Dufte! Duitsland vindt jouw dashcam niet meer de duivel

Auteur: , 27 Reacties

Een belangrijke uitspraak voor iedereen die graag zijn Autobahn-runs filmt.

Dashcam

Vorig jaar veroorzaakte een opvallende gebeurtenis bij onze oosterburen nogal wat ophef. Een vrouw die met een stel dashcams had vastgelegd welke onverlaat schade aan haar auto toegebracht had, kreeg zélf een boete bij de rechter vanwege haar gebruik van de dashcams. De wereld op zijn kop volgens velen, maar de Duitse Behörde nemen privacy serieus. Mensen die de sleepwet Das Leben der Anderen bekeken hebben kunnen zich wellicht indenken waarom. Theoretisch gezien had de vrouw een boete van 300.000 Euro kunnen krijgen, maar gezien de omstandigheden werd het slechts een prent van 150 Ekkermannen. Je zou dus kunnen invullen dat de boete deels ook ‘symbolisch’ was, om een signaal af te geven aan de Duitse samenleving en de grenzen van het toelaatbare te bepalen.

Toch is er nu een voorzichtige beweging in de andere richting gemaakt door het Duitse Bundesgerichtshof. Bij een ander ongeval heeft dit gerechtshof in hoger beroep geoordeeld dat beelden die zijn opgenomen met een dashcam onder bepaalde voorwaarden wél als bewijs gebruikt mogen worden in civiele zaken. Het is een voorzichtige switch omdat het Duitse hof herhaalt dat video-opnames afkomstig van een dashcam in principe ontoelaatbaar zijn. Dit laatste vanwege schending van de persoonlijke levenssfeer. Echter, dit verbod geldt niet automatisch in aansprakelijkheidszaken, omdat het belang van ‘slachtoffers’ om bewijzen aan te mogen dragen ook als belangrijk wordt beschouwd.

In de praktijk betekent dit dat rechters in civiele zaken zelf een afweging mogen maken of ze dashcambeelden toestaan of niet. Er mag in ieder geval géén gebruik gemaakt worden van dashcams die permanente, doorlopende beelden schieten. Volgens de Germaanse rechter zijn er tegenwoordig echter ook dashcams die alleen actief worden in geval van harde remacties en/of ongelukken, dus deze voorwaarde sluit het gebruik van dashcambeelden in de rechtszaal niet volledig uit.

De situatie lijkt hiermee veel op de Nederlandse. Artikel 8 sub F van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) luidt:

Persoonsgegevens mogen slechts worden verwerkt indien:
F. de gegevensverwerking noodzakelijk is voor de behartiging van het gerechtvaardigde belang van de verantwoordelijke of van een derde aan wie de gegevens worden verstrekt, tenzij het belang of de fundamentele rechten en vrijheden van de betrokkene, in het bijzonder het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, prevaleert.

Een sterk staaltje liberalisme dus. Doe wat je wilt, zolang je een ander niet schaadt. Alleen hoe de afweging uitvalt, dat is het heikele punt. In Nederland lijkt het klimaat wat dat betreft iets vriendelijker te zijn voor de dashcam. In 2015 moedigde Ernst Koelman van Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) burgers zelfs aan een dashcam te gebruiken om tokkies in de kraag te kunnen vatten. Wat vind jij, iedereen aan de dashcam, of oprotten met die zielstelers in auto’s?27 reacties

Over het algemeen zijn mensen met een dashcam vaak zelf schuldig aan gevaarlijk rijgedrag. Van kijk; zie je die idioot voor mij terwijl ze zelf gezellig meedoen. Zie dit dagelijks op de weg als chauffeur.
@maxidyne:

Over het algemeen kan niemand autorijden ..
Behalve jij natuurlijk ..
@lincoln: tuurlijk, ik ben de beste! Max Verstappen is niets vergeleken bij mij…
@maxidyne: beetje rare vergelijking. Max is 20 en dus nog beginnend bestuurder.
@lincoln: over het algemeen zijn mensen redelijk en reageren genuanceerd. Behalve jij natuurlijk…
@560pk: puntje teveel en een spatie te weinig .. :-)
@maxidyne: ik kwam van rechts en zag een vrouwtje al met volle vaart doordenderen.. pleurde m’n auto er gewoon voor en al toeterend en briesend kwam het gleufdier tot stilstand. Helemaal raar doen in d’r Volvootje, echt zo’n typ voor een dashcam.
@2wheeler:

Had vandaag nog een bijna-ongeluk ..
Was op dat moment echt blij dat ik een stuur in mijn auto had ..
@lincoln: snap ik maat, het komt allemaal wel erg dichtbij zo
@lincoln: Hoeveel liters cynisme drink jij op een dag? Vind je commentaar altijd geweldig!
@2wheeler: Linkje naar je YouTube kanaal voor gedeelde verontwaardiging? ;)
@maxidyne: Zie vaak zat mensen gek rijden maar dan zonder dashcam. Is iedereen die zo’n ding niet heeft dan ook gevaarlijk bestuurder?
@maxidyne: Over het algemeen zijn mensen die aannames als waarheid brengen niet op de hoogte van de engelse variant van assume: To make an ASS of U and ME.
Gewoon door procederen tot je die 3 ton belasting aanslag krijgt ..

Keihard aanpakken die ambtenaren ..
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@tristant: In Duitsland is alles gebiedende wijs.
Ik vind het nog steeds ronduit schandalig dat wanneer je iemand via een camera betrapt op het toebrengen van schade en ‘m via die beelden pakt dat dát inbraak is op privacy. Dat lijkt mij eerder risico van het vak. Kun je zo ook weg komen met mishandeling of moord?
@volvo480gtt: Vind het ook raar. Dan zijn beveiligingscamera’s in de stad bijvoorbeeld toch ook inbreuk op onze privacy?
@volvo480gtt: iedereen die naar de stembus gaat is schuldig aan het feit dat camera’s niet toegestaan zijn. Kwestie van de juiste partij aan de macht die ervoor zorgt dat beelden wel als bewijs worden toegelaten, ongeacht wie die opneemt.

Maar ja, het manipuleren van beelden behoort ook tot de mogelijkheden, daarom ligt het bij de overheid….
@erik2907: we moeten blij zijn dat rechters kritisch kijken naar camera’s in verband met privacy. Anders hebben we over 10 jaar hetzelfde systeem als China
@erik2907: De rechterlijke macht dient onafhankelijk te zijn van de politieke macht. Dus een partij kan niet zomaar beslissen om dash- of andere camerabeelden in rechtszaken te betrekken…
@Esprit_de_Flandre: tja, onafhankelijk eens, maar helaas. Voorbeelden te over dat vaak zaken toch ‘gestuurd’ worden, al is het maar een bonnetje of uitspraken zoals ‘ik heb niet gelogen, heb het alleen niet verteld’. M.a.w., als je iets niet verteld kan de rechter het ook niet gebruiken.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Maffe duitsers
dus dan mogen de instanties ook geen telefoontaps gebruiken???

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).