Duitse tolplannen voor 2016 definitief

Auteur: , 51 Reacties

Het lijkt er op dat we nu zeker weten waar we vanaf 2016 aan toe zijn op Duitse wegen: er komt tol op snel- en B-wegen. Soort van.

Duitsland over 5 jaar

Nog geen tien dagen geleden leek het erop dat er in eerste instantie alleen een Autobahn-tol geheven zou worden, maar verkeersminister Dobrindt laat nu andere geluiden horen. In een mooi weer-interview met het Duitse Merkur (“ja, die tol gaat ons megasupergigaveel opleveren, allemaal dankzij mij”) sleept de CSU-politicus er nu ook de B-wegen bij.

Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld verkeer dat vanuit Enschede naar Münster rijdt over de B54 ook een vignet moet hebben. Of toch niet? Dobrindt laat zoch ontvallen dat het systeem in ieder geval zo wordt ingericht “dass es keine Diskussionen um den kleinen Grenzverkehr gibt“. Dat gaan dus weer honderden compromissen en uitzonderingsregels worden. Gewoon, om het lekker simpel (maar vooral verkoopbaar) te houden.51 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Jeej, één Europa, weg met grenzen, leve de EU, vrij verkeer van goederen en personen… Oh, wacht….

*zucht*
@Rob: Da’s toch wat we willen met z’n allen?
De EU is gewoon NL (socialisme) uitvergroot.
Hou je je aan je regels, werk je je het schompes en hou je een zakcentje over aan het eind van het jaar, gaat dat (of iig de helft) naar de pauperbuurman(nen) die geen reet uitvoert.
Dat is socialisme op z’n best, het pakken bij de 1, en geven aan de ander.
@lekkaah:
in praktijk is het dus het grootste land (i.e. duitsland) dat het meest profiteert. Bijvoorbeeld door de malaise in zuid europa te misbruiken om de euro laag te houden en zo de export aan te jagen. En waar denk je dat het Europese geld voor steun aan Spanje heen gaat? dus linea rect naar Duitsland dat bijvoorbeeld lekker in de vastgoedbubbel in spanje heeft geinvesteerd.

en nu willen ze dus ook nog eens tol gaan heffen….
@super: lol, jij moet denk ik toch nog wat economie lessen volgen..
Binnenkort in NL te vinden, want ja, Duitsland doet het ook! Levert centjes op voor Nederland BV :-)
@faalhaas: laten we dan beginnen met de LKW maut. En dan niet zelf tolpoortjes ontwikkelen maar gewoon de Duitse portaaltjes inkopen.
Och die paar tientjes per jaar. Waar praten wij over.
@Soulmaster:
Daar gaat het niet om, het gaat over het feit van goede buren zijn, gastvrijheid en simpelweg VRIJHEID , iets waar politici altijd zo’n grote smoel over op zetten, VRIJHEID.
Behalve als het om de poen gaat, dan is het ineens anders.
@desjonnies: gaan wij van de duitsers dan wegenbelasting vragen?
@desjonnies: Waarom mogen Frankrijk, Italië, Spanje wel tol heffen en Duitsland niet? Ik blijf een voorstander van verhogen van de benzineaccijns en afschaffen van de MRB en ook één bijtellingtarief voor alle auto’s (van bijv 15%). Op die manier betaalt degene die het meeste rijdt en degene met een meer vervuilende auto betaalt ook meer. Dus een elektrische auto blijft dan voordeliger, zonder verschil in bijtelling.
@fiscaal:

De snelwegen daar zijn van particuliere bedrijven en geen staatsbezit. geen zgn Rijkswegen.

De Duitse snelwegen zijn rijks eigendom.
@fiscaal: zoals desjonnies al stelt: tol vraag je alleen voor wegen die niet met belastinggeld zijn aangelegd.
@fiscaal:
Daar heb je een alternatief en de inwoners betalen die tol zelf ook.
Het Duitse plan behelst het volledige wegennet, niet alleen de Autobahn.
Duitsers krijgen een compensatie in de vorm van een lagere wegenbelasting.
Daarom is het Duitse plan in strijd met de Europese regels voor vrij verkeer van mens en goed.
Als ze alleen een Autobahnvignet invoeren naar Oostenrijks/Zwitsers model is er dus niks aan het handje..
@desjonnies: Dus als ik in Duitsland ga wonen mag ik ook gratis van de beschikbare huizenvoorraad gebruik maken? Een weg is een nutsvoorziening; die zijn nooit gratis. Voor wegen geldt dat de eigen bevolking voor de aanleg en onderhoud opdraait en daardoor betaalt voor het gebruik. Buitenlanders profiteren er alleen maar van. Zo gezien is het idee van tolheffing niet eens absurd; daarom is het ook al zo oud als er wegen bestaan :-). Duitland heeft dan nog het “voordeel” dat je er niet omheen kunt.
Misschien dat er dan meer NL-ers hier blijven om boodschappen te doen en benzine te tanken.
Dus eigenlijk ook goed voor de NL economie.
@Hubert: Nee natuurlijk niet. Lees dan ook even voordat je reageert: “dass es keine Diskussionen um den kleinen Grenzverkehr gibt“
Europa is aan zijn einde, alle Europese landen zijn op hun retour, was ik 20 jaar jonger ging ik gegarandeerd naar Canada of Australië
De regelgeving en onkunde van onze bestuurders is gewoonweg misselijkmakend.
Dit is een 100% populistische maatregel voor de ‘heimat ‘

Maar als ik dan zeg sterf maar met je Audi’s en BMW’s, dan zit half AB te gillen als kleine kinders.
Terwijl NL dat juist zou moeten doen.
Omdat we zelf geen kleauten meer hebben….
@desjonnies: Ik zit totaal niet met die tol, da’s hun goed recht vind ik, eigen volk eerst.
Echter, het feit dat wij zogenaamd ‘ein reich’ zijn tegenwoordig (EU) zou dat dan tegen moeten spreken. Want wij zullen achteraf geen cent beter worden van de EU. Wij zullen alleen maar leeglopen want wealth.
Leuke is dat er gezegd wordt dat wij 1 vd rijkste volkeren zijn. Klopt ook, maar wij betalen dan ook veruit het meest.
Uiteindelijk is het het liefst de bedoeling dat je net je brood kan betalen aan het eind vd week mét alsnog het idee dat je het o zo goed hebt hier.
@lekkaah: Hun goed recht? Mischien wel, maar dan wél alle subsidies die vanuit de EU naar Duitsland zijn gegaan voor de “infrastructuur” (heb afgelopen vakantie weer heel wat Autobahn Baustellen gezien die Mitfinanziert zijn door de EU) terug naar Brussel.
@406_v6: Precies, dus niet bij DLD aankloppen of wie er dan ook ‘gebruik’ maakt van het sociale stelsel maar volgende keer gewoon niet op pro-EU stemmen. :) (Voor hoever dat nog mogelijk is)
@desjonnies: Inderdaad, alhoewel Nieuw Zeeland ook fantastisch schijnt te zijn ;-) Binnen europa lonkt Noorwegen het meest, gevolgd door Zwitserland. Waarbij ik Noorwegen nu nog echt als een serieuze overweging zie;

Wat betreft de EU…. het is natuurlijk wachten tot een of ander land de kanonnen weer uit de opslag haalt… ’14-’18 en ’33-’45 gaan zich weer herhalen vrees ik.
@406_v6: Zwitserland zou ik nemen. Over het algemeen beter weer, meer salaris, minder belasting en den Hollander is al goed met centjes sparen; dus je houdt een stuk meer over omdat je niet zonder nadenken al het dure spul koopt.
Met steenkolenduits + glimlach accepteren ze je hier al. Ook mag je een mooie auto rijden.
Verder is de alcohol te betalen en zit je in het midden van Europa: stedentrips zijn te bereiden en te bevliegen…en zodra je bent aangekomen kost het relatief geen drol ook.
Nadelen zijn er natuurlijk ook, maar ze vallen reuze mee!
O ja, al gezegd dat die bergen erg chill zijn? Skien, snowboarden, mountain biken, wandelen (o sorry, je moet hiken zeggen).
En voor de wietverslaafden: is hier eigenlijk ook gedoogd.
En zoals Rudi in de Heineken reclame… ik kan niet wachten tot t december is en weer lekker de piste op te gaan.
@gregorius:
me wou dat ik u was.
@gregorius: Ik was afgelopen juni noch 3 Wochen in die Schweiz, einfach toll !!
@406_v6: Ssst, niet aan iedereen vertellen!
@norge: nee, zal ik niet doen.
psst, denk aan een plaatsje aan het Sognefjord….. :-)
@406_v6: Sogn is mooi .
Buiten de eengemaakte munt heb ik nog nooit één voordeel gevoeld van het “eengemaakte” Europa. Wat is het nut van dat log apparaat nog als elk landje het andere terug gaat belasten?

Ik stel voor dat we de grenzen terug sluiten, heeft ons namelijk nog niets dan miserie opgeleverd.

Europa, the end.
@Carreza: amen!
@Carreza: als grenswerker heb ik elke dag profijt van dat Europa. Het heeft Nederland al bakken met geld opgeleverd. Het is niet voor niks dat het ze maar Maasvlaktes blijven bijbouwen daar in Rotterdam. Daar komen de goederen aan die we verder naar Europa verschepen, daar verdient Nederland aan. Anders dan zuurpruimen produceren we immers nagenoeg niks meer.
@mashell: Vandaar dat onze schulden nog nooit zo hoog zijn geweest en dat het besteedbaar inkomen weer gedaald is.
@sir smokalot.
Niks is definitief. Hij heeft het over een ‘Konzept’; het gaat om een ‘Gesetzentwurf’ dus een wetsvoorstel. Dat zal hij (Dobrint) binnenkort indienen. Ik durf te wedden dat het niet zonder aanpassingen geratificeerd wordt.
Daarom zijn ’t ook nog plannen :) Ik bedoel dat Dobrindt zich nu expliciet uitspreekt over de vorm ervan, zoals hij dat wenst en haalbaar acht.
@sir_smokalot: Dobrindt is het type veel geblaat, weinig wol. Hij is gelukkig niet de enige die hierover beslist. Pas als stern.de, spiegel.de of focus.de het nieuws melden dat de tol er komt, dan pas neem ik het serieus. Niet de woorden van een minister die in een partijintern machtsgevecht verwikkeld is en zich zo probeert te profileren.
@tweetyv6: klopt. Als Dobrindt de tol er door krijgt is hij een zeer waarschijnlijke kandidaat om Seehofer (het evil genious achter de tolplannen) op te volgen als president (lees: koning) van Beieren.
Dan hoeft onze roverheid natuurlijk geen miljarden meer naar ‘hulpbehoevende’ EU-landen te sturen. Het begin van het einde? Straks betalen we weer met die goede oude houten gulden.
mooi zo .. ik ben ook pro-seperatie ..

optyften met dat 1 Europa ..
Wat een gejank hier.
In Oostenrijk moet je tol betalen, in Italië, in Frankrijk, in Zwitserland en beslist nog een handje vol landen. Het belemmert het vrije verkeer niet.
Ik snap Duitsland wel, het is een van de grootste transit landen, reis je van oost naar west v.v. of noord naar zuid v.v. kom je al snel door Duitsland. De wegen hebben enorm te lijden van de extra verkeersdrukte en dan vind ik het niet vreemd dat er een relatief kleine bijdrage gevraagd wordt om te garanderen dat we ook in de toekomst met 200+ km/h naar de wintersport kunnen knallen.
@tweetyv6: Wat denk je? Dat ze de opbrengsten van deze tol gaan investeren in de verbetering van het wegennet? Wat een grap!
@ihrte:
Als je het interview zou lezen, dan had je geweten dat dat wel de bedoeling is:

“Wir können unsere Investitionslinie um 4,8 Milliarden Euro pro Jahr steigern, wenn wir stärker auf Nutzerfinanzierung setzen, die Lkw-Maut ausweiten und die Infrastrukturabgabe 2016 einführen. Außerdem starte ich eine neue Generation von Projekten in öffentlich-privater Finanzierung.”
@tweetyv6: Ah, je bent blijkbaar nog niet bekend met de onbetrouwbaarheid van politici. My bad.
@ihrte: Bullpoop. Het staat zo in het regeerakkoord. En in Duitsland wordt daar gelukkig niet zo flexibel mee omgegaan als in NL. De afspraak is dat er een tolheffing komt (en ik durf te weddend at die alleen voor de snelwegen gaat gelden) en dat de opbrengsten daarvan naar een infrastructuurfonds gaan.
@tweetyv6:
Vrachtwagens boven de 12 ton betalen al jarenlang de zgn Maut.
Dit gaat over personenwagens
@desjonnies: No shit, Sherlock!
@tweetyv6: maar het haalt wel heel argument over enorm te lijden onder verkeersdruk onderuit. Als ze de LKW maut opbrengsten ook eens voor de kwaliteit van wegen en bruggen zouden inzetten zou de PKW maut helemaal niet nodig zijn. Het is gewoon een cashcow. Net als de Solidaritätszuschlag.
Dat wordt voortaan dan lekker door Frankrijk naar het zuiden tuffen. Áls ik dan toch moet betalen, dan betaal ik liever ook om over goede wegen te rijden.
@towi1989: dank, dank, dank. Ik hoop dat elke Nederlander zo gaat denken. Ga maar allemaal in de file staan voor Lyon op de Peage! Kan ik ten minste makkelijker tussen NL en Zwi knallen, dat tientje per maand staat in geen contrast met de benzine die je op dat traject al verbruikt.
@towi1989: Sinds jaren afgelopen zomer weer de Péage gereden. Sneller en comfortabeler dan ik op de beste dagen in Duitsland heb kunnen opschieten. En een beetje planning is al voldoende om de files te omzeilen
echt ” Premium” dit, Duitse rommel en onsportieve nare 2 voeters daar! (hoge uitzonderingen daar gelaten).
waarschijnlijk moeten ze de gepensioneerden in dat zwarte naargeestige land compenseren want die staan meestal bij de pomp, te tanken of toiletten te reinigen omdat ze anders niet rond kunnen komen aan het einde v/d maand(en dat na een leven van arbeit macht frei). Wat een schijtland is het toch en maar pochen dat het zo goed gaat en ze zo rijk zijn, hoogmoed komt wederom voor de val Frau Merkelt.
@Sracerr:
Nare 2 voeters daar! (hoge uitzonderingen daar gelaten).

Dan ben ik vast de uitzondering die de regel bevestigd….
@jrk68:
Liebe dich !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).