Het nieuwe rijbewijs heeft meerdere technische snufjes

Auteur: , 36 Reacties

Vanaf 14 november is één en ander veranderd aan welbekende het roze pasje.

Rijbewijs per 14-11-14

De RDW heeft het nieuwe rijbewijs namelijk voorzien van reliëf, een doorzichtige ‘clear window’ en een hologram die van kleur verandert als je het pasje kantelt. Daarnaast heeft het nieuwe rijbewijs een onzichtbare chip, die is beveiligd tegen uitlezen op afstand. Deze chip bevat de gegevens die ook op het pasje staan, maar moet het makkelijker maken voor autoriteiten om persoonsgegevens uit te lezen.

Uitlezen van deze chip lukt alleen met een Machine Readable Zone, een code die op het rijbewijs gedrukt staat, of met de QR-code op de achterkant. Daarnaast heeft de RDW een heuse app uitgegeven waarmee de echtheidskenmerken van het nieuwe pasje gecontroleerd kunnen worden. Zo tover je met UV-licht een afbeelding van een stoplicht aan de voorkant tevoorschijn. Er is overigens niks veranderd aan de prijs en het aanvraagproces.

Rijbewijs per 14-11-14 achterkant36 reacties

Dat ze de stevigheid maar eens verbeteren. 2 jaar oud en nu al aan het scheuren….
@xenonlampje: Dat ligt dan aan jou, ik heb de mijne al dik 7 jaar en heb niks.
@Robbert89: knap voor iemand uit 89;).
@fmgarcia: Waarom niet? 2007 was hij 18 en dat is 7 jaar geleden. In België halen heel veel mensen hun rijbewijs de maand nadat ze 18 zijn geworden.
@mercedesclsfan: in belgie kan ook echt miemand knap rijden
@trident: 10 punten voor de meest voorspelbare reactie ooit. Waarom laten Nederlanders hun richtingaanwijzer eigenlijk pas gaan nadat ze van rijvak verandert zijn?
@mercedesclsfan: je moet een hollander niet te veel onder druk zetten anders gaan ze je hele andere dingen toe roepen
@fmgarcia:
Een echte autoliefhebber heeft zijn rijbewijs toch al sinds z’n 18e? :) ( nu kan dat al eerder natuurlijk )
@JamesBond007: Ohja is ook zo, in België zijn ze al jaren met 17 aan het rijden. Ik kom zelf uit 88 en t was een rekenfoutje op de vroege morgen! Nou ik ga Gta maar eens ophalen bij game mania om de rest van mn brein te verkloten! Fijne dag allen
@fmgarcia: scooter/bromfiets rijbewijs
@Robbert89: klopt, mijn rijbewijs van een jaar oud is erg slap maar die van mijn ouders zijn allebei een stuk steviger… Bezuiniging
@xenonlampje: Ja precies hier ook, had een perfect papieren exemplaar maar die verliep helaas. Toen het bekende pasje gekregen, zat erg snel een scheur in. Seconde lijm deed wonderen, nu steviger dan ooit :P
Wat is er mis met het huidige rijbewijs?
@Robbert89: dat neemt te weinig van onze privacy weg, dus hup hup weg ermee.
via Android app
Voordat er vraagtekens bij de beveiliging gezet worden, de pas werkt met een RFID-tag. Die tag is slechts op hele korte afstand (millimeters) afleesbaar en versleuteld. Het zit al in recentere ID-kaarten, daar is het wachtwoord je geboortedatum meende ik. Probeer het maar eens met je telefoon, met de juiste app kan je NFC ermee overweg.
Met dank aan de lobbyisten van NXP. Bah bah.
Jade heeft C1+E. Toch leuk, mag ze een heul grote Iveco Daily met aanhanger rijden. Ga dan meteen voor C(E).
@nielsvanderweiden: Haha keurig zeg, doet ze goed.
Ik heb nog zo’n mooi ouderwets papiertje..
Hm.. jammer dat ik volgend jaar mijn papieren moet inwisselen
Dan heb ik nog net een oude gekregen, op 10 november, zien ik.
Moest ook al het papieren exemplaar inleveren. Zo’n pasje is ook eigenlijk niets, maar ’t heeft niets te lijden, altijd netjes in een stevige portemonnee.
-edit: nutteloze bijdrage-
Een app om UV licht uit je mobiel te toveren, fascinerend.
Nu nog ff conbineren met de ID kaart en hup: scheelt iedereen euro’s, dus de staat ook, beter voor milieu en een pasje minder in mijn portemonnee
@haroldv: rijbewijs kun je al zien als vervanging van de ID kaart, is ook voor heel Europa een geldig identiteitsbewijs.
@jaguarjunk: Het rijbewijs wordt meestal wel geaccepteerd als identiteitsbewijs, maar omdat je nationaliteit er niet op staat mogen ze ’t ook weigeren. Het is hierdoor ook geen officieel ID.
@jaguarjunk: volgens rijksoverheid.nl klopt je stelling niet
@jaguarjunk: maar niet als he van baan verandert. Dan heb je toch echt de reguliere identiteitskaart/het paspoort nodig. ;)
@jaguarjunk:

Reizen met het vliegtuig lukt je ook niet met een rijbewijs..
@jaguarjunk: Engeland kom je niet in hoor met een alleen een rijbewijs..
@jaguarjunk: Helaas maken er nog veel mensen deze fout. Een RB is een legitimatie en geen identificatie. Alleen ID kaarten en paspoorten zijn identificaties waarmee je EU mag doorreizen. Officieel mag je dus niet met je RB naar het buitenland.
Was een van de eerste met een plastic pasje nadat ik mijn papieren rijbewijs on de wasmachine had gedaan. Veel beter, handig tussen mijn andere pasjes.

Bij de volgende wissel moet ik helaas een Engels rijbewijs :-(
via iPhone app
Ik ben inmiddels alweer toe aan m’n derde.Die krengen scheuren bij het minste geringste.Een keer meedraaien in de wasmachine zal ook niet geholpen hebben,net als het feit dat ik niet aan portemonnee’s doen en alles altijd los in m’n zak heb..
@sydney: en overleven de andere pasjes dat wel? Of doe je niet aan pasjes? ;)
@sydney: vind je het gek als je alles los in je zak hebt.
@mauritsh: Uitlezen van deze chip lukt alleen met een Machine Readable Zone, een code die op het rijbewijs gedrukt staat, of met de QR-code op de achterkant.

Dat kan niet kloppen, de MRZ is niets meer of minder dan die lange code onderop het pasje. Dus daar staat 2x hetzelfde. Maar er staat ook dat het ‘alleen’ op die manier kan. Dat lijkt me niet, want een code lezen van het pasje zelf is niet hetzelfde als een chip uitlezen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).