Ford stuurt 12.000 Europese werknemers de laan uit

Auteur: , 24 Reacties

Hak, hak, hak..

Ford schrapt ruim 10.000 banen in Europa

De Amerikaanse autofabrikant Ford is alweer even bezig met flinke bezuinigingen. In een poging de huidige situatie in de autowereld te overleven, is besloten om het roer om te gooien voor de Europese divisie van het merk. Voor het einde van 2020 zal Ford ongeveer 12.000 medewerkers op straat zetten.

Ford heeft vandaag gemeld dat het na het sluiten van een fabriek in Slowakije de komende anderhalf jaar nog eens vijf fabrieken zal opdoeken. Het gaat om drie fabrieken in Rusland, evenals vestigingen in Frankrijk en Wales. Hiermee slinkt het totaal aantal fabrieken van Ford in relatief korte tijd van 24 naar 18 stuks.

Hoewel het een fors aandeel is van het totaal aantal medewerkers, acht Ford de ontslagronde noodzakelijk om niet ten onder te gaan. Ford probeert met man en macht het hoofd boven water te houden in een tijd waar het enerzijds (deels) elektrische en autonome auto’s moet ontwikkelen en anderzijds zijn motoren naar de hedendaagse standaarden moet helpen.

Dit alles kost natuurlijk een flinke pot geld, wat extra zuur is voor Ford, aangezien het met name in Europa heeft te kampen met tegenvallende verkoopcijfers. Als klap op de vuurpijl heeft concurrent General Motors recentelijk een behoorlijke appel voor de dorst gekregen, toen het Opel en Vauxhall verkocht aan het Franse concern PSA.

Tegelijkertijd heeft Ford het een en ander uit de zoeken gedaan over zijn elektrische productenstrategie. Zo zal het merk de komende jaren drie nieuwe auto’s onthullen. Meer hierover lees je HIER, op Groen7.nl.24 reacties

Oh ‘de laan uit’. Ok.
@topcom: De Nederlandse taal piept en kraakt inderdaad weer onder het geweld.
Laatste alinea: uit de zoeken -> uit de doeken. Spannende tijden voor Ford Lommel Proving Ground overigens.
@geenidee: -edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@geenidee: spijtig. Moest FLPG verdwijnen dan zie k geen prototypes meer rijden….
Zullen ze nog een afscheidsFiesta geven?
@shibby: nee, ‘t-Ford concern is zijn Focus aan ’t verleggen naar elektrisch rijden, da’s tegenwoordig een Must angezien ze te weinig verkopen… 🤔
@drdre1: die reactie vind ik een beetje Edge-y
@shibby: ghehe, maar ff serieus: geen goed nieuws voor die arbeiders. Soms is op de plekken waar deze fabrieken staan domweg geen ander werk te vinden, dus dat wordt een flinke aderlating voor deze ontslagenen…
Top ..
Helemaal mooi dat er weer wat technische mensen vrijkomen op de arbeidsmarkt ..
Hoef je die tenminste niet meer ergens anders te kopen ..
@lincoln: vraag me af of dit onder technisch personeel valt of dat t meer, meneer die van “lopendeband station” schroefje 1234343423 aan draaien is wat niet echt technische kennis vereist lijkt me?
@dakarbemo:

Aangezien een auto 3 dimensies heeft is er weldegelijk abstract inzicht nodig icm oog voor veiligheid voor je omgeving ..
Vergis je niet in de discipline van fabrieksarbeiders ..
@lincoln: Sluit niet aan bij de vraag van menig werkgever die toch echt bepaalde software/technieken etc vraagt, ongeschoold technisch werk is er volgens mij nauwelijks. Zelfs een zetbank is anno nu bijzonder complex en vraagt materiaalkennis etc?
@dakarbemo:

Je overschat jezelf ..
@lincoln: ik overschat mezelf niet. Ik zie vele technische vacatures voorbij komen in mijn omgeving en veelals zitten daar toch behoorlijke eisen/ervaringseisen aan vast. Thats it
@dakarbemo:

Raar dan ..
Dat techniek anno 2019 die arbeid zou moeten versimpelen het proces moeilijker maakt ..

Anyway .. als je op tijd op kan staan dan heb je het gewonnen ..
@lincoln: de techniek anno 2019 is er doorgaans niet om het werk te versimpelen, maar om het met minder poppetjes te kunnen. 2 dozen inpakkers op MBO 3 of 4 (+Tara) die 20 machines in de gaten houden en zo nu en dan moeten storingzoeken/ klein onderhoud uitvoeren zijn goedkoper dan 30 ongeschoolde dozen inpakkers (+Tara).
Hebben ze aan hun fugly auto’s te danken
@w115: ieder z’n smaak hé.
Ford had tijdens de crisis volgens mij als enige haar zaakjes op orde en daardoor geen staatssteun nodig. Mogen ze, indien nodig, nu wel krijgen wat mij betreft
De Grand Tour had hier een item over. Ford was reuze populair in Engeland (en verder in heel Europa). Ze zijn hun enorme marktaandeel echter kwijtgeraakt omdat de consument liever een schraapversie van een premium ‘iets’ rijdt dan een dik aangeklede ‘workmans-horse’ auto.
@dare2think: Dat item ging over de Mondeo en diens voorgangers. Inderdaad een geniaal stukje video!
@dare2think: Dan hadden ze Lincoln maar naar hier moeten halen hé. Om daarvan schraapversies te maken…
Ze hadden 24 fabrieken in Europa (Zolang we Rusland tot Europa rekenen natuurlijk). Dat is allemaal redelijk verspreid.
6 fabrieken sluiten (en mensen ontslaan) doe je niet zomaar. Want sluiten kost ook geld; afkoopsommen, leases die nog doorliepen, verhuizen of afschrijven van apparaten.
Dit soort dingen doe je alleen als deze fabrieken zelfs na dit soort kosten nog steeds niet rendabel genoeg zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).