F1 Abu Dhabi: hoe deed Max het in de vrije trainingen?

Auteur: , 11 Reacties

Na zondag is het Formule 1 seizoen voorbij en begint de lange, koude winter pas echt. Voor het zover is kunnen we dus maar beter proberen zoveel mogelijk mee te pakken van de woestijnzon in Abu Dhabi. Hoe verliepen vandaag de eerste beschietingen?

Red-Bull

VT1:
De ogen van de paddock zijn dit weekend natuurlijk vooral gericht op Hamilton en Rosberg. De eerste vraag is wie van de twee is er dit weekend sneller en de vervolgvraag: als Hamilton sneller is kan er dan nog iemand tussen hem en Rosberg komen.

In de eerste trainingsessie voldoet Hamilton in ieder geval aan de eerste voorwaarde om zijn titelhoop levend te houden. Hij is sneller dan Rosberg en met behoorlijk wat marge. Met een snelste ronde van 1:42:869 is Hamilton zomaar bijna 4 tienden sneller dan Rosberg die zelf een 1:43:243 neerzet als snelste ronde.

Tot vreugde van ons Nederlanders is het in VT1 Max Verstappen die de grootste bedreiging lijkt voor Rosberg om ook voorwaarde twee voor Hamilton tot realiteit te maken. MV33 is slechts een halve tiende trager dan Rosberg met een 1:43:297. Teamgenoot Ricciardo staat vlak achter Max op de vierde plaats, op gepaste afstand gevolgd door Vettel en de rest. Op basis daarvan moet Hamilton dus vooral hopen op de Red Bulls om Rosberg pootje te lichten, mits de silberpfeil van ROS ongeschonden de race doorkomt.

De eerste vrije training is traditioneel ook de sessie waarin we sporadisch wat frisse gezichten zien. Ook dit keer is dat weer het geval, hoewel het gaat om rijders die ook al eerder dit jaar sessies gereden hebben. Alfonso Celis junior rijdt rondjes voor Force India en Jordan King stapt weer eens in bij Manor. Beiden zijn overigens meer dan een seconde langzamer dan hun meer ervaren teamgenoten. Daarbij spinde King ook nog een keer, maar goed dat kan de beste overkomen als je de limiet opzoekt. Toch zullen de twee sneller en beter moeten worden als ze ambities hebben ook races te gaan rijden in de F1.

VT2:
Ook in de tweede vrije training pakt Hamilton P1, zij het nu nog slechts met minder dan een tiende van een seconde voorsprong op zijn teamgenoot. Opvallend is dat Ferrari opeens ook de snelheid gevonden lijkt te hebben. Vettel pakt P3 op minder dan drie tienden van Hamilton. De nieuwbakken Verstappen-fan moest aan het einde van de sessie echter wel even plaats nemen naast de baan omdat zijn versnellingsbak het begaf. Of dit hem een straf oplevert is nog niet geheel duidelijk.

Verstappen pakt P4, op -jawel- één duizendste van een seconde gevolgd door Ricciardo op P5. De Red Bull coureurs blijven aan elkaar gewaagd dit jaar. Tenzij het regent natuurlijk, want dan is Max veel beter. Toch was de sessie niet vlekkeloos voor het Oostenrijkse team, want beide rijders kampten met wat technische problemen. Tevens geeft Max aan het einde van de sessie aan dat hij nog niet blij is met het gevoel dat zijn RB12 hem geeft.

Met technische problemen kampen dat is iets waar Grosjean niet onbekend mee is dit jaar. Ook deze vrijdag speelde de pechduivel hem en zijn Haas-bolide weer parten. En dat terwijl het jaar nog zo hoopvol begon. De Fransoos die weet dat Ferrari toegang heeft tot zijn data en het Italiaanse team zo graag wil imponeren zal er zo langzamerhand wel gek van worden.

Hoewel de trainingen altijd slechts een indicatie geven van de werkelijke verhoudingen is de race kunnen we in ieder geval stellen dat de strijd nog niet gestreden is. Mercedes staat tot op heden zeker niet de straatlengte die we op andere circuits gezien hebben voor op de rest. Hoe het allemaal verder gaat, dat vertellen we je morgen en natuurlijk overmorgen.11 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zo zie je maar… de Max slingers ophangen, fles champagne open trekken en een vreugde dansje op je stoel maken na VT1 is dus veel te voorbarig!
Ik verwed 3 suikerklontjes dat Mercedes morgen en zondag weer 1 en 2 zijn.
@john4545: Bluf, ik durf een hagelslag in te zetten!
@dieselkameel: vruchten of chocolade? En in het geval van chocolade, puur, melk of mix?
@rednasnamsob: zolang het maar goedkoop is en krenterig oogt, vind ik alles prima.
Mercedes rijdt niet op full power. Bang dat er iets gebeurd. Die zullen pas in de kwalificatie de begrenzers eraf halen. Nooit eerder opgevallen dat ze tijdens de laatste races in de trainingen geen grote voorsprong hebben en in de kwalificatie opeens wel?
@sportevo: dat doen ze het hele seizoen lang, en is ook al heel lang bekend hoof
@thefmanl: *hoor
@sportevo: na de crash in Barcelona zei Hamilton dat ook. Bij de start en tijdens kwalificatie staat de motor in “max power” setting. Daarna gaat het het over in een andere setting. We weten nog goed dat Rosberg hem in de verkeerde zette.
rosberg heeft dit kampioenschap in de pocket. hij moet alleen de god der motor opblazen niet boos maken.
Ik heb er nu al zin in. En ook weer niet, alweer de laatste!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).