Formule 1 strijkt vanaf 2015 neer in Azerbei-frickin-djan

Auteur: , 30 Reacties

De F1-kalender is constant in beweging, en dat verandert niet. Volgens uitspraken van Bernie Ecclestone gaan we vanaf 2015 racen op het stratencircuit van Bakoe, Azerbeidjan. In ruil hiervoor krijgt Zuid-Korea een permanent spuitje.

Baku Flame Tower

Formule 1 is een duur geintje, en dus kan het helpen als je in een land neerstrijkt waar heel veel geld zit, bij voorkeur flink gecentraliseerd bij de regerende klasse. Azerbeidjan, de bij iedereen geliefde Islamitische Rebliek aan de Caspische zee, voldoet aardig aan de voorwaarden, en zijn kleptocratische president Aliyev heeft vast nog wel ergens een paar miljoen op zijn rekening die als deal sweetener kunnen fungeren.

Tegenover The Independent verklaarde de kleine F1-baas, Bernie ‘Stromboli’ Ecclestone over Korea: “I don’t want to go back there. Baku has been signed, it will start in 2015 and will replace Korea.” Wat zou hem daar zijn overkomen, een foute portie Kimchi wellicht? Misschien was de hond niet helemaal gaar?

Tussen 2005 en 2011 werd in Turkije een Grand Prix verreden en toen was het even over en uit, maar per 2015 moet er dus weer een Centraal-Aziatisch land op de kalender staan, zij het in de vorm van buurland Azerbeidjan, waar het straatbeeld altijd prachtig is. Verder boeit het weinig waar een race gehouden wordt, men kijkt voor de race, en niet voor de locatie, maar Azerbeidjan is toch wel een opmerkelijke naam, nietwaar?

Afbeelding: Flame Tower, Bakoe30 reacties

Toch wel erg hoor, dat één zeikerd alles beslist over de F1.
@pjp911: All for the money! Je weet toch…
I don’t want to go back there….”

Zo weinig woorden maar het zegt zoveel over F1 tegenwoordig. Meneertje wilt iets niet en iedereen heeft het er maar mee te doen. Niet dat ik Korea zal missen of zo, maar de Koreanen hebben er miljoenen ingestoken, genoeg Koreanen die er plezier aan hebben dat er F1 is in hun land en het heeft toch effect voor de lokale economie, en meneertje bepaald met één pennenstreek dat dat allemaal van tafel is. Niet dat de beslissing onderbouwd wordt ofzo, want dat kan hij volgens mij niet, nee, meneertje wilt er gewoon niet naartoe. Punt. Toen Korea op de kalender kwam was het de meest fantastische plaats ooit om een F1 race te houden en nu ineens niet meer.

Anyway; money talks and bullshit walks…
@Rick-dos: Absoluut. Ik woon in Korea en het is ‘the talk of the day’. Ze voelen zich enigszins geschoffeerd ivm met de investeringen…
Prima locatie, ik ben net vorige maand in Baku geweest. Erg mooie stad, schoon, chique gebouwen, dikke hotels…. En de F1 auto’s hoeven de pitstop niet in om te tanken, de olie spuit overal uit de grond daar…:)

Wordt een beetje lacherig gedaan, omdat de auteur het simpel weg niet kent, maar verstandige keus van Bernie
@slickrick: Doe eens een rondje door de buitenwijken. Of doe eens een tripje naar Ganja. Pyongyang is ook schoon en opgeruimd… Rara…
Azerbeidzjan is wellicht het corruptste land van de wereld.


Anyway, kijk dat hele circus toch niet meer. Sinds dat de prachtige Grand-Prix van Oostenrijk werd gecanceld geloof ik het wel. Wordt er nog wel in Brazilië en Hongarije gereden? Die waren ook nog wel het kijken waard.
@fiatsco: zo, ben jij in Pyongyang geweest dan ?

Buitenwijken vond ik ook redelijk schoon, de olie velden waren wel een rommeltje
@fiatsco:

Verkeerde Korea.
@fiatsco: Helemaal mee eens. Het enige dat ‘globalisering van de Formule 1’ heeft opgeleverd is een hoop Europese fans na decennia van prachtige race-historie nu verstoken van een jaarlijkse race, een hoop lege tribunes in landen waar de mensen een toegangskaartje never nooit kunnen of willen betalen, de televisiebeelden grotendeels weggestopt achter decoders en tot slot een gigantische berg poen in de toch al onderbemeten zakken van een geriatrische geldwolf met onstuitbare geldingsdrang: Bernie Ecclestone.

Over twintig jaar maakt men nog eens een prachtige documentaire, met als titel: “Hoe wereldsport ten onder ging #F1=dead“. In 3D en achter een pay-wall of decoder. Let maar op.
@RRRobert: amen! Niks aan toe te voegen … Baal er zelf ook van ;)
@RRRobert: Hier spreekt iemand met kennis van zaken. Helemaal mee eens.
@fiatsco: oostenrijk is volgensmij dit jaar weer terug
Over een paar jaar rijden ze rond bij uw jaarlijkse kermis, geluidsoverlast is geen probleem meer dus..
Sinds wanneer grenst Turkije aan Azerbedjan?
@italdesign: goed kijken, ze hebben inderdaad een stukje grens gemeenschappelijk. Azerbaidjan bestaat namelijk uit 2 delen, Een ervan heeft een klein stukje dat aan Turkije grenst.
@trigger565: ik weet het, maar ik sprak deze zomer Armenen die daar heel anders over denken ;)
@italdesign: hazo :)
ik zou zo graag willen dat de f1 op de nurburgring nordschleife es wordt gehouden, lijkt me serieus mooi! maargoed er wordt toch alleen maar gekozen voor die rare apenlanden
@henkhupelschoten: nurburgring wordt ie al gehouden. Nordschleife lijkt me geen goed idee, tenzij je natuurlijk twee dooien wilt per raceweekend. Een anderhalve meter hoge vangrail gaat een laagvliegende out-of-control f1 car niet tegenhouden namelijk..
@lambo4all: toch zou het mooi zijn als het ooit nog eens voor zou komen, dat levert pas mooie beelden inplaats van dat saaie circuit van qatar
@henkhupelschoten: Of ze gaan voor de ‘veiligheid’ de hele ring aanpassen en zeg maar alles wat de ring de ring maakt, eruit halen.
Dan zou het ook nietmeer leuk zijn.. Ik zeg, blijf maar lekker weg bij de nordschleife met de iets te lage F1 auto’s en laat daar maar gewoon lekkere sportauto’s etc. racen.
Is qua geluid ondertussen net zo gaaf.
Nu ik Turkije weer een keer voorbij hoor komen, donders wat mis ik dan dat circuit. Leuke layout en het leuke gevecht dat in tranen eindigde tussen de RedBulls!
In Azerbeidzjan gaat het ook zo lekker.Maar dat maakt de F1’s en de Atletico’s van deze wereld geen ene fuck uit.What’s next? Syrië, Noord Korea of misschien toch maar 6x per jaar een Grand Prix in Saoedi Arabië met stokslagen als je geen poleposition rijdt?
Wie o wie stopt de aan macht en geldverslaafde piggelmee eens af door de f1 naar de meest corrupte landen te loodsen waar de helft van de bevolking niet te eten heeft en de andere helft corrupt is?
Ecclestone=exit
@toniominestrone: Mooi hoor z’n familie bedrijf, waar 1 persoon de baas is !

Heeft hij knap gedaan die Bernie
@toniominestrone: no shit sherlock, we reden 30 jaar geleden al in een militair bezet argentinië en een door apartheid verscheurd zuid afrika, azerbeidjan Is een sprookjes paleis vergeleken met die landen..
@lambo4all: Volgens mij heb je geen idee wat er in dat land aan de hand is.
@toniominestrone: zolang de militairen niet in de paddock staan is het niet erger dan argentinië was.
Ik denk dat het een goede zet is, het gaat niet verloren van een traditioneel circuit en met het geld dat daar zit gaan er wellicht weer wat mogelijkheden open voor eventuele sponsoren. Als racefan kan ik dat alleen maar toejuichen!
Als de F1 naar zo’n land komt gaat het vergrootglas erop. Net als in Bahrein en bij de spelen in Sotchi, dat kan ook goed uitpakken voor de bevolking, dat de boel wat normaliseert. Want als iedereen de andere kant op kijkt gaat het geheid mis.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).