
Na auto’s krijgen nu ook motorfietsen te maken met de nieuwe regelgeving vanuit de RDW om fraude met tellerstanden aan te pakken.
Met keurig kloppende rapportage weet je een stuk beter of de zaakjes in orde zijn bij een auto. Als je gaat shoppen voor een tweedehands auto vraag je toch vaak naar de historie. Als er enorme gaten zitten in de registratie, of er is simpelweg amper wat bijgehouden, dan kan dit een dealbreaker zijn. Helaas is fraude met tellerstanden nog altijd aan de orde van de dag, nu komt de RDW ook met nieuws voor motorfietsen.
Fraude tellerstanden motorfietsen
Eerder werd al bekend dat erkende garagebedrijven de kilometerstand van een auto moesten registeren bij iedere reparatie-, onderhouds- of bandenwissel. Die verplichte registratie gaat per 1 juli 2021 tevens voor motorfietsen gelden. Net als bij auto’s, zonder enige vorm van een minimumbedrag. Dus ook bij een bandenwissel van een paar tientjes. De regels zijn naast motorfietsen ook van toepassing op driewielers, zoals bijvoorbeeld trikes. De RDW heeft een lijstje gemaakt in welke gevallen erkende garagebedrijven de stand moeten registeren. Het gaat hier om de volgende gevallen.
- Bij opname in de bedrijfsvoorraad
- Tenaamstelling
- Bij reparatie, onderhoud en bandenwissel (geen minimumbedrag)
- Afmeldingen voor export
- Bij afmeldingen voor demontage (optioneel)
Met deze maatregel hoopt de RDW tevens fraude met tellerstanden bij motorfietsen te voorkomen. De informatie over tellerstanden van motorfietsen is vanaf 1 juli 2021 beschikbaar.
Mijn pa heeft al de 3e teller op zijn Honda uit 1978, die hij nieuw heeft gekocht toen ie 20 was. Hij heeft geen idee hoeveel het ding heeft gelopen. Achja hij doet onderhoud toch zelf.
@Johanneke: dat waren nog eens motoren, en vandaag de dag erg gewild. Zuinig op zijn.
Het zal even duren voordat de kopers op de occasionmarkt daar voordeel bij hebben, maar ik zeg: goede zaak. Voor oudere motoren heeft ’t alleen geen zin meer en daar wordt ook vaak zelf aan gesleuteld.
Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen
Onvoorstelbaar dat anno 2021 pas de overheid met zulke wetgeving komt. Waarom ook geen verplichte APK voor motorfietsen, dat verbaasd mij nog het meest eigenlijk, de meeste motoren staan vanaf half oktober tot april stil en gaan dan zo weer de weg op. Raar land zijn we toch in dat geval. Oja, nog ff doorzeiken, als iemand z’n rijbewijs heeft dan mag hij of zij wel direct in een Tesla met ik weet niet hoeveel koppel rijden, maar nee, met een motor moet je eerst ik geloof 24 jaar zijn voordat je wat zwaarders mag, raar land zijn we toch….
Duidelijk, geen motorrijder jij…
Stelling: motorrijders gaan alleen de weg op als hun motorfiets 100% veilig is. Je bent zo kwetsbaar op 2 wielen, dat je zeker wil zijn dat banden en remmen gewoon goed zijn. Apk voegt weinig toe behalve kosten.
@sportabgasanlage: en dat geloof jij.
@marcomanta: niemand gaat op een niet functionerende motor rijden. Remmen, blokken, schijf en olie controleer je vaak. Bandenspanning en profiel ook. Voorvork met lekke keering is Gevaarlijk voor je zelf dus houden we ook wel goed in de gaten. Los getrilde boutjes houd je ook in de gaten omdat het kuip werk e.d. Te duur is om niet zuinig op te zijn. Slappe vering rijdt ook erg onprettig dusnzorg je ook wel datxhet voor elkaar is. Dus ja ik geloof dat zeker wel!
@marcomanta: niemand gaat op een niet functionerende motor rijden dat is alleen gevaarlijk voor je zelf. De bandenspanning heeft erg invloed op stuurgedrag, net als de vering. Dus de bandenspanning en profiel maar ook de keerringen controleer je geregeld. Met alleen een voorrem (achter doet niet veel) zorg je wel dat dat in orde is, blokken, schijf dikte en olie controleer je geregeld. We worden vaak over het hoofd gezien dus de verlichting is in orde, dat is 1 van de weinige dingen die je zichtbaarder maakt. Het is zonde als de motor in de soep loopt dus de olie en koelvloeistof controleer je ook vaak. Bouten en moeren, je raadt het al, controleer je ook omdat het verliezen van kuipdelen of essentiële onderdelen is niet gewenst is. Kost geld of erger. Dus ja, ik geloof het wel!
@620henk: zo te lezen ben jij wel iemand die alles goed controleert, maar ik hoop voor je dat motor rijdend Nederland dat ook doet.
@marcomanta: zeker. Ik rijd een Duc en dat ding laat mij regelmatig in de steek. En als hij niet deugt laat ik hem serieus gewoon staan, hoe graag ik ook even wil blazen! Als je met plat door de bocht gaat wil je echt niet dat je motor in een keer mee kapt hoor
@kennone: Ducati is gewoon prachtig om te zien, onlangs nog eentje bekeken bij Aaldering in Brummen.
@sportabgasanlage: heb met dit warme weer aardig wat motorrijders gezien in korte broek en/of t-shirt
@marcomanta: een Tesla is een ander apparaat dan bijvoorbeeld een tweewieler met serieus veel pk’s en koppel. Ervaring op 2 wielen moet je opbouwen. Verder zit je in een Tesla wat veiliger als je een fout maakt, op een motor wordt je direct genadeloos afgestraft. Dus goede zaak dat je pas op je 24ste op een zware motor mag rijden.
Als ze dit wel verplichten en de APK niet ben ik blij.
@dutchdriftking: wat is er mis aan APK voor motoren, oja kost geld, maar aan veiligheid wordt niet gedacht.
@marcomanta: 99% van de motorrijders vertroeteld zijn kindje, ze zijn technisch in veel betere staat dan auto’s. APK zorgt voor geneuzel over uitstoot en motageplaats van kentekens. Moeten we niet aan beginnen.
@dutchdriftking: ik hoop voor je dat 99% zijn of haar motor vertroeteld, laten we het beste uitgaan.
Goeie zaak
Goede zaak inderdaad. Als je ziet hoeveel motoren op websites worden aangeboden met maar 20/30k aan kilometers.. het is eerder regel dan uitzondering dat tellers worden teruggedraaid.
Veel motorrijders rijden weinig km’s, dus 20-30K op een jonge fiets kan prima
@sportabgasanlage: op een occasion van een paar jaar oud wel, op fietsen van meer dan 10 jaar oud vind ik het wat verdacht.
@edgar: er zijn nog steeds een hele hoop motoren die de 1000km per jaar niet halen hoor.
Zie je veel porsches en ferrari’s met hoge km-standen? Een motor is in meeste gevallen een hobby voertuig.
De mijne is 8 jaar en heb ik destijds nieuw gekocht en heeft ook maar 35.000km.
@edgar: aangezien de meeste motoren 6 maanden per jaar stil staan, en in de andere zes gemiddeld 100km per maand rijden klopt dat dus prima.
@dutchdriftking: gemiddeld 100 km per maand, waar haal je die info vandaan?
@edgar: In de winter is het te koud, in de zomer te warm, in het weekend heeft je partner al andere plannen voor je, woon-werk is vaak niet praktisch, en je vakantiedagen besteed je vaak ook anders. Neem van mij aan, 100km per maand is nog ruim gemeten.
@dutchdriftking: neem van mij aan; op een zaterdagritje ben ik al snel 200 km verder ;-). Elke motorrijder is anders blijkt dus.
@edgar: en hoeveel van dat soort zaterdagen heb je al gedaan dit jaar? Ik gok een stuk of 3. En dan zitten we weer op het gemiddelde van 100km per maand🙃
@dutchdriftking: als je alleen de zaterdagen telt, dat is nog exclusief de avondritten en woon-werk. Vorig jaar 10k gereden, maar prima natuurlijk dat jij heel weinig rijdt ;-).
@edgar: ik doe zo’n 8k per jaar op de motor. Woon-werk, weekend en avondrondjes, en af en toe een mooi tourweekend of weekje. Maar de gemiddelde motorrijder doet alleen avond en weekendrondjes, zeker de mannen op het hele snelle spul. Dat verklaart de lage kilometerstanden. De Adventure en tour machine’s rijden gemiddeld veel meer, dat klopt.
@edgar: duidelijk geen motorrijder
Een apk zegt geen zak over de algehele staat van een voertuig, dus dat is sowieso geen garantie. Hoevaak zie je niet dat voertuigen met een tijdelijke oplossing goed gekeurd worden. Stukje tape of kit en hij haalt de keuring wel….
@airditude: APK zoals in Nederland zeg ik gelijk nee, net even op een Duitse website gekeken hoe men daar omgaat met keuren: https://www.tuvsud.com/de-de/-/media/de/auto-service/pdf/broschueren-und-flyer/checklisten-kfz/checkliste-hu_motorrad1.pdf?la=de-de&hash=983830A5249CE22429ABF3CCD9ABEF15
@marcomanta: meeste dingen die op die checklist staan, check jezelf ook als motorrijder. Dus APK in NL is overbodig.
@sollie1984: jij en de overige autoblog lezende motorrijders checken misschien wel alles, net zoals ik mijn rally auto van top tot teen controleer, maar of iedere motorrijder dat ook zo doet, ik hoop het.
Het enige wat zal werken is als men het voertuig de km-stand telkens laat versturen naar een blockchain en daar wordt opgeslagen (zie samenwerking VeChain met BMW). Mensen maken nou eenmaal fouten en als iemand bij een APK keurstation 1 cijfer verkeerd heeft dan hang je.
Lol mijn xt 600 is leip, ding trekt naar rechts als een gek als je aan de rem komt, geen goeie verlichting, geen teller 😂
Geen niks, net een bromfiets uit 1982 alleen dan met 45pk haha
2 verschillende banden erop, knettah pijp en zullen nog wel wat dingen kinky zijn
M’n Vespa 300 is wel in orde met 3400km op de klok die word ook gewoon netjes onderhouden met boekje en alles.
Den toer Büffel
@ritzevespa: en geniet je dan ook van het rijden op dit voertuig? Lijkt mij doodeng.
Joa alleen het hard remmen is soms een beetje lastig maar rechtdoor volgas gaat goed 😊
Mensen zijn te bang. Grote N weg rijden ze allemaal 71 op teller, dusja beetje vertrouwen in jezelf