Ferrari 550 Maranello: rijtest en video

Auteur: , 46 Reacties

Het moest er een keer van komen, de dag dat ik voor het eerst met een echte Ferrari op stap zou gaan.

De Ferrari 550 Maranello werd in 1996 geïntroduceerd. Met de 5.5 liter V12 voorin de neus waren er overeenkomsten met de Ferrari 456, waarmee het platform ook gedeeld werd. De 550 Maranello was echter een pure tweezitter, terwijl achterin de Ferrari 456 nog plek is voor een paar (niet al te grote) mensen op de achterbank.

Ferrari 550 Maranello
De 550 was bij haar introductie het nieuwe topmodel, de F50 werd nog wel gelijktijdig gebouwd, maar die auto was onbereikbaar voor de meesten en ging ook al vrij snel uit productie. De 550 was ook een vervanging voor de 512M, de laatste variant van de Testarossa die uit productie ging toen de 550 Maranello op de markt kwam.

Ferrari 550 Maranello
De V12 in de 550 Maranello beschikt over een fijne 485 pk en 568 Nm, die middels een handgeschakelde zesbak naar de achterwielen gestuurd worden. Een sprint naar de 100 kan in 4,4 seconden afgelegd worden, de topsnelheid bedraagt 320 kilometer per uur. Het chassis is een stalen buizenframe, het plaatwerk is van aluminium. De 550 Maranello weegt desondanks 1690 kilogram. Geen lichtgewichtje dus.

Ferrari 550 Maranello
De 550 was meer bedoeld als een GT dan als een die-hard sportwagen zoals de 512M. Het interieur is voor Ferrari-begrippen bijzonder ruim en de kofferbak is ook behoorlijk groot. Mijn verwachting vooraf was dat de 550 Maranello behoorlijk lastig in de omgang zou zijn, maar niets blijkt minder waar.

Ferrari 550 Maranello
De Ferrari 550 Maranello gedraagt zich namelijk voorbeeldig. Los van een wat zwaardere koppeling dan in de gemiddelde Peugeot 206, is het eigenlijk gewoon een heel makkelijk te rijden auto op alle snelheden. Comfortabel ook, met een stille cabine en subtiele wegligging. Totdat je echt je best gaat doen natuurlijk.

Ferrari 550 Maranello
Want ja, uiteindelijk is het gewoon een Ferrari met een vette V12, ontwikkeld door een paar mensen in Italië die precies weten wat ze doen als het om sportwagens gaat. Trap het gas van stevig in en je wordt getrakteerd op een heerlijk versnelling, voorzien van een nog fijnere soundtrack. God, wat kunnen ze toch motoren bouwen in Maranello. De V12 won niet voor niets in 2000 en 2001 de Engine of the Year Award in de klasse 4.0 liter en groter.

Ferrari 550 Maranello
Ondanks het feit dat de 550 als GT ontwikkeld werd, kan de 550 prima uit de voeten met bochtige avonturen. Geen gekke verrassingen, ladingen grip en een scherpe respons op gaspedaal en stuur. De liefhebbers van deze auto en zijn nazaten zijn van mening dat de Ferrari 550 Maranello een betere rijdersauto is dan de 575M, die de 550 opvolgde en de betere versie zou moeten zijn.

Ferrari 550 Maranello
Die opvolging door de 575M kwam in 2001, toen de 550 Maranello werd vervangen. In feite is de 575 een facelift van de Ferrari 550 Maranello, maar Ferrari presenteerde het als een totaal nieuwe auto. Er zijn in totaal 3.083 coupes gebouwd en 457 Barchetta Pininfarina’s.

Ferrari 550 Maranello
Dit exemplaar mochten we lenen bij onze vrienden van Gina Classics. Het is een redelijk vroeg exemplaar (gebouwd in 1997), uitgevoerd in Rosso Corsa met Champagnekleurig leder. Deze Ferrari 550 Maranello heeft 34.000 kilometer gereden en staat nog volledig in de eerste lak.

Ferrari 550 Maranello
Ik heb de Ferrari 550 Maranello altijd al een machtige machine gevonden en ik weet zeker dat ik deze rit nooit zal vergeten. De gedachte aan het geluid van die V12 bezorgt me waarschijnlijk over tientallen jaren nog kippenvel. Het blijft iets bijzonders, het merk Ferrari.

* De Ferrari 550 Maranello was de eerste Ferrari die ik reed, zoals gemeld in de video. Wegens omstandigheden moesten we de publicatie uitstellen, met als gevolg dat de Testarossa-video eerder online is verschenen.46 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dit vind ik nou een tijdloze Ferrari
Wat een prachtig geluid. In tegenstelling tot de meeste mensen vind ik een 575m mooier.
@papa: nou nou wat een verschil he…
@clarkson: dat zegt hij niet. Persoonlijk zie ik de verschillen niet, maar toch voel ik me meer aangetrokken tot de 575M. Net als hij dus blijkbaar.
@ej20g: verschillen zijn klein maar wel duidelijk zichtbaar. 550 heeft de koplampen midden onder glas, 575 wat verder naar achteren wat totale look van de koplampen voor mij mooier maakt. Ook de de voorbumper minder F50 achtig en meer zoals de latere generatie. Het geeft de voorkant een mooie rondere look maar afmetingen zijn wel gelijk. Verder zou de opening in de motorkap van de 575m kleiner zijn, dit heb ik zelf niet kunnen ontdekken.
@bassx: ik heb het ondertussen al gevonden inderdaad.

Wat ik kon vinden op verschillende Ferrari forums is dat de luchtinlaat op de motorkap van de 575M zo’n 15% groter zou zijn dan die van de 550, niet kleiner. Hoe dan ook, het verschil is klein.
@ej20g: dank je. Heb het verschil nooit opgemerkt maar is precies andersom dan ik dacht (mij is verteld).
@bassx: no problem, je wist in ieder geval meer dan ik. Ik heb het ook allemaal maar even opgezocht omdat ik geen idee had.
Wat mij betreft de mooiste Ferrari sinds de jaren 70, dus Casper gefeliciteerd.
Na jaren van in mijn ogen armoede was daar dan eindelijk weer een Ferrari met de twaalfpitter op de (volgens Enzo) op de juiste plek. Als ik hem zo zie met dat mooie chromen schakelpatroon, dan denk ik, welke kleuter vond het een goed idee om er een PlayStation stuurtje in te plakken.
Ik ga nog even zitten kwijlen in een hoekje Casper.
@thejerk: dacht, precies t zelfde stuur als in mn Maserati. gecheckt en t lijkt er inderdaad erg op. Heb nooit die PS-associatie gehad (ook nooit een PS gehad, dat verklaart t dan mss);-).
@alfablog:
Dat gaat niet om dit stuur maar om de stuurtjes die ze nu gebruiken.
Ik geef toe, ik had het duidelijker kunnen beschrijven.
@thejerk: groot gelijk. De 550 Maranello is de eerste en meteen ook de laatste schitterende V12 Ferrari. De 599 vind ik minder geslaagd, puur qua uiterlijk.

Alhoewel ik wel graag een Ferrari nog wil nomineren: de 456GT. Een 2 plus 2 welke gelijktijdig gebouwd werd. Zat ook dezelfde motor in, zei het met 43pk minder. Ook met veel meters op het dashboard, dat schakelpatroon en een eenvoudig stuurwiel. Een van de meest elegante ontwerpen ooit.

En als uiterlijk het enige meetpunt is, de Peugeot 406 Coupe past prima in het rijtje.
@gtwillem: de meeste 456 GT’s hadden echter een automaat..
@e1000bmw523i: Volgens mij niet. Naarmate de 456 GT ouder werd, werd de automaat populairder. Maar in de eerste serie (456 GT) was de handbak meer gekozen. 1 op 3 was een automaat (456 GTA). Na de facelift (456M GT) was de automaat gewilder, maar werden er alsnog meer handgeschakelde versies verkocht. Iets meer dan de helft hadden een handbak. De rest had een automaat (456M GTA). En dat was nog een échte automaat. Geen sequentiële F1 bak of DSG. Goede ouwe tijd ;-).
@gtwillem: Ah, toch wel? Gelukkig.👌🏼
Hoewel dit 4-H er aantrekkelijker uitziet dan dit |, past een automaat natuurlijk wel beter bij een GT.
@gtwillem:
Een kennis van mij had er destijds eentje, een donkerblauwe met beige leer. Waanzinnig mooi ding, ik vind hem echter minder mooi oud geworden dan de 550.
Of dat nu komt door de klapkoplampen van de 456 of door zijn ietsje plompe proporties, ik ben er niet zeker van.
Laten we het er maar op houden dat ik mijn neus er niet voor ophaal.
Te koop bij Munsterhuis.. Wel opletten welke advertentie je neemt.. scheelt ff €5000,-
@guido_kalwij: Win Prins in Nunspeet; nog voordeliger.. 😉
@e1000bmw523i: jij snapt het. We hadden pas ook de Schumacher edition staan. *kwijl*
@autospotter2punt0: Jij werkt daar?? gaaf
@3rdroww: jazeker, gaaf inderdaad :)
Wat veel Barchetta’s zijn er, in verhouding tot het totaal. Nooit geweten, dacht dat die Barchetta’s veel zeldzamer waren, niet 1/6 van het totaal
Heerlijke car
Toch blijft de 465 ook een hele mooie auto
@junior540: niet de 456? 😉
@casperH: je eerste echte Ferrari? En de Testarossa dan? 😏
@e1000bmw523i:
Die was nep.

Gekkegheid, lees de tekst onder de gallery even.😉
@thejerk: overheen gescrold…
‘Want ja, uiteindelijk is het gewoon een Ferrari met een vette V12, ontwikkeld door een paar mensen in Italië die precies weten wat ze doen als het om sportwagens gaat.’ zo is het en niet anders haha
Wat een beeldschone wagen is het toch!
Wat er gebeurt als je het gaspedaal intrapt is leuk om te weten, maar wat ik vooral bij zon auto wil zien is hoe gaat het als je op de grens in een bocht gaat rijden? Wanneer gaat de achterkant een beetje los? En hoe zijn de remmen? Dat mis ik in deze autoblog filmpjes. Het zijn echt retebrave rijtesten.

Het is misschien teveel gevraagd om de veelzijdigheid van Topgear te vragen – hun budget is vele malen groter dan autoblog, maar ik vind dat Clarkson in 8 minuten 10x zoveel vertelt over de 550 Maranello dan Casper hier.

http://jalopnik.com/watch-jeremy-clarkson-explain-the-appeal-of-a-ferrari-5-1194723348
@john4545: Hoewel er in deze video van mij wel wat meer actie en ook wel wat meer info mocht vond ik het niet saai.

Verder zie je dat ze met de demo auto’s vaak wel wat wilder doen. Maar dat gaat niet want de meeste klassiekers die je ziet komen van Gina Classics. En ik GOK dat de deal is Autoblog mag filmpjes maken wat voor Gina Classics weer wat naambekendheid en reclame is, zo hebben beide profijt. Maar daarna moet de auto wel verkocht worden….
@reistje: zelfs als dat waarheid is, zou je een uurtje achtergrondonderzoek mogen verwachten. En als GinaClassics geen wilde videos wil hebben, maak dan gewoon geen rijtest.

Ik, als potentiele koper, zou wel graag willen zien wat deze auto kan doen.
Schitterende auto
@CasperH gaaf stuk zeg! Oja… ik ben wel een beetje jaloers op je.
Hij is wel lelijk zeg. Gelukkig zit er in dikke motor in dat maakt veel goed.
Toen had een Ferrari nog een fatsoenlijk interieur. Mooie auto die mooi oud wordt.
Eén van de weinige Ferrari’s die ik écht heel mooi vind, zelfs het interieur terwijl ik dat juist vaak niet mooi vind bij Ferrari’s. Wat mij betreft hoeft alleen dat H-patroon vervangen te worden door een mooi leren pookhoesje en dan is het interieur perfect.
@ej20g: Een leren pookhoesje maakt het interieur net iets chiquer. Ik begrijp wat je bedoelt maar juist dat H-patroon met stick en een ronde pookknop erop maakt het zo uniek vind ik. De klikjes die je hoort wanneer je schakelt. Typisch Ferrari en gewoon heerlijk geluid.
@paganizonda760nc: misschien zorgt het feit dat het typisch Ferrari is er wel juist voor dat ik het niks vind. Ik heb niet met Ferrari’s al vind ik de 550 en 575M dus wel erg mooi. Daarnaast lijken die klikjes me best irritant als je de auto regelmatig gebruikt. Maar ik ben blijkbaar nogal een uitzondering omdat veel mensen zo’n H-patroon mooi vinden en ze genieten van de klikjes. Ik vind het een slechte manier om een schakelpook af te werken.
Leuk en goed fimpje Casper. Kun jij niet altijd gewoon alle filpjes doen? De videos met Wouter kijk ik standaard met het geluid uit. Naar Casper valt gewoon te luisteren.
Als was ik schatrijk. Deze en de 575 (met handbak) zijn de enige Ferrari’s die ik zou kopen.
Het valt mij de laatste tijd op dat het commentaar op de filmpjes in twee categorieën valt te verdelen:
1. Meer informatief
2. Minder Wouter (en de rollende r)

Zijn we nou allemaal zo aan het zeikstralen en nablaten, of is er wel degelijk verandering nodig?
Wat een schitterende auto. En mijn op een na favoriete categorie auto’s: de Grand Tourers. Auto’s om grote afstanden mee af te leggen in comfort. Van Hamburg naar Genua. Niet alleen erg snel, maar ook moeiteloos. En als je bij de Alpen komt, ook nog in staat om de bergpassen vlotjes te berijden, zonder drama. En altijd elegant. En als je aankomt, en bij de Italiaanse badplaats aan een terras zit met een Crodino of Ripasso (afhankelijk of je nog door moet rijden) heb je uitzicht op een van de mooiere koetswerken van de moderne geschiedenis van Ferrari. Wat dat betreft kan ik dit type auto goed waarderen. Ja, het is een exoot, maar wel een stijlvolle. Niet uit te drukken in pk’s, euro’s of matte camo-wraps. Maar wel in subjectieve waarnemingen als geluid en design.

Tuurlijk, een 911 GT3 RS, 458 Speciale, M4 GTS of Corvette Z06 zijn dagelijks bruikbaarder dan ooit in vergelijking met hun voorgangers, maar het zijn wel een beetje overdreven statements. Met een 550 Maranello kun je nog naar een begrafenis of bruiloft. Met een (paarse…) GT3 RS is het alsof je geen maatkostuum aan hebt, maar een clownspak. Voor een bepaalde gelegenheid zeer geschikt, maar voor de rest ook een beetje gênant.

Mocht je er een willen, houd er rekening mee dat ie achterbanden vreet en het onderhoud sowieso een heikel punt is (lees: duur). Verbruik is nooit positief. Maar ze schijnen technisch wel behoorlijk sterk te zijn. Dus een exemplaar met een hogere kilometerstand is geen probleem. Ze zijn er voor gemaakt om gebruikt te worden. En mocht je af en toe toch iets meer ruimte nodig hebben, de 456 GT is een goed alternatief. En een van de weinige Ferrari’s die nog niet idioot in waarde aan het stijgen is. Iets minder snel dan de Maranello, maar 302 kmh en 0-100 in 5.2 ofzo (exacte waarden moet ik even opzoeken) seconden zijn nog steeds meer dan toereikend.

De 456M GT ging uit productie in 2003 en de 575 een jaar later, en helaas heeft Ferrari ze vervangen door veel betere auto’s, maar ze hadden niet de charme van de jaren 90 GT’s. Ironisch dat een edel Brits merk het overnam en in 2003 kwam met de DB9. Een waardige Grand Tourer die tot op de dag van vandaag in diverse vormen en uitvoeringen is te bestellen.
Wat een gave auto is dit toch! De laatste Ferrari die alleen maar handgeschakeld werd geleverd. Hoewel de 550 de 512 “verving”, is het eigenlijk gewoon de opvolger van de legendarische Daytona.

Doe mij hem maar in het Blu Tour de France met een Cuoio interieur!

Leuk filmpje, maar er had nog zoveel meer over de 550 verteld kunnen worden.
Ik ben op slag verliefd op deze wagen, terwijl ik, net als Casper, een Porscheliefhebber ben.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).