Dit zijn de 11 leukste Belgische kentekens op Autojunk

Auteur: , 81 Reacties

Nederlandse overheid, leest u mee?

Maybach

Een tijdje geleden gaven we al een overzicht van onze gele kentekenplaten. Laten we heel eerlijk zijn: ons systeem is vreemd. Alleen een grove indicatie van hoe oud de auto is, weinig karakters, geen plaatsaanduiding, etc. Wat dat betreft is België even erg, ook daar is geen plaatsindicatie te vinden, alleen een eveneens niet heel accurate indicatie van leeftijd. Onze zuiderburen zijn ons echter op één front voor: gepersonaliseerde kentekens.

We gaven je al eens een lijstje van de leukste (per ongeluk gekozen) kentekens in de BeNeLux. Dit was echter voordat het personalisatieprogramma van België een stap verder ging. Vanaf 2014 kun je zelf kiezen wat er op je kenteken komt te staan. Dat bleek een schot in de roos: er rijden momenteel zo’n 45.000 auto’s door België met een vanity plate. Goed voor bijna 26 miljoen euro in de staatskas. Tsjakka!

Aangezien de meeste persoonlijke kentekens opvallen en Autoblog met onze spottersite Autojunk overal oren en ogen heeft, zijn er al vele Belgische persoonlijke platen geüpload. Wij geven je de 11 leukste.

Tesla Model X doet wat het belooft (MODEL-X)
Het is heel simpel: voor wie slecht is in typeplaatjes lezen, adverteert deze Tesla-bestuurder op de voor- en achterkant heel groot dat hij voor de dikste Tesla-SUV heeft gekozen. Leuk, totdat blijkt dat het kenteken mee gaat naar een eventuele volgende auto.

Model X

BMW M2 met precies dat probleem (ROUSH)
Dat dus. Roush is een Amerikaanse tuner die zich vooral richt op Fords. De eigenaar van deze BMW M2 bezat vermoedelijk zo eentje, maar nu kiest hij voor een compacte Duitse funmobiel. Tof, maar dan slaat dat kenteken natuurlijk helemaal nergens meer op…

BMW M2

Tesla Model S doet niet wat het belooft (TESLA-3)
Die afgezaagde Tesla-grappen waar de eigenaren dingen als LOL OIL en HAHA GAS op hun plaat zetten, dat weten we nou wel. Belgische Teslisten houden het eenvoudig, schrijf gewoon op wat het is. Al ging dat bij deze Model S niet helemaal lekker, want TESLA 3 lijkt te slaan op een Model 3. De S is echter ietsje groter.

Model S

Mazda MX-5 weet het niet en boeit het niet (IDK-IDC)
Voor sommigen is dit een willekeurige samenstelling van letters, maar velen zullen de afkortingen IDK (I don’t know) en IDC (I don’t care) wel kennen. Dat je het niet weet en het je niks kan schelen is één, maar dan zit je toch juist het principe van zelf kiezen dwars? Want het is een raar antwoord op de vraag: ‘wat wil je op je kenteken?’ Of misschien is dat juist de grap.

MX-5 IDK

Renault Scenics houden van het getal elf (011-ELF en ELF-011)
Elf, het gekkengetal, het getal wat lijkt op twee verticale streepjes, of gewoon een getal wat veel betekenis voor je heeft vanwege datums en dergelijken. Wat het ook is, de eigenaar van een Renault Scenic wilde het getal twee keer op zijn kenteken: geschreven en in cijfers. Bovendien heeft zijn mattie/familie bijna exact dezelfde auto met ook de elf uitgeschreven en in cijfers, maar dan andersom. Het nut ervan zullen de eigenaren zelf beter weten, opvallen doe je in ieder geval als je in konvooi rijdt.

Scenic

Mercedes S650 Maybach Cabrio komt alleen naar buiten in de zon (FOR-SUN)
ForSun, zo zou Smart hun cabrio’s voortaan kunnen noemen. En als we het toch hebben over cabrio’s van Daimler, het kenteken met deze tekst prijkt op de allerdikste übercabrio van Mercedes-Maybach. De eigenaar zal voor in de winter wel een G-Klasse hebben, of iets dergelijks.

Maybach kenteken

McLaren, de supercarbouwer (SUPERCAR)
Als je ergens een vrij lage auto ziet, met een grote glazen kap achter de cabine waar een dikke motor onder te zien is, dan weet je vaak dat je met het autotype supercar te maken hebt. Mocht je het dan nog niet weten, dan hoor je het wel aan de brul die uit de uitlaat komt. De eigenaar van een McLaren MP4-12C haalt alle twijfel weg door het kenteken SUPERCAR te monteren op zijn auto.

SUPERCAR

Mercedes G63 AMG lacht James Bond uit (007-LOL)
James Bond, codenaam 007, is het toppunt van Britse spionage. Het mag dan een fictief karakter zijn, het is een ware run geworden. De meeste mensen die een blacked-out supercar kiezen, bij voorkeur een Britse, willen de superspion eren door zijn code te verwerken in het kenteken. Een G63-bestuurder uit België heeft het niet zo met James, want hij lacht hem vierkant uit met zijn nummerplaat.

LOL

Dé 911 is niet de ultieme 911 (THE-911)
Het is eenvoudig: je wilt laten zien dat jij de baas boven baas bent met je uitgebouwde 911. Dan is het kenteken THE 911 wel toepasselijk. Maar de autokeuze is dat iets minder: de 911 (991.2) GT3 is een gave versie, maar de GT3 RS en al helemaal de GT2 RS zitten er qua performance en aanschafprijs nog net ietsje boven. Om de eigenaar toch nog iets mee te geven: het is wel dé 911 met een handbak. Want dat komt het gevoel ten goede, ondanks dat de PDK-transmissie die je vindt op zijn grotere broers de nodige seconden van de rondetijden af schaaft.

THE 911

BMW i8 is stating the obvious (NR-PLAAT)
Wat ons betreft een beetje zonde, want je kan zo veel leuke dingen doen met een gepersonaliseerd kenteken. Om dan gewoon ‘nummerplaat’ erop te zetten, is een beetje een anti-climax. Maar goed, er is geen woord aan gelogen.

i8

BONUS: een Nederlandse ‘vanity plate’! (PR-005-T)
Gewoon omdat je bij ons niet zelf kan kiezen wat er op je kenteken staat, betekent niet dat er geen grappige kentekens bestaan. SP-333-D, bijvoorbeeld, of SH-111-T. De leukste blijft een Clio, die je elke keer dat je hem ziet laat smakken naar een lekker glas pils. PR005T!

PR005T81 reacties

Snap niet dat het nog steeds niet mag in Nederland. Kan de staat nog wat geld vangen.

Mijn schoonzusje heeft ook gewoon een vanity plate met haar initialen. Geinig toch.
@baklava: in België is een plaat persoonlijk en verhuist mee met de eigenaar als de auto verandert. In Nederland hoort de plaat bij de auto. Zou jij steeds 2K neer willen tellen bij iedere autowissel? Of zou jij iemand anders’ persoonlijke plaat willen? 2x een nee vermoed ik.
@sirprize: Als je het kan betalen, waarom niet.
@baklava: ik zit niet te wachten op een auto met de persoonlijke plaat van iemand anders. Dat je het kunt of wil betalen doet daar niets aan af.
@sirprize: ondertussen terug 1k…
@tortuga: in België ja…
Groot verschil is dat hier in NL het kenteken bij de auto hoort, in BE is het kenteken van de eigenaar en kan hem meenemen naar een volgende auto.
@gertjan2012: dan stellen ze dat toch ook direct in
@supercarboy: omzetten van het systeem schijnt niet een hele makkelijke en goedkope aangelegenheid te zijn. En ik betwijfel of dat terug te verdienen valt. Ja, wij op Autoblog vinden dit natuurlijk prachtig, alleen vertegenwoordigen wij niet het gros van het volk die de woorden “auto” en “liefhebber” nooit in 1 zin zullen gebruiken. Nee, het gros is eerder geneigd te zeggen “lage bijtelling” en “de buurman heeft ‘m ook”
@supercarboy: laat maar zitten, kost waarschijnlijk weer rond de 32 miljoen om dat om te zetten
@supercarboy: met al die autisten in Nederland over hun nummerplaatje? De helft van autoblog komt al gek als er een 1’tje op de plaat staat. Staat hier gelijk aan verwaarlozing, diefstal, achterstallig onderhoud, importbak, total loss…
@boomhauwer: en wee je gebeente als je op een auto van meer dan 100k geen ‘luxe platen’ bestelt!
@gertjan2012: is het niet zo dat in de UK, iedere auto z’n eigen kentekenplaat krijgt en dat je deze kunt wisselen voor je eigen vanity platen? Bij verkoop van je auto, plaats je weer de oorspronkelijke platen terug en klaar is Kees.
Er staat in Nederlands een RS6 C6 te koop met nummerplaat RS-580-nog iets. Verwijzend naar de 580pk. Is dit dan gewoon toevallig?
@thestino: In Nederland moest dat zijn.
@thestino: https://www.autojunk.nl/2017/03/datsun-240z-189975

Deze is ook mooi, heeft de RDW wel een handje in gehad denk ik
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Zo had mijn buurman een M135i met STR86? op t kenteken, is ook wel heel toevallig
Je bent echt een ongelofelijke lutser als je met zo’n kenteken rondrijdt.
@jaso013: zag een keer een best dikke C-klasse rijden, zag er netjes dik uit. Stond er JORDY op z’n kenteken. Dat haalde het geheel toch wel een heel eind naar beneden
Erg grappig die vanity plates uit België. De belgen hebben er ook de juiste humor voor om er iets leuks van te maken. Ik denk dat dat in NL wel erg tegen zal vallen.

De leukste die ik heb gezien was COBAN op een Panamera. Navraag leerde dat het ‘herder’ (zoals wij iemand voor boer uitmaken) betekent in het turks.
Het getal Elf op de Renaults heeft natuurlijk geen nut, maar het slaat in ieder geval niet op het gekkengetal.
Renault is partners met de franse oliemaatschappij Elf.
@hehe: klopt wel, maar ik denk niet dat je daar zo bij stil staat als je een Renault Scenic koopt.
@720s: tuurlijk wel, je krijgt er spontaan associaties met Renault Sport van, je Scenic gaat er vast ook harder door rijden.
Zou zelf een plaat met ‘the Hulk’ op een Renault kiezen denk ik.
(Maar waarschijnlijk die 1000 euro investeren om de Renault in te ruilen voor iets anders)
@hehe: op een Megane RS zou The Hulk een leuke touch zijn inderdaad :)
Maar inderdaad, ik zou zelf niet weten of ik er 1000 euro voor over zou hebben. Bij een auto van twee ton is het een schijntje, maar bij goedkopere auto’s kun je voor die 1000 euro ook dieper in de optielijsten duiken. Bovendien mag België blij zijn dat het een vast bedrag is, in het VK en Dubai bijv. leveren kentekens soms miljoenen op. Bizar.
@720s: 1000€ eenmalig, he mag ze nadien uiteraard overnemen op al je toekomstige wagens.
@720s: Zelfs in mijn Clio 1.2 uit 1996 had overal subtiele stickers dat deze Renault toch écht het beste tot zijn recht kwam met smeermiddelen van ELF.

Liefhebber of niet, als je kunt lezen dan zie je het staan.
@720s: 11-11…. *mompelt iets met carnaval… *
Er rijd in belgie ook een McLaren MP12-4C met kenteken Vrrroem rond.
@mrducky: En een 458 met ‘Racemuis’
Jammer dat ik ik niet in België woon, anders had ik dit op de nummerplaat achterop mijn auto laten zetten:

Wieditlezenkanheeftenenganskleinepieleman
@moveyourmind: Sorry, ik kan het niet lezen…
@verplicht: Er staat:

Wie dit niet lezen kan heeft een kleine pieleman… En slechte ogen.
@moveyourmind: tijd om naar bed te gaan, morgen weer scherper 😁
Ik ben ooit eens een Belgische BMW 5-serie tegen gekomen met XTC-666 als kenteken en een Nederlandse Peugeot 2008 met KK-666-K. We moesten er hartelijk om lachen. Misschien kom ik de foto’s nog wel eens tegen.
@lecomte: PSV-040
@bischero: Weet je nog wat voor auto het was?
@lecomte: Merc CLA. Het was trouwens 040 PSV.
@lecomte: staat ook op autojunk volgens mij.
@bischero: grappig! Die woont bij mij 3 huizen verder! In België
Ik mis de butcher!! Zoek maar eens Maserati butcher. Verkoopt lekkere broodjes in Melle
nou nou.. 26 miljoen in 5 jaar.. kunnen we in NL een ministerie een nieuwe naam van geven.
Ik ben in er ook een tegen gekomen. Een Porsche 911 gt3rs met het kenteken vin 911.
@maartenb98: kom regelmatig een 2017 oranje boxster tegen met nr-plaat Sunshine achter het stuur een fijne dame
Goh, je model X een kentekenplaat met model X geven, jee. Wat een humor. Sowieso de top 11 aantikken van beste ooit. Dat is die 1000 ekkies toch dubbel en dwars waard. Sorry, de azijn was in de aanbieding maar van de meeste platen lig ik niet dubbel.
€1000 voor een nummerplaat… Een belasting op domheid m.a.w. :D
Kenteken ‘kalegek’ is ook aanwezig in België https://imgur.com/a/plz1PTd
Het beste kenteken in België dat ik heb gezien is

IAMLATE

👌🏼👌🏼👌🏼👌🏼
@ghost: een jaar geleden stond hier een model S om de hoek met nr plaat: BE QUIET
Hier rijdt wat rond dat niet te schatten is:
Een rover 316i met “swa 069”. De plaat is duurder dan de auto. Topinvestering!
Een M5 met “Rambo”. Klasse!
Een Colt Cabrio met “Hot 69” en een oud wijf in hotpants achter het stuur. Een week geen zin in seks meer…
@tjorque: was je er nog snel overheen, recsept!
@bischero: genoeg lekkere wijven kijken, een redelijk efficiënte genezingscuur.
@tjorque: word up!
Ik zag eens een X6 met plaat ZOMOOI. Het was dan ook een blonde bimbo achter het stuur. Heb er trouwens nog een foto van.
Ik zag een Ford met cpt slow erop. Een jaar later, dat was vorige week reed de eigenaar een hele dikke st met die platen. Hij woont in meer ergens. Net over de grens bij zundert/hazeldonk
In Puurs heb je een M2 met nrplaat TOO LOUD en nu M4 cabrio in’t geel met TOO MUCH
Ik heb in Brussel Megane zien rijden. Ik vind zulke kentekens altijd wel leuk. Zo heb ik zelf ook een geluk kenteken
In Breda stond er altijd een Aston Martin DB7 met 007-FIT voor de sportschool, van de eigenaar uiteraard. Zijn vrouw had een Cooper S-JCW met 008-FIT. Moest altijd glimlachen als ik dat zag staan.
Ik zag laatst een matte amg gtr met als platen AMAI. Die vond ik goed.
Ooit een complete freak tegengekomen :
9-001-ISO
@xjs678qr: je weet wel nagenoeg zeker dat hij de aanvraag procedure nauwkeurig gevolgd zal hebben 🤪
Een Vantage met IAM-007
Een koppel met Renault’s : Zijn auto HIHIHI en haar auto HAHAHA
Een 5-serie met NUMMERPL (anders dan de i8)
Vele met hun voornaam op hun plaat of met initialen.
Nog een met BACO DOR (Bacardi Cola)
Eentje met CEO
Ik woon al jaren in Duitsland, waar een keuze combinatie een tientje kost en je dus nog een beetje lol kan hebben voor een paar Euro.
De eerste letters zijn uiteraard afhankelijk van de stad/streek waar je woont, maar daarna kun je uit redelijk wat combinaties kiezen. Ik heb momenteel AA88 (Audi A8) en PS480 (RS6 Plus met 480pk).
Kan je met die gepersonaliseerd platen geflitst worden buiten België?
@twiggaa: er was een tijdje dat het register van de Belgische overheid de platen niet registreerde, maar ondertussen wordt het gewoon teruggekoppeld aan het Belgische kentekenregister en dat zou moeten werken door heel Europa.
@720s: Dat wist ik inderdaad. Op zich wel logisch ja, iets met één Europa.
Ik vind het zelf niet uitzien eerlijk gezegd. Ken ook iemand met een vanity plate op z’n M4. In mijn ogen rij je er eerder mee voor lul maar goed. Wel slim van de overheid, lekker geld binnen harken. Ook wel mooi om te zien hoe de markt werkt. Toen bleek dat het een succes werd, hadden ze de prijs verhoogd van 1k naar 2k en liep de vraag sterk terug.
Laatst hier op de snelweg een Q5 met plaat DOKTOOR en op de aanhanger stand een 3-serie met RETARD.
Mijn Initialen op mijn New Zealand cars
http://www.1-plates.co.nz/JHplates880.jpg
Ik zag een oude man rijden en zijn nr plaat was: BOMPA
Ook een Ferrari met nr plaat: MIDLIFE

THE STIG rijdt hier ook ergens rond.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).