Fiat-Chrysler lonkt nog steeds naar Nederland voor zetel

Auteur: , 22 Reacties

Een Italiaans-Amerikaans concern dat zijn hoofdzetel in Nederland heeft, hoe logisch is dat? Niet heel onlogisch in een globaliserende wereld, waar landsgrenzen steeds irrelevanter worden. In 2011 was er al sprake van, maar nu de fusie tussen Chrysler en Fiat dichterbij komt hint Sergio Marchionne opnieuw naar een zetel in Nederland.

Sergio Marchionne

De Italianen moeten alleen nog even 31,5% van de Chrysler-aandelen, die in handen zijn van VEBA (dat gelieerd is aan de Chrysler-vakbond), losweken. Hierover lopen rechtzaken, en wordt snel duidelijkheid verwacht.

Het heeft de voorkeur van het management dat het aandeel van het te vormen Fiat-Chrysler zijn primairy listing op de New York Stock Exchange (NYSE) krijgt, waarbij een hoofdzetel in Nederland goed aansluit. De corporate spelregels zijn in beide landen redelijk vergelijkbaar.

Het zou niet de eerste Fiat-loot zijn in Nederland: Fiat Industrial verhuist zijn HQ al naar Nederland, zodra een fusie met het Amerikaanse CNH compleet is, waarschijnlijk deze herfst. Betekent dit dat we een paar duizend Italianen en Amerikanen in ons landje mogen verwelkomen? Nee, tegenwoordig kan een hoofdkwartier ook het formaat van een brievenbus hebben.

Marchionne houdt zich logischerwijs wat op de vlakte, en geeft aan dat het ‘een mogelijkheid’ is. Over de verhalen omtrent een mogelijke beweging richting RWD-platformen voor Alfa Romeo geeft hij aan het te ontkennen noch bevestigen, aldus Reuters.22 reacties

Als Marchionne de boel naar NL verhuist krijgt hij van mij een nieuwe trui!
Voor sommige multinationals is Nederland fiscaal aantrekkelijk. Voor de gewone Nederlander helaas zeer onaantrekkelijk…
@fit4fun: Voor sommige mensen is Nederland een aantrekkelijk werkgebied. Voor de gewone Nederlander helaas zeer onaantrekkelijk.
@bempi: was Nederland niet een van de rijkste landen ter wereld, met de gelukkigste mensen? Dat geldt dus voor Paul de accountant maar ook voor Henk de lasser.
@mashell: Geld dus NIET voor Paul..
Haha ze betalen geen cent belasting! Dat doen wij namelijk al!
Double Irish with a Dutch sandwich, a.k.a. ongeveer 1% belasting betalen…
@gerard1710: Maar 1% van iets is beter dan 100% van niets.
@quincy: Ik veroordeel niet, ik constateer…
@gerard1710:

lekker dichtbij de uiteindelijke subsidie verstrekker ..
Ach, wacht gewoon een week, dan zegt’ie iets anders.
Wereldmerken gevestigd in Nederland. Van IKEA BV wisten we het al. En op Schiphol-Rijk zit ook die andere grote auto alliantie; Renault Nissan.
CNH, case new holland is toch al lang deel van het oude fiat agri?
@ruudw: Klopt. Fiat Industrial (=Iveco) en CNH zijn beide onderdeel van de Fiat groep, maar nog wel 2 aparte bedrijven. Volgens mij was CHN ook niet volledig eigendom van Fiat.
Er komt een fusie, het fusie bedrijf CNH Industrial wordt gevestigd in Nederland.
en Rutte straks weer verontwaardigt dat Shell op de Kaaiman eilanden zit ..

je weet wel ..
die toko wouter (viezerik) bos werkt ..
@lincoln: kwam die kleine slick een tijdje terug tegen in de lift.
Wist me te vertellen dat ‘ie heel druk was..
Hapje eten op de bovenste verdieping met uitzicht over Amsterdam.

Op de fiets met kinderzitje!

Altijd nog beter dan Albayrak met een groep vriendinnen met haar 760Li die hier ook langskwam een paar maanden geleden..
@kaasboerin: Die Albayrak spant de kroon. Of wacht, die vreselijke Fatima Elatik!!!
Werk jij bij KPMG trouwens?
Goed verhaal. Goed voor de staatskas. Worden we in Nederland weer een beetje beter van.
@camber24: Hahaha, op welke manier dan? Je gelooft toch niet werkelijk dat die iets bijdragen aan de staatskas he? Nederland is een belastingsparadijs voor dit soort bedrijven. En ja, ondertussen verontwaardigd zijn over de Kaaimaneilanden, of de hoge belastingsdruk voor de werkende burger.
@LPJ: Hoe je het ook wendt of keert, een multinational die hier gevestigd is, betaalt hier belasting. Niet veel, voor internationale begrippen, maar toch. Als men zich in een ander land zou vestigen, dan krijgen we helemaal niks. Alles wat we dus aan belasting innen is dus meegenomen. Get it?
Belastingparadijs voor big business.


Ondertussen laten we wel ‘onze’ bejaarden in hun eigen stront liggen.
Jaha, de economie kan wel wat VVD gebruiken….
@bozewolf: Doe je niets aan, dit is een direct gevolg van een open markt economie…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).