Future Type is de visie van Jaguar op het jaar 2040

Auteur: , 11 Reacties

Je kan maar beter klaar zijn voor de toekomst: Jaguar deelt alvast haar visie op autorijden vanaf 2040.

Voor de meeste mensen is het nog koffiedik kijken wat er überhaupt gaat gebeuren met de automarkt. Mogen we over tien jaar nog zelf een stuur vasthouden bijvoorbeeld, of moeten we dan allemaal autonoom rijden in capsules aangedreven door geraffineerde vlinderscheetjes? Niemand die het weet, maar Jaguar trekt een plan voor de toekomst.

De FUTURE-TYPE concept is Jaguars visie op autonoom rondhobbelen over 23 jaar. Daarbij denkt Jaguar dat we alleen nog een stuur zullen hebben, maar geen auto meer. Nee, we maken geen grappen. ‘Sayer’ is een “uitneembaar, slim stuurwiel met online connectiviteit en spraakherkenning” dat je zou kunnen gebruiken in de FUTURE-TYPE concept, maar je kan ook kiezen om jezelf autonoom naar je eindbestemming te laten transporteren.

De auto is lekker compact, maar je kan er dan ook maar met maximaal drie man in. Een echte 2+1-zitconfiguratie waarin “face-to-face social seating” mogelijk is. Kekness! De aandrijving is uiteraard elektrisch. Maar terug naar het stuurwiel, want dat is uiteindelijk wat je in bezit zult hebben. Het stuurwiel is vernoemd naar de designer van de E-type: Malcolm Sayer. We kunnen het eigenlijk niet beter samenvatten dan in het persbericht:

Sayer en Future Type Concept
“Sayer is het eerste stuurwiel met spraakgestuurde Artificial Intelligence (AI), dat honderden taken kan uitvoeren. Het stuurwiel kan de auto oproepen en aansturen, muziek afspelen, een tafeltje in een restaurant boeken en het houdt zelfs de voorraad in de koelkast thuis in de gaten. Via lidmaatschap van een on-demand serviceclub is te kiezen voor ofwel het bezit van een auto, ofwel voor het delen van een auto met anderen, waarbij de gebruiker alleen het stuurwiel in eigendom heeft.”

Je hebt bij Jaguar dus keuzes: een auto kopen of een auto delen en alleen een stuurwiel bezitten is keuze één. En als je dan gaat rijden heb je de keuze of je autonoom wil hobbelen of juist zelf lekker wil sturen. Prima concept, we missen alleen nog de Supercharged V8 uit de F-Type SVR in het verhaal om ons helemáál over de streep te trekken.11 reacties

Wat een Jaguar nieuws vandaag zeg.
Die foto van het stuur door de jaren heen… het is er allemaal niet mooier op geworden. En waarom hebben die concepten altijd van die volkomen belachelijke wielen?
Visie van niks zolang er nog wielen aanzitten.
wow…duidelijk herkenbaar als een Jaguar…..NOT
Kennelijk heeft één of andere babyboomer op de marketingafdeling bedacht dat ze voor altijd het oude-lullen imago van zich af kunnen schudden door hun auto’s te laten lijken op een veel te strakke wielrenoutfit, een dak dat lijkt op een gestroomlijnde fietshelm en met een kont die veel te obvious omhoog steekt…

Waar zijn de tijden gebleven dat je als heer op leeftijd jezelf nog kon zijn en met je vaalrode broek en nonchalant over de schouders hangende Kasjmir trui al sigaren rokend op de achterbank van je Jaaaggg nog kon genieten van al het moois dat de jaren met zich meegebracht hadden en je heerlijk nog gewoon een oude lul kon zijn…
@moveyourmind:
Je beschrijft mij zo’n beetje. Alleen mag ik van mezelf geen sigaren meer roken in de auto sinds ik een Jaaaag heb. Dat bederft de heerlijke geur van dik Brits leder.
En ik ben toch zó blij dat ik eindelijk een ouwe lul ben en een ouwe-lullenauto kan rijden!
Barre tijden, als autoliefhebber gaat het alleen maar bergafwaarts vanaf hier…
Als dit de toekomstvisie van Jaguar is op 2040, hoop ik dat ze voor die tijd al failliet zijn gegaan. Dit moet toch beter kunnen.
Gewoon een smartphone in onhandige afmetingen dus.
Gelukkig hebben ze nog even om aan het ontwerp te werken…
Wow wat knap hoe ze dat jaguar gevoel erin hebben kunnen krijgen 😂😂

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).