Ferrari-verzameling van de Sultan van Brunei blijft verbazen

Auteur: , 19 Reacties

Er zijn weinig mensen op aarde die op een grotere autocollectie kunnen bogen dan de Sultan van Brunei, het oliestaatje op Noord-Borneo. Door de jaren heen verschenen ook lijstjes die uit een hoge hoed getrokken leken te zijn, maar deze auto's behoren sowieso tot de vermogende monarch.

Ferrari FX 1995

Mannen als de Sultan, die met zijn verzamelwoede en kapitaalkracht carrosseriebouwers als Pininfarina in de jaren ’80 eigenhandig overeind hield, spreken enorm tot de verbeelding. Dit feit wordt nog wel eens uitgebuit door andere partijen om hun eigen verkoopwaar onder de aandacht te brengen, zoals in het verleden bijvoorbeeld door Hong Seh Motors (een Ferraridealer die zijn dealerschap kwijtraakte) in Singapore gedaan werd.

De 67-jarige Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien (we zullen hem maar gewoon ‘Sultan’ noemen), ons bevriende staatshoofd, schijnt ergens in de jaren ’90 al gestopt te zijn met het grootschalig verzamelen van auto’s. Heel veel fonkelnieuw spul zal je in zijn garage dus niet zien.

Zijn wagens waren altijd rechtsgestuurd, waardoor we verhalen als deze direct naar het rijk der Fabelen kunnen verwijzen. Ook deze BMW Nazca C2 heeft nooit in de stallen van de Sultan gestaan. Ook is een deel van ‘zijn’ collectie eigenlijk van zijn broer, Jeffri. Maar ja, ’t blijft in de familie.

Maar wat staat er dan wel? Een setje Ferrari 456 Venices (Estate (meermalen gespot op autojunk), Spider en Sedan), een Ferrari FX (1995), die zijn leven begon als 512M, een Ferrari Testarossa F90 Speciale, een 288 GTO Evoluzione, Ferrari 512 TR Spider (11 stuks!), een vloot F40’s, waaronder een LM, twee exemplaren van de Pininfarina Mythos, en nog veel meer. Helaas hebben we zelf nooit en kijkje in de garage mogen nemen.


19 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Nice!!! Geen eens een Mythos, zonde…
@gtwillem: Jam, die is inderdaad ook wel redelijk bevestigd, hoewel LHD :)
Heb ‘m er nog tussen gezet.
@sir_smokalot: Ik snap die Sultan van Brunei sowieso niet.

Hij laat wel een Ferrari speciaal voor hem aleen ontwerpen, heeft hele hangars vol met auto’s zitten, maar gewoon een merk an sich kopen (zoals Ferrari bijv.) hó maar..
Wel apart dat die Pinafarina FX uit 1995 al wel een beetje achterkant van een F430 heeft… daar zitten toch flink wat jaren verschil in :-)

Thanks for coming in :-)
@gertjan2012: ik zou eerder zeggen de 360 Modena. Die introduceerde als één van de eerste -belangrijke- Ferrari’s destijds de ronde vrije vormen en lijnen zoals je die ook ziet op de Pinafarina FX.
@gertjan2012:
Veel van de luchtinlaten en de grote koplampen hebben ook wel wat overeenkomsten met de latere 360 en 430.
Die FX 1995 lijkt wel een aangepaste C6 Corvette.
Beetje vreemd, maar wel lekker.
Die Ferrari FX doet mij erg denken aan de gefacelifte Pontiac Sunfire.
Ik snap echt werkelijk niet waarom ze de Mythos niet in productie hebben genomen,
Dat zou echt een verkoopsucces zijn !

Gewoon 333 stuks ofzo.
@JaxDryke: in de tijd dat back to the future nog nieuw was wel waarschijnlijk :p
Wat een verzameling!
ik heb ooit in een Artikel gelezen dat zijn broer Prins jefrey een eigen collectie heeft met voornamelijk gele auto’s,Desalnietemin erg gaaf als je het vermogen bezit om zo’n collectie te bezitten
@hispanosuiza: Dat was de zoon van Jefri. Die heeft een hele garage vol knalgele bolides.
Jammer. .. ik hoopte op nieuws. Ik heb op ferrarichat gelezen dat een groot deel van de collectie in zeer slechte staat verkeerd.
@papa: ik ook.. Verreweg het grootste deel van dat absurd grote wagenpark staat letterlijk weg te rotten. Hoge luchtvochtigheid, warme zon en een paar jaar stil staan. Ik vraag me af hoe klein het deel is wat nog kan rijden…
ik vind die Mythos maar niks…
Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien
en zijn broer Jeffri :-)
Hij heeft toch ook een M3 touring e46 die is ook erg vet.
Paar leuke weetjes nog:

– Minstens 1 van zijn Ferrari Mythos is een coupé.

– Zijn F40’s beschikken over lederen interieurs (niet echt mooi)

– In de jaren 90 heeft zijn familie met hun speciale bestellingen Rolls Royce/Bentley recht gehouden. (Bron: boek Kidnap of the flying lady)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).