Ford Focus ST: rijtest en video

Auteur: , 36 Reacties

Met een strakker huidje en een aantal technische upgrades moet de Focus ST weer de strijd aan kunnen met de concurrentie. Laat het speelkwartier beginnen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Op het laatste stuk terug naar het hotel verschijnt in de binnenspiegel een Italiaans raspaard. Het is niet een Italiaan waar ik heel wild van wordt, maar een California is en blijft een echte Ferrari. Op de bochtige snelweg heeft de Spanjaard achter het stuur het tempo er goed in zitten als hij ons voorbij stuift. Ik vat het op als een uitnodiging om van zijn lokale wegenkennis (en kennis waar eventuele controles te verwachten zijn) gebruik te maken en vloer het rechterpedaal om bij hem aan te haken.

Ford Focus ST

Aan de zwarte plofjes uit de uitlaten te zien, vindt hij het minder grappig dat een oranje hatchback met Duitse platen bij hem aanhaakt. Los rijden lukt hem niet, bij snelheden die met het cijfer twee starten, worden de snelwegbochten toch iets spannender, vooral met ander verkeer. Hadden we als tegenstander een “echte” Ferrari getroffen of waren we hem tegen gekomen op een minder bochtige snelweg, dan hadden we ongetwijfeld moeten lossen. Toch is het de charme van een hothatch (zeker met zo’n gretige 2.0 Ecoboost in het vooronder) dat je nog heel lang in de buurt kan blijven bij veel sneller materieel.

Ford Focus ST

De facelift
Een nieuw neusje en een nieuw infotainment systeem, dat zijn de belangrijkste wijzigingen. De voorkant volgt de geslaagde family-look van de Fiesta en de Mondeo. Binnenin verdween de Battlestar Galaxica look met hele rijen aan glimmende knoppen.

Ford Focus ST

Vermogen en koppel van de 2.0 liter EcoBoost motor zijn onveranderd: 250 pk schopt de vierpitter eruit en het maximumkoppel van 360 Nm is beschikbaar tussen 2.000-4.500 tpm. Het wordt bijna saai, maar de sprint naar de 100 is ook onveranderd en duurt 6,5 tel. Een begrenzer hoeft er net niet aan de pas te komen, want de luchtweerstand stopt de voorwaartse drang van de Focus ST bij 248 km/u. Het blok is nog steeds erg lekker, dankzij wat trucjes klinkt het leuker dan verwacht en je komt geen moment het gevoel iets tekort te komen. Toch is wel nieuws onder de motorkap te vinden, de ST komt er namelijk ook als diesel!

Ford Focus ST

Een station met zuinige diesel
Het is het eeuwige dilemma: kies je voor de auto waar je als bestuurder blij van wordt (cabrio, coupe, veel pk’s) of voor de auto waar het gezin ook wat aan heeft. En waar moeders de vrouw (of vaders de man) ook goedkeuring aan geeft. Een auto die fiscaal vriendelijk is, maar wel met genoeg ruimte om de volksverhuizing die familiebezoek heet te kunnen accommoderen. Het zijn meestal behoorlijk seksloze auto’s, die nog een klein beetje kunnen worden opgepimpt door montage van een S-line, R-pakketje of dikke M-velgen. Dankzij iets bredere banden is wielspin voorgoed verleden tijd en zelfs met een aanloop van enkele kilometers zijn haakse bochten nog flatout te nemen. Kortom: het ziet er iets sportiever uit, maar de amechtige diesel-ponies maken het snelheidspotentieel niet waar. Dat de fabrikanten in de standaardtrim kneiterhard en smal eco-rubber om de velgen leggen heeft dan ook niets met het terugdringen van de CO2-uitstoot te maken. Met dat rotrubber lijken de prestaties van de 14%-bijteller nog wat.

Ford Focus ST

Een kleine waarschuwing vooraf: mocht er de kans zijn dat ook na aflevering er nog repercussies van je partner volgen omdat je niet het gezinsbelang hebt laten prevaleren en voor de meest zuinige (en dus meest fiscaal vriendelijke), ruime en betaalbare station te kiezen, neem de Focus ST dan niet in deze kleur en met deze velgen. Het q-car gehalte van de ST is in deze trim iets te laag.

Ford Focus ST

Een fantastisch rij-ijzer
Het is waar Ford goed in is, auto’s bouwen waar je aan het einde van een leuke weg denkt: “zullen we nog een keer gaan?” De Focus heeft geen sperdifferentieel zoals de Golf GTI Performance (en Leon Cupra), maar maakt dit gemis meer dan goed met een heerlijk chassis. Wielspin opwekken is geen probleem met de 2.0 EcoBoost met 250 pk, maar een gebrek aan tractie is er zeker niet. Bovendien is de Focus ST bijzonder goed te sturen met het gaspedaal. Lift een beetje en de neus van de Focus ST duikt netjes naar binnen. Moet je (of ga je) abrupter van het gas met alle beschermengelen uit, dan zet de achterkant een forse stap opzij. Het is exact wat je als gevorderde bestuurder wilt in een voorwielaandrijver, zeker ook omdat de Focus ST netjes communiceert over wat er gaande is.

Ford Focus ST

Lauw-warme diesel, geen automaat
Als je niet zelf wilt schakelen en koppelen, dan kun je de Focus ST over slaan. Op zich is het verwonderlijk dat Ford geen Focus ST met hun Powershift bak met dubbele koppeling bouwt, immers bij de concurrentie worden heel veel GTI’s met DSG uitgeleverd.

Ford Focus ST

De 2.0 TDCi diesel is voor de ST opgepept naar 185 pk en 400 Nm. In de praktijk zijn de prestaties natuurlijk prima, maar de GTI’s op benzine zul je nog absoluut voor moeten gaan. De sprint naar de 100 klaart de Focus ST TDCi in 8,1 seconden en de topsnelheid is 217 km/u. Het zijn nette waarden, maar de Golf GTD en V40 D4 rijd je er niet mee los, tenminste niet op het rechte stuk. Qua weggedrag is de Focus ST TDCi veel spannender, iets wat zeker VW met de Golf GTD zich wel zou mogen aanrekenen.

Ford Focus ST

Ook bij de diesel heeft Ford werk gemaakt van het geluid. Net als bij de Golf GTD zit er een hint van een boxer-motor in, wat best vermakelijk is. Ten opzichte van de benzine lever je wel aan bruikbaar toerengebied, maar dat is zo met ieder dieselblok.

Prijzen en conclusie
Een fantastisch chassis, fijne motoren waaronder een zuinige diesel (110 gram CO2 per km, 20% bijtelling) en de keuze uit een hatchback of een station. Alleen de prijs kan nog roet in het eten gooien en dat is gedeeltelijk letterlijk wat er gebeurt. De Focus ST TDCi is met een vanafprijs van 40.260 euro best stevig geprijsd. De diesel is wel meteen erg compleet in ST-3 trim uitgerust met volleder, elektrische verstelbare Recaro stoelen en adaptieve Bi-Xenon koplampen. De benzine start als iets kalere hatchback bij 37.110 euro. Voor de wagon geldt een meerprijs van 1000 euro. Dat is geen geld als het betekent dat de Focus ST er dan wel mag komen van de overige gezinsleden. Of niet dan? Filmpje!36 reacties

Even een quote:

gedeeltelijk letterlijk

Dit kan niet het is een van beide.
@Robbert89: al was ‘gedeeltelijk’ weggelaten, dan nog zie ik de prijs geen koolstof in het voedsel werpen.
@Robbert89: gedeelte letterlijk. Andere deel figuurlijk.
Straks thuis maar even het filmpje kijken, maar wat ik hier boven lees klinkt goed. Leuk apparaat!
Kwam vorige week de vorige Focus (RS) tegen. Die vind ik persoonlijk echt wel een stuk mooier, dan de nieuwe Focus. Maar het zal inderdaad wel weer super rijden, daar staat Ford wel om bekend. De ST zou niet mijn keuze zijn in deze klasse
Als ik het zo lees, is de belangrijkste wijziging bij de benzine dat er een nieuw dashboard in zit? Jammer dat er hiervan geen fotootje bij staat…
@dondeboer: hij schijnt ook betere handeling te hebben
Kan maar niet wennen aan die uitlaat pff..
@speedzz: lamborghini kon toendertijd het zijknippertje van de focus (mk1/mk2) gebruiken, maar dan wilde ford een uitlaat sierstukje van een lamborghini hebben.
Leuke video, al was hij beter geweest als Wouter zijn witte Aprilia jack droeg in deze setting.
@alcantara: Dan had ie niet in de verschrikkelijk smalle Recaro stoelen gepast…
Ik vind het design allemaal net niks. Het front is wel mooi, maar de rest. Nah.
Ik kan het met de beste wil van de wereld gewoon geen mooie auto vinden, die voorkant is geslaagd, maar de zij- en achterkant zijn gewoon lelijk. De achterkant van de hatch vind ik zelfs spuuglelijk, die achterlichten bah. En dan heb je ook nog die lelijke uitlaat waardoor er geen trekhaak onder kan. De vorige focus (met name de RS) zag er veel beter uit. Maar ja, wat moet je anders kopen? De Octavia RS is niet zo sportief en de Golf GTI is er niet als variant. Een gebruikte Audi S4?
@knipperlichtje: ik ben het totaal
met je eens.
Leuke test.Wat minder leuke auto.In deze klasse had ik toch voor een GTC OPC gegaan.3-drs dus niet helemaal vergelijkbaar sect gezien maar toch.Een Megane RS is te oud en een S3 te duur.In dit geval ben ik niet helemaal objectief,ik ben de eerste die het zegt.
@sydney: Vind ik ook een hele mooie auto. Helemaal met die donkere 20inch wielen en in die speciale wit/grijze kleur. Ik als dieselaar zou dan wel die Bi-Turbo diesel nemen. Die heb je ook af voor rond de 40k. En die heeft ook betere stoelen vind ik (al effe proefgezeten). Je ziet die biturbo diesel alleen nauwelijks als occasion hier.
@sydney: Megane Rs rijles het segment qua rijplezier… Niks te oud, de enige atleet tussen de zaterdag amateurs.
@w0o0dy: rijles rules
@w0o0dy: @sydney: Ik geef ook voorkeur aan de Megane RS (met Cup onderstel).
Ik heb van t weekend voor t eerst gereden met een nieuwe Focus. Ik vond het ontzettend tegenvallen. Materialen binnenin vind ik echt heel goedkoop ogen (vooral de ‘radio’). Is ook de eerste auto (en ik heb al wat shit gereden in m’n leven) waarbij ik na 10 minuten sturen ontzettend last van mijn rug kreeg. Ik heb een tijd bij Ford gewerkt en ik heb toen ook wel in diverse Focussen gereden maar die vond ik toch echt een stuk beter vanbinnen dan deze. Dashboard komt erg ver naar binnen waardoor ik bijna geen ruimte heb, deed heel klein aan. Heb op scout24 zitten kijken naar een leuke diesel (die 163pk leek me wel wat) maar dat gaat hem niet worden. Deze Recaro’s zullen vast beter zitten maar 40k vanaf voor de ST diesel vind ik wel fors.
@E34M5Touring: Papa wordt oud;-) Ik (38) heb het ook,heb misschien wel 150 demo’s gereden en waarschijnlijk net zoveel andere dan mijn eigen auto vaak mee naar huis genomen.Maar op een gegeven moment(en dat gaat al heel snel) is het allemaal wel prima en is het uiteindelijk maar een auto.Liever heb je een extra leuke waar je je weer een kleine jongen in voelt, maar al snel is het gewoon weer een auto.Alles went.Dan kun je maar beter eentje hebben waar je je prettig in voelt,zeker als je er een paar jaar in mag vertoefen.Succes Annyway!
Ik wil hem hebbon grijs met zwarte velgen please
Ik ben fan! Van de benzine dan. Daarnaast klinkt deze ook beter dan de GTI.
Wat een toffe intro!
Ik mag thuis geen rijtesten meer bekijken in het bijzijn van mijn vriendin… Ze kan niet langer tegen de uitspraak / stem van Wouter…

Anyway… Was qua design meer onder de indruk van de vorige… Achterbumper / uitlaat van deze zien er wat goedkoop uit. Doe mij dan toch maar zo’n PTT-groene RS :)
@ibmg: lol.. Idem.. “Oh daar heb je hem weer”
@baasbas: Zegt ze dat ook over de presentatoren van het journaal?
@phaeton: Alleen interim presentatoren met pistolen
Vind hem best hem mooi.. alleen dat Dashboard tjonge wat rommelig en niet mooi. Ga eens bij Audi of BMW, Mercedes afkijken Ford.
*Galactica…
Leuk auto, met een heerlijk soundtrack! Niet slecht voor 4 cilinders.
Lijkt mij juist heerlijk veel shortshifting op koppel doorschakelen in die diesel ST, geeft een beetje WRC rally gevoel :D
Deze achterpartij op de RS!
Tja , het zal ongetwijfeld een prima auto zijn maar is dat nu genoeg om een ‘hot hatch’ te kunnen verkopen ?
Noem mij maar ouderwets maar ik ga dan 10x liever voor de oude 5 pitter.
Die stuurde ook prima , zag er goed uit en klonk goddelijk…

Een model als dit moet een beetje “leven” imho ; dat het goed stuurt en fatsoenlijk in elkaar is geschroefd maakt het niet meteen minder doods …

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).