.. Dank dat je je leven hier dag in dag uit waagt om ons van repliek te dienen :)
Absurd en ziekelijk. Ik kan er niets anders van maken.
Best verdienende 17-jarige Nederlander?
@jamesbond007: martin garrix had vorig jaar een jaar inkomen 60 miljoen is ook 17 jaar oud
Max valt nog onder jeugdloon…
Dit is wat hij bij het team verdienen. Ik denk dat hij ook nog Wel een percentage krijgt van alle merchandise die verkocht wordt met zijn naam er op.. Dus verdubbel dat bedrag minimaal maar …
@tvr1974: inderdaad, van elke fles Pepsi Max en paar schoenen van Nike Air Max krijgt hij een paar euro :-P
@escort77: Ik wist niet dat een pepsi fles een paar euro kost.. Maar als er wereldwijd een paar miljard verkocht worden en hij zou per fles 1 cent (of zelfs 1/10 cent)krijgen dan verdien je al meer aan die sponsor dan aan wat het team je betaald… Nb hier kun je wat spullen bestellen -> http://www.verstappenshop.nl/

Nb misschien is verdiepen in sponsoring : http://www.markethings.net/max-verstappen-17-jarige-met-wereldwijde-marketingpotentie/
Ook sporters als Tiger Woods (Golf –> Nike) // Ronaldo ( –> Nike, maar speelt in Adidas bij Real) –> Messi (Nike) enz enz verdienen meer aan de sponsorcontracten dan je voor mogelijk zou houden…
Weet iemand waarom de 17 jarige Max meer verdient dan zijn 19 jarige teamgenoot?
@dberkwood: omdat hij meer punten heeft behaald dan Sainz
Zou Sainz echt net dat beetje minder verdienen dan Max?
Button de slechtst verdienende wereldkampioen.. Opmerkelijk, aangezien hij dat jaren na alonso heeft gedaan, die staat na dit seizoen al 10 jaar droog joh. Zwaar overgewaardeerde coureur die alonso. Hij kan best een potje sturen, maar als je in 10 jaar tijd geen wk bij elkaar kunt rijden en wel 30 miljoen meer kunt verdienen dan je teamgenoot die vrijwel net zo goed stuurt, 1 wk minder heeft behaald, maar wel recentelijker, dat is gewoon onwijs krom. Net als mijn zinsopbouw, maar dat terzijde.
Met de huidige performance van McLaren Honda gaat Alonso die max van 40 miljoen never nooit niet aantikken…..
Niet te vergeten dat redelijk wat coureurs zelf geld mee moeten brengen om te kunnen racen.
47 miljoen! 47 miljoen? Serieus?!
@rikus: Nee, is een geintje …..
En dan te bedenken dat floyd mayweather 105 miljoen kreeg voor 72 minuten boksen in 2014, dan valt dit nog mee…
Ik vind het altijd bijzonder dat we dit wel ‘normaal’ vinden als topsporters dergelijke bedragen verdienen en topbankiers of ceo’s niet. Vind ik een beetje inconsequent. Talent is talent en kost geld (of levert geld op), maar is zoveel niet wat overdreven?
@haroldv:
Er zit ook wel eem verschil tussen een sporter die publicitair interessant is en een bankier die dit land in een crisis heeft gestort.
De huidige bankier is een egotripper die het geen reet uitmaakt of die MKB’ er op de fles gaat door zijn mentaliteit, dat er daarmee banen verloren gaan zal hem worst zijn.
Bankiers zouden eens goed in de spiegel moeten kijken en de hand in eigen boezem steken.
Het gros zijn gewoon zwaar over betaalde ambtenaren die nog in een sprookjes wereld leven.
@jrk68: In beide gevallen is het bedrag absurd, dat was mijn stelling. Een bankier en zeker een CEO brengt werkgelegenheid. Een voetballer kost belastinggeld.
Het gaat me er om dat ze allemaal met de helft ook prima rond kunnen komen, ook als ze stoppen met hun 35e
@haroldv: Logisch toch? Een topsporter gaat ergens tussen z’n 30 en 35e met pensioen. Een bankier kan rustig tot z’n 65e blijven zitten in zijn grijze maatwerk kostuum. Het is natuurlijk wel opmerkelijk dat de verdiensten van de topsporter afhangen van de populariteit van de sport op TV en niet van de zwaarte van de sport. Een triatleet staat qua sportiviteit voor mij toch wel een paar treden hoger dan een voetballer.
@mashell: als een sporter zijn inkomsten krijgt uit sponsering, dan valt het mijn inziens onder ondernemerschap en heb ik er eerder vrede mee. Als salaris aan een medewerker, bankdirecteur of voetballer, vind ik het appels met appels vergelijken. Ook een topsporter kan ander werk doen na zijn 35e. En met 1/10 zou ik ook tevreden zijn
Niet verkeerd voor Max, maar de verschillen zijn wel erg groot.
Ach jaa… bij al die sponsoren werken gewoon klootjesvolk met een normaal salaris variërend van minimumloon tot een topsalaris. Dat is niks vergeleken met het salaris die een topsporter of in dit geval een coureur “krijgt”, want verdienen is weer wat anders…
Met dat geld kan hij vast ver stappen *badum tsss*
Dit is waanzinnig. Talent kost geld, maar niemand’s talent is 50 miljoen waard. Dit geldt zowel voor ‘talent’ in de financiële wereld als in de topsport. Het draait hierbij om het bizarre sponsor geld dat vrijkomt in een commercieel interessante sport en het heeft niets meer te maken met vraag en aanbod (van het talent). Voetbal is natuurlijk de andere grote commerciële sport.In volleybal, waterpolo en een tal van andere sporten zijn de salarissen nog niet geëxplodeerd. Het immense geld dat wordt verkwanseld aan deze mega salarissen (en bijbehorende extravanganza) wordt door de gewone werknemer als waarde verdient in de bedrijven van de sponsoren en op bizarre wijze onregelmatig verdeeld.
Weet iemand of deze bedragen bruto of netto zijn? Als dit bruto is geeft het wel een vertekend beeld van de F1-salarissen. Uiteraard, zelfs als je pakweg de helft ervan aftrekt houden ze allemaal nog een leuk salaris over, maar het is natuurlijk wel een groot verschil.
Jongens wat een bedragen, ik wil best achter het stuur gaan zitten tegen een kleine reiskostenvergoeding hoor. Bovendien ben ik regelmatig de snelste op de kartbaan, dus dat moet helemaal goed komen. ;-)
Zou Button dan ook nog balen dat er iemand 4 keer zo veel verdient, of voel je dat niet meer boven de tien miljoen…?
Daniel ricciardo is wel een beetje underpayed als je daar van kan spreken in de formule 1
Ben ik de enige die vind dat Massa en Button erg overbetaald worden?
@terazino: voor de presentaties tot nu toe kunnen ze beter stoppen… dus nee, je bent niet de enigste
Die max heeft het echt goed voor elkaar! Hoop dat hij nu een goed seizoen draait
ff uitgerekent: een 17 jarige moet 133.333,3 uur werken in de supermarkt wil ie hetzelfde verdienen als max. en die racet (kwalificatie, vrije training en race) 4 uur pr 2 weke. dan nog een beetje testen. ja, oke, wil ik ook wel. als 12 jarige

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).