Einde van eenkindpolitiek zorgt voor MPV-boom in China

Auteur: , 20 Reacties

Nu de overheid meer kinderen per gezin toestaat, is de automarkt aan het veranderen.

Einde van eenkindpolitiek zorgt voor MPV-boom in China

Om vergrijzing tegen te gaan besloot de Communistische Partij van China (CPC) onlangs de éénkindpolitiek helemaal af te schaffen. Er moet meer gebaard worden, in de hoop het land gevuld te houden met harde werkers. Mocht dit plannetje slagen, dan heeft dat volgens analisten ook een direct gevolgd voor de autoverkoop.

Het segment van de MPV met 7 zitplaatsen heeft in China momenteel een marktaandeel van 10 procent, iets dat volgens Reuters de komende jaren hard omhoog zal schieten. Vanwege de Chinese huishoudsamenstelling – vaak met een setje grootouders erbij – en het feit dat een tweede auto in veel steden erg duur is, is een auto met vijf zitplekken voor veel gezinnen met expansiedrang straks niet meer voldoende.

Na de door de overheid gewenste kindexplosie kan China de op één na grootste markt voor MPV’s worden, vlak achter de Verenigde Staten. Niet zo gek dus dat Volkswagen er vorige week nog een Touran L presenteerde.

De meest verkochte MPV van China is echter nog de onvolprezen Wuling Hongguang (hierboven afgebeeld), met een vanafprijs van 42.800 yuan, ofwel 6.100 euro.20 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Touran L, met gesjoemelde extra zitplekken??
Het wettelijk mogen krijgen van (slechts) twee kinderen is toch niet meteen een reden om een minibus te kopen, lijkt me?
@dubcars: ff artikel goed lezen?
@dubcars: papa, mama, kind 1 + opa en oma is 5. Kan dus prima. Papa, mama, kind 1 & kind 2 + opa en oma is 6. Dat wordt een stuk lastiger. ;)
@sportstand: dan kom je inderdaad wel op een MPV uit ja
@sportstand: Als ze deze policy vol hadden gehouden, had je het 4-2-1 probleem: beide ouders hebben hun oudjes bij hun wonen. Zit je al aan 7 personen.

Maar goed, ook dat was weer een uitzondering: ‘vaak’ als je als ouders al beide enig-kind was, mocht je toestemming aanvragen voor een tweede.

Zoals ik hieronder al schreef. Maar 38% van de Chinezen mocht er maar 1 kind hebben. En als ze echt wilden, konden ze ‘naar het land’ verhuizen, waar ze legaal een tweede mochten nemen.
@sportstand: het schijnt dat ze geleverd worden met een 55 pk motor. Deze moet een heel gezin + caravan vervoeren. Ga dan maar eens de bergen in, blokjes draaien over de kop
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@poeperman: denk dat de chinese dames nog baartjes hebben hangen …
Wat was het nou ook al weer?
De een-kind-regel gold voor maar 36% van de Chinezen…
@gregorius: = 400 miljoen mensen, geen peanuts.
Lekker leesbare link ook naar die Touran L ;)
@sportstand: Moet wel zeggen dat hij er mooier (lees: beter in proportie) uitziet dan de gewone Touran. Zou hem echter nog steeds niet kopen…
Ach gossie, je zal maar met dit gedrocht maar school gebracht worden… Dan valt en Kadett station nog wel mee….
Grappig, ik lees dat de Wuling Hongguang in India wordt verkocht door GM China als Chevrolet Enjoy. een Chinese auto die in India dus onder een Amerikaans merk wordt verkocht als ik het goed begrijp.
Ik rijd hier in een exotisch land nu een weekje in een chinese Lifan 530 (gebouwd in Uruguay) rond. Stuk betere wagen dan al die andere crap in dit segment. Alles zit erop, wigligging is best goed en de afwerking gaat wel. Over 10 jaar snappen de chinezen het zeker.
@rulefollower: Maak daar maar 3 jaar van. De vorderingen zijn verbazingwekkend. Elke paar maanden ben ik in China en elke keer verbaast over de betere kwaliteit van nieuw uitgekomen auto’s.
@rulefollower: zie ze hier ook veel rijden, net als de BYD’s. Blijven voor mij toch kopieën van auto’s waarvan het origineel al onaantrekkelijk was. Aan de andere kant: kost nagenoeg niets.
China heeft een mpv-boom, sinds afgelopen weekend zit ik hier weer opgescheept met een kerst-boom…
Jullie ook al gewoon het berichtje van Reuters klakkeloos overgenomen, net als autoweek en autoblog.com dagen geleden? Jammer want net als de rest zitten jullie er naast.

Jammer want dit heeft weinig met het afschaffen van de een kind politiek te maken maar alles met de ontwikkeling van het land.
Net als bij alle ontwikkelende landen kiezen ze eerst massaal voor sedans. Carrière en werk zijn de focus en je wil op de rest lijken. Nu is er inmiddels een flinke middenklasse die geld en tijd heeft voor vrij-tijd. Ook weekt men zich los van de (communistische) tradities en is er meer aandacht voor je eigen stijl en eigen uitingen waardoor er honger komt naar meer lifestyle producten. Je zit dat ook met andere producten. Daarnaast is de concurrentie in de Chinese auto industrie moordend, het gevolg is meer lifestyle auto’s zoals de MPV

Ook wordt deze MPV veel gekocht door taxi chauffeurs om de Buick MPV te vervangen voor een goedkopere Chinese variant (de Buick ook in China gemaakt uiteraard maar is duurder). Deze worden vaak ingezet voor zakelijke klanten op te halen van de luchthaven en naar de hotels te brengen en halen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).