Ferrari F12 M: de laatste der Mohikanen?

Auteur: , 33 Reacties

Als we de geruchten mogen geloven wel.

Ferrari F12 M: de laatste der Mohikanen?

Enkele jaren terug maakte Ferrari de toekomstplannen duidelijk. Ook Italiaanse supercarfabrikanten krijgen te maken met uitstootregels uit Brussel en dus werd besloten om het volgende te doen: de V8-motoren werden kleiner en kregen turbo’s, de V12’s bleven atmosferisch maar dan wél met elektrische assistentie. De V8 is inmiddels bekend uit de California T, de GTC4Lusso T en de 488. De hybride V12 kennen we uit de LaFerrari.

Daar gaat verandering in komen! Als we Autocar mogen geloven wordt de F12 M, de opvolger van de F12berlinetta, de allerlaatste zuiver atmosferische V12 zonder hybride spulletjes, een beetje wat de 458 Speciale voor de V8-lijn was. Het is overigens wel slim om er rap bij te zijn als je in de markt bent voor zo’n F12 M. Naar verwachting wordt dit type maar een jaar of twee gebouwd en dus zal bij een exemplaar of 1.200 de koek op zijn.

Hoe snel de F12 M wordt weten we niet, al zal ‘ie de F12berlinetta ongetwijfeld stof laten happen. Die laatste heeft een V12 met 740 pk waarmee een topsnelheid van boven de 340 km/u mogelijk is. 0-100 duurt 3,1 seconden en 0-200 km/u is in 8,5 tellen voorbij. Hij staat met een vanafprijs van 358.851 Nederlandse euro’s bij de dealer.

Foto: impressie door Trazione Posteriore33 reacties

Het is bijna vakantie in Italie, net voor de vakantie hebben ze nog een voordeelactie, kijken HIER!
Zou die sneller worden dan de F12 tdf?
@mrrallycross: wat denk je zelf
@mrrallycross: f12 M krijgt waarschijnlijk 800 pk’s
@hard13: 845
@baap: niet te hard van stapel lopen. Dat is meteen 100 pk meer dan de F12b
Man, wat hangt dat ding lekker laag. Sowieso een grote spierbal als je de header zo ziet.

Donkerblauw met cognac-bruin leer aub!
@valluik: Exact, die kleurencombo mag ook bij mij voor de deur.
@valluik: misschien wil ik die ook wel -)
@valluik: al had ik een Toyota Corolla uit ’94 gehad in die kleurstelling dan had ik hem nog mooi gevonden :)
Goeie investering… ik had het wel geweten.
Van wat ik begreep krijgt de “F12M” 800pk
Groot verschil is dat de verandering bij de V8 (van atmosferisch naar turbo) ook een duidelijk gevolg had voor het karakter en dan met name het geluid en in mindere mate de vermogensafdracht (die is gelukkig redelijk lineair gebleven dankzij een aantal kunstgrepen, maar toerenbereik heeft wel aardig ingeboet).

Dat hoeft bij een hybride niet het geval te zijn, sterker nog, het geluid heeft weinig te maken met hybride toevoegingen. Hoogstens wat extra gewicht, maar dat is elders te compenseren, zie de LaFerrari.
In het gunstigste geval win je er alleen maar mee: docieler bij lage toeren, meer kracht bij lage toeren, lager verbruik (mede ook omdat remenergie niet wordt “weggegooid”).
6.5L, 800 pk, 0-100 < 3s, 0-200 < 8s
De investeerders krijgen al een bollend broekje bij het lezen van dit bericht. Ik overigens ook, maar dan om een andere reden.
Hier een leuk filmpje waarbij de f12 gehakt maakt van de tesla model s op de dragstip.
https://youtu.be/_nQDU7HOStc
@nord: hier een leuke mededeling: I don’t care. Ik heb helaas geen filmpje waarin de F12 rondjes om de Tesla heen rijdt op het circuit. Zo. Die frustratie is eruit.
@zion88: verdammt! Ik las het verkeerd. Haha, excuus.
ik las in het commentaar dat de Teslarijder moeite had met thuiskomen na de dragrace.
@nord:
De S P100D is echter net zo snel op de kwartmijl.
Het is nu wachten op het betoog van een politiek strijder op Autoblog over NA-motoren en turbo’s.

Ik ben wel benieuwd wat het gaat worden. Een atmosferische V12 klinkt toch wel fenomenaal, zeker als het van Ferrari afkomt.
@viezefreddyw:

haha! Was ook aan het scrollen naar een reactie van “Hij Die Niet Genoemd Mag Worden”.. Maar die is waarschijnlijk ergens een BMW-dealer aan het besmeuren met “fuck turbo’s” in graffiti. :)
@misterdrogba: de kans is groot dat zijn internettikken binnen de gesloten inrichting gehalveerd zijn. :))
Samengevat, Ferrari maakt nog twee jaar een uitloopmodel en daarna krijg je LaFerrari techniek voor de prijs van een gewone Ferrari. Goed, dan wachten we nog wel even met het kopen van een Ferrari.
Wat zou dat gaaf zijn! De F12tdf is al supergaaf.
Dat wordt waarschijnlijk een tikje op de vinger vanuit Brussel.

Maar laat maar komen Ferrari! Die enkele boetes wegen niet op tegen zo’n heerlijk gejank van een atmo V12 in een Ferrari-jasje.
Ferrari heeft meer specials dan gewone auto’s!
Geweldige Ferrari.
En natuurlijk komt er van de F12M ook weer een feest model. Of niet?
Wat is de f12 toch een ontzettend brute bak. Met die huilende v12 voorin..Pff pure porno. Dit type auto (v12 voorin, grote neus, kort kontje, zitplaats ver naar achter) kan wat mij betreft niets tegenop.
Ik vind het prima, en precies om de redenen die @macready al genoemd heeft. Ferrari heeft met de LaFerrari al laten zien dat het heel goed mogelijk is om ook met hybridetechnologie een geweldige wagen te maken die mooi en retesnel is, en dan ook nog heerlijk klinkt. Laten we dus nog even genieten van de F12 en de aankomende F12M, maar laten we vooral ook niet de opvolger van de F12M vrezen.
Toch jammer dat Autoblog zo maar klakkeloos het Autocar artikel overneemt. Natuurlijk komen er meer dan 1200 stuks, de TDF had al 799 stuks. Ferrari wil omzet maken en de order boeken zijn al vol. de hier boven geposte specs klopen inderdaad. Erg blij dat ik de mijne in 2018 krijg.
Als ik één auto mag uitkiezen, dan wordt dit ‘m. Donkergroen graag met in diamantvorm gestikt chocoladebruin leder.
@regenpijp: Stijlvolle uitvoering hoor!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).