Hoe de doodrijder van Zelhem aan een auto kwam

Auteur: , 67 Reacties

Het verhaal wordt nog vervelender.

De man die met een Volvo V60 D6 frontaal op een Mitsubishi met daarin een gezin klapte, heeft de auto waarin hij reed waarschijnlijk gestolen van een psycholoog die door justitie naar zijn huis was gestuurd. Hoe de dader de auto heeft kunnen jatten is vooralsnog onbekend, aldus het Openbaar Ministerie. Overigens werd de psycholoog naar de 38-jarige man uit Doetinchem gestuurd vanwege een eerdere strafzaak tegen hem. De man werd namelijk al verdacht van rijden onder invloed, mishandeling en bedreiging.

Bij het ongeluk dat gisteren in Zelhem plaatsvond, is een vierjarige jongen om het leven gekomen. De overige drie leden van het gezin, een dochter en twee ouders, zijn gewond en liggen in het ziekenhuis. Naar verluidt probeerde de dief na het ongeval te vluchten, maar werd hij tegengehouden door omstanders.

Foto’s via GinoPress67 reacties

@freezzr: er zijn 2 auto’s bij betrokken….
@freezzr: Klik dan ook niet man !
@max038: het gaat mij om de sensatie in de artikel. ‘De doodrijder van Zelhem’, kom op, hier is een vierjarige overleden, het ergste wat je als ouder kunt overkomen. Hier blijf je als ouder iedere dag, iedere minuut van je leven mee rondlopen. En ik ga je niet vertellen hoe ik dat weet. Persoonlijk vindt ik het jammer dat Autoblog dit als content gebruikt. Maar hey dit is subjectief, so fuck mijn commentaar.
@freezzr: Ben ik het helemaal met je eens ! Maar ik stoor me ongeloofelijk aan mensen die beginnen te zeuren over een artikel als het hen niets boeit of als ze er geen mening over hebben. Niet alles wat op een blog kan worden gepost kan je interesseren. Als het je niet boeit, klik dan ook gewoon niet en ga al helemaal niet zo zeuren. Zo, ik heb weer genoeg gezeikt voor dit weekend
@freezzr: Amen to that. @ Autoblog, breng dit soort nieuws de volgende keer met iets meer nuance alstublieft. Komt nogal gevoelloos over. Deze mensen zijn kapot van verdriet en dan komen jullie met een ‘Telegraafkop’! Bah..
@baap: als ze dat hadden gedaan kwam iedereen wel met een andere reden wat mankeert aan autoblog
@freezzr: dat is je goed recht. We merkten echter dat het artikel van gisteren erg veel reacties opriep en dachten dat deze nieuwe informatie een extra artikel wel zou verantwoorden.
@autoblogger: Ik wilde ook graag meer weten over hoe of wat dus bedankt Autoblog!
Hmm dan is opzet niet eens uit te sluiten.. hopelijk een gevalletje tbs voor dit stuk afval.
@w0o0dy: van opzet kan bij dit soort aanrijdingen eigenlijk geen sprake zijn, zelfmoord uitgezonderd. Opzet is pas te bewijzen als de verdachte bijvoorbeeld de space star zag rijden en dacht: ‘Dit gaat vast fout, maar ik ga er toch langs’. Bij een inschattingsfout kan nooit sprake zijn van opzet. Dat hij de auto eerst heeft gejat heeft ook geen verband met het ongeluk, dus dat kun je niet meewegen.
@knipperlichtje: dat hij de auto heeft gejat van de psycholoog die door justitie werd gestuurd vanwege eerdere verkeers- en geweldsdelicten zal zeker een rol spelen. Als hij niet heeft geremd maar er vol op is gereden dan is opzet een gegeven.
@w0o0dy: bij opzet op verkeersdelicten zoals deze is naar jurisprudentie van de Hoge Raad vereist dat de verdachte niet alleen opzet had op het roekeloze rijgedrag en de gevaren die hij daarmee voor anderen creëerde, maar ook op het mogelijk verliezen van zijn eigen leven. Porsche-arrest, zoek maar eens op ;)
Als ze hier dus bijvoorbeeld voor doodslag zouden willen vervolgen moet ook bewezen worden dat de verdachte opzet had op het nemen van zijn eigen leven.
@aft0570: het gaat om voorwaardelijke opzet*.
@w0o0dy: dus fout van justitie om hem aan een auto te helpen, want als de psycholoog de sleutels op tafel legt, tja, dan is het uitlokking toch, vrijspraak en schadevergoeding …… Z’n soort beloop kan het proces hebben met dit zwak rechtssysteem
@slickrick: Ja, ons rechtsysteem is maar een lachertje. Tijd om ons te laten inspireren door een hoog ontwikkeld land als de VAE, waar ze gelukkig de doodstraf nog hebben en waar ze het niet zo nauw nemen met het aanwijzen van een schuldige!
@silenro:dat weet ik niet, alhoewel ik het niet erg zou vinden als bij diefstal van mijn auto de hand van de dief eraf gaat. Ik denk dat de hoogte van de straffen zoals in de USA of sommige oost Europese landen beter zouden passen in Nederland anno 2016. Bovendien wordt de politie uitgelachen in Nederland , dat zie je wekelijkse op al die filmpjes van mensen die zich bemoeien met het werk van de politie. Ik ken genoeg landen ook binnen de EU waar je dat even niet kan flikken.
@knipperlichtje: jij bent zeker advocaat van beroep
@w0o0dy: hij heeft mazzel dat ik de bader niet ben. Ik had gebruik gemaakt van het spreekrecht, ik doe hem de mededeling: op het moment dat jij vrij komt schiet ik je een kogel tussen je ogen. En ja, ik ga er lachend voor zitten!
Zegt wel weer veel over volvo’s veiligheid omdat hij nog probeerde te vluchten en gewoon uit de auto kon komen
@bmwm3gtr:

Gefeliciteerd, de meest debiele en incompetente opmerking van de dag !
@desjonnies: hoe misplaatst misschien ook.
het is een waarheid als een koe.
dit had die kerel niet overleefd als hij in een alto uit 94 had gereden.
ik vind het ook geen geschikte opmerking, maar het klopt volledog wat hij zegt.
neemt niet weg dat als jonge vader dit vreselijke berichten zijn.
ik moet er niet aan denken om zoiets mee te maken.
vreselijk zoiets.
@g40freak: De hoek van impact en waar je de auto raakt maakt heel veel uit. Het lijkt alsof de Volvo van voren is geraakt en de andere wagen van de zijkant. Een V60 zal een veilige auto zijn, maar dat kan je niet bepalen ahv deze foto’s.
@bugboy: Toch had ik liever het gezin in de Volvo gezien en de psychopaat in de Mitsubishi.
@g40freak: en niet te vergeten de adrenaline die bij deze mafkees vloeit door de achtervolging zorgt dat hij nog weg kan vluchten. Het gezin was gewoon onderweg ipv op de vlucht.
@g40freak:
U mist het punt.
Volledig !
Er is een onschuldig kind slachtoffer geworden, het leven van een hele familie is verwoest, hoe goed een Volvo voor u ook moge zijn, interesseert mij bij deze geen ene lor !
@desjonnies: ik mis het punt helemaal niet.
ik vind het hele ongeluk vreselijk voor het gezin, dat staat buiten kijf.
maar daar gaat het ook niet om.
de reactie van mij was puur een reactie op wat er gezegd werd.
Ik zei ook gelijk dat de bewuste reactie totaal overbodig en misplaatst was, dat staat ook buiten kijf.
maar een feit is een feit.
@desjonnies: niet zo mekkeren. Er gebeuren dagelijks dit soort ongelukken dus waarom dit uberhaupt op autoblog staat is me niet helemaal duidelijk. Het enige voor autoblog relevante aan dit artikel is de bouwkwaliteit van de volvo dus hij heeft volkomen gelijk.
@lippie: bijna alle grote media van NL hebben dit opgepakt. En nee, het gebeurt niet elke dag dat een dief/gestolen auto een andere auto aanrijdt en een jong kind daardoor komt te overlijden. To zover je misplaatste opmerking over “niet zo mekkeren.”
@bmwm3gtr: Volvo bouwt veilige auto’s. Mooi toch? Het is jammer dat zo’n gek daar nu profijt van heeft, maar in bijna alle gevallen zitten er gewoon normale mensen achter het stuur die het niet verdienen om tot puinpoeier geplet te worden. Je kunt moeilijk verwachten dat autofabrikanten een systeem ontwikkelen dat herkent wanneer er zo’n figuur achter het stuur zit en dan alle veiligheidsfeatures uitschakelt, of niet?
@bmwm3gtr: Je hebt 100% gelijk het is alleen jammer dat het gezin niet in de volvo zat en de dader in de spacestar.
@bmwm3gtr: Zal vast veilig zijn die Volvo, maar vergeet niet dat die bijna 2000 kilo weegt tegenover nog geen 1200 kilo voor de Mitsubishi, speelt een zeer belangrijke rol bij een aanrijding.
Sorry @MauristH, liever niet meer dit soort berichtgeving, de man is een recidivist, heeft al eerder mensen bedreigd, onder invloed van alcohol gereden en is geen aanwinst voor de maatschappij.
Maar hier komen wederom een heleboel emotionele reacties uit voort en debiele opmerkingen omdat er een onschuldig gezin slachtoffer is geworden en dit gezin de ultieme prijs heeft moeten betalen, namelijk het verliezen van een onschuldig kind.

En ik word hier zelf ook emotioneel van, zo veel leed, zo een onrecht en voor wie en voor wat.
Dus zwijg ik maar, omdat ik me niet tot dat niveau wil verlagen !

Misschien was de opmerking van @lincoln


QUOTE ” Het verontrust mij dat er een Spacestar in betrokken is ..
Spacestar rijders staan niet bekend om hun wraakzucht of haatdragendheid ..

Die mensen zijn dus aan het lot en willekeur van de NL overheid overgelaten ..

Heb er heel erg mee te doen .. “
@desjonnies: Mee eens, ook het linkje om op de hoogte gehouden te worden van v60-nieuws is hier niet gepast wat mij betreft.
@desjonnies: eens, dit bericht voegt niks toe aan deze site. Respect voor de nabestaanden betekent in dit geval afzien van berichtgeving. Maar hé, de een zijn dood is een ander zijn brood!
@desjonnies: jammer dat mijn opmerking verwijderd wordt AB. Ik ben het met je eens desjonnies. Voegt niks toe aan deze site.
@depsycholoog: mee eens.
Verschrikkelijk, absoluut verschrikkelijk. Ik kan er alleen maar verdrietig van worden als ik hier aan blijf denken. Heb heel erg te doen met de familie. En de dader? Tja, daar ga ik niet te veel woorden aan vuil maken. Hem mag van mij van alles overkomen, maar dan ben ik geen haar beter… Zijn lot zal nog wel komen.
Ontzettend triest verhaal. Het gezin had weinig kans met zo’n frontale botsing.

Ook hier geldt helaas hoe groter hoe veiliger. Een dikke SUV is veiliger dan een stadsauto.
Afmaken die gast
Ik heb met de rechter te doen die deze zaak onder zich krijgt, want wat hij of zij ook beslist het zal volgens de buitenwacht en misschien ook wel de betrokkenen nooit voldoende zijn of nog erger een “schandalige beslissing” zijn.

Begrijp mij niet verkeerd, ik begrijp de emoties die dit ongeluk en de gevolgen er van oproept want ik heb dezelfde emoties. Echter mag en kan vrouwe justitia geen oordeel maken op basis van emoties. De gevolgen en emoties mogen wel meegewogen worden in de strafmaat maar niet in het oordeel.

Als je het door die bril moet bekijken dan kun je het ongeluk bijvoorbeeld al geen moord noemen. Je kunt denk ik hooguit spreken van dood door schuld en dat brengt véél lagere straffen met zich mee. Wellicht dat andere factoren en omstandigheden zijn straf nog hoger kunnen maken, maar dan nog denk ik niet dat er een straf uit zal rollen wat genoegdoening zal geven voor hetgeen dat gebeurd is.

Maar goed, dat is mij met mijn rationele blik op de zaak als je mij naar mijn emotionele blik vraagt dan vind ik nog steeds dat ik een betonvloertje over z’n buik mag uitstorten…
@Rick-dos: je hebt wel gelijk, een rechter zal het nooit goed doen. Dat is helaas in dit soort zaken onmogelijk. Wat heb je eraan als de dader tot 90 jaar cel wordt veroordeeld? 10 miljoen aan schadevergoeding moet betalen? Het kind is dood en blijft dood.

Laatst werd een vriendin van mij gebeld. Bent u de moeder van…? Zoontje aangereden door een door het rood rijder. Ze werd overmand door een ongekende paniek. Gelukkig viel het mee. Hersenschudding. Maar kan wel zijn schooljaar niet afmaken. Hoe dan ook, het is het ergste wat je mee kan maken.
@pomoek: Helemaal waar. Misschien is het genoegdoening voor het publiek als hij bijv. 90 jaar zou krijgen enis het goed voor publieke opinie, maar het publiek gaat weer verder met zijn of haar leven en is het naar een paar dagen weer vergeten. De familie aan de andere kant moet de rest van hun leven met het verlies leven. Hebben zij er dan wat aan? Misschien tot op een bepaalde hoogte maar het gat dat achtergelaten is wordt er nooit mee opgevuld.

Ik kan alleen maar bidden nooit in zo’n situatie terecht te komen.
@Rick-dos: genoegdoening door straffen is met zo’n verschrikkelijk gevolg als hier bijna nooit mogelijk helaas. Het verlies van een 4-jarig kind is zelfs met een levenslange straf nog bijna niet te repareren.

Je juridische opmerkingen kloppen helemaal: het is maar zeer de vraag of een opzetdelict als doodslag bewezen kan worden; laat staan moord. Desgevraagd wil ik het juridische verschil hiertussen wel eens uitleggen :)
Het klopt ook dat bij dood door schuld (art. 308 Sr) in beginsel lagere straffen als maximum opgenomen zijn, echter kunnen deze ook weer veel hoger worden als er sprake is van roekeloosheid. Zelfde geldt voor art.6 Wegenverkeerswet, het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in het verkeer wordt ook veel zwaarder bestraft bij roekeloosheid, zie (uit mijn hoofd gezegd) art. 175 e.v. Wegenverkeerswet.
@aft0570: Genoegdoening in dit soort situaties kan inderdaad nooit genoeg zijn, maar maatschappelijk en juridisch hebben wij die term er aan gehangen.

Wat het publiek trouwens ook moet onderscheiden is de gewone definitie van een woord en de juridische definitie van een woord. Roekeloosheid lijkt een simpel woord om te definiëren in het dagelijks gebruik van het woord. In juridische zin is dat echter weer een heel andere zaak. Er zijn strikte voorwaarden om van roekeloosheid te kunnen spreken in juridische zin dan wat jij en ik in dagelijks leven zien als roekeloosheid.
@aft0570: je houd er veelplegers wel langer mee van de weg af
Triest, tragisch, en… te voorkomen? Stuur je eenzaam(?) een psycholoog naar iemand die dan precies doet waar ie verdacht(?) voor is… Nooit geweldenaars onderschatten, hoe vaak dat de omgeving op voorhand heeft gezegd, die (meestal) man is gevaarlijk en heeft die en die bedreigt en toch moeten die (en die) slachtoffers worden voordat er echt ingegrepen wordt… Triest.
Ik begreep dat het gesprek met die psycholoog bij hem thuis, volledig uit de hand liep en dat ie toen z’n sleutels stal.
Het Nederlandse justitie systeem kennende wordt het vast weer 4 weken schoffelen voor de dader en een nieuwe psycholoog want hij is ook zielig en moeilijke jeugd etc….
@gietturbo: pffff altijd weer de standaardreactie van mensen die elkaar na papegaaien. Was dan zelf rechter geworden.
Is die psycholoog toch z’n lage bijtelling kwijt…. maar zonder grappen, het echt afschuwelijk!
Tot een jaar geleden had Autoblog nog de opvatting om nooit een bericht te schrijven over een dodelijk auto ongeval. En nu zo’n Telegraaf stuk, jammer en onnodig.
@trustmeiamanengineer: Nouja, dit is in ieder geval wel een opmerkelijke situatie, dan kan ik me voorstellen dat niet gezien word als enkel een berichtje over een dodelijke aanrijding.
@stephano @trustmeiamanengineer : klopt we zijn daar zeer terughoudend in. En het klopt ook dat dit een zeer opmerkelijke/unieke situatie is. Daarnaast hebben we express bepaalde foto’s achterwege gelaten, we willen dit op geen enkele manier uitmelken maar vonden het wel nieuwswaardig. Net zoals (dodelijke) ongelukken van zeer bekende personen, of tijdens de Gumball bijvoorbeeld. Dit is in ieder geval een bewuste afweging geweest.
In en intriest wat er gisteren is gebeurd.

Zelden wordt ik emotioneel, maar bij het lezen van dit nieuws sprongen de tranen me in de ogen. Maar dat is niets vergeleken bij het verdriet dat deze familie en de mensen om hun heen zullen hebben. Ik wens hen heel veel sterkte toe.

En laten we alsjeblieft met zijn allen een beetje kalm aan doen als we met de auto op weg zijn.
Die gast mag direct afgemaakt worden. Kennelijk kan hij niet normaal functioneren en ondanks inspanningen van mensen om hem heen, blijft hij herhaling. Bespaar de tijd en het geld, maak die vent af voor er nog meer onschuldige mensen dood gaan. Waarschijnlijk krijgt meneer tbs, met kans op herstel. Ik geloof er niet in.
@ghost: als wij dit zouden toelaten dan is de maatschappij wat mij betreft ook failliet. Tbs is misschien wel het beste dat wij die @#$*%(@# kunnen bieden.
@poursuivant: die tbs onzin kost ons meer dan een miljard per jaar
weggegooid geld als je het mij vraagt
van mij mag ie voor een vuurpeloton komen staan
Geef de autodief niet een voetstuk. Iemand die al langere tijd niet mee zou mogen draaien in de maatschappij hoort een dikke straf te krijgen.
Een jong gezin is een kind verloren, vreselijk. Zou zo’n dader dat ooit voelen, nee.
Er zou voor slachtoffers van ongevallen ed. een fonds moeten komen waarin ze iig financieel geholpen worden. De dader betaalt!!
Hoe vreselijk het ook is, dit bericht stelt wel de veiligheid van sommige auto’s ter discussie. En op een auto site mag dat. Wanneer de familie in een veilige auto had gezeten ipv een NCAP 3 sterren Space star, hadden er hoogstwaarschijnlijk geen doden gevallen.
@healey: persoonlijk maakt een dergelijk artikel iets te veel indruk op mij om op dit soort geneuzel in te gaan…
Die dader moet je voor de rest van zijn miezerige leven in een put flikkeren. Volgens de grondwet is iedereen gelijkwaardig. De grondwet zit fout.
Oké ik zal uitleggen hoe dit gaat aflopen. De man heeft geen enkele empathie met wie dan ook. Dit soort volk woonde naast me maar zijn uit huis gezet vanwege een tuintje op zolder. Ze zijn alleen maar met zichzelf bezig en ze vinden zichzelf vreselijk zielig als het mis gaat. Het is allemaal de schuld van de maatschappij die niet genoeg gratis geld geeft. De advocaat van dit stuk misgeboorte gaat betogen dat de man niet toerekeningsvatbaar was vanwege bla bla bla. Ook een IQ van 88 helpt prima mee met een lage straf. Bovendien was het geen opzet, maar een ongeluk. Zonder ook maar 1x rekening te houden met nabestaanden en slachtoffers veroordeelt de rechter de man dus voor 1 jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk. Oh ja en natuurlijk rijontzegging, maar daar lachen ze om.
@kwatkam: amen to that!
“Probeerde nog te vluchten” wow, sterk zo’n Volvo als je ziet hoe de andere wagen + inzittenden eraan toe zijn… mijn medeleven voor deze mensen, hoop dat het ze lukt om dit ooit nog te verwerken…
Ik dacht hier te gaan lezen hoe hij nu eigenlijk precies aan die sleutels kwam maar bovenstaande was gisteren al in het nieuws
Bizar trouwens dat de dader nog ‘kan’ vluchten en dus minimaal gewond is terwijl de gezinsleden zwaar gewond zijn danwel overleden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).