Formule 1 voor vrouwen: goed idee of niet?

Auteur: , 61 Reacties

Bernie Ecclestone heeft weer eens een controversieel proefbalonnetje opgelaten: een nieuwe Formule 1-klasse, maar dan speciaal voor vrouwen.

Susie Wolff ziet niets in een Formule 1-serie voor vrouwen

Je kunt de grote (in figuurlijke zin tenminste) Formule 1-baas van veel beschuldigen, maar een gebrek aan creativiteit heeft hij allerminst. De sprinklerinstallaties langs de baan en de medailles kwamen er nooit, maar is zijn idee voor een F1-klasse voor vrouwen wel levensvatbaar? Zijn uitspraken deden in ieder geval weer het nodige stof opwaaien.

Laten we beginnen met de reactie van de FIA, want de internationale autosportfederatie ziet wel iets in het idee van de Formule 1-opa. Voormalig rallycoureur Michele Mouton is binnen de FIA verantwoordelijk voor de Commission for Women in Motorsport en neemt de plannen van Ecclestone serieus. “Ik geloof dat mannen en vrouwen op hetzelfde niveau actief moeten kunnen zijn. Maar aan de andere kant: er zijn slechts drie sporten waar mannen en vrouwen het tegen elkaar opnemen en de autosport is er één van. Daarom vind ik dat we serieus onderzoek naar deze plannen moeten doen.”

We weten dus wat de ‘bobo’s’ van het concept vinden, maar hoe denken de snelle dames er zelf over? Lotus F1-testrijder Carmen Jorda is voor. “Sponsoren geloven niet dat vrouwen succesvol kunnen zijn in de Formule 1. Daarom denk ik dat een Formule 1-klassement voor vrouwen een goed idee is.” Daarin is ze vooralsnog de enige, want F1-collega Susie Wolff en Formule 3-racer Tatiana Calderon zijn fel tegen de plannen.

Calderon liet bijvoorbeeld via Twitter weten dat een dergelijke klasse absoluut overbodig is, omdat vrouwen wel degelijk in staat zijn om op het allerhoogste niveau te racen. “Once the visor goes down, we’re all racing drivers”, aldus de Colombiaanse. Wolff is nog iets stelliger: “Ik wil geen races winnen als er alleen vrouwen meedoen, want wat stelt dat dan voor? Ik zie daar helemaal niets in.”61 reacties

Als ze er allemaal zoals de dame op de foto eruit zien zeg ik: DOEN.
@screamgt: das er 1…
@screamgt: Dan had je Toto wel wat vaker zien lachen.. Anyway, erg slecht plan en super oninteressant voor met name de fabrikanten. Zou dan nog eerder een klasse vervangen voor gp2 met nog kleinere blokjes en grotere stofzuigers. Werkt al jaren prima
Als er maar geen mannelijke ‘pitspoezen’ komen.
@poulehh: ai. hoop t inderdaad niet
@poulehh: pilskaters dan…….. Uuuhhhhh pitskaters
@poulehh: Wat is daar nu weer mis mee? Zijn we plots bang voor het zelfde geslacht?
@SCscreamGT2: Bang niet, maar ik zou er in ieder geval niet vrolijk van worden.
@poulehh: dan moeten ze allemaal op regenbanden wegens de natte baan.
Lijkt me niet best. Voor een pitstop moeten ze 3 keer steken met hun auto om ‘m op de goeie plek te krijgen…
@luke_banning:
Blah-blah… ik hoop maar dat je aan het trollen bent, ze rijden jou en mij helemaal het snot voor de ogen.
@bietje: uiteraard! Zitten zat dames in de racerij die dat idd heel goed kunnen.
Ik stem voor, als het maar niet zoals de F1 achter de decoder zit dan ;)
@luke_banning:
Oh, maar ik stem tegen hoor. F1 voor vrouwen vind ik onnodig, je bent goed genoeg of niet en dat staat los van alle emancipatie- of ‘zwakke geslacht’ argumenten die ik langs zie komen.
@bietje: helemaal mee eens, maar blijkbaar komen de vrouwen niet zo ver. Verstappen kan het ook op z’n 17e bolwerken, dus dan zouden vrouwen dat ook moeten doen!
@bietje: absoluut. Ben je de beste dan ben je geschikt. Zwart, geel, blank, man of vrouw. I don’t care. Niet dat gelijke rechten geleuter wat je overal tegenwoordig tegenkomt. De politie en brandweer willen meer vrouwen en allochtonen en als een blanke man beter Is maakt niet uit. Ze kiezen de mindere.
Misschien toch een goed idee. De huidige Formule 1 leeft veel teveel in zijn eigen wereldje. Het is zo afgeschermd allemaal. Het mag wel een beetje persoonlijker worden. En misschien dat een vrouwenklasse daar bij kan helpen.
Geen probleem hoor… als zelfs kinderen het kunnen waarom vrouwen dan niet…
@papa: haha idd precies mijn gedachte :)
Waarom niet gewoon gemixt?!
@e1000bmw523i: omdat vrouwen geen sponsoren mee krijgen (staat hier boven he)
@clarkson: dan moet een team als torro maar is een vrouw aanstellen. Max heeft ook geen sponsoren mee hoeven brengen…
@clarkson: Goh! Misschien sloeg mijn comment op dat stukje…? (vandaar de “?!”…)
@e1000bmw523i: de poorten staan open voor talent! Kijk voor de lol naar de resultaten van Carmen Jorda of Beitske Visser. Hebben ook het materiaal en support van sponsoren. Of, wat niet veel zegt overigens naar de tijden van Susie wolffff tov haar team. Er zit zeker progressie in, maar denk dat het gewoon een genetisch ding is. Hoe raar het ook klinkt, over honderden jaren kan er door evolutie gelijkheid komen in deze strijd. Dan zijn we dus echt de lul mannen..
Ik denk dat dat de verkeerde kant op lopen is. Het is denk ik beter om er voor te zorgen dat vrouwen makkelijker mee kunnen doen met het gewone Formule 1. Gewoon lekker alles door elkaar, dat is veel interessanter.
Ik zou overigens niet weten waarom je een speciale klasse voor vrouwen zou moeten optuigen. Waarom niet gewoon gemengd net als bij de dtm
Een sport waar vrouwen een helm op moeten? Nee, geen goed idee ;-)
Ik denk dat realistisch naar gekeken dient te worden.

Kijk, het is niet dat vrouwen niet mee mogen doen. Het is juist erg leuk om diversiteit de hebben op de grid. Ik voorzie een overvloed aan Noord-Europeaanse Ariërs (Verstappen, Vettel, Raikonen) met jeugdpuistjes. Formule Bieber.

Maar wellicht is het handiger om goed te onderzoeken wat daadwerkelijk de fysieke verschillen zijn in een F1 auto tussen een man en vrouw. Als dat verschil erg groot is, zal je conclusies kunnen trekken.
Ik vind het een slecht plan. Maak maar een formule female klasse of iets maar met moet niks met de naam f1 te maken hebben
Zoals bij het voetballen… Vrouwen beginnen in de eerste divisie en als je bij de eerste 3 eindigt promoveer je naar de echte f1… Andersom… De laatste 3 uit f1 moeten het jaar erop in de eerste klasse uitkomen (of stoppen met F1). Zijn de dames idd net zo goed dan komen ze vanzelf in de ere F1 terecht en hebben we twee gemengde klasses… Je kunt dan twee races per weekend organiseren, teams kunnen hun auto ontwikkelen in de eerste divisie voordat ze in de ere divisie gaan meedoen. Testen doen we dan alleen nog in races.
Leuk, maar wat is het verdienmodel? F1 moet het de laatste tijd nogal van sponsors hebben. Denk je nou echt dat een chick in haar Tena-Lady “Ik heb een lekkende kut” Mclaren in die zandbak in het Midden-Oosten op het circuit komt?
@Dev:
Poeh zeg… gefrustreerd ?
@bietje: nah, zit gewoon in de ontkenningsfase.
@bietje: ik denk gewoon nog niet zo oud. Dan wil je nog wel eens stoere praatjes hebben als je nog nooit een meisje heb aangeraakt hebt. ;)
@Dev: manmanman… hoezo denigrerend. U valt op mannen?
Laat ze maar in de keuken,
Die Susie Wolff begrijpt het helemaal goed: what’s the point ? Je bent goed genoeg of niet. Er zijn 200 mannelijke serieus potentiële F1-rijders voor iedere vrouwelijke potential. Van die 200 mannen komt er uiteindelijk misschien één in een F1-zitje. Als een vrouw niet in dat zitje komt, is ze dus gewoon nèt niet goed genoeg, net als die 199 andere mannen. En ze zitten er dicht genoeg op (zie genoemde rijdsters) om vast te kunnen stellen dat ze fysiek mee kunnen doen, dus dat is ook geen dealbreaker.

Correct me if I’m wrong.
@bietje: right! bij die 200 zit susie wolff niet bij de eerste 100 iig.
Ja als het kan zeg ik doen maar als de huidige teams in formule 1 al niet helemaal rond kunnen komen heb er weinig vertrouwen in dat er nog een formule 1 klasse opgezet kan worden financieel gezien dan
Vrouwen zou ik doen ja. Oh wacht dat was de vraag niet?
Zal ik de heren dan maar voor zijn? Prima, als ze maar niet hoeven inparkeren…Maar genoeg gelachen; Waarom ook niet? Evt. Vrouwenklasse of gewoon gemengd!
Voor mij oké, maar dan niet appart maar mannen en vrouwen in1 wedstrijd, dat zou het nog veel spannender maken.
Misschien ter compensatie van het verdwijnen van de vrouwelijke pitspoezen?
Laat ik de heren maar voor zijn dan.. Als ze maar niet hoeven inparkeren! Hahaha

Oke genoeg gelachen..Waarom ook niet?
Tsja, het houdt ze wel van de straat…
Carmen Jorda en Susie Wolff moeten lekker wat anders gaan doen. Ze hebben zelfs op een lager niveau (GP3 voor Jorda, DTM voor Wolff) dat stukken minder fysiek dan F1 is nog geen deuk in een pakje boter gereden. En dat wil dan F1 rijden. Mannelijke coureurs met hun staat van dienst halen de F1 ook niet.
Dan heb je meteen het volgende punt. Jorda en Wolff zijn twee van de beste vrouwelijke coureurs, en zij kunnen er al niet veel van. Hoe slecht moeten die andere 18 die op de grid moeten staan dan wel niet zijn? Dat is gewoon onverantwoord.
Ik zie er niets in, het is niet zoals tennis dat je een bende dames een racket geeft en dan onder hun rokje probeert te kijken. F1 zitten ze verscholen achter die helm.

Once the visor goes down… groot gelijk als vrouwen snel genoeg zijn raken ze er vanzelf wel.
Waarom niet mannen bang dat ze beter zijn :)
Enige vrouwen sporten die leuk zijn om naar te kijken zijn…Die met weinig kleding…
Dus als Bernie ze een doorzichtig brandvrije overal geeft ….
zou eerlijk zijn mannen tegen vrouwen laten racen minder, aangezien de een genetisch minder auto kan rijden.
Enkel is de vraag hoe pakken we dit aan? Maken we de auto’s iets sneller dan bij de mannen zo als ze bijvoorbeeld bij kogelstoten doen, dan krijgen vrouwen een lichter gewicht.
Of laten we ze op een NASCAR circuit los?
Best leuk maar als er vrouwen waren die snel genoeg waren voor de F1 hadden wij die al lang gezien hoor.
Waarom niet? Maar dan een mixed F1 en geen apart gebeuren dat zou pas sexistisch zijn.Enfin als de dames echt talent hebben en de kerels onder de tafel rijden lijkt mij bestwel geinig om te zien.
Nee. Absoluut niet doen. Racen is een sport die vrouwen prima aankunnen op hetzelfde niveau als mannen (kijk maar naar Danica bvb), dus als ze willen meedoen, laat ze maar komen, maar dan moeten ze wel hetzelfde pad nemen als iedereen anders. Dat het leuk zou zijn, een vrouw (of meerdere) in de F1, dat ontken ik dan weer zeker niet.
Nee joh vrouwen horen in de keuken. Haha
waarom speciale klasse? gewoon lekke door elkaar!
B*k houden en beamen die sh*t. Hop
Waar gaan ze al die F1-waardige vrouwen halen dan? Niet dat ze niet bestaan, maar dan moeten ze maar in het normale circuit (hèhè) hun gang gaan.

Wat zou Femen er van vinden… ?

http://fr.canoe.ca/sports/galeries_photos/20140606141302_festivitesf1/12.jpg
Waarom een aparte klasse? Waarom mogen vrouwen niet rijden in de F1
Prima plan. Als ze maar op tijd weer thuis zijn om te koken..
Ja maar dan moeten ze wel rijden in driecilinder turboblokjes. Anders gebeuren er teveel ongelukken…
als ze maar niet hoeven te parkeren…
Sowieso meer vrouwensport op den tv!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).