Hoe Renault een nieuw record pakte op Bonneville

Auteur: , 24 Reacties

Renault ging onlangs op een nostalgische toer en keerde terug op de zoutvlakte van Bonneville.

Het is 5 september 1956 wanneer Renault op de bekende uitgestrekte zoutvlakte in Utah met een √Čtoile Filante 308,9 km/u binnen een kilometer aantikt. Op die dag pakte de Franse autofabrikant vier nieuwe wereldrecords. Twee van de vier records zijn tot op de dag van vandaag nog niet verbroken. Geen enkele andere gasturbine auto raasde sneller over de zoutvlakte dan de √Čtoile Filante van Renault. De conceptauto weegt slechts 950 kilo en heeft een top van 320 km/u.

Het is binnenkort 60 jaar geleden dat Renault het record pakte. Ter gelegenheid van de Bonneville Speed Week keerden de Fransen afgelopen week terug met de turbine racer en een Dauphine.

Met de Dauphine werd een nieuw record gevestigd. De klassieker knalde met 123,1 km/u over de zoutvlakte. Met Formule E-coureur Nicolas Prost achter het stuur is de Dauphine de snelste auto in de categorie Classic Gas Coupe (CGC). Dit zijn auto’s geproduceerd tussen 1928 en 1981 met een motorinhoud tussen 754 cc en 1.015 cc. Daarnaast maakte Renault van de gelegenheid gebruik om nog enkele toffe plaatjes te schieten van het duo, inclusief wat retro beelden. Deze check je in de gallery.24 reacties

Ik weet niet glad dat oppervlak is maar volgens mij is een rolkooi en helm beetjes overdreven voor 123km/u. Maar verder pracht plaatje .
@leemster: *hoe glad
@leemster: met 50km per uur komt het dak al aardig naar binnen als.je over de kop gaat.
Spreek uit ervaring als passagier
@leemster: wel eens met 123 km/h op een motor gezeten, zonder helm? Dacht ik al. Waait best hoor, succes om je ogen open te houden!
@basvspr:ik weet niet of ik het goed lees maar volgens mij heeft die auto die 123 km/u heeft gereden een dak, zijramen en HU wat is dat??? Een voor ruit?!?…… nouja zeg
@leemster: safety first..
123,1 kmh?
Pff wel snel hoor
@bartjeeh: voor een auto uit 1956 wel….
@bartjeeh: sneller dan de meeste huidige Renaults kunnen
@nvn1993: jij bent zeker de grappigste thuis?
@thefmanl: die van mij heeft er anders knap moeite mee
@nvn1993: onze Renault Trafic bestelbus uit 2005 haalt zelfs de 160 nog, Renaults zijn best rappe dingen hoor
@bartjeeh: het gaat hier meer over beleving en nostalgie volgens mij? En trouwens, ik denk dat 123 km/h in een dauphine een beleving geeft van 200 km/h. Haha
@bartjeeh: 123km/u top op de 1km is heel wat anders dan de fabriekstopsnelheid na meer meters.
Toch weer iets geleerd over Renault, blijft een prachtig merk.
Overigens betekent Etoile Filante vallende ster, vandaar die ster op de neus van de wagen.
Helaas voor Renault stierf hun Frans-Joodse directeur (nu CEO geheten), Pierre Dreyfus in een auto ongeluk, de Dauphine was een geduchte Kever concurrent en Dreyfus zat persoonlijk achter deze recordwagen om Renault in de VS te promoten.
De op de Dauphine gebaseerde ‘sportwagen’ heette niet voor niets Floride naar de staat Florida.
Helaas begrepen Dreyfus’ opvolgers niets van de VS en werd Renault er een debacle !
Voor wie een geweldige film over Bonneville wil zien kan ik The Worlds Fastest Indian aanraden. Mag dan wel een motor zijn maar echt fantastische film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Veel humor, motor/autogeweld, prachtige landschappen en Anthony Hopkins is altijd een plus.
Hoe kan daar zoveel sneeuw liggen?
@ikbenmnzus: briljant hahaha
Prachtig!
Waanzin om te zien hoe gelijkend de blik van Nicolas is met die van z’n vader!
Lekkere sfeerplaatjes!
Leuk voor Renault..
123 een beetje brommer rijd dit al

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).