Ford Focus ST op z’n kop door gladheid

Auteur: , 45 Reacties

Een heftig ongeval gebeurde vanmorgen op de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland.

Focus ST

Het is een gure winterdag en winterse buien kunnen lokaal voor verraderlijk gladde wegen zorgen. Een bestuurder van een Focus ST moest hier op een vervelende wijze achter komen. Door gladheid verloor de automobilist de macht over het stuur en de auto eindigde op z’n kop.

Aan de Lekdijk wordt momenteel onderhoud uitgevoerd en auto’s rijden over het hoge gedeelte. Op het moment dat de bestuurder de controle verloor gleed de blauwe hatchback de dijk af naar beneden. De auto, met twee inzittenden, liep behoorlijke schade op. De bestuurder raakte kort buiten bewustzijn en moest mee naar ziekenhuis. De passagier bleef vrijwel ongedeerd.

Deze generatie Focus ST heeft een 2.5 Volvo-vijfcilinder onder de kap die goed is voor 225 pk en 320 Nm. De hete hatch werd met een bergingswagen meegenomen. Hoewel het motorblok niet de grootste klappen heeft moeten incasseren is de blauwe Focus ST economisch afgeschreven.

Fotocredit: Alblasserdamsnieuws.nl, meer pica’s check je daar

Focus ST45 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Drift mode be like
@alfadrifter: heeft een ST niet
@focusrs1: je meent het..
@focusrs1: op die weg heeft zelfs een 2cv dat
@focusrs1: de st heeft wel meer niet
-edit: nutteloze bijdrage-
Altijd spijtig om zulke berichten te lezen.. hopelijk komt alles goed met de bestuurder.

Off: Die vijfcilinder kan als een mooi basis dienen voor eventuele swapprojecten.

@misterdrogba: als hij op zn kop heeft gelopen niet meer hoor?
@rikkert: zou die niet uitgeschakeld worden door de software? Met een beetje mazzel valt het mee en lepel je die hele aandrijflijn zo in een focus 1.0 ecoboost. Wel eerst die 1.0 verwijderen natuurlijk…
@lekbak: Als een motor op zijn kop ligt, waarom is die dan kapot? Wellicht domme vraag maar vind het wel interessant:-)
@unknown32: als hij op zijn kop ligt en loopt gaat alle olie de verkeerde kant op en kan hij niks meer opzuigen uit het carter. Oftewel alle lagers lopen droog (als gaat dat stationair wel even goed).
@unknown32: als je die vraag niet had gesteld had je nu geen antwoord gehad. Niks doms aan dus.

Antwoord vind je dus hierboven. Daar heb ik vrij weinig aan toe te voegen.
@lekbak: er gaat helemaal niks even goed
Alle olie uit het Carter
Komt nu terecht in de cilinders
Vloeistof is niet comprimeerbaar
Dus op het moment dat er een zuiger tegen aan komt
Krijg je te maken
Met het fenomeen hydrolock
Drijfstang word gewoon inelkaar gedrukt
Motor is gelijk kapot
De schade die het met zich mee brengt is erg groot
Heb het een keer bij een range rover gezien
@st33fie: hoe komt de olie in de verbrandingskamer dan? Want de zuigerringen dichten het af natuurlijk en smijten de olie dan terug omhoog het carter in. Het kleppendeksel komt vol te staan maar daar zitten ook seals die de olie uit de verbrandingskamer houden. Met andere woorden, er kan bij een gezonde motor geen olie in de kamer komen. Dan is er al meer stuk.
@lekbak: Via de EGR klep sowieso
@st33fie: vergeef me mijn strikt theoretische kennis van egr kleppen, die zijn de modern voor mijn praktijk kennis. Maar dat is toch een klep tussen de (olievrije) uitlaat en de inlaat? Hoe komt daar de olie langs dan?

Ik wil nog wel eventjes vermelden dat ik ervan uit ga dat een motor draaiend over de kop raakt. Zodra een motor stil komt te staan zakt olie natuurlijk wel langs de zuiger. Kwestie van eerst ff open halen voordat je daarna weer start.
@lekbak: je carterventilatie zit hier ook op
en ook gewoon langs de seals van je nokkenas
die zijn niet ontworpen om zoveel druk te weerstaan en zeker niet vanaf de omgekeerde richting
in normaal bedrijf vloeit er olie door de sproei kanalen en nu pompt de oliepomp er vollebak lucht doorheen omdat hij geen vloeistof pakt in het carter
eigenlijk is het zo dat alles omgekeerd gaat nu
en er zou zelfs remvloeistof in het blok kunnen komen via de inlaat omdat daar een vacuum slang op zit
@lekbak: dat zou inderdaad wel geinig zijn :p .Als de juiste botssensor geraakt word word de brandstofpomp in de tank inderdaad uitgeschakeld hopen dat dat gebeurt is anders heb je een blok met een risico als je hem overzet.
@rikkert: “als de juiste botssensor geraakt wordt”?? Jij denkt dat er her en der wat magic buttons achter de bumpers zitten???
@rikkert: klopt, en drooglopen van de lagers onderin het blok gebeurt zo maar niet. Daarvoor moet de motor wel even een tijdje draaien, wat niet gebeurd als een auto op de kop ligt. Zelfs op een kitcar zit een botssensor, dus hier vast wel iets mooiers.
@lekbak: als er een airbag afgaat dan is het logisch de brandstofleiding te sluiten en zo de motor uit de schakelen, al was het maar om brand te voorkomen.
Auto kun je vervangen hopelijk heeft de bestuurder niets
En de passagier vooral
@brave: oeps.. ik hou mijn mond
Dezelfde dijk heeft mij ook aardig verrast toen ze net begonnen met verbouwen! Op en bepaald punt zit opeens een drop van een meter of 2, geen leuke ervaring op de motor! Wel geinig dat ik nu een zevenkleurige motorbroek heb.
@2wheeler: Dan zal je je ook getwijfeld aan de geldende maximum snelheid van 30km/h hebben gehouden, dan heb je de situatie goed kunnen overzien en er op kunnen anticiperen..
Rijp voor een swapje dus. 5 pitter in een Fiesta?
Nee hoor reed echt niet te hard
Daarom heb ik altijd een hele stapel winterbanden op mijn dak gebonden ..

Omdat ik zo slim ben enzo ..
De titel klopt niet, er hoort te staan: Ford focus door onvoorzichtig rijgedrag van dijk gegleden. Als het namelijk door gladheid was lagen er nog veel meer auto’s op die plek. Nu ligt er een auto omdat de bestuurder dacht de wetten van de natuurkunde te kunnen weerstaan….
@blo3to3t: het is natuurljk wel zo dat een auto op de kop aan de kant een betere waarschuwing is dan 1000 verkeersborden en waarschuwingen op de radio.
Bij de kernwoorden Ford Focus ST en Lekdijk ontstond er bij mij al een soort associatie in de richting van ‘een potje sturen’. Maar misschien denk ik wel verkeerd en was het écht glad. Hopelijk knapt de bestuurder snel weer op! Het is best even schrikken om jezelf ondersteboven naast de dijk terug te vinden.
Snik! Zonde zeg. Blijft toch wel één van de tofste wagens.
Zo te zien ook op zomerbanden …
@volvo4life: ja ik heb de foto’s even vergroot en inderdaad geen winterbanden, tja achteraf is altijd lastig iets van te zeggen maar misschien had de auto toch net iets meer grip gehad en een ongeluk voorkomen…..
@slickrick: ik zie geen sneeuw dus de voor de optimale grip zitten de juiste banden er onder. Formule 1 wagens rijden op slicks, die hebben heel veel grip want heel veel rubber komt in contact met het asfalt. Zomerbanden hebben een profiel maar een winterband heeft een veel groffer profiel. Veel minder rubber dat in contact komt met het asfalt. Per definitie dus minder grip dan een zomerband. Waarom rijden we dan toch op winterbanden? Winterbanden zijn gemaakt om sneeuw vast te grijpen, zodat bij rijden op sneeuw er een dun laagje sneeuw aan de winterband blijft kleven. Want sneeuw heeft wel grip op sneeuw, het sneeuwbal effect. Wat is dat dan met die 7 graden? Dat is de temperatuur waarop het rubber van een zomerband (het zegt niets over winterbanden) gaat verharden. Een verharde band is minder flexibel, past zich niet aan aan het asfalt en heeft daarom minder grip. Alleen die 7 graden was ergens eind jaren 70, begin jaren tachtig geldig. Er is heel veel gebeurd met de rubbercompound van de zomerbanden (worden meer verkocht, wordt ook meer aan ontwikkelt dan aan winterbanden). Die grens waarop het rubber gaat verharden lag zo rond 2000 bij een nieuwe zomerband al onder 0 graden (dat verharden van de band kun je voelen aan het stuur). Bij een nieuwe zomerband ligt die grens al onder de -5. Eigenlijk is dat verharden van het rubber van zomerbanden dus geen probleem meer.
Qua bandenkeus is de Focus rijder hier dus niks aan te wrijven.
@mashell: jij snapt echt vrij weinig over banden zeg, juist door dit soort ongefundeerde redeneringen maken mensen domme keuzes.

De 7graden grens is algemeen bekend, getest en keer op keer bewezen…..maar jij weet het natuurlijk beter.

Neem gewoon slicks voor de winter , meeste rubber per m2/cm zal wel goed zijn toch
@mashell: wat een onzin. Op m’n F30 330d merk ik heel duidelijk dat m’n zomerbanden moeite hebben grip te vinden bij temperaturen vanaf 3-4 graden. Met m’n winterbanden heb ik duidelijk veel meer grip (gewoon koud weer). Dat is ook bij sneeuw zo. Op puur ijs ben je er evenwel ook niets mee.
Er waren al 12 Audi s langs gekomen en niets mee aan de hand.
Die motor eruit halen, al is 225 pk ook niet echt meer iets om wilde haren van te krijgen,
De carroserie is afgeschreven en niks meer waard.

Je moet geloof ik echt van zo’n Ford Focus ST houden om er iets voor te voelen.
Geef mij maar een Escord mk1 met een 1100.
@tarquesh: blokken zijn wél makkelijk te tunen, dan wordt het een stuk interessanter…
En ja, ouwe Escorts zijn natuurlijk geweldig, maar daarmee ga je weer niet op vakantie ;)
Is nochtans een heel leuke wagen om mee te rijden! Het geluid en het chassis met name zijn geweldig. De prijs tweedehands valt ook goed mee. Enkel de taksen in België vallen te hard tegen (co…) Anders had er hier al eentje gestaan.
Zo te zien niet op winterbanden
Hoeveel voor de velgen?
Tijd voor een RS.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).