Er wordt weer meer brandstof gestolen in Nederland

Auteur: , 26 Reacties

Het aantal brandstofincidenten is in korte tijd omhoog geschoten.

Er wordt weer meer brandstof gestolen in Nederland

2013 nu al overtroffen

We horen de laatste jaren net iets te vaak dat het hand over hand toeneemt. In 2009 nam het aantal brandstofboeven nog toe vanwege de crisis. Een paar jaar later lag de schuld bij de hoge brandstofprijzen. Vandaag laat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer weten dat dit jaar wederom “het algemene beeld is dat (de registratie van) diefstal van brandstof toeneemt.” Hij doelt hier op zowel tanken zonder te betalen als diefstal uit opslagtanks van trucks. Schokkende voetnoot in zijn zijn brief: tot en met 1 mei 2014 zijn er al meer diefstallen geweest dan in heel 2013.

Vragen vanuit de Tweede Kamer over de toename van Oost-Europese bendes als oorzaak voor de grootschalige brandstofdiefstallen kon Opstelten niet bevestigend beantwoorden. Hij zegt dat de politie nog over te weinig informatie beschikt om de schuld daar neer te leggen. Wel merkt hij op dat er in het algemeen wel een toename is van vermogensdelicten door Oost-Europeanen.

Of de politiek zich gaat inspannen om de peutdiefstallen terug te dringen is nog niet bekend.26 reacties

Europa: vrij verkeer voor (gestolen) goederen!
Ik zou niet weten waarom Oost-Europeanen alleen naar NL komen om brandstof te stelen… Dan zou Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken en België ook een explosieve diefstal toename moeten hebben.
Oplossing is simpel hoor… gewoon hetzelfde als bij een onbemande pomp… first pay then spray!
@venividivici: tot ze de tankwagen leeg trekken
@VeniVidiVici: Het nadeel daar van is dat er niemand meer naar binnen gaat om 2 snickers voor 1.50 euro mee te nemen omdat ze op de balie staan en je door de verkoper vrijwel word verplicht deze mee te nemen.
Een hoop inkomsten komen uit de winkel, er valt niet zo veel marge te maken op de brandstof zelf, zeker niet in de grensstreken.
Een geautomatiseerd systeem met paaltjes die omhoog komen bij de uitgang van een pompstation zodra een auto weg rijd zonder dat er betaald is en een lekrij strip bij de ingang (waar je dus maar 1 kant op overheen kan zonder je banden lek te rijden) lijkt mij dan een beter systeem. Camera’s kunnen wanbetalers makkelijk registreren en het systemen doen activeren.
@VeniVidiVici: Waarom de oost-europeanen naar Nederland komen? Duh.. heb je de politie en justitie hier al gezien? In Duitsland en Denemarken zouden ze binnen een dag of 2 gesnapt zijn, hier in Nederland krijgen ze in worst-case-scenario gratis huis en nike schoenen…
En dat is als ze na 12 jaar in slaap gevallen zijn naast de vrachtwagen met een tuinslang in de mond…

Iedereen in voormalig oostblok weet dat de politie hier een lachertje is.
“Hij doelt hier op zowel tanken zonder te betalen als diefstal uit opslagtanks van trucks.” Diefstal van brandstof uit “tanks van voertuigen” telt op autoblog niet mee?
Altijd zeiken over oost europeanen (nee oke, niet iedereen is heilig) maar het zal denk ik ook wel aan die belachelijke prijzen liggen. En ook al zijnhet vaak buitenlanders die het stelen, mast het zullen het net zo vaak mensen zij die het kopen omdat ze het gewoon zat zijn
@arii:
Misschien moeten die Oost Europeanen eens bij zichzelf te raden gaan, waarom “zeiken”wij over hen en over Marokkanen en hoor ik nooit iemand “zeiken”over Indo’s en Chinezen..?
Nederlanders zeiken nu eenmaal niet over groepen die geen overlast veroorzaken..
@tupperware: Dat weten ze zelf ook wel. Er is sprake van ‘oververtegenwoordiging’ in een aantal statistieken waarin je niet hoog wil staan. Maar wat moet je als Nederlander van Marokkaanse komaf daar mee? Waarom moet 95% van die Nederlanders zich verantwoorden voor slechts 5% die toevallig dezelfde herkomst hebben? En waarom hoeven Nederlanders die al meer dan drie generaties hier wonen zich nooit te verantwoorden over de oververtegenwoordiging onder bijvoorbeeld criminaliteit van 65-plussers?
@jelmer: dat komt door de simpele reden dat 65 plussers geen gewelddadige acties jegens omstanders en winkeliers uitoefenen. Andere groeperingen wel. Daar zit de wrijving. Niet over hun afkomst maar om hun daden.
Opstelten weet zoals gewoonlijk weer van niets, “we kunnen dit niet tolereren” is mans lijfspreuk maar laat het het wel allemaal gebeuren, waardeloze rechtse VVD bal!
het zou me niks verbazen als die achterlijk hoge prijzen ook een rol spelen.
@TDI-goeroe:
Dus als iets te duur voor je is mag je het stelen?
Alsof de pomphouder of degene die net z’n tank gevuld heeft iets kan doen aan de accijnzen..
@tupperware: dat je mag stelen, als het te duur is, is jouw interpretatie, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Dat suggereer ik ook nergens, maar ik sluit niet uit, dat dat een beweegreden kan zijn voor een bepaald soort lieden. Met name trucks leeghalen en diesel verkopen tegen concurrerende prijzen. snap je?
@TDI-goeroe:
Nope, dat is niet mijn interpretatie maar een vraag, dat vraagteken staat er niet voor niets hè.
Fijn om te lezen dat jij dat ook niet normaal vindt.
Wat al jaren lang een probleem is dat de vrachtwagen chauffeurs zelf brandstof verkopen….dus uit eigen tank, betaald door de baas…..

De statistieken ken ik niet, maar heb veel contact met transportbedrijven en dit is een groot probleem. Als je de verhalen aanhoort hoe dit gebeurt, dan behoort een vrachtwagenchauffeur tot een van de meest creatieve beroepen ter wereld….
@slickrick: ja want transport bedrijven barsten van het geld en letten totaal niet op de brandstofkosten…
@flutterby: niet met de tankpas slimpie. Die pompen de tank leeg en bellen de volgende dag de politie om de “diefstal” te melden.
@goed_koopman:
Krijg je met al die Polen op de wagen
Elke keer als ik ga tanken voel ik me ook bestolen.
@faalhaas:
Ach, dan tank je toch gewoon elke keer voor een geeltje, dan valt het best mee..
Ik begrijp niet waar Opstelten zich druk over maakt. De overheid krijgt haar inkomsten toch wel, ook over gestolen brandstof. Over brandstof die uit trucks wordt gestolen zijn uiteraard de accijns en de BTW al betaald. Maar ook de pomphouder moet gewoon de volle mep belastingen afdragen over brandstof die doorrijders en wanbetalers getankt hebben.
@moveyourmind:
Dat het Dijselbloem zijn socialistische anus zal oxideren is logisch, Opstelten gaat echter niet over de belastingen maar over jouw en mijn veiligheid. Volkomen terecht dus dat hij zich hier druk over maakt.
Het probleem echter met Ivo is, dat ondanks zijn burgemeesterschap in 010 hij geen man is van “woorden maar daden”..
“Vragen vanuit de Tweede Kamer over de toename van Oost-Europese bendes als oorzaak voor de grootschalige brandstofdiefstallen kon Opstelten niet bevestigend beantwoorden. Hij zegt dat de politie nog over te weinig informatie beschikt om de schuld daar neer te leggen.”
Stemmingmakerij weer. Het zijn hoogstwaarschijnlijk gewoon Nederlanders/in Nederland woonachtigen. Reden: de brandstofprijzen*.

*dit zegt overigens niet dat ik het goedpraat…
Ook een manier om goedkoop te tanken…
Ik zou het allemaal nóg duurder maken…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).