Fisker Karma – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 31 Reacties

Enorm sexy, fiscaal vriendelijk, maar niet de ruimste van binnen. Dat is de managementsamenvatting van een Karma en nu zijn ze ook tweedehands te vinden.

Nog steeds is het uiterlijk van de Karma sensationeel, maar wat er onder de motorkap is minstens zo spectaculair. De Karma is een ER-EV: extended range electric vehicle. Twee elektromotoren van 204 pk zorgen voor de aandrijving en worden gevoed door een 20,1 kWu batterij. Volledig opgeladen komt de Karma maximaal 51 km ver, daarna moet de range extender aan het werk.

De range-extender wordt niet gebruikt om de wielen (direct) aan te drijven, maar is in feite een elektriciteitscentrale aan boord van de auto die alleen wordt gebruikt om de accu’s bij te laden. In het geval van de Karma is dat een 260 pk sterke 2.0 turbo motor met directe injectie afkomstig van General Motors.

Met de prestaties zit alles snor: het totaalvermogen is 408 pk en het koppel maar liefst 1300 Nm. De Karma sprint dan ook in 6,3 seconden naar de 100.

Aanbod occasions

 • De Fisker Karma is een exclusieve auto en het aanbod op AutoScout24 is dan ook beperkt: er zijn nu 12 exemplaren te vinden.
 • Alle Karma’s hebben een automaat, parkeersensoren, navigatiesystemen etc.
 • 50% van het aanbod betreft de Eco Chic versies met gerecycled hout en EcoSuede in het interieur.
 • De EcoSport heeft lederen bekleding.
 • Prijzen beginnen bij 50.000 euro.

Pluspunten

Aandachtspunten

 • Gedurende het faillissement waren onderdelen lastig (of niet) leverbaar, inmiddels komen de leveringen weer op gang. Mocht je een Karma met schade (of grote defecten) op het oog hebben: controleer of de benodigde onderdelen leverbaar zijn.
 • Recalls: ze zouden al gebeurd moeten zijn, maar het is essentieel om te controleren of de volgende recalls zijn gedaan:
  – Slangklemmen van de accu, anders kan er koelvloeistoflekkage in het accupakket optreden.
  – De koelventilator van de ICE (verbrandingsmotor) moet vervangen zijn, anders is er risico op brand. Op nieuwe fans staat een gele stip.
 • Dankzij het hoge koppel en het hoge gewicht vreet de Karma banden.
 • Zeker gedurende de eerste periode van leveringen kwamen er veel software updates uit voor de Karma. De meest recente en meest stabiele versie van de software is 510.
 • Rammelend hitteschild wanneer de verbrandingsmotor draait in Sport modus. Treedt vooral op op hogere snelheden of bij afdalingen. Het kan worden opgelost door het hitteschild bij te stellen/ te buigen.
 • Windgeruis bij de ramen van de achterdeuren.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!31 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Eerlijk gezegd heb ik de Fisker Karma nooit echt mooi gevonden.
Prachtige bak. Toen Kroymans ze nog verkocht stond heel Hilversum vol met die dingen, maar ik heb er eigenlijk al tijden geen een meer zien rijden.
‘Ecologisch vriendelijk’ is natuurlijk wel een heel slechte smoes om B-kwaliteit hout en leer voor een premium prijs te kunnen verkopen.
Sexy uiterlijk? Hij is uitgesproken en opvallend. Maar das heel wat anders als mooi…..
Een veel mooiere auto dan de Tesla Model S. Maar dat merk had zijn business case beter voor elkaar, wat knap is voor een fabrikant dat enkel elektrische auto’s maakt.

Ik zag er vandaag nog een staan en in het echt blijft het een werkelijk schitterende auto.
@gtwillem: Toch grappig, ik vind deze Fisker niet om aan te gluren, terwijl ik de Tesla juist een van de mooiste moderne auto’s vind.

De Fisker is in de basis ook beeldschoon, maar de details verpesten het. Ik kan bijvoorbeeld echt niet wennen aan de achterlichten en die ruitvormige dingetjes in zowel de voor als achterbumper. De kracht van de Tesla is juist de eenvoud van het ontwerp. Bovendien valt me elke keer weer op hoe groot zo’n Fisker wel niet is, iets dat me bij de Tesla niet zo opvalt.
@motoragent: Geld voor mij ook, de Tesla Model S zie ik vrij vaak en het spreekt mij elke keer opnieuw weer aan.
Nog steeds de enige ecobak die ik zou overwegen. Wat een prachtige auto vind ik dit. Zoveel mooier dan een Tesla vind ik. Helemaal met die enorme wielen.
de ideale auto voor de DIY’er onder ons, de Fix-er Karma
De aandachtspunten vallen uiteindelijk erg mee, maar voor mij de Tesla Model S graag die vind ik echt mooier!
Dit uiterlijk, maar met de techniek van een Tesla. Dat zou ik pas ideaal vinden.
Dit is 1 van de weinige “eco” auto’s die ik qua uiterlijk wel wat vind hebben. Wat er echter niet bij verteld wordt is dat het accupakket maar 5 jaar meegaat en 25.000 euro kost om te vervangen.

Als je naar het complete plaatje kijkt, onder meer productieproces, logistiek en recyclen aan het eind van de levensduur, begrijp ik echt niet dat sommige mensen denken dat ze met zo’n type auto goed bezig zijn voor het milieu.
@clioracing: Dan kan je er na 5 jaar gelukkig altijd nog een v8 in hangen.
@clioracing: 5 jaar is onzin
Minstens 10 jaar. Ik heb er 1
Dusz
@bigfun: Hoe weet je dat het onzin is? De auto is op dit moment hooguit 3 à 4 jaar oud.

Ik heb het van iemand die dicht bij het vuur zit, maar ik hoop voor je dat het niet klopt. Het zal er waarschijnlijk wel van afhangen hoe intensief de auto gebruikt is.
@clioracing: er zijn er die reeds probleemloos 200000km hebben gereden!

Daarbij kunnen de losse cellen vervangen worden.

Echt onzin verhaal dus.
Lang, laag, breed, ronde lijnen; jahoor, ik vind het een briljant ontwerp!
In heb blauw al helemaal te gek:
http://www.autojunk.nl/2012/10/fisker-karma-80

Vind het redelijke klassieke interieur ook best aardig. Al lijkt elke Karma een kleurencombinatie te hebben die het net niet is voor mij….
Eerste keer dat ik m zag: GAAF!
Daarna nog steeds imposant, maar je ziet wel dat de afwerking niet top is.

Inmiddels heb ik er ook in gereden…leuk hoor voor even, maar uiteindelijk is het de meest nutteloze auto ooit! Groot, breed….maar binnenin zit je opgevouwen en met z’n vieren op vakantie is geen mogelijkheid. Bagageruimte is er gewoon niet.
Het ding heeft in totaal 1300 nm.
En het duurt meer dan zes seconden om naar de 100 te gaan??
Klopt dat??
@g40freak: ja dus :)
Ding weegt bijna 2.5 ton
FisTER. Kut naam ook. Karma… zal zeker niet mee hebben geholpen in de verkoop.
stuk geslaagder ontwerp dan de tesla s..helaas, het heeft niet zo mogen zijn…
@wouter vrij brede branden? @5:55
Blijft echt een mooie auto met die grote wielen. Heel wat anders dan die lelijke Tesla dat blijft voor mij gewoon een Mazda 6.
Ik mis iets belangrijks. Ik sprak een eigenaar en de betrouwbaarheid schijnt er slecht te zijn. Hij heeft met enige regelmaat stil gestaan. Dit hebben meerdere eigenaren. Verder is service apparaat fors teruggesnoeid. Kan alleen nog bij Kroymans (dat is een eind achterop de autotransporter)
@juanmanuelfangio: grote onzin! Was soms in het begin vanwege onwetendheid ivm softreset
Wanneer kan je er een Akrapovic uitlaat bij krijgen?
Lomp, zwaar…….Gaaaaaap
Fantastische bak qua vormgeving, zowel binnen als buiten. ‘k Heb lang uitgekeken naar de Atlantic, misschien dat die er toch nog komt nu Fisker weer is overgenomen. Fingers (Fiskers?) crossed!

http://pictures.topspeed.com/IMG/crop/201204/fisker-atlantic-2_600x0w.jpg
Leuk uiterlijk maar lijkt mij niet echt praktisch

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).