Europa beboet Ferrari en Aston Martin vanwege uitstoot

Auteur: , 25 Reacties

De EU legt de limbolat voor 'kleine fabrikanten' behoorlijk hoog, maar Aston Martin en Ferrari tikten 'm er toch af. Daarom moeten zij nu flinke bedragen overmaken aan Europese parlementariërs de EU.

DB11

Laten we beginnen met het ‘goede’ nieuws. Volgens de European Environment Agency lag de gemiddelde uitstoot van alle verkochte auto’s in de EU vorig jaar op 119,5 gram koolstofdioxide per kilometer. Dat is acht procent lager dan het target van 130 gram per kilometer en 27 procent lager dan in 2004. Voor degenen onder ons die niet elke dag prijslijsten doorzoeken om te kijken hoeveel grammetjes de verschillende modellen uitstoten: een Mercedes A180 doet op papier 120 gram per kilometer.

Hoewel Toyota het hoogste percentage auto’s verkoopt met een uitstoot van minder dan 95 gram per kilometer, zijn het de drie Franse merken Peugeot, Citroën en Renault die gemiddeld de auto’s verkopen met de minste uitstoot. Geen wonder, daar bij de Fransen alles boven vier cilinders tegenwoordig interdit is.

Realtief gezien worden auto’s met een lage uitstoot binnen Europa vaker verkocht in West-Europese landen dan in het voormalige Oostblok. Het braafste landje van de klas is -uiteraard- Nederland, waar de overheid vanaf viaducten met scherp schiet op iedereen die met meer dan 1600cc onder de kap onderweg is.

Maar waar er brave jongetjes zijn, zijn er ook snodaards. Ondanks dat er aan merken als Ferrari, Lamborghini, Alpina, Marussia et cetera qua uitstoot (veel) lagere eisen gesteld worden door de EU vanwege de kleinere oplages waarin deze merken auto’s bouwen, voldeden Ferrari en Aston Martin in 2015 niet aan die eisen. Foei toch!

De twee merken staat daardoor nu een boete te wachten, waarvan de definitieve hoogte nog bepaald moet worden. Op basis van de geldende regels zal deze boete voor Ferrari echter uitvallen op ongeveer 411.000 Euro en voor Aston Martin op 33.000 Euro. Maar wellicht kunnen de twee merken een belastingvrije dienstauto beschikbaar stellen aan de Europarlementariërs die gaan over deze zaken. Een flink aangeklede F12berlinetta en een Cygnet wellicht?25 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Gaat toch helemaal nergens meer over?!
Oh, die bedragen vallen me nog mee. Ik dacht aan een paar honderd miljoen of iets degelijks, dan was het wel klaar met Aston Martin denk ik.
@granlusso: Snap niet dat iemand het lef heeft Aston Martin een boete te geven. Die mensen maken kunst…
@granlusso: per verkochte wagen!
Oke… daar zullen ze inderdaad niet echt van wakker liggen.
En wordt er dan vervolgens ook voor 444.000 euro aan bomen geplant door de EU?
En Volkswagen?
Oh ja, hun heimat is eigenaar van de EU
@desjonnies: ik denk dat de co2tjes van volkswagen best binnen de norm kan vallen. Nox daarentegen…
zijn ze niet een beetje aan het doorslaan daar met dat EU… een fabrikant beboeten die ik 5 auto’s per jaar bouwt.
Tussen de 33.000 en 411.000 euro? Dan lijkt het mij financieel heel aantrekkelijk om het gewoon niet te halen en de boete te betalen.

En Ferrari had toch een of andere kekke deal dat ze bomen planten ten compensatie.
Nog een maand of twee, en dan ga ik eens wat meer uitstoten. De lease van de 14 procenter loopt af en Sabrerator gaat weer zelf zijn vervoer betalen (daarin geholpen door wat kilometervergoeding).
Ben me zwaar aan het oriënteren op een Jaguar S-Type met een 2.7 diesel. Jummie!
@sabrerator: doe dan een serieuze benzinemotor. Als je diesel rijdt, houd je niet allen niet van mij, maar ook niet van je buurman, je vrouw en je kinderen. Je rookt zeker ook?
@roppp:
Jazeker, ik rook ook. Sigaren. Past bij zo’n Jag.
Met bijna 50.000km per jaar is benzine geen optie en voor LPG wordt je op deze site ook gekielhaald.
Diesel is geweldig.
@sabrerator: een Jag op satans-sap. Nein. Einfach nein..
@fijnkonijn: dat zeiden we ook ooit van BMW.
@sabrerator: én Porsche. Ferdinand draait zich om in zijn graf.

Maarja, als de markt wil, kun je Of je kop in het zand steken Of doen wat je klanten vragen (nieuwe klanten voor je winnen).
Er wordt met scherp geschoten op alles boven de 1600cc ?! Dan mag ik wel uitkijken als ik de weg op ga, ondanks het feit dat ik minder verbruik dan die downsize pruttel/sjoemel/Fraudi troep…
Jeuj! Europa betutteling. Weg daarmee.
Hoeveel wordt er met een Ferrari gereden in verhouding
@ff40: zat ik ook al aan te denken..
@ff40: dat is toch niet relevant? Ja ik rijd nog geen 2000km per jaar met de Ferrari in die drie weken dat ik in de Toscaanse Vila ben. En die 2 weken per jaar dat ik in het Londons appartement ben komt er nog geen 500km op de klok van de Aston. En ook het aantal kilometers met de G-klasse rond het chalet in Oostenrijk valt reuze mee. Bij de boot in St. Tropez heb ik zelfs alleen maar een Twingo staan. En bij het pendelen tussen die huizen loopt de Rolls Royce Ghost zelfs zuiniger dan 1 op 10. En dan nog doe ik dat weinig want ik vlieg tegenwoordig regelmatig naar Kaapstad omdat ik daar op huizenjacht ben.
Je ziet de essentie van het verhaal? Alle kilometers die niet in de Ferrari gereden worden die worden wel met iets anders gereden die meestal niet veel beter zijn (behalve mijn Twingo dan). Om de totale uitstoot terug te kunnen dringen moeten ze allemaal zuiniger worden, zonder uitzonderingen.
Nou nou dat zal pijn doen, wat een flauwekul.
@frederic1983: symbolisch geleuter. Auto-lobby zegt “hou het bedrag laag want anders…”
Dat zijn boetes waar ze om zullen lachen bij Ferrari en AM..
@pinut187: AM kan het geld anders goed gebruiken

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).