Hoe bedank jij weggebruikers in het verkeer?

Auteur: , 95 Reacties

Om dit soort toestanden te voorkomen zou een manier om je mede-weggebruikers te bedanken niet verkeerd zijn. Is de MotorMood een uitkomst?

Hoe bedank jij weggebruikers in het verkeer?

Non-verbaal communiceren in het verkeer, soms nog best lastig. De methoden die we voorhanden hebben beperken zich voornamelijk tot berispingen in negatieve zin: grootlicht, claxonneren, de middelvinger strekken, een AK-47 uit het raam laten bungelen, u kent ze wel. Iemand bedanken voor zijn of haar daden op de weg is lastiger. Wij kennen eigenlijk alleen de 1 á 2 opgestoken vingers aan de hand die nonchalant op het stuur ligt.

Tijd voor wat meer vriendelijkheid in het verkeer, dacht het in Los Angeles gevestigde MotorMood, en creëerde de gelijknamige MotorMood. Een lichtgevende smiley (LED’jes) in een ronde behuizing die je aan de binnenkant van de achterruit dient te plakken. Wil je de aandacht van dat leuke Swift-meisje trekken iemand bedanken voor een nobele daad in het verkeer, dan volstaat een druk op de meegeleverde knop, die je handig aan de zonneklep kunt bevestigen.

MotorMood

Nee, we denken niet dat het een succes gaat worden. De werking is sowieso al minder bij auto’s met een liggende achterruit. Mocht je toch willen participeren aan dit happy feelgood fiets-met-bloemetjeskrat-product: je kunt hem op Kickstarter backen voor 19 dollar, omgerekend zo’n 17 euro.



95 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Ik bedank anderen meestal door er super kort achter te gaan rijden en ze even te groeten met mijn groot licht.
@donvincenzo: Klinkt meer als een opmerking voor @audirijder
@jrsmoke: haha hier moest ik wel om lachen op deze vroege ochtend!
@donvincenzo: Bij mij gaat de voorligger dan ook vaak seinen door hard te remmen, dan weet ik dat mensen het waarderen, wat een sympathie op de weg :)
@granlusso: en eindigen met een dikke kus…
@donvincenzo: Yup zoals de meeste 316i ’s met een M badge dat doen ;)
Vroeger wilde ik wel een lichtbalk met toetsenbord hebben. Gewoon teksten typen naar je achterligger ;)
@stfu: haha TopGear style (achterop de caravan)
@stfu: dat had mijn oom.. Die ene gekke oom, die heeft elke familie toch !? Haha
@stfu: haha, heb ik ook altijd over gedroomd :)
@stfu: Daar denk ik ook wel eens aan ja. In sommige situatie’s zou ik ook wel eens ‘Ik rijd op cuise’ willen zeggen
Meestal gewoon met een middelvinger :)
Ik zwaai meestal even. Gelukkig kan ik dat ook nog vaak genoeg als reactie op iemand doen, ondanks dat er ook vele idioten op de weg zijn.
Met m’n lul uit het raam natuurlijk.
@r32turbo: gaan die dat zien dan?
@mrniesoe: Ik denk het wel, want ze zijn met zijn tweeën….

Een kleine en een grote. Die laatste blijft achter het stuur zitten terwijl zijn kleine broertje buitenboord hangt. H
@r32turbo: ahaa, dus jij was dat eergister op de A12 bij Woerden!
@jaguarjunk: shitt😂😂
Bedanken? Ik heb nog nooit een situatie mee gemaakt waar ik iemand voor zou moeten bedanken.
@Donstil: echt niet joh? nooit dat iemand je ruimte gaf bij invoegen om maar wat te noemen? dan rijd je vast in zon MB AMG 6×6 haha

OT: onzinproduct, zeg, wat betekent dat het zomaar een verkoopknaller kan worden
@niex: nope .. Zonder meer een sympathiek product ..
Ik laat mn hoofd meestal 2 keer op de claxon vallen.
Een simpel wijsvingertje als iemand op tijd aan de kant gaat waardoor ik niet 50 km/u hoef af te remmen.

Deze oplossing is volgens mij in NL hardstikke verboden.

Tevens mis ik wel een “sein” naar achter als een gek z’n verlichting vergeet…
@flutterby: ja dat mis ik ook gewoon zo n balk als de politie want die kunnen ook andere teksten laten zien dan stop politie
Ik steek gewoon mijn hand op, maar dat blijkt dus heel ouderwets.
Prima, laat mij maar afwijken in fatsoenlijke omgangsvormen.
@noodles: doe precies hetzelfde
Een opgestoken duimpje waarderen normale mensen eigenlijk altijd.
Mijn gestrekte rechterarm diagonaal naar boven steken
@w115: als dit refereert aan een zekere verboden groet, begrijp ik niet dat jouw opmerking al 11x geliked is en je niet meteen een permanente ban krijgt.
@silver: onzin .. is niet verboden .. Wel is het zo dat als een ambtenaar het ziet je sieg-heil belasting moet afdragen aan de patenthouders van die lichaamshouding .. De NL overheid ..
@silver: dat refereert naar de groet van Julius Cesar. Best een volk wat beschaving bracht toch?
@ptothem: christenen in je tuin zetten (levend en met pek overgoten) en als tuinfakkels aansteken voor een feestje maakte de Romeinen toch net iets minder beschaafd…
@silver: Ik begrijp het wel ;)
@w115: En dan? Doe je je arm na een tijdje naar beneden, waardoor je zonneklep naar beneden klapt? Als zwarte balk voor de ogen van criminelen? Of sta je gewoon graag in een donker daglicht?
Aanleren om niet agressief te reageren op fouten van een ander, zelfs als er middelvingers of afsnijpogingen voorbijkomen, vind ik toch wel het allerstoerst. Totally in controle!
Ff een paar keer flink de rem aantikken als je ervoor zit is een goede manier om je waardering te uiten.

Maar serieus, ff hand opsteken ofzo. Of ze ’t ook zien is een tweede, maar maakt ook niet uit eigenlijk. Ik ga iig niet met lichtgevende smilies rondrijden.

Ik bedank vaak door een lichtseintje of twee keer de alarmlichten te laten knipperen. Heel soms ook nog wel door een handje.
@jrsmoke: precies. Zeker in Rusland maak ik er vaak gebruik van. Bijvoorbeeld als je een vrachtwagen wil inhalen, maar je geen zicht hebt, kan een vrachtchauffeur de knipperlicht aandoen, om te laten zien dat je er langs kan. Door hem te bedanken doe je de alarmlichten aan. Als de politie ergens zit te laseren sein je twee keer.
@e550: Da’s hier in Roemenistan ook precies hetzelfde gebruik. Doe ik zelf ook regelmatig. Voor de rest: Rustig blijven als er aso’s op de weg zijn…
Met mijn achterruitenwisser .. Gewoon effe 1 keer heen en weer .. Of mijn hand opsteken met gespreide vingers ..
@lincoln: peace bro.
Als truckers onderling geeft men vaak na het inhalen een groot licht seitje wanneer je weer terug kan naar rechts, dit wordt bedankt door wanneer men eenmaal op de rechterbaan zit eerst een maal naar links, en daarna eenmaal naar rechts te knipperen.

Dit stukje communicatie gebruik ik zelf wanneer iemand voor mij wil invoegen, of wanneer ik voor iemand anders wil invoegen/ritsen met de personen auto.

Soms even je hand op steken, (al dan niet tussen de voorstoelen voor achterliggend verkeer) doe ik ook nog wel eens.

Mensen die onnodig links rijden bedank ik door rechts met de vlam in de pijp in te halen.
@dutchdriftking: dat laatste zou je misschien in de toekomst nog wel eens duur komen te staan ;)
@dutchdriftking: knipperlichtjes a la trucker doe/deed ik ook altijd…alleen is het lastig met dat automatisch 3 x knipperen 😉!!
Gewoon ff hand opsteken of dubbel kniperlicht als het donker is en ze mijn hand niet zouden zien. Ik vind het heel belangrijk om vooral dat te doen. Ik ben gestopt met boze middelvingers of roepen of zo, dat is alleen maar slecht voor mij, they don’t give the slightest fuck after all. Ik durf wel nog eens het draaiend “dude what the fuck?” handje doen of nee knikken. En als ZIJ boos worden dan lach ik eens en waai ik. Hun bloeddruk, niet de mijne.
Gewoon hand opsteken
Altijd twee handen aan het stuur, geldt ook voor de vingers.
@888natan: jij hebt zeker ook geen seks voor het huwelijk, als we het over roomser dan de Paus hebben..
@jaguarjunk: Ik ben een atheïst en al zou ik gelovig zijn; Ik zou nooit nee zeggen. Ik moet wel bekennen; misschien (als ik zo de verhalen lees van Willem) zou ik zijn zus overslaan.
@888natan: nee hoor, hoeft niet. hoe zet jij anders je airco anders, of een ander muziekje op? navigatie intikken? zit dat allemaal op je stuur? zet dan maar een foto op autojunk, incl tag naar mij, oke?
@gwnbmw: m’n vrouw naast mij doet dat voor mij, zelfs op commando!!

Oh en mijn comment was puur sarcastisch, dat je het weet(voortaan zal ik dat er wel onder zetten voor je).
@888natan: nou, hij heeft maar liefst 2 likes. wat een sarcasme…
@gwnbmw: dus jij linkt likes aan sarcasme? Ik like niet gelijk iets als het sarcastisch is hoor!
Ligt aan de situatie. Op de snelweg wanneer er ruimte gegeven wordt een keer knipperen naar beide zijden. In andere situaties een hand.
hoe ik de bus chauffeur elke dag bedank dat ie me voorlaat als ik ergens naartoe ga op de fiets? hand opsteken en ff naar em lachen. voor de rest rijden hier alleen petjes en mensen met grote bakken rond die denken dat ze zich niet aan de regels hoeven te houden omdat groot dus (denken ze) baas. dankjewel meneer de bus chauffeur!
@gwnbmw: peace bro ..
@lincoln: rt ;)
Wanneer ik er vóór rijd in de bebouwde kom oid: even twee keer de alarmlichten. Bij zicht op elkaar een handje omhoog. Buiten de bebouwde kom gebeurt het eigenlijk niet. Met aanhanger komt het bedankje à la vrachtwagenchauffeurs wel eens voor, maar een situatie komt zelden voor dat het nodig is.
Koos, “iemand bedanken met een lichtgevende smiley, mag dat?”
Ik like ze gewoon op Facebook.. Tijdens het rijden natuulluk..
Ik heb een confetti kanon in de auto liggen en bij elke positieve actie naat mij toe, schiet ik met dat kanon op de bestuurder.
Vreemd dat dat niet gewaardeerd worden.
@BmwMPower: wordt.
Iemand bedanken doe ik wel met een opgestoken hand. Waar ik eigenlijk behoefte aan heb is om iemand duidelijk te maken dat hij/zij een enorme pannekoek is. Bv als ik word afgesneden door een seniele bejaarde of een omhooggevallen huisvrouw.
@AscariGT: een extreem domme behoefte die zich uitsluitend manifesteerd bij mensen met een minderwaardigheidscomplex ..
Als ze op m’n bumper hangen zet ik de achterste mistlampen even aan. Net iets veiliger dan op de rem trappen. En geloof me, ge-gar-an-wait for it-deerd succes!
In Roemenië doen wij altijd onze gevarenlichten een keer laten knipperen om te bedanken, en waarschuwen voor controles en radars doen we met groot licht seinen naar de tegenligger.
@roemeen013: Idd, een goed gebruik wat ik van de Roemenen heb overgenomen ;)
Maar ook in Roemenistan geldt dat je niemand mag waarschuwen voor controles……iets van theorie en praktijk ;)
Ik lik altijd over mijn raam. Van beneden naar boven natuurlijk.
@awesome: zit je zeker helemaal achterin .. In dat busje naar school ..
@lincoln: nee, naast je vriendin…
Als ik die vingernagel zie, komt me de soep van de eerste communie nog hoog.
Alarmlichtjes twee keer laten blinken is hier normaal..
Ik vind het een symphatiek plan. Waarom niet?

Zelf gebruik ik dezelfde code als @dutchdriftking, maar die werkt alleen bij vrachtwagenchauffeurs (links-rechts-links). Alleen irritant als je een automatische tipfuntie hebt dat de clignoteur automatisch drie keer gaat…

Verder valt mij op dat BMW wel degelijk een ‘gehaat’ merk is. Ondanks dat ik een vrij relaxte rijstijl heb (haast in NL is net zo handig als honger in Somalië), krijg ik in de 325 veel meer lichtseinen en gebaren dan met de Subaru, terwijl ik juist met de E91 als een ouwe lul rijd en met de Subaru vaak iets, ehh, actiever ;-).
@gtwillem: Misschien net omdàt je als een ouwe lul rijdt dan…
Knipperlicht links-rechts-links zoals de truckers het ook doen of handje zwaaien of alarmlichten even aan en uit.
Ik steek meestal mijn rechtervoet uit maar merk dat het op de motor meer zin heeft dan in de auto
Even een hand opsteken, of twee keer knipperen met grootlicht. Doe ik ook wanneer ik iemand bij een wegversmalling voor laat gaan of wanneer ik een vrachtwagenchauffeur de ruimte geef een grote manoeuvre te maken. Gegarandeerd dat je dan een opgestoken hand of seintje met grootlicht terugkrijgt.
Volgens Roemeens gebruik: alarmlichten 1 keer laten knipperen!
@vonklausenburg: Ik laat het meestal 2 x knipperen, weten ze zeker dat ik ze bedankt heb ;)
Sommige horken bedanken niet, die merken het de volgende ochtend in de file wel … die laten we dus niet meer voor ;) Wat rij jij ook al weer? ;) ;)
@joejojo2012: tussen Floresti en Cluj op de DN1 gooi ik mijn W211 half op de vluchtstrook om horken met een Bucuresti kenteken te pesten ghehehe
Heb 3 jaar vrachtwagen gereden, doe ’t dus in vrachtwagentaal, even heen en weer wippen met je richtingaanwijzers.
Pokkie uit raam steken.
Niet met een mislukt homolampje.
Door een zwaai te geven of een gun naar hun gezicht te wijzen
Als iedereen nou zijn twitteraccount op de ramen plakt kunnen we onze waardering even in keurig Nederlands naar de juiste persoon overbrengen. Want zo beschaafd zijn wij gewoon….
Mag ik iedereen bedanken voor de hilarische comments! 😂
@SCscreamGT2: ja hé! 😄 ik heb mij (ook) krom gelachen.
Zit ik er voor :Alarmlichten ff laten knipperen. Erachter: Grootlicht
Als een auto me voorang ofzo geeft dan steek ik meestal me duim even op maar ik fiets nog steeda.
In Polen is het normaal om te ‘bedanken’ (bijv. in de file) kort met je gevarenlichten. Groot licht van de tegenligger kan ook betekenen dat jij je lichten vergeten bent aan te zetten (24/365 verplicht) of er staat politie verderop (laser oid)
@arii: licht voeren is in Polen alleen in December tot de kerstdagen verplicht? 24 dagen van 365 dat is wel een heel vreemde regel.
@mashell: nope, 24/7 heel t jaar door. Lijkt raar maar in de zomer met alle heuvels en van die warmte golven boven t wegdek (ben ff de benaming ervan kwijt) heb je er ook wel veel aan. Zouden ze ook in nederland verplicht moeten maken, sta er elke x van versteld hoeveel mensen zonder licht rijden terwijl het wel zou moeten.
Handopsteken, wel zo netjes.
Ik heb vroeger ook wel eens serieus gekeken naar een LED-balk tegen mijn achterruit. En dan een control-panel maken met een paar presets erop. Van positief (he lekker ding!) tot negatief (ontzettende aap) en alles er tussen in. En idd waarschuwen voor verlichting en dat soort zaken.

Ik heb wel eens meegemaakt dat ik in de MG van mijn moeder reed en er naast mij twee meisjes stopten en een klapbordje omhoog hielden met allerlei teksten erop. Volgens mij kon je die toen voor twee tientjes bij de Halfords oid kopen. Vond het wel een goed idee, maar dat gaat weer zo lastig als je in je eentje in de auto zit.
gewoon simpel… zoals het in Japan is: Even 2x met je alarmlichten knipperen voor je achterligger ;) weten ze genoeg. Ik doe dit zelf ook altijd.

vrachtwagens doen dit (vaak) ook: even met je knipperlichten links, rechts, links rechts.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).