Fiat wordt onderzocht vanwege fraude verkoopcijfers

Auteur: , 18 Reacties

En dat onderzoek komt nadat hun eigen dealers de autoriteiten inschakelden.

I'll make them an offer they can't refuse

De FBI en SEC (Securities Exchange Commission) zijn een onderzoek gestart naar vermeende fraude bij het Fiat-Chrysler concern. De instanties deden invallen in kantoren in onder andere Orlando, Dallas, Californië en het hoofdkantoor in Michigan. Ook werden er bij voormalige en huidige medewerkers thuis invallen gedaan.

FCA boekt al 75 maanden zonder onderbreking stijgende verkoopcijfers, met een groei van 6,5 procent in 2016 zover. Fiat baseert haar verkoopcijfers op de auto’s die ze aan dealers verkopen en niet op het aantal auto’s dat daadwerkelijk naar een eindklant gaat. Het zou dus kunnen dat Fiat de cijfers voor haar aandeelhouders wat rooskleuriger heeft gemaakt door veel auto’s in voorraden bij dealers neer te zetten.

Die dealers zijn echter naar de autoriteiten gestapt, eerder dit jaar. Een groot dealerschap in Illinois beschuldigt FCA ervan dat ze grote sommen geld betaald hebben om de verkoopcijfers op te blazen. Dit wordt door Fiat een poging genoemd de goede naam van het bedrijf te schaden, maar blijkbaar is er toch genoeg aan het licht gekomen om de invallen te doen. To be continued!18 reacties

Dat wordt weer een gezellige soap. *Pakt popcorn erbij*
Erg interesant wanneer de dealers zelf aan de alarmbel gaan hangen. Zijn die dan trouwens verplicht om al die aantallen daadwerkelijk te kopen en er vervolgens met een dikke voorraad aan auto’s aan over te houden?
@pinut187: dat is een grijs gebied. In principe zijn er duidelijke afspraken hier over. Zeker in Europa.

Het verschil is, hier in Europa bestellen wij onze auto’s, welke vervolgens dan gebouwd word. Het percentage nieuw uit de showroom kopen is hier vrij laag.

In de VS is dat precies andersom. Een ‘normale’ auto als een Dodge, Chrysler of FIAT ga je niet bestellen. Die haal je gewoon op bij de dealer. En als je een andere kleur wenst kan de dealer hem bij een andere dealer betrekken.

En daar zit het hem in de kneep (volgens mij). Want hoe groot moet deze voorraad zijn? FCA heeft dus de dealers gevraagd (verzocht) om meer auto’s aan te nemen. Zo veel meer auto’s dat het de autoriteiten is gaan opvallen. Nog een dingetje: wie is er financieel verantwoordelijk voor?

In dit geval lijkt het de dealer te zijn. Dat zou een zeer kwalijke zaak zijn. Dit betekent dat de dealer de auto’s door zijn strot gedrukt krijgt. Uiteraard zal de dealer geprotesteerd hebben, maar FCA “have made them an offer they can’t refuse…”

In Nederland gebeurd het op mindere schaal, maar daar werken de importeurs juist mee. Zeker aan het einde van het jaar wordt er toevallig nog wel eens een vloot Astra’s/Megane’s/Aurissen op kenteken gezet om op te gaan in de dealervoorraad of leenauto vloot. Alles om hoger te eindigen in de eindlijst ;-).
@willeme: Helaas is dat eerste in europa (of iig nederland) ook niet meer zo normaal. Vooral bij de volume modellen wordt bij veel merken alleen nog maar uit voorraad verkocht. De acties waar mee geadverteerd wordt zijn ook praktisch altijd alleen van toepassing op voorraad modellen.
De fabriek wil zijn mensen ook aan het werken dus die verplicht de importeurs ook om een x aantal auto’s af te nemen welke ze weer bij de dealers kwijt moeten. zegt de dealer nee dan moet hij de korting waarmee geadverteerd wordt maar uit eigen zak betalen.

Wat in het artikel genoemd wordt is dus niet heel vreemd in autoland en staat contractueel vastgelegd. waarschijnlijk speelt er dus meer op de achtergrond waardoor de dealers naar de waakhonden stappen.
Kijk, na de dieselgate meteen een Fiat gate.
Daar zit je dan als dealer, met 654 Fiat Qubo die je verplicht moest afnemen….
@awesome: en ook nog pre-facelift.
Die manier van cijfers opfleuren gebeurt in europa net zo goed. En al jaren zelfs voor de onderdelen wordt dezelfde techniek toegepast.
Ik geloof er echt helemaal niets van dat FCA de verkoopcijfers heeft opgepoetst. Heb het jaarverslag over 2015 er eens op nageslagen, de verkoopaantallen die FCA opgeeft lijken mij juist aan de bescheiden kant, zeker voor zo’n grote afzetmarkt als de Verenigde Staten. Neem bijvoorbeeld de verkoopaantallen van Alfa Romeo in de States in 2015 (zie tabel), zijn hele normale aantallen. Als FCA had willen frauderen hadden ze de cijfers heus wel hoger uit laten vallen.

Model…………………………………………Salesunits USA 2015 (pc)

New Mito modelyear 2028……………………………………..83,765
Nuova Giulietta modelyear 2022…………………………..117,413
Giulia…………………………………………………………………….41,741
Alfa Romeo SUV modelyear 2027…………………………589,169
159………………………………………………………
@moveyourmind: 159…………………………..3,756,356,789 pc in 2015

Lijkt me voor zo’n populaire auto zelfs aan de lage kant.
@moveyourmind: 3 miljard? Best veel.. zou iedereen zowat een 159 hebben.. dus daar maak je een tikfoutje volgensmij?

En het gaat er niet om dat de aantallen te hoog zijn, dat zouden ze juist onopvallend doen. Het gaat er om dat ze een groei laten zien, die niet op een eerlijke manier is behaald. Op die manier hoopten ze dan wss meer investeerders binnen te halen of aandeelwaardes te laten stijgen.

Als je fraudeerd en daardoor abnormale aantallem behaald ben je wel erg dom bezig.. word je snel gepakt ben ik bang..
@darrock: Moeilijk hé, sarcasme.. ;)
@darrock: face meet palm…
@Ozan: op z’n Nederlands heet dat een “bierdouche”…
@moveyourmind: zou het niet om de Chrysler modellen gaan?
In België is Citroën de enige waarbij de showroom-auto’s eigendom blijven van de invoerder. Hierdoor kunnen dealers grotere kortingen geven dan andere merken. Peugeot doet dit niet (dealer moet elke wagen betalen die in de showroom komt) en dit binnen eigen concern.
Veel duitse merken zitten met grote voorraden en ben je verplicht om ook dure modellen als M, RS, AMG-modellen aan te kopen.
Toen mijn vader nog bij Volvo werkte (wel lang geleden), was dat ook de praktijk. Ik kan mij niet voorstellen dat het bij andere autofabrikanten anders is, zeker in zo’n target-gerichte bedrijfstak.
De dealers kennen het begrip “Omertà” niet meer…?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).