De roetfilters zullen ons verlossen! Dat is dan ook de reden dat het Ministerie van VROM de roetfilters subsidieert. Ze zorgen voor minder schadelijke uitstoot en wie wil dat niet. Toch is niet iedereen even enthousiast over de roetfilters. Met name de retrofit-roetfilters (achteraf ingebouwde roetfilters) zouden nieuwe giftige deeltjes uitstoten.
Het ministerie van VROM heeft bij monde van minister Cramer aan de Tweede Kamer laten weten geen reden te zien om de subsidie op retrofit-roetfilters aan banden te leggen of af te schaffen. De claims dat de filters slecht voor de volksgezondheid zouden zijn, zijn volgens TNO dat in opdracht van VROM hier onderzoek naar heeft gedaan, “gebaseerd op vermoedens, verschijnselen die in theorie kunnen plaatsvinden en niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek”. TNO wordt hierin bijgestaan door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Volgens het RIVM zijn roetfilters naar verwachting per saldo positief voor de gezondheid.
Minister Cramer ziet dus geen reden tot draconische maatregelen. Wel zullen TNO en het RIVM aanvullend onderzoek doen, waarbij er gemeten zal worden welke deeltjes er precies uit het filter komen en wat de invloed hiervan is op de volksgezondheid. Dit onderzoek zal 1 september zijn afgerond. Mocht de uitslag aanleiding geven het beleid van VROM aan te passen, dan zal dit uiteraard gebeuren, maar vooralsnog dus niet op basis van vermoedens. (bron: automotive-online.nl)
Thijs zegt
Dit vind ik weer net zo’n geval als: je krijgt van meloenen een verhoogde kans op kanker.
Alles is tegenwoordig slecht.
JLJ zegt
Worden die meloenen ook gesubsidieerd? Dacht het niet!
Het is eerder te vergelijken met het subsidieren van filtersigaretten.
Greg zegt
@JLJ
mooie vergelijking!
lincoln mark8 zegt
@JLJ.. ligt er aan waar de meloenen vandaan komen….. en tabaksboeren in zuid amerika worden WEL zwaar gesubsidieerd door nederlands overheids geld. slechte vergelijking…
Thijs zegt
Je mist het punt. Met alles is wel iets mis. Van roetfilters is bewezen dat ze een grote positieve bijdrage leveren aan het millieu. Ongetwijfeld zijn er mensen te vinden die kunnen aantonen dat er ook een donkere kant aan de roetfilters zit, maar dat wil toch nog niet zeggen dat ze over het algemeen verkeerd zijn.
Van filtersigaretten is bewezen dat dat filter niets uitmaakt, terwijl van deze roetfilters is bewezen dat ze daadwerkelijk het roet filteren. Helaas komen er ook kankerverwekkende stoffen uit, maar niemand heeft geclaimd dat na het installeren van het roetfilter je auto meteen volledig veilig is om in je slaapkamer te hebben staan draaien.
Dus jouw vergelijking klinkt prachtig, maar slaat de plank mis.
freek zegt
De vraag is of deze giftige deeltjes dan weer schadelijker zijn, in vergelijk zonder roetfilter…
ik ga er vanuit dat het altijd positiever is wel een filter te nemen
Jan-Jaap-Karel-Kees zegt
Nee dat is het niet :)
Het is namelijk zo dat een auto met roetfilter meer hele kleine roetdeeltjes uitstoot, die het gevaarlijkst zijn. Zonder filter plakken deze deeltjes aan de grotere deeltjes, die minder gevaarlijk zijn.
Een auto met roetfilter stoot wel minder roet uit, maar wel gevaarlijkere deeltjes, dus voor de volksgezondheid is het niet goed.
Citrofiel zegt
@ Thijs; Ja, en van komkommers krijg je ook een verhoogde kans op kanker…
…Als je er 80 per dag eet! Nuttig onderzoek daarzo…
Thijs zegt
Voila, dat wil dus maar zeggen dat alles tegenwoordig wel een bepaalde risico factor heeft. Hetzelfde geldt dus voor roetfilters. Ze zijn niet totaal slecht, maar er zit ook een slechte kant aan.
DieselPower zegt
Dat roetfilters meer kleinere deeltjes uitstoten klopt niet. Die filters die af fabriek ingebouwd hebben een efficientie van 99,9%. Dat betekent dat er op vier cijfers achter de komma nog steeds nul staat. Veel precieser kan men niet meten!
De filters die achteraf ingebouwd worden hebben een lagere efficientie, maar nog steeds spugen ze geen kleinere deeltjes uit. Het is een filter, geen deeltjes-verklein-apparaat. Die kleine deeltjes komen er zonder filter in ieder geval uit. Ook blijven de kleine deeltjes niet aan de gote plakken. Het is dus in ieder geval beter als geen filter