Ging Hamilton onderuit op motor van Rossi?

Auteur: , 21 Reacties

Vol gas gaan op een racemotor, het blijft toch een linke bezigheid.

De Rossi van de autosport en de Hamilton van de motorsport hebben nu eindelijk de kans gehad om elkaars voertuigen aan de tand te voelen. Met dank aan wederzijdse sponsor Monster Energy. De wissel stond al een tijdje op de agenda, dus er was gelegenheid genoeg om vooraf wat te speculeren. Durven ze allebei vol gas te gaan? Houden ze alles heel?

Het circuit van Valencia vormde het toneel voor de epische uitwisseling. De beide heren kunnen het in ieder geval goed met elkaar vinden en gaven blijk van een wederzijds respect. Respect dat natuurlijk volkomen verdiend is, aangezien het hier gaat om een ontmoeting een zesvoudig en een negenvoudig wereldkampioen.

Hoewel Rossi in zijn onvervalst Italiaanse accent aangaf dat hij “very nervous” was, had Hamilton misschien nog wel iets meer reden om nerveus te zijn. En anders zijn managers wel. Op een motor ben je nu eenmaal kwetsbaarder dan in een Formule 1-auto. Bovendien heeft Hamilton in het verleden wel eens een schuiver gemaakt tijdens een Superbike-test.

Valentino-Rossi-Lewis-Hamilton

Nu doken er eerder deze week geruchten op dat Lewis inderdaad op zijn plaat was gegaan. Op de videobeelden is daar echter niets van te zien. De beide legendes vermaken zich uitstekend met elkaars machines. In het geval van Hamilton is dat de Yamaha MotoGP YZR-M1, waar Rossi vorige maand nog mee geracet heeft. Rossi moet het met iets ouder materiaal doen: hij krijgt namelijk de Mercedes W08 uit 2017 tot zin beschikking.

Is de dag dan toch vlekkeloos verlopen? Toch niet helemaal. Hamilton bekent namelijk tegenover Sky Sports dat hij een keer gespind is. De motor is echter heel gebleven en het incidentje heeft de pret niet mogen drukken. Zowel Lewis als Valentino vermaakten zich kostelijk en voor ons gewone stervelingen heeft de historische ontmoeting leuke beelden opgeleverd. Het zou helemaal mooi zijn als er ook nog beelden komen van een spinnende Hamilton.

Een impressie van de wisselsessie hieronder.21 reacties

Gaaf dat ze dit doen, zeker met de risico’s van dien. Ben benieuwd hoe de ronde tijden zich verhouden, verwacht Rossi dichter bij de tijden van Hamilton in n F1 wagen dan andersom. Die gasten van die MotoGP verdienen meer respect
@barendbotje: Hamilton was 4 sec langzamer dan Rossi, Rossi 1,5 sec langzamer dan Hamilton. Beide toch een hele aardig prestatie.
@sanderalfa: sow! Zeer knappe prestatie van beiden inderdaad!
@sanderalfa: dat is gewoon bizar! Knap werk!!👌🏼👌🏼
@sanderalfa: Hij testte vorig decennium al een aantal keren voor Ferrari en deed dat ook niet onverdienstelijk. Tijden zijn nooit gepubliceerd, maar engineers die bij die test betrokken waren hebben links en rechts wel laten doorschemeren dat de tijden van Rossi zéér competitief waren en zelfs de grote Michael Schumacher diep onder de indruk van de motorheld was. Er gingen toen al geruchten dat Ferrari hem in een van hun auto’s wilde zetten, maar dat is er nooit van gekomen.
En nu stapt meneer op zijn veertigste doodleuk in een Formule 1 wagen die hij niet eerder heeft gereden, met veel meer downforce dan hij gewend is van zijn eerdere tests, compleet anders werkende banden heeft etc, en zit hij slechts anderhalve seconde achter Hamilton.

Rossi is een legende in de motorsport, maar ik ben er heilig van overtuigd dat hij ook in de Formule 1 hoge ogen had kunnen gooien en na John Surtees misschien wel de tweede wereldkampioen op twee en vier wielen had kunnen worden.
@edge: ik vind het van Rossi best indrukwekkend. (De Ferrari tijd).
Er is ook een docu van held Guy Martin die compleet de weg kwijt is in een oude F1 auto (samen met Coulthard die m flink op zn staart weet te trappen). En dan heb je het over een (simpele) gast die ruim 60km aan Isle of man op het randje kon rijden (getuige de podiums die hij heeft gehaald).

Als er vandaag de dag is gepubliceerd dat Rossi 1,5 seconde af zat van Hamilton, dan geloof ik niet dat Hamilton hard gas heeft gegeven in die MB die dag.
@edge: Ze hebben de neiging vaak dit soort dingen te overdrijven. Anders hadden ze Rossi als Italiaan zijnde allang een aanbod gedaan dat hij niet kon weigeren. Verder zou Rossi er natuurlijk een eer in zien om op zowel twee als vier wielen wereldkampioen te worden.
Dat Rossi snel was geloof ik best. Dat hij zomaar ook een F1-coureur had kunnen zijn zie ik als de grootste mogelijke onzin en mensen die dit niet met mij eens zijn en denken dat dit wel mogelijk zijn terwijl anderen daar een hele carrière op moeten instellen zijn ronduit naïef.
@kenju: Ferrari heeft naar verluid hem al een keer een leuk aanbod te hebben gedaan, maar Rossi heeft toch voor de motorsport gekozen.
@Edge: Vale46 doet het jaarlijks ook niet onverdienstelijk in de Monza rally (show). Afgelopen editie in een Fiesta WRC plus. Niet te vergelijken met een F1 natuurlijk, maar sturen kan hij zeker.
Geen halo. Toch echt mooier!
Hadden ze toch beter transparante vizieren op hun helmen geplaatst.
@woudloper: ja, bij jou gaan de complottheorie alarmbellen af ;-) ?
Leuk dat ze dit doen, Volgens mij mag Max niet eens op wintersport….
@dutchdriftking: In tegendeel, Max mag bijna alles doen bij RedBull. Doet zelfs mee aan een jaarlijkse ski wedstrijd. Dit blijft ook wel het leuke van RB. enige wat een tijdje geleden verboden is dat Max op eigen initiatief tijdens het seizoen op een GP motor gaat rijden.
Knap van Rossi zeg. De meeste mensen krijgen een F1 bolide nog niet eens van hun plaats zonder dat de motor afslaat. Van LH44 weet ik dat hij een meer dan uitstekende voertuigbeheersing heeft. Er bestaat een YouTube filmpje van hem in een Merc. GL (dacht ik) in de straten van Melbourne (voormalige strafkolonie van Engeland).
Als je niet pusht is er natuurlijk ook geen bal aan. Gewoon lekker gaan. Al zullen ze bij Mercedes wat minder blij zijn. Ach, hij heeft het dit keer tenminste vooraf ‘gevraagd’ (ik kan me voorstellen dat een dergelijke vraag vanuit Hamilton meer een op de hoogte stelling betreft).
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Rossi kan ook wel aardig Rally rijden trouwens, doet hij ook al wat jaartjes.
Hoe spin je op een motor? Kan me hier weinig bij voorstellen. Als ik me dan toch iets probeer in te beelden vraag ik me af hoe die dan heel blijft. De laatste keer dat m’n achterwiel me bijna voorbijstak was ik toch erg blij dat het daar ook weer mee ophield, dus nee, even spinnen op de motor, no idea.
@jerudo: beginnen glijden/iets over de grens gaan en buiten het circuit gaan bij het corrigeren/recht trekken is het eerste (en voorlopig enige) dat in mij opkomt…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).