Ford geeft Nederlandse klanten 4 jaar oude navigatie

Auteur: , 60 Reacties

De Consumentenbond heeft daarom ingegrepen.

Ford

Daar ben je mooi klaar mee. Koop je een gloednieuwe auto, krijg je een verouderd navigatiesysteem dat al jaren niet meer up-to-date is. Het gebeurde bij Nederlandse klanten die een nieuwe Ford hadden gekocht. De Consumentenbond heeft daarom een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC). Ford liet bij de aanschaf of aflevering namelijk niet aan de klanten weten dat ze een verouderde versie van SYNC3 kregen.

De RCC heeft inmiddels geoordeeld dat Ford open (navigatie)kaart moet spelen met klanten en dit soort informatie niet mag achterhouden. De autofabrikant heeft laten weten dat er binnenkort updates voor SYNC3 gedownload kunnen worden op de site van het merk. De Consumentenbond is echter van mening dat dit te mager is en kreeg daarbij gelijk van de RCC.

Het is nog maar de vraag of gedupeerden met een nieuwe Ford gecompenseerd worden. De Consumentenbond heeft deze vraag uitstaan bij het automerk, maar nog geen antwoord gehad. Wanneer klanten handmatig updaten naar een versie met nieuwe kaarten moet hier normaal gesproken betaald voor worden. De dealer rekent hier 89 euro voor.

Het updaten van de navigatie is überhaupt een ouderwetse manier van autofabrikanten om geld te verdienen. De nieuwste auto’s komen tegenwoordig met Android Auto of Apple Carplay. Met deze systemen is het mogelijk om bijvoorbeeld gratis apps als Google Maps of Waze te gebruiken.

Ford laat het er niet bij zitten. De autofabrikant is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de RCC. De Consumentenbond gaat brancheorganisatie RAI Vereniging en 12 andere auto-importeurs inlichten over de zaak. De organisatie vindt dat consumenten geïnformeerd moeten worden als ze oude kaarten bij een nieuwe auto krijgen. Dan gaat het hier niet alleen om Ford, maar om alle autofabrikanten die zich hier schuldig aan maken.

UPDATE: we hebben een reactie van Ford. Ze laten weten dat er sinds vorige maand een gratis kaartupdate voor het SYNC 3 systeem wordt aangeboden, die klanten via Ford.nl kunnen downloaden. Klanten kunnen hiervoor ook naar de dealer. De software blijft dan gratis, alleen is er een vergoeding van € 39,- euro (adviesprijs Ford Nederland) die de dealer in rekening kan brengen voor de tijd dat de monteur met het installeren van de kaartupdate bezig is.

NB: Met SYNC 3 kunnen klanten altijd al via de smartphone met Android Auto of Apple Car Play (Apple Maps) of WAZE navigeren via het scherm van het systeem. Op deze manier beschikt de gebruiker naast over meer actuele kaartinformatie ook nog eens over de meest actuele verkeersinformatie.60 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
89 euro, waar praten we over
@w115: een belachelijk bedrag voor iets wat feitelijk gratis bij de aflevering hoort te zitten.

Ford is hierin zelfs een recidivist. Een aantal jaar terug flikten ze ook iets soortgelijks: mensen kochten een nieuwe Mondeo of Focus, om er na minder dan twee jaar later achter te komen dat ze gewoonweg géén updates meer konden krijgen voor hun duurbetaalde af-fabriek gemonteerde navigatie. Boefjes zijn het.
@RRRobert: dat niet alleen, maar als ie bij de tijd is bii aflevering verloopt ie toch weer langzaam, gratis updates gedurende een x periode (5 jaar?) Is wat je liever hebt. VW doet dat bijv. Met hun discover systemen.
@rrrobert: Klopt. Mijn vader leaste toen een nieuwe Mondeo Ghia wagon met zo’n navigatiesysteem. Paar maanden later kwam de facelift uit met een nieuwe systeem en de oude werd niet meer ondersteund.Auto was niet eens een jaar oud en hij kon geen nieuwe cd’s/dvd’s meer krijgen van de dealer.
@RRRobert: Ik vind het sowieso een bijzondet verhaal, met Ford Sync 3 zouden ze kaartupdates OTA moeten kunnen aanbieden, of gaat dit alleen over oudere systemen?
@w115: Een gaar systeem blijkbaar.
@w115: idd, toch best scharrig als je een auto van 35-40.000 euro koopt!
@w115: over 89 euro te veel
@w115: Toch handig dat zo’n oud barrel helemaal geen navi heeft!
@ablogjunk: zelfs nieuwe NAVI wegen mijns inziens niet op tegen Waze.
Ik reed de laatste jaren 220.000km met huidige 3 serie en C klasse. Maar een handvol keer de navigatie gebruikt. Waze is zoveel beter
@w115: Ik heb bij Opel 900 euro betaald voor een (verder uitstekend werkend) systeem met kaarten van 2 jaar oud. Ik vind het van de zotte dat je dan even €139 mag betalen voor een update.

Of betaal jij graag ook voor je nieuwe iPhone XS €1,000 met oude software en €150 extra voor een update?
Koop anders een Bluetooth FM transmittertje bij AliExpress en een telefoonhouder. Heb je voor €20,- Android Auto. Kun je elke auto met een 12V aanstekerstekker en een FM-radio voorzien van Android Auto. Wat ik doe is keihard 80’s en 90’s Hip-Hop draaien op frequentiebanden van 100%NL. Kun je babyboomers de stuipen op het lijf jagen.
@AutomotiveDesigner: ja leuk al die losse rotzooi op ruit of rooster, alles beschikbaar op je scherm op je middenconsole is zoveel beter.
@blo3to3t: Dan koop je toch een Sony XAV-AX100. Moet je wel een DIN 2 voorbereiding hebben of een conversie frame. Gaat je natuurlijk wel íets meer kosten dan €20. ;-)
@automotivedesigner: als je op Aliexpress de zoektermen ‘2DIN’, ‘Android’ en het merk, model en bouwjaar invoert in het zoekveld, koop je zoiets compleet met dashboard frame voor de meeste gangbare modellen. Zoek er een uit met een (redelijk) recente Android versie, voldoende ram geheugen en met Google Maps, Mail, Flitsmeister en een webradio app ben je helemaal het mannetje. Die apparaten hebben de mogelijkheid om stuurbediening, dashcam, achteruitrijcamera en telefoon te koppelen. Ik heb het al drie jaar terug in m’n nu twaalf jaar oude Passat en het is echt een waardevolle, toegevoegde waarde aan de auto.
@AutomotiveDesigner: dat is idd een prima oplossing voor mensen die net een nieuwe ford met navigatie hebben gekocht
@AutomotiveDesigner: uhm, nee… toch niet helemaal hetzelfde hè
@AutomotiveDesigner: FM-transmitters zijn zo 2008. Bluetooth streamer via de AUX is the way to roll (Kinivo BT450, topspul)
@dromedaris: Wat dacht je van gewoon de Spotify app op je radio installeren.. Niks geen gekut met bluetooth of kabeltjes of telefoons die binnen no-time leeg zijn.
@melv: niet iedereen heeft een moderne radio waarop je apps kan installeren…?
-edit: tips kunnen via ons tipformulier a.u.b.-
Maak de auto 89 euro duurder. Probleem opgelost.
Mercedes doet precies hetzelfde hoor. A-klasse van 2018, navigatie versie 10.1, daarop staan wegen die er al 3 jaar liggen zoals de nieuwe N201 bij Aalsmeer nog niet eens.
@ghost: wtf hoe dan?
@ghost: dat is raar, ik heb ook maps v10 en de nieuwe situatie staat gewoon op de kaart. Laatst nog voor een beurt bij Biemond geweest en via de nieuwe situatie gereden.
Wow gebruikt iemand die te dure brakke ingebouwde navi’s dan echt?
Mensen met een Nokia ofzo?
@harrie: nee mensen met een iPhone. Die willen gewoon een systeem dat werkt en geen houtje touwtje oplossing met zuignappen, houders, kabel spaghetti langs het dashboard en dan ook nog een klein scherm dat niet automatisch dimt in het donker, dat niet de audio dimt bij een navigatieaanwijzing en dan ook nog eens te pas en te onpas WhatsApp of Facebook berichten laat zien. In de praktijk komt het er op neer dat als je eenmaal een courant fabrieksnavigatie systeem hebt gehad je het primitieve gedoe met telefoonnavigatie nooit meer wilt.
@mashell: precies dit. In mijn Corolla zit een tig jaar oud systeem (turn by turn TNS310, voor de liefhebber) met kaarten uit 2012, helaas maar begrijpelijk geen nieuwere meer leverbaar. Systeem werkt perfect, duidelijke stem, pijl op het scherm wanneer de volgende afrit komt en zelfs een kaartje op dat ieniemini pixel schermpje. Oude kaarten maken het niet helemaal betrouwbaar, maar het gros van de wegen ligt er al zo lang dat ook mijn Toyotaatje het gewoon kent. En je bent helemaal het mannetje als je tegen je vrienden zegt dat jouw navigatie uit het jaar nul de McDonalds in de stad kent :)
@mashell: Als je een systeem wil dat werkt, moet je blijkbaar geen ingebouwde navigatie hebben…
@mashell: ik kan jou jammer genoeg maar 1 keer “liken”. Ik snap dat gehannes ook niet met al die losse zooi.
@mashell:
Ik wil inderdaad een systeem dat werkt! Dus gebruik ik geen inbouwnavigatie meer. Apple kaarten geeft accurate file-informatie. Iets wat geen enkel automerk onder de knie heeft. Één enkel telefoonhouder in het ventilatierooster is alles.
Mijn recente Volvo heeft een prima navigatiesysteem, maar toch gebruik ik het nooit. Altijd de telefoon. Omdat de file-informatie beter klopt.
Vroeger moest mijn nieuwe leaseauto altijd verplicht navigatie hebben, maar die eis heb ik recent laten varen. Het voegt voor mij niets meer toe. Irritant adressen opzoeken, waar je bij Apple kaarten gewoon een bedrijfsnaam invult en hij zelf het adres erbij zoekt (veel sneller). Vaak zijn inbouw navigaties traag, zitten onlogisch in elkaar en zijn niet Up to date. Daar heeft Apple kaarten allemaal geen last van. Via Bluetooth gewoon over de speakers…

Beter, goedkoper en makkelijker!
@danny_renner: er zijn best veel merken die real time verkeersinformatie bieden. Dat is dezelfde informatie als TomTom HD traffic, waze of Apple maps. Mijn BMW kan ook adressen op het internet opzoeken.
@mashell:
Toevallig gebruikt Volvo onderliggend hetzelfde systeem als BMW. Toch klopt die info vaak niet, loopt achter en inaccuraat, vreemde alternatieve routes. Je merkt dat echt op routes waar het verkeersbeeld ineens omslaat. N206 in Leiden bijvoorbeeld bij een open brug. Binnen enkele minuten verandert het verkeersbeeld. HD Traffic rommel in de auto herkent het pas na een half uur ofzo. Telefoon binnen minuten.
Met de telefoon hoef ik nooit meer in te voeren waar ik heen wil, hij leest locaties uit de agenda, kijkt naar het tijdstip en doet een voorstel.
Op het moment dat ik thuis wegrijd geeft mijn telefoon direct een melding met hoe wel minuten ik naar werk rijd en welke route ik het beste kan nemen. Dat is puur gemak en zie ik auto’s nog niet zo snel doen.
Locaties invoeren is zoooooo 2010. Beetje met de tijd meegaan mensen!
Apple car play en Android car is de toekomst!
@danny_renner: Maar toch he… op de een of andere manier werkt Apple maps bij mij niet zo intuïtief als het gewone navigatie systeem (ik gebruik het via Apple CarPlay). Is misschien persoonlijk. Hij geeft ook vaak laat aan waar ik moet afslaan.

Bovendien heb ik elk jaar naar de wintersport / Italië een volledig lege kaart als ik door de vele “Black holes” van Duitsland rijdt. Apple maps ververst de kaarten best gaar en op Edge kaarten binnen halen is een ramp. Je ziet dan nog wel afstand Ed, maar ik word knap zenuwachtig als ik geen weg en afslagen meer zie :-).

In de praktijk betekent dit voor mij navi van de auto zelf (Opel) en Apple maps op de achtergrond voor gekke files die opduiken. Misschien dat Google maps wel goed werkt nu op Apple CarPlay, maar nog niet getest.
Hyundai 5 jaar lang gratis update daarna 169 euro per jaar dat heb ik er niet voor over.
Je kunt het ook positief bekijken.

Waar het systeem 4 jaar oude “wegwerkzaamheden” aangeeft kun je nu lekker door rijden 😉
@wahltiroler: haha, nous positivo!
Ik rij zelf een Focus met Sync 3 en je kunt inmiddels gratis updaten via de Ford site.
@ronald: zelfde hier met een Fiesta van 2018 :)
Achterhaald nieuws want sync3 is al gratis te updaten en daarna kun je ook gratis je navigatie updaten.
@focusrs1: thanks, we hebben inmiddels een update gedaan.
Google map of Waze voor deze jongen. Gewoon op de telefoon. Tja met kabeltje indien nodig. Scheelt me zo veel ingebouwde infotainment frustratie.
Wij hebben een nieuwe skoda octavia gehad die herkende wegen van 4 jaar oud zelfs nog niet en er was nog geen eens een update maar dat is standaard VAG…
Citroen het zelfde gedoe. Auto is nog geen 2 jaar oud maar de navigatie is nu al zwaar verouderd. Update kost 149 euro en het schijnt 4 a 5 uur teduren. Althans dat zeiden ze bij de dealer.
@wernerv8: zo niet meer dan 2 uur kogen duren. Afhankelijk van de versie die erop staat. Er bestaat een mogelijk dat niet meteen de nieuwste versie upgeload kan worden. Dan koet eerst alles gewist en/of een nieuwere versie eerst erop gezet dient te worden om vervolgens de nieuwste versie. Echter het blijft software matige handelingen. Als het vroegtijdig wordt afgebroken gaat er veel tijd in zitten voor herstel. Dan is 4 uur wel reeël.
@dailydriver: 2 uur? Moet het eerst van floppy disks op een USB stick gezet worden door de dealer?
@karhengst: kaarten moeten eerst in de fabriek ingescand en doorgefaxt worden naar de dealer. Wel via ISDN uiteraard, lekker modern.
@karhengst: technicus inklokken auto halen/zoeken, wpl inrijden en op de brug zetten. Acculader aansluiten en benodigde testkast/ computer aansluiten ben je al 10 min verder.
@wernerv8: bijzonder want Peugeot geeft bij iedere auto vanaf eind 2016 gratis update icm beurt. Zonder beurt kost het 29 of 149 euro, afhankelijk van het systeem. Het type systeem bepaalt ook de doorlooptijd van de update. Nieuwste systemen zitten op rond twee uur, oudere tot 6 uur. En let wel dit gebeurt via een USB stick en met draaiende motor
Ingebouwde Navi is zo jaren 90.
Waze geeft flitsmeldingen en weet waar het druk is, dan ga je toch niet aan de gang met zo’n houtje touwtje systeem dat vast in je auto zit?
@monsieurleloure: dat doen de meeste systemen in de auto ook. De Mercedes Garmin navi heeft ook life traffic.
Snap niet goed wat daar zo “ingebouwd” aan moet zijn, aan zo’n navi. Uiteindelijk is het een stuk software op een computer, dus als ze nu gewoon de computer inbouwen (een soort tablet dus) en je zet er de navi op die je wil, en als die niet meer voldoet update je hem, of je gooit ‘m eraf en zet er een ander op. Het lijkt me idioot dat een merk een “merkeigen” navi zou moeten hebben. Onnodige ontwikkelingskosten ook…
@Esprit_de_Flandre: concurrentie is de drijvende kracht achter innovatie. Apple heeft ook Apple maps gemaakt terwijl er al Google maps was. De keuze kunnen hebben uit meerdere systemen is gewoon beter. Overigens zijn die systemen allemaal sterk vergelijkbaar, de gebruikte route algoritmes zijn vrijwel hetzelfde, er zijn maar een paar bronnen voor online verkeersinformatie die sterk vergelijkbaar zijn en er zijn twee leveranciers van kaartmateriaal. De verschillen zitten dus hoofdzakelijk in het bedienconcept en de informatie representatie. En daar zie je wel flinke verschillen.
@mashell: Wel dan? Steek een computer in de auto, en laat de klant zelf kiezen welke navi hij wil…
Wij hebben zo’n bolide (03/2018) en gebruiken de fabrieksnavi nooit. Altijd via Apple CarPlay.
Ik snap autofabrikanten niet. Waarom een eigen systeem bouwen wat slechter is als googlemaps? Zorg voor Android auto ondersteuning en je hebt het beste systeem. Mitsubishi is een uitzondering, die hebben geen eigen navigatie meer, maar wel android auto ondersteuning.
Bij mijn VW Up! uit 2016 werd bij aankoop ook een navigatiekaart uit 2014 aangeleverd. Updaten kon (en kan) alleen tegen betaling van €69 voor de download…
Bij Volvo kun je zelf ieder kwartaal GRATIS de laatste kaarten downloaden en installeren. Bij een beurt doet de dealer het GRATIS voor je. Prima service (even los van navigatiesoftware van Volvo, die is voor verbetering vatbaar zullen we maar zeggen)
Het systeem dat Renault had op de vorige Megane was perfect. Gewoon een in het voertuig geïntegreerd TomTom systeem met een uitneembaar SD-kaartje dat je via je computer kon updaten.

Inmiddels heb ik een losse TomTom omdat mijn huidige auto wel een ingebouwd navigatiesysteem heeft, maar omdat de wagen stamt uit 2005 is die niet echt actueel. Volgens mij zit er nog een dvd uit 2010 in. Verkeersinformatie zit er helemaal niet op.

Dus die gebruik ik zeer zelden, hooguit als ik ergens heen moet dat in 2010 al bestond en ik even geen zin heb in een plakding tegen de ruit. En buiten de spits. Verder alleen de TomTom.
Bij een nieuwe auto zou ik er ook geen fabrieksnavigatie in hoeven. Apple Car Play lijkt me dan handiger.
Bij Volvo kan je gewoon gratis software updates downloaden via de website
(Met internetverbinding ook OTA).

Ik rij nu bijna een jaar Volvo S60 en heb hem nu 2x gratis geüpdate. Enige nadeel is dat je zelf moet kijken of er een update beschikbaar is

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).