F1 circuit Zandvoort maakt het Pirelli erg lastig

Auteur: , 28 Reacties

Voor wie in 2005 de GP van USA heeft gekeken, komt het bekend voor.

BREEK: werkzaamheden Circuit Zandvoort mogen door

Nog een paar races wachten en de Grand Prix van Nederland staat voor de deur. Op het circuit van Zandvoort zal er gevochten worden om de winst. Voor wie weleens op Zandvoort heeft gereden, zal zien dat de baan erg smal is en veel bochten op hoge snelheid kent. Bijzonder vermakelijk voor een coureur, maar niet als je een spannende race wil zien. Inhalen is namelijk nauwelijks mogelijk.

Daarom wordt op dit moment de baan ingrijpend aangepast. De baan wordt op dit moment op diverse plekken breder gemaakt, sommige bochten worden aangepast en het meest belangrijke: de laatste bocht wordt één grote kombocht. Zo kunnen de auto’s al eerder vol op het gas om (met behulp van DRS) bij het aankomen van de Tarzanbocht een collega-coureur eruit te remmen.

Zo’n bocht zorgt wel voor een compleet andere dynamiek, meldt Mario Isola aan Autosport. Isola is hoofd raceactiviteiten bij Pirelli en weet dus van de hoed en de rand. De banking van de bocht gaat enorme druk uitoefenen op de banden. Het nadeel is dat Pirelli niet voor de GP van Nederland speciale banden kan meenemen. Die moeten het elk weekend hetzelfde zijn.

Volgens Isola is er maar een optie: het verhogen van de bandendruk. Daarmee worden de banden steviger en hopelijk bestand tegen de 18 graden schuine kombocht. De teams hebben nog een troef achter de handen met de afstelling van de auto: zij kunnen het camber aanpassen om de auto te optimaliseren voor de bocht.

Nu klinkt dit allemaal vrij eenvoudig, maar in 2005 wist Michelin dit niet onder controle te krijgen. In de kombocht van Indianapolis konden de banden niet omgaan met het schuine asfalt. Dat kan dus nog een hele klus worden voor Pirelli, want de kombocht op Zandvoort wordt namelijk 2 keer zo steil. In 2005 resulteerde het probleem van bandenfabrikant dat alle teams op Michelin banden niet van start gingen en dat alleen er slechts zes auto’s op Bridgestone banden aan de race deelnamen.28 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Dit is precies wat ik dacht toen Zandvoort bekend maakte om van de laatste bocht een kombocht te maken. Ben benieuwd of Pirelli het voor elkaar gaat krijgen.
@spacemoon24: Bovendien wordt het nog interessant wat er gaat gebeuren met de auto’s mochten de banden wel falen tijdens het rijden, want de grindbak zal ook stijl zijn wat een uiterst mooie schans maakt.
@spacemoon24: de coureurs zouden zich natuurlijk ook kunnen aanpassen zoals op ieder ander circuit. Dan maar wat langzamer door de kom. Een haakse bocht kan ook niet plankgas … althans niet zonder ongelukken.
@spacemoon24: Daar komt gewoon een muur hoor :) Lekker de hekken in + safetycar
“Het nadeel is dat Pirelli niet voor de GP van Nederland speciale banden kan meenemen. Die moeten het hele weekend hetzelfde zijn.” Als je die speciaal voor nederland meeneemt zijn die heel het weekend hetzelfde, denk dat hele weekend elk weekend moet zijn, klopt dit @willeme ?
@barendbotje: nu nog het woordje het voor elk weg en dan klopt te zin 🙈🙈
@barendbotje: Hoewel de kleuren (rode, gele of witte streep) en benamingen (soft, medium en hard) elke race hetzelfde zijn, betekent dat niet dat elke race dezelfde banden worden gebruikt. In totaal zijn er vijf verschillende compounds. Op basis van de karakteristieken van het circuit worden er drie uitgekozen per race. De zachtste daarvan krijgt dus een rode streep, de middelste geel en de hardste wit. De codes C1 tot en met C5 geven aan welke compounds het exact zijn.
Storm in een glas water. Het debacle uit 2005 valt volledig aan Michelin zelf toe te schrijven. Zij kozen d’r bewust voor om zo min mogelijk performance verminderen maatregelen te nemen, met als resultaat dat de banden de krachten veroorzaakt door de verkanting niet aan konden. Bridgestone speelde meer op safe en leverde banden die geen enkel probleem hadden met de verkanting.
@poes: Daarnaast was het niet alleen de kombocht die voor problemen zorgen. Het was juist de combinatie van de kombocht met het gegroefde asfalt dat men daar heeft. Die groeven zijn daar ooit aangebracht om de NASCAR en Indycar wagens meer grip te geven met hun vrij harde slicks. De naar hun maatstaven bizar zachte Michelin F1 banden waren daar simpelweg niet tegen bestand.
@Edge: fijn dat jullie dit artikel en de situatie in 2005 verhelderen. Dat werpt een ander licht op de zaak (lees: haalt de bangmakerij mooi onderuit)
@ouwedibbes83: Daarbij lagen de snelheden op Indianapolis hoger, was de bocht minder steil maar wel een stuk langer en reed men destijds op gegroefde banden en niet op volledige slicks.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik ben nu toch wel een stuk geïnteresseerder in de Nederlandse GP, ben benieuwd wat ze van de baan weten te maken. Zo’n kombocht is naar mijn weten tegenwoordig uniek in de F1
Of een betere titel: Circuit Zandvoort maakt F1 racen erg lastig. Dat duinenweggetje upgraden is tegen iedere logica indruisen. Tsja, dat is des Nederlanders zeker? Land winnen op de zee is ook al zo onverhoopt koppig.
Stijver of sterker? Steviger is niet meetbaar.
Hier ben ik tijdens m’n opleiding mee doodgeslagen dus mogen jullie ook van mijn trauma genieten.
Geen dank. Ga ik weer janken in een hoekje.
@okdoei: de stevigheid van mijn vriendin vind ik anders prima meetbaar met de weegschaal

#iemandmoethemmaken
@por100: Hoe harder ze die weegschaal naar je hoofd gooit, hoe steviger ze is?
@por100: er is nog ruimte in m’n hoekje. Zal gewoon gaan zitten, foetushouding is een beetje overdreven. Koffie?
Zou wat zijn als t hele feestje niet door gaat door een kombocht….
Is een bocht met een steilere hellingshoek niet juist minder belastend voor de banden omdat het gewicht door de downforce groter wordt en de verdeling links/rechts minder van belang is?
@w0o0dy: dacht ik ook aan. De 130R op Suzuka is een bocht die op top snelheid genomen wordt, lijkt mij dat de kombocht op Zandvoort niet meer G-krachten teweeg brengt.
Leuk hoor een F1 race in Nederland. Maar het gaat allesbehalve een interessante race worden. Wordt een optocht a la Monaco.
Teveel middel hoge snelheid bochten en te weinig uitrem punten, eind rechte stuk , gerlachbocht en Hugenholtzbocht, lijken mijn de enige 3 plekken waar wat mogelijk is, verder is de rest van de bochten te snel of smal voor een inhaal actie, IMHO.
@HZW: hopelijk denkt Max daar anders over. O nee, als je vooraan rijdt hoef je niemand in te halen. #zetoranjebrilweeraf
Ik ben heel erg benieuwd wat dit gaat betekenen voor de normale races op Zandvoort. Kunnen we straks nog wel normaal door ‘Bos Uit’?
@sportevo: Tja de overige races op Zandvoort… Bestaat de Clio Cup nog? Of worden het twee aparte bochten waarbij alleen F1 de kombocht neemt?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).