Hoe de startknop bijna 30 Amerikanen doodde

Auteur: , 41 Reacties

Drama in 'Murica. What's new?

Hoe de startknop bijna 30 Amerikanen doodde

Handig, niet, al die slimme systemen in je auto. Nou, voor de gemiddelde Amerikaanse burger schijnt het nogal een opgave te zijn om ermee om te leren gaan. Keyless Ignition, of de Smart sleutel, is recentelijk in het nieuws gekomen, dankzij een angstaanjagend artikel van de New York Times. Uit een onderzoek van de krant blijkt dat er in afgelopen jaren liefst 28 mensen zijn omgekomen door de eenvoudige start- en stopknop.

Volgens de krant zijn de 28 mensen overleden nadat ze hun auto in de garage na het uitstappen zelf vergeten zijn uit te zetten. Omdat de huidige regelgeving niet dicteert dat autofabrikanten hun auto’s moeten voorzien van een automatisch uitschakelsysteem, blijven de wagens simpelweg doorkachelen terwijl ze in de garage staan. Gebeurt dit s’avonds laat, dan is de kans groot dat de eigenaar al naar bed is en midden in de nacht bedwelmd (of zelfs helemaal niet) wakker wordt door een enorme walm aan binnengedrongen koolstofmonoxide. Uit het onderzoek blijkt dat dit, naast de 28 sterfgevallen, tenminste 45 ernstig heeft toegetakeld. Enkele van hen hielden er hersenschade aan over.

Hoewel de krant zeker een punt heeft wanneer het autofabrikanten erop wijst dat een automatisch uitschakelsyteem een simpele oplossing is voor een relatief klein probleem, lijkt het mij persoonlijk vooral een probleem dat bij de mens zelf ligt. Natuurlijk kun je fout maken, maar wanneer deze fataal blijkt te kunnen zijn is het absoluut iets om over na te denken. Zeker wanneer we spreken over het eenvoudig uitschakelen van de auto. Goed, tegenwoordig zijn auto’s stiller dan ooit, maar ze produceren wel degelijk geluid. Het lijkt mij persoonlijk dan ook ietwat kort door de bocht om de schuld volledig bij de startknop te leggen.

Desondanks heeft de Amerikaanse Society of Automotive Engineers in het verleden al een poging gedaan om autofabrikanten een oplossing te laten implementeren, zodat dergelijke incidenten vermeden kunnen worden. Daarnaast heeft ook de National Highway Traffic Safety Administration geprobeerd een wet in te voeren waardoor fabrikanten waarschuwingssytemen in hun auto’s moeten bouwen. Hoewel schattingen laten zien dat het invoeren van dergelijke systemen slechts 500.000 dollar per jaar zou kosten, voelen autofabrikanten er weinig voor hun wagens op deze manier veiliger te maken.41 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Als je een hybride ingeschakeld laat, maakt die -als hij op dat ogenblik in elektrische stand staat- helemaal geen geluid. Idem met een soft hybrid (auto met start/stopsysteem). Die kunnen dan later (wanneer de batterij laag komt te staan) “wakker worden” en de motor starten. Niet prettig als dat binnen in huis gebeurt…
@djim:

Ik weet dat bij Volvo de hybride auto’s allemaal een geluid afgeven als de auto ‘aanstaat'(dus in hybride mode) en de deur opengaat/ openblijft staan. Dat duurt echt wel een paar seconden voor het geluid stopt!

Sowieso krijg je bij de meeste merken als het goed is een waarschuwing als de portier open is/open gaat. Ook bij een niet hybrid auto.
@zakar36: Bij Toyota Lexus alleen wanneer je niet in P staat. Maar zodra je weg loopt en de sleutel niet in de auto is, gaat ie wel piepen.
Dus als je de auto aan laat staan én de sleutel in de auto laat liggen, zou je in theorie zonder piepen weg kunnen lopen.
Maar dan moet je alsnog de dashboardlampjes en het infotainmentscreen en de dagrijverlichting over het hoofd zien.
Hoe kun je weten dat de hersenschade hierdoor komt? Ik denk dat je al hersenschade hebt als je zo dom bent om te vergeten je auto uit te zetten.
@duckmefaddy: Wat jij dom noemt is eigenlijk verstrooidheid. Verstrooidheid is soms positief gecorreleerd met intelligentie :-)
Ik heb persoonlijk al wel wat aan de hand gehad, over 20 jaar gespreid:
1) auto (een hybride) vergeten uitzetten
2) mijn handrem vergeten aan te zetten (op een helling, dat was spannend).
3) mijn ruiten vergeten sluiten (gelukkig niet geregend)
4) koffer de hele nacht laten openstaan
5) een stilstaande wagen aangereden bij een manoeuvre…

Mensen doen soms vreemde dingen door verstrooidheid / onoplettendheid.
@djim: kan de beste overkomen, ik ben toch echt niet stom, maar ik kreeg het wel voor elkaar om het dakraam vol open te laten, precies die ene nacht in februari dat het sneeuwde…
@djim: Jij moet wel enorm intelligent zijn!
@djim: 6) Kaartleeslampje laten branden, accu vervangen, vreemd vinden dat de nieuwe accu ook weer leeg is. Ja, ik schijn slim te zijn.
@djim: Haha kan de beste overkomen en gelukkig goed afgelopen dus kan je er om lachen.

Zo stapte ik laatst uit terwijl ik m’n auto nog in drive had staan. Je auto achterna moeten lopen op een parkeerplaats is best gênant… en dan rijd ik al jaren automaat…
@djim: Het kan de beste overkomen inderdaad. Zo ben ik laatst per ongeluk met mijn gezin in de beekse bergen uitgestapt om fotos te maken van jachtluipaarden.
@duckmefaddy: ja het kan inderdaad de beste overkomen. Laatst had ik me vrouw gene*kt zonder voorbehoedsmiddelen terwijl ze nog zei dat ik hem er op tijd moest uittrekken. Nu hebben we een kleine opkomst achja ook leuk zeggen ze?!
@abdoelklapstoel555: Wacht maar tot je de eerste spuitluier meemaakt; dan praat je wel anders …
Stukje natuurlijke selectie in een modern jasje.
Hahahaha…
En hoeveel Amerikanen zijn er inmiddels overleden aan hamburgers en Cola?
@trustmeiamanengineer: Of Palestijnen dank zij Trump !
@wimof: Nou, eigenlijk de ouders van Trump, want die hebben hem op de planeet gezet……
Man man man man…
@lekkaah: Toch altijd weer die Duitsers he (Trump stamt af van een Duitse immigrant)…
@trustmeiamanengineer: teveel of te weinig… t’is maar hoe je het bekijkt 😜
Hangt denk ik ook van de auto af, als ik mijn deur open doe terwijl de auto nog op contact staat. Zet ie hem automatisch in zijn P en gaat piepen dat ie nog op contact staat, dat mis je echt niet.
Musk to the rescue!

En dat mag, want dit is TeslaBlog :-)

Maar serieus: what the f is er mis met de al oude sleutel? Mijn EV heeft er zelfs gewoon een. Niets startknop, gewoon insteken, draaien en gaan. Ook wel zo veilig omdat er in huize postzegel kleine koters rondlopen.. met een sleutel ipv een startknop is het nèt één tandje moeilijker de auto om te toveren tot moord-machine.
Hoeveel mensen komen er jaarlijks om het leven door het vergeten uit te zetten van bijvoorbeeld de strijkijzer? Moeten we daar nu ook een pieper verwachten? Of moeten we gewoon blijven nadenken?
@chriscross: Als je verantwoordelijkheid kunt afschuiven, dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet; eigen verantwoordelijkheid nemen is voor communisten … naar goed Amerikaans gebruik.
Als ik de deur aan chauffeurs-zijde open doe, begint onze wagen begint te piepen als de motor uitgeschakeld is (start-stop-systeem) maar het contact niet werd afgezet.
Ooi belde de buurman aan en vroeg of ik nog van plan was om weg te rijden.
In alle hectiek (kinderen / vrouw / boodschappen) naar binnen geslingerd en vergeten de auto af te zetten.

Met mijn huidige start/stop kan het niet mis gaan.
Zodra hij in “stop” staat, slaat de auto niet meer aan als ik het portier open.
“Enkele van hen hielden er hersenschade aan over.”

Ze hadden voorheen reeds hersenschade want anders vergeet je je auto niet uit te zetten
Is mij ook wel eens gebeurd. Sommige motoren hoor je gewoon niet.
@joel_d: Doe jij de koelkast dan ook alleen dicht als je het fris krijgt?
Ik rij alleen maar met handbakken en zet de auto altijd in z’n 1 als ik stop, dus dan vergeet je het sowieso niet.
@berlinetta: of je vergeet het wel, maar dan merk je het gelijk omdat je airbag om je gezicht zit
De degeneratie van de mensch neemt verontrustende vormen aan.
Als ik mijn ct200 niet uitzet en uitstap begint ie te piepen en krijg hem ook niet op slot. Werk erg goed ik test dit regelmatig ;)
Wie weet gaat straks IS de domheid van sommige mensen ook nog als aanslag claimen… 🤪
Die van mij hebben zo’n ouderwetse sleutel en een brommende motor uit het stenen tijdperk.
Ik heb mijn auto ook wel eens 1 uur laten staan draaien toen ik ff ging lunchen. Ik dacht eigenlijk ook dat de auto zich zelf zou afzetten wanneer ik x meter met de sleutel er vandaan was.
Typisch domme Amerikaanse actie om iedereen en alles de schuld te geven.
Bij mijn auto gaat hij altijd uit in park stand als je de deur open doet in D of R. Als je dan weer weg wilt rijden, moet je hem opnieuw “starten”. Heel veilig
Mag ik alsjeblieft een taalfoutje corrigeren?
Het is ’s avonds
De ‘ (apostrof) vervangt de letters “de” van het woord “des”. Eigenlijk staat er dus “des avonds”.
Merci <3
Mijn Volvo gaat uit/slaat af als de auto in P staat en de deur gaat open.

Maar ik vind het meer een menselijke kwestie… Als je je voordeur niet op slot doet en er wordt in je huis ingebroken is het toch ook je eigen schuld en krijg je niets van de verzekeringsmaatschappij uitgekeerd.
Loud pipes save lives…
Heb het uitgeschakeld. Heeft mn 2 x accu gekost van 250.euro

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).