Doorbreekt deze Ferrari de grens van 100 miljoen?

Auteur: , 21 Reacties

De oververhitte klassiekermarkt kan binnenkort een nieuwe mijlpaal bereiken.

275

Afgelopen zondag overleed Ferrari-verzamelaar Preston Henn op 86-jarige leeftijd. We schreven al eens eerder over deze man omdat hij Ferrari aanklaagde toen het Italiaanse merk hem geen LaFerrari Aperta gunde. Na een respectvolle periode van enkele dagen is de speculatie losgebarsten over wat er met de Ferrari-collectie van de succesvolle ondernemer gaat gebeuren. Met name zijn Ferrari 275 GTB/C Speciale maakt de tongen los.

De auto met chassisnummer 6885 is één van slechts drie Ferrari 275 GTB/C Speciale’s die Ferrari medio jaren ’60 bouwde om mee te doen aan het FIA GT-kampioenschap. Als zodanig was de auto min of meer de opvolger van de inmiddels peperdure 250 GTO. Uiteindelijk was het echter alleen Henn’s 275 GTB/C die ook daadwerkelijk ingezet werd in races. Dat was het werk van de Ecurie Francorchamps, het team van de Belgische Ferrari-importeur Jacques Swaters. Vandaar ook de gele kleur van de auto.

In de Targa Florio van 1965 viel de auto uit, maar op Le Mans wist de Ferocious in hetzelfde jaar de GT-Klasse op haar naam te schrijven. In de eindrangschikking van de endurance-klassiekers finishte de auto dat jaar overigens als derde, achter twee 250 LM’s. Na het raceseizoen nam Team N.A.R.T van de Amerikaanse Ferrari-importeur Luigi Chinetti de auto over en won het de Nassau Grand Prix op de Bahamas. Kortom, de oude Italiaan heeft een mooie historie.

Dat is dan ook een belangrijke reden waarom sommige analisten denken dat de auto misschien wel meer dan honderd miljoen Dollar op kan leveren, als ‘ie geveild wordt. Die schatting lijkt echter enigszins optimistisch. Één van de andere twee GTB/C Speciale’s ging in 2014 bij RM Auctions over de toonbank voor 26,4 miljoen. Maar goed, die auto had dus geen bekende (race-)historie en we zijn inmiddels ook alweer drie bubblicious jaren verder in de klassieker-boom.

Of de auto überhaupt geveild wordt is trouwens ook nog de vraag. Henn’s oude mattie Ron Vogel liet aan Bloomberg weten dat Preston het liefste begraven zou willen worden in de Ferrari…

Bedankt Dennis voor de tip!
Image-Credit: lordmcdonnell via Instagram21 reacties

Gecondoleerd voor de nabestaanden( auto) uiteraard ook voor de familie.
100 miljoen? Say whaaattt…

Zou wel leuk zijn als Ferrari de auto zou willen terug kopen😂
Preston Henn heeft zijn fortuin vergaard met Swap Shop, een soort gigantische vlooienmarkt gelegen in Fort Lauderdale. Daar staat ook zijn imposante autocollectie, zo tussen de andere prullaria, waaronder ook deze gele 275 GTB/C Speciale, verschillende racewagens en een hele zooi peperdure sportwagens. In dit YouTubefilmpje zie je zowat de hele collectie voorbijkomen: https://www.youtube.com/watch?v=L3aJFW-Shs8

Henn heeft zelf ook nog geracet trouwens. Hij heeft onder andere meegedaan aan de 24 uur van Le Mans, met daarin een 10e plaats als beste resultaat, en tweemaal de 24 uur van Daytona gewonnen.
@Edge: voor iemand met zo’n vermogen vind ik het jammer te zien dat deze prachtige verzameling zo “goedkoop” ten toon gesteld wordt. De boel een beetje leuker aankleden en afwerken, zonder overal smakeloze stickers op te plakken zou al veel goeds doen in mijn optiek.
@serialchiller: met je eens. Alhoewel dit ook wel weer erg Amerikaans is, met die stenen leeuwen bij de ingang en herrie binnen…
@Edge: ik vind die tentoonstelling juist iets totaal anders tonen : als je maar hard genoeg werkt, slim bent, alle kleine beetje waardeert, word je uiteindelijk van héél veel kleine beetjes ook rijk. Verloochen niet je afkomst en respecteer diegene een ieder die heeft bijgedragen aan je succes. Ik vind Henns keuzes dus hele fraaie manier om ‘zijn publiek’ te bedanken. Een ieder kan een deel van collectie dagelijks en kosteloos komen bekijken … en dan bezoek je direct de markt ( 1 en 1 is 2)
In geen 100 miljoen jaar.
@dutchdriftking: als ik het zou kunnen betalen….dan echt wel!
Wat een prachtige, wonderschone wagen!
Liever 100 miljoen dan dat hij zich er in laat begraven.
Die lucht krijg je er nooit meer uit.
@dymf: tuurlijk wel. Het chassisnummer er uit slijpen en voor een paar miljoen de rest nieuw er omheen bouwen. Voor dit geld is alles te doen…
100 miljoen. Dat is toch niet normaal meer…

Voor dat geld kan je tientallen tot in het kleinste detail exacte replica’s laten maken. Dit heeft dus niks met het product zelf te maken maar alles met de emotie er omheen. En dan is het opeens wel bizar veel geld.
@lekbak: och. Als er -wat is het- 50 miljoen voor een schilderij gelapt kan worden, zie ik ook dit nog wel gebeuren. Niet dat ik dat redelijk vind, maar toch…
Heeft veel weg van de 250 gto 62
En Preston Henn heeft geen kinderen of een beschreven testament naar wie die magnifieke auto’s gaan??
Een schitterende auto!!!!
Huh? Geel de kleur van Swaters? Ik weet dat Ferrari een blauw aanbiedt onder de naam “Blue Swaters”, dus ik ben wat verbaasd. Wat me echt heel erg verbaast is de mogelijke prijs die de wagen mogelijk kan gaan opbrengen. Toegegeven: het is een superzeldzame auto met een prachtige geschiedenis, maar 100 miljoen?
@jeroenwz: het klopt dat de blauwe tint Blu Swaters naar Jacques Swaters vernoemd is, maar de Ecurie Francorchamps reed doorgaans in gele Ferrari’s. Deze haaienneus bijvoorbeeld:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/38/5f/b4/385fb496c7703a8541d4a4405a52ede7.jpg
@jaapiyo: Dank je voor deze verheldering. Weer wat geleerd!
@jeroenwz: Kleine aanvulling: Net zoals Italië rood en Groot-Brittanië groen als nationale kleuren, was geel de nationale racekleur van België. 🙂
Van een degelijk bedrag kan je een hoop Toyota Priussen kopen
Wie zegt je kan matrialisme niet meenemen naar je graf…… Zou nog mooi zijn als die ook begraven in wordt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).