En jawel, Alonso vraagt om ban voor Hulkenberg [updated]

Auteur: , 29 Reacties

Lamlul! - Nico Hulkenberg.

Hulk

In een ietwat saaie Belgische Grand Prix (verslag) pakte Max Verstappen zojuist zijn eerste podium voor eigen publiek. Reden tot blijdschap en vreugde natuurlijk, maar het verhaal van de wedstrijd was de startklapper met als hoofdrolspelers Nico Hulkenberg, Fernando Alonso en Charles Leclerc. De laatste twee vormden overigens vooral onschuldige slachtoffers in het hele verhaal, want hoewel een en ander nog bij de stewards besproken moet worden zullen weinigen de schuld níet bij de Hulk neerleggen.

HULK-SMASH

Feitelijk hadden we overigens kunnen weten dat het weer op deze manier los zou gaan. Perez stond immers P4 op de grid. De laatste keer dat dat het geval was gaf de kalender het jaar 2012 aan en ging Grosjean compleet los op de coureurs voor hem op de grid. @ikschrijfookoverautos wilde het jullie maar even laten weten.

De flinke gelijkenis tussen de crash van Grosjean destijds en de crash van Hulkenberg vandaag is echter slecht nieuws voor de Duitser. Romain kreeg in 2012 namelijk een draconische straf op zijn bordje van de FIA: hij moest de race in Monza uitzitten en kreeg daarbij een boete opgelegd van 50.000 Euro. Alonso, die destijds nog voor Ferrari reed, heeft dit ook nog in zijn geheugen zitten en heeft nu naar verluidt de autoriteiten opgeroepen net zo streng te zijn voor NH27. Dit bericht althans Jennie Gow van de BBC.

De kans dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren lijkt ons vrij klein. Grosjean kreeg destijds de zware straf omdat het voor hem de zoveelste crash van dat seizoen markeerde. Dat Mark Webber hem kwalificeerde als een ‘first lap nutcase’ hielp ook niet mee. GRO beet wellicht iets te weinig van zich af en werd als een voorbeeld gesteld voor alle jonge coureurs die zich onsterfelijk voelen in de moderne raceauto’s. Niet veel later (voor seizoen 2014) werd het systeem met penalty points op de F1 licentie van de coureurs ingesteld om een meer consistente naleving van de regels na te streven. Pas bij twaalf penalty points volgt een automatische ban voor een race. Vóór deze race had Hulkenberg er pas eentje achter zijn naam staan.

Dat gezegd hebbende maakt het reglement wél een provisie om een coureur direct te bannen voor een race in ‘extreme gevallen’. In de Sporting Regulations valt namelijk dit te lezen:

In extreme cases stewards may choose to enforce tougher penalties. They can drop a driver any number of grid positions at the next Grand Prix; impose time penalties; reprimand a driver; exclude a driver from the results; or suspend a driver from the next race.

Van Hulk smash naar Hulk bibber?

UPDATE: Hulkenberg heeft geen ban gekregen, maar wel een andere zware straf: bij de volgende race op Monza wordt hij tien plaatsen teruggezet op de grid. Tevens mag hij zich verheugen op drie extra penalty points op zijn licentie.29 reacties

Alonso is weer eens gefrustreerd. Geniaal coureur, maar dit is weer echt een karakter trekje van hem wat ik niet ga missen.
Race ongeluk. Niets meer of minder. Met een start gebeuren er soms dat soort dingen.
Vergelijk met Grosjean slaat nergens op, die had al in het seizoen een reputatie opgebouwd. Spa was toen de druppel
@gertjan2012: hij kreeg grosjean flash backs denk
@gertjan2012: Dit keer is-ie tamelijk terecht gefrustreerd natuurlijk. De straf waar ie naar hint is wat overdreven, maar dat Hülkenberg een strafje verdient ligt wel voor de hand. Die tikt immers twee coureurs uit de race door een erg stomme fout. Het is niet zo dat-ie zich een klein beetje vergiste in z’n rempunt hè?
@donvincenzo: nee, 3 coureurs, Ricciardo was ook slachtoffer. Alonso ramde in zijn vlucht de achtervleugel van DR eraf, die op zijn beurt daardoor bij Raikkonen een beuk gaf. Dus is Raikkonen eigenlijk ook slachtoffer van Hulkenberg. Zet m op de brandstapel
@gertjan2012: Hoe zou jij je voelen wanneer je hele race verprutst word omdat iemand achter je vergeet te remmen.
Want Hulkenberg miste zijn rem punt niet een beetje. Je ziet duidelijk iedereen voor hem remmen en hij reageert daar dan op inplaats van zelf te remmen.
Het is een zeer amateuristische fout welke zeer veel erger had kunnen uitpakken.
Och nee, is Alonso weer de overwinning ontnomen.
Update: 3 strafpunten en 10 plekke teruggezet bij de volgende race.
@donvincenzo: En nog een update: 2 strafpunten en 5 seconden tijdstraf voor Bottas, maar dat verandert niets aan de uitslag.
@donvincenzo: Zoals steeds mogen de Mercedesrijders zich meer permitteren.
@donvincenzo: lijkt mij een prima straf.
@tvklarenbosch: Ja, vooral geen 10s straf, want dat had ‘m een plaats gekost en zoveel politieke goodwill heeft de FIA nou ook weer niet /sarcasm …
Weg met dat Jankertje, geniale coureur maar dat gezeik loopt als een rode draad door man’s carrière.
@toniominestrone: Dat doen ze allemaal. Vettel en Hamilton zijn ook van die jammeraars als het even niet gaat zoals ze willen.
@donvincenzo: zo bekeken is er een grote toekomst weggelegd voor Max..
Ik zag na de race ook een camera shot van de HALO van de auto van Lecerc, die naderhand een grote zwarte rubber streep was getooid. Had deze controversiële bescherming er niet gezeten, had deze getalenteerde coureur dus een wiel van Alonso’s auto met het hoofd moeten hebben teruggekopt. Je moet er niet aan denken hoe dát had kunnen aflopen…
@RRRobert: Niet alleen zwart rubber hoor, die halo heeft een stevige klap opgevangen en ziet er niet meer helemaal strak uit. https://mobile.twitter.com/beINSPORTS/status/1033725408091537408/photo/1
@potver7: poeh, da’s inderdaad méér dan wat rubber… De discussie over de zin en onzin van de HALO kan bin dezen definitief gesloten worden.
@RRRobert: Voor Alonso kan ik mij nog wel een uitzondering voorstellen met die enorme plaat voor z’n kop.
@RRRobert: Nee hoor. Niet dankzij dit incident in ieder geval. Waar de band de Halo raakte zit niet het hoofd van de coureur.
@RRRobert: Welnee. Dat wiel was z’n hoofd al lang voorbij voordat het die Halo raakte. (Kwam van achter er overheen hè?!. Niet van voren!)
Natuurlijk moet Hulk gestraft worden en niet zo’n beetje ook. In de auto van vorig jaar was Leclerc overleden, dood.
Wat voor signaal geef je als de Hulk hiermee makkelijk laat wegkomen? ‘Ach, rempuntje gemist, kan iedereen gebeuren.!!’ Voor je het weet denkt Grosjean dat er toch plek is voor z’n kernkwaliteiten.
@vindik: de signalen van de FIA en de racecommissarissen zijn sowieso behoorlijk schizofreen, dus kun je er eigenlijk niks mee. Maar afgezien daarvan, wil eigenlijk niemand voor de eerste bocht z’n rempunt missen, want ze willen allemaal het zwartwit geblokt zien. De gridpenalty is natuurlijk volkomen terecht, maar is een stuk minder erg dan de DNF die hij zichzelf al had gegeven.
@potver7: ‘wil eigenlijk niemand voor de eerste bocht z’n rempunt missen”, klopt maar als ik met 140 door een woonerf rij wil ik ook geen kind doodrijden. Je mag van iemand een zekere intelligentie verwachten en als je die even kwijt bent (volgens mij is Hulk zeker een intelligente vent), is het tijd om te leren; en pijn (niet mee mogen doen) leert vaak heel goed.
Alhoewel ik niet weet of een race in een Renault overslaan een straf is….
Alonso had dit jaar de stille hoop dat hij na 3 jaar HONDA debacle met de McLaren-Renault net als Red Bull om podium’s en overwinningen kon gaan strijden, niets is minder waar.
Hij ziet McLaren zelfs steeds verder afglijden in het veld, niet het F1 jaar waar hij op gehoopt had.
Dus dan moet je toch je frustraties ergen anders kwijt.
@HZW: hij is de meest verdienende coureur . Hij moet gewoon zijn klep houden en naar Amerika vertrekken.
Ik ga er ook van uit dat Huldenberg veel meer had verwacht van zijn overstap naar Renault.
Die zal ook wel moedeloos worden van de tegenvallende prestaties.
Hier in het VK waren ze er van overtuigd dat het een probleem met de remmen betrof. Dat leek ook zo, ongelofelijk eigenlijk dat op dit niveau nog zulke fouten gemaakt worden. Wel netjes dat hij er gewoon eerlijk voor uit komt. Dat zou hem wel eens geholpen hebben.
Zou stoffel nu tegen de hulk zeggen het piemelkop waar moet je ook alweer remmen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).