
Er is onderzoek gedaan in hoeverre bezitters van een motorfiets beschermende kleding dragen tijdens een ritje.
Een helm op je knar is verplicht, maar je mag nog altijd per motorfiets met een korte broek en t-shirt met 100 km/u over de snelweg rijden. Tenzij je fan bent van een geschraapte en geschaafde huid is het op z’n zachtst gezegd onverstandig om zo de weg op te gaan. Je ziet het af en toe nog gebeuren, maar die groep is in de minderheid. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van RAI Vereniging.
30 procent zonder (volledige) bescherming de weg op
Uit het onderzoek komt naar voren dat circa 70 procent van alle motorrijders met volledig beschermende kleding op de motorfiets stapt in de zomer. RAI Vereniging concludeert dat daarom de meeste motorrijders veiligheid serieus nemen. Desondanks is er nog een groep van dus zo’n 30 procent dat wel een groot risico neemt. In de winter ligt dit percentage op circa 14 procent.
Motorrijders in die tweede categorie zeggen dat het warme weer en een gebrek aan comfort redenen zijn om onbeschermd op de motor te stappen. De RAI Vereniging zet daar enigszins vraagtekens bij, omdat motorkleding door de jaren heen flinke stappen heeft gemaakt op het gebied van ventilatie en comfort.
Als het mis gaat zonder beschermende kleding op de motorfiets, gaat het vaak goed mis. Het feit dat motorrijders beter hun verantwoordelijk nemen is terug te zien in de cijfers. Het aantal overleden motorrijders in het verkeer is in 30 jaar tijd gehalveerd. Vorig jaar kwamen 42 motorrijders om het leven in het verkeer. In ongeveer 40 procent van de gevallen ging het om een eenzijdig ongeval.
Wat RAI Vereniging betreft moet er verder gekeken worden naar verplichtingen voor motorrijders. Naast de motorhelm, zou bijvoorbeeld ook beschermende kleding op de motorfiets een verplichting kunnen worden. Aan het onderzoek deden 500 motorrijders mee.
Ik zie toch minder en minder motorrijders zonder beschermende kledij rijden. Kan het alleen maar toejuichen!
Iets met Darwin en problemen die zichzelf oplossen?
@boomhauwer: of misschien niet zichtbaar als beschermende kleding (kevlar)? Aan de andere kant zie ik idd. weleens motorrijders met korte broeken en t-shirts.
De hardste uitglijder die ik heb gemaakt, als kind op een zomer-rodel-baan, zal niet veel harder geweest zijn als 40km/u als kind, maar de schaafwonden die ik eraan overhield waren indrukwekkend en het duurde jaren voor de lidtekens een beetje bijgetrokken waren. Ik moet er niet aan denken wat het effect van asfalt is als je daar met hoge snelheid overheen stuitert maar ik denk dat een kaasschaaf langs je arm halen een heel stuk fijner is.
Altijd minimaal schoenen, handschoenen en jas(beschermend). Beschermende broek doe ik meestal pas aan met slecht/koud weer of minimaal halfuur rijden. Ik skip de broek meestal, nooit erbij stil gestaan waarom.
@dieseltor: die broek is bij mij ook het eerste wat zonder goede reden achterwege blijft.
‘Het is zo warm’ of ‘dan loop ik zo te slepen met die broek als ik op mijn bestemming aankom’ is meestal het (slechte) excuus.
@sidney93: een gewone spijkerbroek die scheurt als
Toiletpapier van je kont af bij een schuiver
Koop een kevlar spijkerbroek, zijn tegenwoordig niet te onderscheiden van normale spijkerbroeken!
Juist, draag ik ook. Niemand die op mijn werk eigenlijk het verschil ziet met een ‘ normale’ spijkerbroek.
Als autogordels verplicht zijn, zou motorkleding toch ook verplicht kunnen worden (ja, het controleert wel lastig…, maar toch).
Begrijpelijk, maar heb ooit lang lang geleden (bijna 25j geleden) een kleine schuiver gemaakt tegen +/- 50kmu en heb nog dood vlees op men bil achteraan. Geen ramp maar was niet gebeurd met beschermende broek. Nu alleen nog met full leathers op de moto (in BE heb je zowiezo al meer verplichtingen op vlak van motorkledij).
@b00st: Oh? Wat is daar verplicht? Ik heb altijd een volledig pak aan hoor, maar ben wel benieuwd.
De volgende beschermende kledij is verplicht, enkel voor de bestuurder of passagier van een motorfiets.
handschoenen
valhelm
jas met lange mouwen
lange broek of overall
laarzen/bottines die de enkels beschermen
Helaas zegt “jas met lange mouwen” nog niet zoveel, maar het is zeker een stap in de goede richting (sinds 2011 alweer!). Sneakers ed zijn dus ook niet toegelaten.
@b00st: Okee, thanks. Nouja, dat is inderdaad in ieder geval iets. Het is ook wel heel lastig te handhaven als het ook slijtvast moet zijn en valprotectie moet bevatten. Ik vind het prima, al ben ik normaal wel van de eigen verantwoordelijkheid. Maar fatsoenlijke kleding kan ook gewoon schelen in zorgkosten en ook voor de hulptroepen is het prettiger. Een vriend van me heeft jaren als ambu chauffeur gewerkt. Hij vond het ook als er niet veel meer te redden viel altijd een pré als de resten netjes in een leren zakje zaten…
@baardmijt: België is volgens mij in ieder geval helm, jas, handschoenen en schoenen. Ik ben niet zeker van de broek.
Op de sport toerder skip ik heel soms de schoenen en broek, maar enkel als ik hooguit op 60km wegen kom. Alles met een hogere Vmax gaat de broek en schoenen aan.
Op m’n Panigale V4 draag ik altijd een volledig leren pak om de doodeenvoudige reden dat het ding veel te heet wordt voor iets anders dan leer 😂. Ik ken verhalen van poseurs die brandwonden opliepen na een stadsrit in korte broek, als ik kijk hoe bloedheet dat apparaat wordt als je niet doorrijdt verbaast het me niet…
Blijft eigenlijk onbegrijpelijk dat motorkleding eigenlijk niet verplicht is. Als je soms ziet hoe mensen op een motor zitten in korte broek en t-shirt.
“Motorrijders in die tweede categorie zeggen dat het warme weer en een gebrek aan comfort redenen zijn om onbeschermd op de motor te stappen. De RAI Vereniging zet daar enigszins vraagtekens bij, omdat motorkleding door de jaren heen flinke stappen heeft gemaakt op het gebied van ventilatie en comfort.”
Ventilatie is alleen nuttig als je rijdt maar als je stilstaat of onderweg een terrasje wil pakken dan moet ik nog motorkleding tegenkomen die ventileren en comfortabel zitten. In de zomer doe ik meestal een kevlar hoodie en jeans aan om nog een klein beetje het idee te krijgen dat mijn lichaam lucht krijgt.
@Rick-dos: IDD. Heb ook doorwaai kleding, maar is nog steeds warm op hete dagen.. Ik persoonlijk vind dat veiligheid op de motor creër je zelf. Vroeger reed ik echt in zomer periode alleen ook helm handschoenen maar tegenwoordig toch dat doorwaaipak aan.. Moet wel zeggen in ons land nog te doen, maar in Spanje? Portugal enz? Iedereen rijdt op scooters en geen hond draagt bescherming
Altijd met beschermde kleding. Hoe klein het rondje ook. Als het echt te heet is of te koud zijn er andere opties
@gloudertje: klopt, de auto
Verplichting hierin is erg lastig. Tegenwoordig is er heel fijn kevlar spul wat er bijna niet uitziet als motorkleding. Zelf heb ik bijvoorbeeld een Kevlar spijkerbroek, zeer comfortabel, goed ventilerend en modieus genoeg om een terrasje mee te pakken. Maar als oom agent je er mee ziet rijden kan hij zomaar denken dat je zonder beschermde broek rijdt. En kleding moet natuurlijk gekeurd worden en er moeten dan certificeringen gedaan worden. Op dit punt is er bij helmen overigens ook nog genoeg winst te behalen. Er is een hoop rommel te koop. Om over houdbaarheid maar te zwijgen…
@dutchdriftking: helemaal mee eens. Draag zelf in de zomer een Kevlar spijkerbroek en jas. Zit tegenwoordig (bijna) net zo comfortabel als een gewone spijkerbroek en zomerjas. De ontwikkeling op dit gebied gaan gelukkig erg snel. Heb nog een oude Kevlar jeans in de kast, maar dat is net een skibroek, zo dik en niet meer te vergelijken met de huidige Kevlar broeken.
Verplichten lijkt me een prima idee, zie niet waarom we als samenleving moeten opdraaien voor de exorbitante hoge zorgkosten die gemoeid gaan met het soort verwondingen dat dit creëert..
@variomatic: net als de zorgkosten voor roken, drinken en te veel eten (obesitas)? Dat zijn pas kostenposten. Niet die paar motorrijders per jaar…
@ktm690sm: leg dat maar uit aan die arts die jou weer mag oplappen, en die agent en de ambulancebroeder die jou eerste hulp mogen verlenen: geloof me, die zien huizenhoog op tegen dit soort ‘patienten’.. hint: ze noemen ze ‘krijters’ vanwege de krijtstrepen op het asfalt van hun botten..
@variomatic: Oké, ik hap. Dat is wel heel radicaal en kort door de bocht. Verplichten heeft geen zin, er is toch geen capaciteit om het te handhaven. Daarbij zijn er heel wat andere doelgroepen waarbij de zorgkosten structureel veel hoger liggen. Overgewicht, roken, alcoholgebruik, drugsgebruik (wat dan al niet mag, maar hé handhaving..) en ga zo maar door. Ik denk zelfs dat de zorgkosten van alle fietsongelukken jaarlijks een stuk hoger zullen liggen dan bij de motorrijders.
Altijd kleding aan. Volledige bescherming, hoe klein het stukje ook is. Zul je zien dat je dan op je snuffert gaat.
@ de heren en dames die mooie kevlar broekjes en stoere leren jasjes aan doen omdat het er casual uit ziet; Zorg dat ze aan elkaar gerist kunnen worden en doe dat ook. Als je valt dan gaat het jasje omhoog of de broek omlaag omdat hij niet vast zit. Scheelt een grote pleister op je rug en buik en billen.
Toevallig gisteren een nieuwe jas besteld met level 2 protectoren, maar wel met genoeg ventilatie mogelijkheden. Bij woon-werk (14km) moet ik zeggen dat ik de beschermende broek en de schoenen vaak achterwege laat. Eigenlijk is daar geen goed excuus voor en moet ik dat gewoon doen. Bij elke andere rit ga ik volledig beschermd de weg op. Zoals hierboven al gezegd is, is aan elkaar ritsen van jas en broek ook erg belangrijk (maar wordt lang niet altijd gedaan).
Ik rijd ook met beschermde kleding. Wel bijv kevlar spijkerbroek. Zonder kleding voel ik net of je met onderbroek rijdt. Ik heb 1 keer shirts gereden toen het 30 graden was. Het was lekker maar voelde niet fijn. Dus voor mij geen optie
De broek laat ik meestal achterwege voor woon-werk verkeer. Jas, handschoenen en helm zijn zo uit als je aankomt. De schoenen lijken wel gewone basketters en zitten ook comfortabel. De broek is een gedoe, vooral omdat ik me nergens kan omkleden behalve op toilet. Als iedereen nu nog deftig in de pot zou pissen is dat een optie, al is dit uiteraard een slecht excuus als het op veiligheid aankomt.
@slakkie ik heb een revit commuter overbroek die kan je overal en nergens aan en uit doen en die heeft alle voornaamste protectoren.
Hoef je niet in een hokje voor te kruipen want je draagt er gewoon je jeans of zelfs een short onder.
Volgens mij is het een generatie dingetje. Oudere generatie heeft vaak beschermende kleding aan terwijl de jongere nieuwe generatie dat vaak niet heeft.
Ik woon aan een recreatieplas en als je ziet wat mensen (niet) aan hebben bij mooi weer.. Bij een glijpartij kan je dan direct door naar een huidkliniek.
Ik zie vaak genoeg motorrijders met slippers, korte broek en t-shirt aan op de motor zitten. “Ja maar ik doe maar een kort rondje”, “Ja, maar het is zo heet” of “Ja, maar ik kan echt wel rijden” hoor je dan meestal.
Ja, maar als jij in je mankini met je bakkes over het asfalt schuurt kunnen zorgverzekeraars niet zeggen “Ja, maar het is zo duur” en moeten wij dus met zijn allen meebetalen aan de medische hulp die je nodig hebt. Je hoeft echt niet in een kangaroelederen pak op de motor te zitten als het buiten 40 graden is. Het gaat er om dat je niet direct in een vleeskrijtje veranderd zodra je onderuit gaat.
In België al lang verplicht. Gesloten schoenen, lange mouwen en lange broek en verplicht handschoenen
Moet helaas bekennen dat ik geen motorbroek heb en als schoeisel mijn stevige, hoge wandelschoenen gebruik.
Verder wel jas, handschoenen en een jethelm.
Komt misschien omdat ik tijdens het rijden volledig uit de wind en regen zit achter de kuip van mijn 1150RT.
en een handdoekje kan mee in je beautycases :P
Daar heb ik al de dozen met pleisters in gestopt.
Zou toch aanraden van even verder te investeren in je eigen veiligheid. Echte motorlaarzen, broek (desnoods kevlar jeans) en integraalhelm (!!). Motorkledij moet je niet beschermen tegen de elementen (mijn leren pak is niet eens waterdicht, wegens verluchtingsgaten), wel tegen valpartijen! (not if, but when)
Heb nog ergens een integraalhelm liggen.
Wat een ondingen.
Met een jethelm heb je nog het gevoel dat je op een motor zit.
Ik vind het net als met een autogordel, het voelt raar als je rijdt zonder dat je iets stevigs aan hebt. Van de zomer heb ik wat klein kluswerk verricht aan mijn motor en daarvoor moest hij een paar keer door de tuin heen en weer, dus ik ging erop zitten in mijn korte broek en mn slippers aan. Dat voelde echt heel raar.
Ik draag altijd een kevlar spijkerbroek, hoge sneakers die voor motorrijden zijn goedgekeurd (verstevigde enkels, sterkere zolen, slijtvast) en een motorjas. Ik heb echt geen ingewikkelde jas, gewoon een Alpinestars die ik voor 200,- op de motorbeurs ergens uit een rek heb getrokken. Met binnenjasje kun je lekker in de lente en de herfst rijden, zonder binnenjasje met wat ritsjes open is het prima in de zomer. Ik snap werkelijk niet waarom je daar moeilijk over zou moeten doen, anders dan dat het niet ‘stoer’ zou zijn. Kijken hoe stoer je bent als je in Beverwijk bij het brandwondencentrum ligt.
Oh ja, ik ben verzekerd bij de KNMV en dan krijg je ook altijd het clubblad GRIP. Daarin werd een tijdje terug trots verkondigd dat ze hebben gelobby’d om geen verplichte APK voor motoren in te hoeven stellen, en dat rijden zonder beschermende kleding (behalve een helm) toegestaan zou blijven.
Dit vond ik heel raar, aangezien ze een verzekeraar zijn, en ondertussen ook goed verdienen door reclame te maken voor en stukken schrijven over beschermende kleding.
@Gulli: in de basis is de KNMV geen verzekeraar maar de oudste belangenbehartiger van motorrijdend Nederland. Punt waarom de discussie ging is met name de heisa qua certificering bij kleding (bijvoorbeeld cross/enduro shirts) en qua APK dat het alleen kostenverhogend werkt en geen echte veiligheid toevoegt. Dat laatste lijkt mij ook, op een motor wil je het nog beter voor elkaar hebben dan bij een auto omdat je anders zelf echt plat ligt.
Klinkt logisch idd, thx
@Gulli: als je 7 dagen per week op de motor zit heb je wel meer nodig dan een standaard alpinestars jasje. Als mooi weer rijden zit je prima.
Ik moet een stukje door smalle paadjes om bij de weg uit te komen. Ik manoeuvreer het vehikel dus in gewone kleding naar de straat en rij dan een stukje zonder bescherming naar de voortuin, waar ik weer opstap als ik mn dooie koe aantrek en de bloempot op mn hoofd gezet heb. Ik ga eigenlijk nooit toeren zonder bescherming.
Altijd met alle kledij.
Ik heb een keer de fout gemaakt en dan heb ik veel gelukt gehad.
Kevlar motorjeans. Beschermt waarschijnlijk nog steeds minder goed dan een volwaardige motorbroek maar dat is echt het minimum.
En doorwaai-handschoenen. Die doe ik aan vanaf een graad of 14.
Boven de 28°C kruip ik niet meer echt voor m’n plezier op de motorfiets.
Dat ja. Bij 30 graden op de snelweg gaat wel, maar zodra je voor het verkeerslicht staat. Pff. Niet alleen is het pak heet, maar je zit boven op een warm motorblok waarvan de warmte lekker langs je heen opstijgt. Dat heeft zacht gezegd geen positieve invloed op m’n rijgedrag.
Bij ritten altijd volledig beschermende kleding aan. Met ventilerende zomerkleding is het meer dan comfortabel.
Overigens als je de bocht pakt zoals op de foto, is kleding wel het minste van je zorgen.
Als ik rond me kijk in België (vooral omgeving Antwerpen) zou ik eerder die percentages omdraaien.. ben precies steeds de enige die iets meer draagt dan een helm en/of handschoenen.
In elk geval ik doe altijd een compleet pak aan en zelfs in warme landen en kan alleen maar zeggen dat ik alleen nog meer beschermende kledij wil aandoen nadat ik een maand geleden in men flank gegrepen ben en toch minimaal 3 maand moet revalideren van men verwondingen aan men onder lichaam… Zonder had ik wellicht een been minder..
Verplichten zou eigenlijk niet moeten hoeven. Maar blijkbaar is het nodig. Ik stap nooit zonder alle bescherming op de motor. Ik heb een winter en zomerset. Gaat prima.
Altijd bescherming.
Ik ben een echte mooiweer-rijder, dus regenkleding heb ik niet.
Altijd een volledig Kevlar motorjeans met protectoren en een leren jack. Als het echt warm is een doorwaai-jasje. En als het nog warmer is, blijven de motoren in de garage.
Schoenen zijn motor-sneakers, geen laarzen. Met een idiote reden, maar ik schijn enorm dikke kuiten te hebben en er is geen motorlaars die ik dicht krijg.
Er is 1 niet zo veilig ding: ik rij vrijwel altijd met een jethelm. En ik heb een uitstekende Schubert integraal. Maar ik vind een jethelm heerlijk, dus rij ik daarmee. De insecten doen dan wel au, maar dat hoort erbij.
Ik ben ooit met 40 per uur onderuit gegaan en dankzij de beschermende kleding had ik 1 minuscuul schaafwondje op mijn knie. De protector was volledig doorgeschuurd. Nooit zonder bescherming!
Ooit eens tegen 55 gevallen met een MT-5 en ik wist direct dat beschermende kleding geen luxe is.
Ik kom nooit buiten zonder en ja, dat is soms heel warm, maar liever dat dan het vel van mijn arm naar mijn achterste te laten transplanteren…
40 jaar geleden eens een botsing op flinke snelheid gehad met een auto die een beetje binnendoor kwam van een bocht
Ik had geen enkele schaafwond, oké een stuk of 6 botbreuken maar mijn spijkerbroek was nog heel totdat ze hem losknipten
Nog steeds niets geleerd rij nog steeds in een spijkerbroek en shirtje als het mooi weer is
Sindsdien trouwens gewoon rechtop gebleven op de motor
Als je een bochtje pakt zoals op de header foto heb je ook niet heel veel aan beschermende kleding bij een tegenligger. En het zal je nog verbazen hoe veel mensen dit niet door hebben.
Hier in de VS kun je het aantal rijders met beschermende kledij op 10 vingers tellen. Combineer dat met uiterst belabberd onderhoud van wegen en rijbewijzen verkregen bij een pakje boter, dan heb je echt een winnende combinatie…. als je einddoel is om zo snel mogelijk tussen 6 plankjes te eindigen.
Moet in NL verzekering wel uitbetalen voor letsels die verminderd/ vermeden waren geweest met CE rated kledij?