‘Formule 1-weekends moeten spannender en innovatiever’

Auteur: , 51 Reacties

Sinds de F1 is verworden tot een wedstrijdje 'wie rijdt het zuinigst en spaart zijn banden het best' is het gemor niet van de lucht. De FIA komt nu met een proefballonnetje: gooi de weekendindeling op de schop.

Jean Todt en Bernie Ecclestone

Al sinds jaar en dag ziet het F1-weekendprogramma er hetzelfde uit: drie vrije trainingen, een kwalificatiesessie en een race. De regels (tanken, bandenwissels, motorspecs, enz enz.) veranderen elk jaar, maar het programma niet. Daarom denkt de FIA nu na om dit te tweaken zodat de weekends een stuk spannender, vlotter, en dynamischer worden. Of zoiets, de precieze invulling laat laat nog op zich wachten.

Sprintraces

Als voorbeeld noemt Jean Todt – een steenrijke telg uit een beroemd Frans Hobbitgeslacht die momenteel bij de FIA de scepter zwaait – bijvoorbeeld het houden van sprintraces of het aanpassen van de racelengte. Nurkse fans zullen opmerken dat dit een zijsprong is om de aandacht af te leiden van de echte problemen – tamme stofzuiger-V6’jes, plastic troepbekers waarmee je nog niet op een kinderfeestje aan kunt komen, het steeds meer verplaatsen van races van landen met een racetraditie naar oligarchieën waar niemand een fuck om racen geeft, en bij de helft van de teams een coureur achter het stuur wier talent vooral in stapels dollars wordt gemeten – maar wij zijn geen cynici, dus ons hoor je dit niet zeggen.

Laten we dus constructief zijn, en goede suggesties aandragen. Bijvoorbeeld dat je als je 3 races op rij wint je de volgende race een rondje met de knieën moet sturen terwijl je jongleert met je gouden kettingen. Of een race die een half uur duurt, waarna de coureur met het laagste brandstofverbruik wint. Coureurs die op de grid naar hun auto moeten rennen. Elke race 1 verplichte stop in de pitbox van de concurrent.

Betere suggesties? De lijnen staan open.51 reacties

Die laatste suggestie is geweldig 😂
@scottishcarspotter2000: gefeliciteerd, dat was de 2.000.000e reactie op Autoblog!
Laten we eens beginnen met bijtanken (maximaal een bepaalde hoeveelheid om geld te sparen voor de team), meer technische vrijheid voor motor en chassis, weg met drs, twee extra testdagen en een hogere limiet voor het aantal gebruikte motoren. Heb liever 6 teams die elkaar het leven zuur maken dan ern vol veld met kneusjes en 1 team wat er ver bovenuit steekt…
De fysieke gaskabel terug!! Motorenregelement vrijer laten en simpelweg de vette circuits terug halen. En meer fabrikanten aan proberen te trekken als motorleverancier.
Er moet elk seizoen op z’n minst één dode of zwaar gewonde vallen. Kun je misschien cru vinden, maar het is wel hetgeen dat publiek trekt. Shock and awe, spanning en sensatie etc. etc. zit gewoon in het aard van het beestje.

Motoren moeten weer vrij worden gemaakt voor ontwikkelingen. Motoren zullen dan zo doorontwikkelt worden dat je blij mag zijn als ze het een race uithouden. Dat brengt ook spanning en sensatie. Beetje als Russisch roulette “wiens motor zal deze race ploffen?”. De goede oude tijd toen er nog hooguit 6 auto’s over de streep kwamen omdat motoren van andere auto’s geploft waren…

En alle mannen in de pit-crews worden vervangen door lekker w….mooie dames…met dikke tie….met goed ontwikkelde borsten….en een lekkere ree….een mooie derierre. De pitstop doen ze dan in bikini’s. Ik weet het een pitstop zal dan geen 2,5 seconden duren, maar als je naar de dames kan kijken dan maakt het ook niet uit dat een pitstop 1 minuut duurt. Ook dat is weer goed voor de race, want de nummer 1 in de race kan zomaar terugvallen naar plaats 13 in de race door een pitstop.

…..pfffff mijn plannen zijn best wel briljant al zeg ik het zelf….
@Rick-dos: haha geniaal.
@Rick-dos: nee joh, stelt voor, koekhappen voor de start….
Baanregels houden, al de rest buiten. Afmetingen, pekaas, v10-v12-v16.., rwd of 4wd, aero, gewoon alles vrij. Geen turbo’s wel want dat klinkt ruk.

Daar is de baan. You go son.
Haha tranen van het lachen! Heerlijk stukje @sir_smokealot ! ‘Terwijl je met je gouden kettingen jongleert’ geniaal!
@dutchdriftking: dan wint lewis nog steeds alles 😄
Wat extra stootkussentje op de bolides en rammen maar!
Dat zouden pas leuke duels worden!
Ik vind dat ze schilden en bananen mogen gooien op elkaar a la Mariokart. In plaats van grindbakken en uitloopstroken moet er lava komen.
@berlinetta: Eens, en meer hindernissen!
@dutchdriftking: Ja, een paar schansen met extra turbo en ook verborgen afkortingen.
@berlinetta:Ben je ook met €60,- klaar,ipv tonnen uitgeven voor een nieuw stuurtje elk jaar. Zie ze al gaan 300 door Eau rouge met een nunchuk..
Kunnen we de f1 niet gewoon zachtjes in laten slapen??
En gewoon een nieuwe klasse beginnen?
Ik ben een nurkse fan volgens dit artikel.
De auto’s uitrusten met guns en missiles.
Stalen remschijven om uitremmen makkelijker te maken, 800 pk minimum op carburateurs. Niks geen mappings. Minder aero, dikke banden, minder bemoeienis van de stewards. Eigenlijk gewoon terug naar 1992.
Ik zeg elke race tien offroad laps. Waar en wanneer mogen ze zelf bedenken. Wordt het denk ik wel leuker van!
Misschien is het beste om de klok gewoon terug te draaien naar half negentiger jaren met uitzondering van de veiligheids verbeteringen aan de wagen maar uitgezonderd driver hulpen ,dus we gaan weer tanken banden wisselen grote motoren gebruiken en snelheden van ver boven de 300 km op circuits met karakter en geschiedenis en weg wezen met die decoder want sport welke dan ook is voor iedereen, en we stellen weer coureurs aan met haar op hun tanden ipv die mode popjes van nu……. Ik heb er nu al weer helemaal zin in…
@dewitt: Ik zou het nog iets verder terugleggen naar eind jaren ’80, want rijders hulp kwam eigenlijk in schwung begin jaren ’90. Die auto’s waren zo geavanceerd dat je de auto zonder coureur over het circuit kon jagen. Dit was ook altijd het grootste kritiek van Senna. Die vond toen al dat de coureur niet meer baas in de cockpit maar al die systemen.

Hier een voorbeeld van een rijders hulp uit de jaren ’90; actieve vering

https://www.youtube.com/watch?v=7AME4v3qZkc

Ene kant wel cool en het is wel een deel waarom F1 aan de technologische top van autoracen staat, maar aan de andere kant is het ook wel iets dat het pure racen uit de sport haalt.
@Rick-dos: @dewitt: Maar waarom zouden we? Dat bestaat toch nog : classic le mans, B.O.S.S. series vol met oude techniek waar echte mànnen mee rijden.

Ondertussen is het technisch mogelijk de versgekapselde kapsonejongetjes thuis te laten en de auto’s volledig op AI te laten rijden. Doen! Alles opengooien, moge het beste team ingenieurs winnen.

Wie zorgt er in LeMans voor het meeste spectakel en haalt het meeste goodwill en imago? Niet Audi, niet Porsche, maar Nissan die er aan het innoveren slaat dat er letterlijk de stukken vanaf vliegen.

Stel je voor een hele grid met super-innovatieve wagens…
@heidekonijn: Voel ik ook wel wat voor, maar ik ben alleen bang dat je dan weer één dominant team krijgt. Je hoeft maar één briljante ingenieur, zoals een Newey, in je team te hebben en dan is succes verzekerd. Denk ook dat de kosten dan echt de pan uitrijzen immers zijn er geen grenzen meer aan de fantasieën van de ingenieurs.
F1 is eigenlijk ook wel een spelletje van “beter goed gekopieerd dan slecht bedacht” en krijg je alsnog auto’s die bijna identiek zijn.
@Rick-dos: Het is in recente tijden nog niet geprobeerd – dus we weten eigenlijk niet wat voor dynamiek het zou geven als er een ingenieursoorlog komt.
Momenteel denk ik dat de regels in het voordeel spelen van ingenieurs die met de regeltjes omkunnen, niet degenen die grotere ideeen hebben.
Maar vroeger kwamen er dus Chapparals, zeswielige Ligiers en Fan-Brabhams van. Ik betwijfel of Lotus of Chapman ooit kant of wal hadden geraakt als er destijds zulke restricties waren als nu.

En kosten die de pan uitswingen – dat is zelf regulerend. Ik denk niet dat de Mercedes Vorstand zal toestaan dat een zeker budget overschreden wordt bijvoorbeeld.
Sjonge jonge hoe vaak gaan we het nog te horen krijgen..
Voor mij is het een raadsel dat tanken de sport leuker maakt, en DRS eruit is ook geen oplossing. Danzij DRS kunnen de auto’s nu inhalen. Totdat DRS werd geïntroduceerd was dit vaak niet eens mogelijk, auto’s werden zo ontworpen dat ze veel vuile lucht achter zich creëerde zodat het niet mogelijk was dicht op de auto voor je te rijden en inhalen dus bijna onmogelijk werd. Ik denk wel aan punten toekennen aan de kwalificatie, en extra gewicht voor een racewinnaar bij de volgende race?
@pomoek: Extra gewicht voor een winnaar? Dus als je wint wordt je afgestraft? Dat vind ik een rare gedachte. De bedoeling is dat al die elektronische hulpjes worden afgeschaft zodat de coureurs zelf moeten gaan racen. De beste wint. Jouw maatregel doet daar dus weer afbreuk aan.
@berlinetta: Dat gewicht lijkt me ook wat tegen de wedstrijdgeest in te gaan.
Langs de andere kant als we ze alles zelf willen zien doen, maak er een wielerwedstrijd van dan zou ik zeggen. Lekker goedkoop ook.
Tanken maakt de pitstops lang en saai. Motorgeluid maakt voor een TV sport als F1 geen ene fluit uit. Mijn grootste probleem is dat een heel seizoen F1 alleen nog maar te volgen is op peperdure betaal TV of op RTL Duitsland die tussen de bier en Opel reclames alleen maar Vettel dit en Vettel dat roepen. Als ik niet een heel seizoen kan kijken worden de races die je wel kunt bekijken vanzelf minder interessant omdat de context ontbreekt.
Aero zo inperken dat er geen/heel.weinig vuile lucht is. Zo kun je veel makkelijker dicht achter iemand komen en er voorbij komen.
@chiocat21: Mja, maar dan zit je met trage auto’s. Dan gaat een juniorklasse met aero harder dan een F1…
@sir_smokalot volgens mij hebben we nog steeds 3 vrije trainingen in een F1 weekend!

OT: onzinnige suggesties inderdaad….gewoon reglementen vrij geven maar wel een hele sterke budget cap instellen met ook vaststaande veiligheidseisen voor de coureurs. Verder een veel eerlijkere verdeling van de inkomsten. Dan kunnen de kleinere teams die er gewoon wel echt bij horen ook iets gemakkelijker overleven en minder afhankelijk zijn van de rijke coureurs….
@maartenoosterbaan: ahja, drie inderdaad. Fixed.
@maartenoosterbaan: regelementen vrij geven en een budgetcap? Dan geef je netto de F1 in de handen van de accountants. Dat wordt niet leuk. Juist strenge reglementen (de auto’s moeten herkenbaar zijn als F1 en helemaal geen budget cap) dat schept dat er een technologische uitdaging ligt.
@mashell: nee, een budget cap is gewoon noodzakelijk want anders vallen er teams om want we leven niet meer in een situatie waar het geld als water vloeit naar een sport als deze. Klantenteams wil je echt niet want dat is de doodsteek voor F1, kijk maar Indy en hoe dat uit elkaar gevallen is en nu nauwelijks nog echt wat voorstelt (al begint het weer een beetje te komen en dat is 30 jaar na dato).

Reglementen vrij omdat dan de fabrikanten echt de vrijheid hebben om relevante technieken te bedenken in plaats van een zeer beperkte variant. Uiteraard zullen er altijd wel wat reglementen overeind blijven over afmetingen e.d. het moet inderdaad niet een WEC achtige auto worden…..maar ze kunnen wel naar die reglementen kijken. Want die zijn een stuk relevanter ook voor toepassingen op de weg en geeft ruimte voor variatie.
@maartenoosterbaan: Hoe wil je dat controleren? Bij een Manor wil dat wel, maar bij een Ferrari? Er worden ontwikkelingen gedaan voor een straat auto die dan voor een relatief klein bedrag in de F1 terecht komen. Hoe moet dat verdeeld worden en wie bepaald dat?
Ja, dit is weer zo’n typisch broodje aap verhaal. Auto Motor und Sport roept namelijk dat de sprintraces alleen gereden mogen worden door test- en reservecoureurs en dat er mogelijk extra wagens voor gebouwd moeten worden. En Will Buxton’s versie van het verhaal lijkt weer meer op uit dit artikel en geeft aan dat de sprintraces de startgrid voor de hoofdrace op zondag moeten bepalen.

Verder zijn het natuurlijk achterlijke suggesties. “If it ain’t broke, don’t fix it” is nog niet doorgedrongen bij de FIA. Als je de teams dan toch op extra kosten wil jagen, kun je beter ervoor zorgen dat dat geld in dingen gestoken wordt die de zondag spannender maken.
– 3e auto met wisselrijder
– motor vrijgeven, max 150 liter; rest zoek je maar uit.
– FIA verplichte achtervleugel / FIA approved achter-aero zodat er vrijwel geen vuile lucht is.
– Voorvleugel verplicht beetje afronden, zodat je bij een kleine botsing niet gelijk een lekke band hebt.
– Tractioncontrol verbieden.
– Radio contact niets technisch inderdaad.
– 2 bandne leveranciers, maar dan wel dat je mag wisselen tussen levenrancier en verplicht in een x aantal races ‘de andere’ moet gebruiken.
– Sprint-race op Zaterdag? Waarom niet!
– En op zondag 2 races van 150km ipv 1 race van 300km, prima.
– laatste race is de startopstelling naar gelang de snelste rondetijd van de vorige race. (leuk als je dan mensen aan het eind van race 1 binnen ziet komen voor een nieuw setje).
– natte verf op het asfalt net naast t circuit. Verf op je banden = drive-through. Dan ga je op eens verschillen zien tussen de coureurs!
– en op het podium moet je verplicht een grap vertellen
– Als je in een interview zegt dat iemand anders ook goed heeft gereden of dat jouw team to hard heeft gewerkt, 5 punten aftrek.
@gregorius: Wat bedoelen jullie precies met vuile lucht? Veel turbulentie zodat een achterligger zijn downforce verliest als hij te dicht in de buurt komt oid? Dat zorgt op de auto zelf toch ook alleen maar voor meer luchtweerstand?
@Gulli: ja, ja, en dat zou ik ook zeggen. Waarschijnlijk is het op een bepaalde manier te doen dat, wat die vuile lucht ‘optimaal’ creeert ook te gebruiken is als downforce.
Laat ze eens teruggaan naar de elke-fout-is-pech-baantjes. Super dat Monaco, Monza en Spa er nog inzitten. Baantjes waar minder asfalt ligt om het circuit. Kijk Austin, bocht 3,4,5 met aan beide kanten 100 meter asfalt, waar is de grindbak of gras? Bahrein, 4x zoveel asfalt naast de baan dan op de baan. Hermann Tilke sloopt de F1 met zijn baantjes.

Azerbajdzan? (100 typvouten in 1 woord) de GP van Europa. Check de continentale grenzen.

Ga luisteren naar de coureurs. Heerlijk dat Max zei dat hij zn schermpje wel eens uitzette. Denk dat Kimi in een ’80/’90-jaren auto beter rijdt dan in deze computers op wielen.

Geef Bernie nog 2 jaren om zich van een goede kant te laten zien en laat hem stoppen met die GP’s in onaantrekkelijke olie-oorden. Zo niet, leg hem alsjeblieft om. (Ja, geld is enorm belangrijk, maar het voortbestaan van een interessante mooie sport is belangrijker)

Ik kan me wel verder opwinden, maar ’t is wel goed zo
Ik heb wel een idee: Je mag een auto maken zonder regeltjes? Vrije motorkeuze? Krijgen we eigenlijk is wat orginele ontwerpen, en wat verandering.
Jarenlang hebben wij van De Oude Wereld de meest smakelijke grappen gemaakt over hoe de Amerikanen racen. En toch is elke Indy 500 een speltakel om te zien. En Nascar moet je eens in het echt gezien hebben, het is BRILJANT!

1. Je kan de auto’s en dus de actie altijd zien. Je hoeft niet anderhalve minuut te wachten totdat er 20 auto’s voorbij rijden. En dan heb je nog mazzel: want na een paar ronden rijden ze verspreid over het veld en lijkt het alsof je naar een veredelde testsessie kijkt.

2. Close racing: door gebrek aan de modernste technieken zijn het bakbeesten met 800pk, maar nauwelijks aerodynamica. Dit betekent dat je zowaar inhalen!

3. Geluid. 1.6 Turbootje of een monsterlijke V8? Daarbij is het schitterend om ze tegelijk te horen accelereren, een ware symfonie voor de liefhebber!

4. Pitstops: doen ze aan! Lekker langzaam (in tegenstelling tot de F1 waar het aantal leden van de crew groter is dan het aantal leden van de kerkgemeenschap in Urk) dus spannend!

5. Ongelukken! Altijd ongelukken! Laten we er niet omheen draaien, het draagt bij aan het geleverde spektakel.

6. De winnaar staat nog niet van te voren al bekend. In tegenstelling tot de F1, waar de naam in de beker al gestanst wordt bij de kwalificatie, zijn er meerdere raceleiders in een wedstrijd en is er vaak genoeg een foto finish.

7. Teammaten. Bij Nascar kunnen je teammaten je helpen om door het veld te rijden (slipstream is een grote factor). En daarbij bedanken ze elkaar en geven ze een coole manhug, in plaats van lopen te zeiken op je teammaat.

8. Prijzen: entree van de Daytona 500 was iets meer dan 50 dollar, en dan het waren prima plaatsen. Als jeneilde kon het nog goedkoper. F1 ticket op Spa kostte me 150 euro, en dan zat je op een houten stellage 70 meter (ofzo) van de baan.
Prijs van het bier en vlees. Ik betaalde 3 dollar voor bijna een liter ‘bier’ en 4 dollar voor een burger van een halve kilo. Op Spa betaalde ik 7 euro voor een blikje Forsters. En 6,50 voor een patatje met.

De F1 lijkt in een soort identiteitscrisis te zitten waar ze niet uit lijken te komen. In potentie is de F1 de beste autosport aller tijden, maar ergens gaat het helemaal mis, en ik weet niet zeker of ze dat te boven komen, eigenlijk. Interesse neemt al jarenlang af.
Ja 1 suggestie…… Bernie met pensioen !
Fans: wij haten het cruisen tijdens een race.
F1: ok, laten we dat ook op zaterdag gaan doen dan.

manmanman
Ok, mijn suggestie:

Op de helft van het aantal rondjes van een race moet de coureur in de pits komen, en op het podium een circusnummer doen. ballen jongeleren of een liedje zingen, alles mag. Dan gaat een jury bestaande uit Kanye West en NIck en Simon punten geven en de coureur die wint, krijgt er 5 wk punten bij. Daarna mag de coureur verder rijden.

Ik pleit ook voor lichtshows tijdens avondraces zoals Singapore. Laat gewoon 5 bochten baden in rood of blauw licht en hang er een paar glitterbollen op.

Verder vind ik dat er een grafiek in beeld moet komen hoeveel ijsberen er gered worden door het rijden met hybrid V6 inplaats van hybrid V8 (jaja, ook die waren hybrid lieve jongens en meisjes) en bij elke afgerond tiental moet je een feestmuziekje horen.

Om uitgaven en het milieu verder te besparen pleit ik voor spaarlampjes in de cabines van de privevliegtuigen van de coureurs en teameigenaren. Het zou Mercedes ook sieren om voor elke 100 miljoen die ze uitgeven aan motorenontwikkeling, 10 gulden over te maken naar een goed doel naar keuze.
Zelf dacht ik aan tegenliggers
Dat klopt! Zo is er weinig aan.
Stop met zeiken en ga wat doen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).