Files aan Franse grens door verscherpte controles

Auteur: , 41 Reacties

Moet u een dezer dagen over de Franse grens? Houd dan rekening met files en vertragingen door de flink opgevoerde grenscontroles.

Gendarmes

Frankrijk staat op scherp na de beestachtige burgerslachting in Parijs van afgelopen vrijdag. In het land is de noodtoestand van kracht, en bovendien staat er een arrestatiebevel uit tegen een mogelijke betrokkene bij de aanslagen (die de politie naar nu blijkt overigens kort na de aanslagen aan de grens door haar vingers heeft laten glippen, maar dat terzijde). Deze zaken leiden ertoe dat reizigers met een nerveuzer Frans politie- en douaneapparaat te maken krijgen, dat het verder worst zal zijn of en hoeveel de grensoversteker op social media met #prayforparis-hashtags en Franse vlag-Facebookfoto’s strooit.

Het mag je dan ook niet verbazen dat je momenteel iets minder soepel de Franse grens over komt. In treinen en op luchthavens wordt fors meer gecontroleerd, maar ook automobilisten liggen onder een vergrootglas. De VID raadt mensen die naar of door Frankrijk reizen aan om extra reistijd in te plannen, want het is niet onmogelijk dat je voor een grensovergang in de file komt te staan.

Door de vermoedelijke Molenbeek-connectie is met name de Belgisch-Franse grens getroffen. De acties zullen bij de meeste reizigers op begrip kunnen rekenen, en zo niet: tough. De wachttijd wordt er niet korter van.41 reacties

1week daarna niemand gives a fu*k
@richman: In Nederland is het dreigingsniveau al een tijdje verhoogd.
@martinus: Ja, maar de publieke spanning neemt na een week wel af en dan zijn we weer gewoon bezig met zeuren over die nare gemeente die de enige bushalte in het dorp 100m wil gaan verplaatsen.
De oprechte steun van mensen op (met name) social media is naar mijn idee twijfelachtig. Prima dat er meegeleefd wordt, maar zouden mensen ook echt uit zichzelf hun profielfoto aanpassen i.p.v. dat Facebook het voorkauwt?
Maar goed, ik dwaal af, geen bezwaar tegen de strenge controles, het schrikt alleen tijdelijk af denk ik.
@granlusso: Goed toch dat we doorgaan met onze levens. Het voorkomen van terrorisme kunnen we dan overlaten aan de professionals.
@martinus: Is ook zo hoor, maar het draagvlak onder de bevolking mag wat meer zijn. We passen onze denkwijzen niet aan en tegelijkertijd krijgt een steeds groter deel van de bevolking buiten het Westen een hekel aan ons. Moeten we wel voor oppassen, that’s all✌🏻️
Dat was mijn boodschap, nu weer terug maar auto’s!
@granlusso: jonge, fb is gewoon ruk. We hadden er als mensheid nooit aan moeten beginnen. Period.
Ik begrijp goed waarom ze dat doen echter vind ik het meer symptoom bestrijding dan wanneer dit standaard zou zijn. Anders heeft het geen enkele zin.
Molenbeek is 1 broeinest van kut die kut jihadisten
@bamihap: elk azc ook
@gt500eleanor: PVV? Je wel eens verdiept in het hele onderwerp? Zo naïef?
@dennisjuh95: inreizende is’ers is wel echt een probleem of een risico. Maar je zult die mensen niet vinden in je lokale sporthal.
@dennisjuh95: ja hoor, ik weet echt wel waar ik over praat
@gt500eleanor: Valt wel mee. Tegenwoordig pikken ze de jihadi’s of de mensen met valse passpoorten er in Ter Apel al tussenuit.

Nadeel is wel dat daarna 70% niet het land wordt utigezet. “Want geen mens is illegaal”. De guttmenschen van de pvda en hebben de strafbaarheid van illegaliteit geblokkeerd in dit land.

Beetje terrorist laat zich ook niet elke 3/6 dagen verslepen naar sporthallen over het hele land, maar bivakkeert gewoon bij bevriende andere fundamentalisten.
@martinus: Eigenlijk is dat ook te gek voor woorden. Als ze iemand verdenken betrokken te zijn bij IS komt hij of zij op een lijstje te staan. En word in de gaten gehouden? Achja er is toch geen houden aan op deze manier.
@gt500eleanor: Jij kunt alleen maar drieletterwoorden typen? Het zou me niets verbazen.
@baardmijt: man man man …
@baardmijt: Zo te lezen kom jij ook niet echt verder, man, man populistische brabbelaar!
@toniominestrone: Geen idee waar je dit precies op baseert. Ik heb helemaal niet de illusie dat ik weet hoe alles werkt, of dat ik beschik over hersenen die bovengemiddeld analytisch en creatief zijn. Ook bedenk ik geen geniale oplossingen voor de grote problemen die er spelen. Helaas niet. Maar mensen naar de mond praten? Als ik dat al doe, dan is dat absoluut niet met opzet.
Gewoon alle grenzen weer dicht. Dan maar wat langer aan de grens wachten. Maar als je daar het risico kan verkleinen dit soort achterlijke vrij kunnen reizen heb ik dat er voor over. Dan is er in ieder geval bekend wie het land in en uit gaan.
@raym: Potdicht zit het toch nooit. Kwaadwillenden vinden wel een weg en de rest heeft er last van, net als van die tandpastacontroles op luchthavens.
@raym: Het probleem is dat het ze niet uit maakt of ze er levend of dood vandaan komen. Dat maakt het voor de terroristen veel makkelijker en voor ons erg moeilijk. Ik ben overigens wel voor het sluiten van de grens al heeft het maar een afschrikwekkende werking. Die paar terroristen zijn immers wel staande gehouden op de belgisch-franse grens.
-edit: nutteloze bijdrage-
Gisterenavond ging het prima. Voor mij werd een auto aan de kant gezet voor controle dus wij konden zo doorrijden.
@dutchdriftking: mijn oom was van de snelweg afgeslagen, is vgm gewoon in een of ander gehucht de grens overgestoken. Dat laat maar weer zien hoe makkelijk deze controles te omzeilen zijn…
@scottishcarspotter2000: ik ging binnendoor (kwam uit de Ardennen) maar er stond gewoon Politie.
Gelukkig heeft de Nederlandse overheid tal van onzichtbare beveiligingsmaatregelen genomen om ons te beschermen tegen dit soort terreuracties…

“Gaat u maar rustig slapen, de regering waakt over u”
Terwijl de Belgische bevolking al jaren riep dat Molenbeek en eigenlijk heel Brussel in praktijk niet meer in handen is van België, moeten er bij politici altijd eerst doden vallen. “Ce sont que des faits divers”…

Randdebielen zijn het, stuk voor stuk.

Oh en die grenscontroles zijn een lachertje hoor. Willekeurig enkele wagens controleren terwijl er tal van alternatieve routes zijn. Goed bezig jongens, zo gaan we ze zeker stoppen…

Ondertussen op de radio lekker je favoriete plaatjes aanvragen ter nagedachtenis van de slachtoffers. Lekker met z’n allen hypocriet doen alsof er enkel in Parijs slachtoffers gevallen zijn en voor het gemak de aanslagen in onder andere Beiroet negeren. Op Facebook even je profielfoto wijzigen in een Franse vlag of Eifeltoren, want de rest doet het ook.

Sorry maar de hypocrisie van sommige mensen dezer dagen en de onkunde van de politiek, daar kan ik niet bij.

Tot zover mijn zure oprisping van maandagochtend. Het moest er even uit.
@carreza: Eindelijk een comment die hout snijd! En zo is het wel! Ik verafschuw wat er in Parijs is gebeurt en het is zeer triest voor de nabestaanden, maar ik weiger pertinent m’n Facebook foto aan te passen met dat stomme vlaggetje! Je kunt zo wel goed zien in je vriendenlijst wie kuddedieren zijn!
Ik ben een moslim. Ik zag mezelf altijd als normale moslim. Nu moet ik er telkens bij vermelden dat ik modern ben en geen jihadist. Ik stoor me er niet erg aan. Er zijn veel jihadisten en extremisten, maar het is weinig vergeleken met de hoeveelheid normale en dus moderne moslims al ik. Alleen is het zo dat die idioten het hardst schreeuwen. Ik vind het ongelofelijk erg wat er allemaal gebeurt door al die groeperingen. Net voor de aanslagen in Parijs was er een grote aanslag in Beiroet waar veel doden vielen. Ook opgeëist door IS. Toen mensen gingen helpen samen met de hulpdiensten rende een tweede zelfmoordterorrist er op af. Een aanwezige gozert voorkwam meer doden door op die tweede zelfmoordenaar te springen en de bom vervroegd te laten af gaan. In totaal 200 doden maar dit hadden er veel meer kunnen zijn. Hier hoor ik zo weinig over helaas. En ik snap ook wel dat dit ver van je bed is, maar IS heeft tig keer meer moslims gedood dan niet moslims. Begrijp me niet verkeerd, elke dode is er een te veel, maar IS is al jaren in oorlog met de Islam. Graag wil ik de naam van een muziekalbum gebruiken voor wat er met IS moet gebeuren: Kill ‘Em All!
@hollandsemarokkaan: ik ben het met je eens.. Moslims automatisch voor jihadisten of Is aanhangers aanzien is belachelijk. Wel is het jammer dat er een flinke invloedrijke groep moslims dit tuig lijkt te steunen.. Waarom? Daar kan ik met mijn pet niet bij. Wel zou het goed zijn als meer moslims zouden kijken hoe er druk uitgeoefend kan worden om die toevoer van geld en andere middelen naar IS gestopt kan worden.

On topic: veruit de meeste daders hebben een Europees paspoort en zijn vaak redelijk ingeburgerd voor ze radicaliseren.. Wellicht moeten we daar iets mee…
Iedere Europeaan controleren gaat niet en alleen bepaalde groepen kan ook niet… Dus die figuren uit (Franse) achterstandswijken daar begin je met wat controles maar bar weinig mee.
@hollandsemarokkaan: Je hebt helemaal gelijk vriend. Helaas is het zo dat als het in Europa gebeurt, wij het vele malen erger vinden dan wanneer het bijvoorbeeld in Beiroet gebeurt. Ontzettend treurig. Ik leef mee met alle mensen die slachtoffer zijn of gaan worden door aanslagen van IS. Ook in Beiroet, ook in Parijs en waar ook ter wereld. Een diepe buiging voor de man die zijn leven opofferde om meer slachtoffers te voorkomen in Beiroet. En inderdaad, Kill ‘Em All, weg met die gasten.
@hollandsemarokkaan:

De man die zich opwierp om een tweede bloedbad te voorkomen en zelf daardoor het leven liet heet Adel Tormos.
Hier een foto van de man en zijn dochtertje.

http://i.imgur.com/ErpEfYO.png
@hollandsemarokkaan: De aanslagen in Beiroet zijn net zo verschrikkelijk als de aangeslagen in Parijs. Elke aanslag is verschrikkelijk en is er een teveel. Maar een aanslag in het midden-oosten leeft inderdaad niet bij de Europese bevolking. We krijgen elke dag nieuwberichten over aanslagen in het midden-oosten. Het raakt de Europeanen niet meer. Het raakt mij ook niet meer. Ik lees zulke berichten niet eens meer. Sterker nog: de media besteedt er amper aandacht aan als er weer eens een aanslag in het midden-oosten is. Bij een aanslag als in Parijs lopen de Europese journalisten met een bollend broekje rond, omdat ze geen genoeg kunnen krijgen van het nieuws.

Daarnaast denk ik ook dat de Europese afkeer jegens de islam steeds groter wordt en dat sommige mensen (ik spreek niet voor iedereen) het wel best vinden dat IS andere moslims afslacht. Opgeruimd staat netjes zullen deze mensen denken. Hoewel dit denkbeeld net zo afschuwelijk is als de daden die door extremisten worden gepleegd, is het wel een beeld dat bij steeds meer Europeanen zal heersen.

Voor mij maakt het geen verschil waar de aanslagen worden gepleegd. Het is allemaal even erg. Maar het wordt wel echt tijd dat het probleem wordt opgelost. Ik denk dat die oplossing moet komen vanuit de moslims en dan bedoel ik de moslims die roepen dat het niet hun islam is.
Megane RS, daar durf je geen wedstrijdje mee te doen. Dat ga je namelijk verliezen, ongeacht de auto die je hebt. Althans, je zult zo’n RS niet af kunnen schudden denk ik.
@henkhekje: Je hebt natuurlijk wel gelijk, maar bekijk het even vanuit een ander perspectief. Als jij een terrorist zou zijn, zou je dan het land proberen binnen te racen terwijl de politie met snelle auto’s bij de grens staat te controleren? Lijkt me niet zo handig. 99% kans dat je voorbereidingen op een aanslag voor niks zijn geweest. En terroristen zijn wel achterlijke mensen, maar ze zijn niet allemaal dom.

Daarbij staat deze topicfoto bij elk artikel over de gendarmerie en alles wat met de Franse politie en grenscontroles te maken heeft. Het is slechts ter illustratie.
@lambo4all: wat boeit het of ze in een lang geleden gestorven pedo’s geloven of in een man die op water kan lopen (haha, sure…). Als die mensen het gevoel hebben dat ze dat geloof nodig hebben wens ik ze er veel plezier mee. Mits ze anderen niet hinderen uiteraard, en daar lijkt het in dit geval op.

Ik ben wel eens soort van jaloers op mijn gereformeerde familie. Als er iets negatiefs gebeurt halen die lui ontzettend veel steun en kracht uit het geloof. Of God nou echt is of niet, voor gelovigen is het echt, en de kracht die ze er uit halen is echt.
@lekbak: ik geloof dat autoblog de reactie waarop dit een reply is verwijderd heeft…
@lekbak: Er is ook niks mis met geloof. Ik ben zelf atheïst en ben van mening dat het geloof is verpest door de mens. Pedofiele priesters, radicale moslims etc. Nee de mens kan niet met geloof om gaan. Maar mensen die ergens in geloven en daar kracht uit halen, dat is positief.
@berlinetta: lambo4all had een denigrerend en kwetsend stuk geschreven wat inmiddels verwijderd is. Daar reageerde ik dus op. Verder ben ik het redelijk met je eens.
Het is met dit soort aanslagen reeds hetzelfde als met dodelijke verkeersongelukken: Gebeuren ze ergens ver van ons af, dan raakt het ons niet meer. We zijn eraan gewend geraakt. Velen zijn er al immuun voor geworden.
Aanslagen zijn er praktisch elke dag. Alleen gebeurden ze tot voor kort meetal in het Midden-Oosten. Nu ze dichterbij komen is het effect ervan groter en komt het in de buurt van wat je beleeft als je getuige bent van een dodelijk verkeersongeluk of er bij uitkomt als het net is gebeurd. Dan zet het je pas echt aan het denken.
Van de verscherpte grenscontroles verwacht ik geen direct effect op het veiligheidsgevoel. Ik kan er hoogstens last van hebben, omdat ik vaker naar Parijs moet. Het zij zo. Sinds Charlie Hebdo ben ik alerter, maar wat maakt het uit? Deze aanslagen in Parijs trof geheel willekeurig mensen, die nergens op bedacht waren. Iedereen is nu het doelwit.
Of ik nu niet meer naar Parijs wil of durf? Als ik zodadelijk een ritopdracht krijg zal ik onmiddellijk vertrekken. Bang ben ik niet, maar lekker voel ik me er niet bij. Het kan nu immers overal gebeuren. Grenscontroles of niet.
Grenzen zijn racistisch ..

Net zoals een slot op je voordeur ..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).