Foto’s rijbewijs op Facebook misbruikt door criminelen

Auteur: , 4 Reacties

De politie waarschuwt: zet geen foto's online van je rijbewijs want criminelen zijn er dol op!

Rijbewijs gehaald? Niet online zetten!

Het is zo verleidelijk: je hebt net je roze pasje opgehaald bij het gemeentehuis en om de wereld op de hoogte te brengen van deze prachtige stap op weg naar mobiele onafhankelijkheid, mik je een foto op Facebook van jezelf met je kersverse rijbewijs. Er zijn zelfs rijscholen die trots de rijbewijzen van hun net geslaagde pupillen online slingeren. Niet doen!

De politie krijgt steeds vaker te maken met criminelen die misbruik maken van dit soort kiekjes, zo waarschuwt het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Ze worden met name vaak van Facebook geplukt en worden onder meer misbruikt door fraudeurs die zich er op datingsites mee “legitimeren” om mensen geld afhandig te maken. Het sturen van een foto van iemand die z’n rijbewijs laat zien is een slinkse truc om vertrouwen te wekken bij slachtoffers. Ook de handel in valse toegangsbewijzen voor concerten en festivals wordt vaak ondersteund met een foto van iemand met een rijbewijs. Oplichters gebruiken de foto’s om een identiteit te stelen en vervolgens als die persoon de kaartjes via email te verkopen.

Het advies van de politie luidt om nooit mensen te vertrouwen die zich op internet legitimeren met foto’s met hun rijbewijs daarop. En als jij geen slachtoffer wil worden van deze vorm van fraude, zorg dan vooral dat je geen foto’s van je rijbewijs (of andere legitimatiebewijzen) op het web laat slingeren, hoe trots je er ook op bent!4 reacties

utr1984 via Android app
Ik had mijn in te leveren papieren rijbewijs wel op de foto gezet maar wel wat cijfers aangepast met photoshop. En beetje scherpte/diepte, dus niet heel erg nuttig voor derden. Wel goed dat dit onder de aandacht wordt gebracht. Ook een reden waarom ik nooit mijn adres op fb zet.
@utr1984: echt slim
Persoonlijke gegevens moet je nooit openbaar maken.Je zet je bankpasje toch ook niet on-line,lijkt me
Zo was ik hartstikke blij met mijn DigID inloggevens…. Ben over 3 jaar hopelijk weer uit de schuldsanering.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).