Help dit sportwagenmerk zijn allereerste auto te vinden

Auteur: , 9 Reacties

Het is van groot belang.

Help dit sportwagenmerk haar allereerste auto te vinden

Wijsheid komt met de leeftijd en dat bewijst de Britse sportwagenfabrikant Lotus, nu het zijn zeventigste verjaardag viert. Het merk weet namelijk exact wat hij wil hebben voor het platina jubileum. Er is alleen één probleem: het ‘cadeau’ is al decennialang spoorloos verdwenen.

Lotus is in het specifiek op zoek naar de allereerste auto die oprichter Colin Chapman in elkaar sleutelde, tegen het einde van de jaren ’40. De vrijzinnige, uiterst creatieve ingenieur en ontwerper verwezenlijkte zijn eerste competitieauto in 1948 en behaalde er direct successen mee. Echter, omdat de man een gedreven uitvinder was, begaf hij zich liever in zijn werkruimte, waar hij zijn ideeën kon proberen te realiseren.

Help dit sportwagenmerk haar allereerste auto te vinden

Hoewel de Lotus Mark I de eerste auto van Chapman was, stond de bolide bol met zijn vooruitstrevende ideeën. Zijn denkwijzen en principes waren overduidelijk aanwezig in de Mark I. Een van de aspecten die het meest tot de verbeelding spreekt, vinden we in de lichtgewicht constructie van de auto. Vrijwel alle auto’s die Chapman maakte waren naar dit principe gebouwd. Sterker: zelfs tegenwoordig is dit nog een principe dat de autofabrikant nastreeft. Afgezien van het lage gewicht was de Mark I op gemakkelijk te beschadigen plekken voorzien van simpel te vervangen onderdelen. Daarnaast had de auto een sterk onderstel en was er slim nagedacht over de gewichtsverdeling.

Chapman verkocht zijn eerste geproduceerde auto in 1950, maar vrijwel direct daarna verdween de bolide van de kaart. Hoewel er door de jaren heen nog onderzoek is gedaan naar het bestaan van de auto, heeft niemand hem tot op heden kunnen vinden. Nu pas begint het bedrijf écht vaart te zetten achter de zoektocht. Hierom roepen ze al haar fans op alle informatie die ze bezitten te delen. De bolide is voor het laatst gezien in Noord-Engeland, maar inmiddels kan hij overal zijn. Goed zoeken, dus!

Help dit sportwagenmerk haar allereerste auto te vinden9 reacties

Voor het laatst gezien samen met Nessie…daarna van beiden niets meer vernomen. Vermoedelijk het diepe meer in gereden…
Ach ja, zo vond Evert Louwman ooit de allereerste Toyoda model AA in de bergen van Siberië na een tip van een 25-jarige student die een advertentie zag in de lokale ochtendkrant. #allegekheidopeenstokkie
@ghost: En Toyota zelf was er ook naarstig naar op zoek. Een prachtverhaal was dat!
De eerste Lotus was een ver-herbouwde Austin Se7en en niet zo heel bijzonder, volgens mij was de Lotus 3 veel meer een echte racewagen met aluminium body maar kwam succes pas echt met de Lotus Seven.
@desjonnies: misschien moet je lotus ook even op de hoogte stellen van deze zeer waardevolle kennis. Dat scheelt weer een hoop gedoe. Dan kunnen ze in een keer op zoek naar de juiste auto.
@desjonnies: Si, uiteraard! Net zoals voor veel merken was de Seven het grote begin: https://www.autoblog.nl/nieuws/wat-hebben-deze-5-automerken-met-elkaar-gemeen-91953
Ik heb nog zoiets in de garage staan, zal eens even checken of het misschien deze is.
Ze zijn wel laat met hun zoektocht. Komend weekend gaan enkele vrienden met hun Lotus naar UK voor enkele festiviteiten omtrent de 70jaar. Als ze de wagen willen terugvinden en nog gerestaureerd willen tonen is er een klein mirakel nodig.
@ericc: och, zoals wijlen Colin Chapman al zei: just take away the unnecessary, and then add lightness. Moet dus niet zo heel moeilijk zijn allemaal.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).