Hoge Raad: politie mag niet etnisch profileren

Auteur: , 69 Reacties

De Hoge Raad heeft vandaag een uitspraak gedaan in de kwestie of de politie mag etnisch profileren of niet.

911R

Het antwoord is nee. Als de politie een 18-jarige met een donkere huidskleur in een Techart Magnum ziet rijden met alles erop en eraan dan mag deze niet meer zomaar aan de kant worden gezet. Ies discriminatie, aldus de Hoge Raad. Overigens heeft het niet eens te maken met het wel of niet hebben van een andere huidskleur. Ook op basis van religie mag de politie geen voorbedachte conclusies trekken.

De uitspraak heeft betrekking op dynamische controles die politie zo nu en dan uitvoert. Hierbij worden specifieke auto’s eruit gevist waarbij agenten denken dat er iets niet in de haak is. Bij deze controles worden regelmatig recherches ingezet en niet verkeersagenten. Volgens de Hoge Raad is dit niet de bedoeling. Tijdens een dynamische verkeerscontrole zou er moeten worden gecontroleerd op overtredingen met betrekking tot het verkeer en niet het opsporen van strafbare feiten. Zo voldoet een verkeerscontrole aan de wettelijke eisen als er bijvoorbeeld als eerste wordt gevraagd om een rijbewijs en kentekenpapieren.

Daarmee blijft etnisch profileren een grijs gebied en blijft het aan de rechter wat de gevolgen zullen zijn mocht een zaak worden aangevochten. Een agent zal altijd moeten kunnen aantonen waarom hij of zij een auto aan de kant zet. De etnisch geprofileerde allochtoon inwoner met een migratieachtergrond kan tevreden zijn met de uitspraak van de Hoge Raad.

De discussie werd aangewakkerd nadat bekende Nederlanders als Mr. Probz en Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer zich negatief lieten horen over het beleid in ons land. Beide heren rijden een opvallende auto en werden, volgens hen mede vanwege hun huidskleur, regelmatig onterecht staande gehouden.

Foto via Autojunk69 reacties

Slaat helemaal nergens op…
@goodolddays: Inderdaad, maar aangezien de agent(e) altijd moet kunnen aantonen waarom de auto aan de kant wordt gezet blijft alles bij het oude, want 9 van de 10 Medelanders rijdt met veel te donker getinte ramen…
@venividivici: maar overal stond dat uit onderzoek bleek dat 50% van de aan de kant gezette mensen donker was, dat is de helft dus is het toch raar dat ze zeggen dat ze etnisch worden geprofileerd als ze maar de helft zijn
@gtrlove: Jij weet net zo goed als ik dat getinte mensen binnen enkele seconden de racisme kaart uit de binnenzak trekken. Lijkt mij nou eens humor als de blanke aangehouden 50% vol woede gaan klagen dat ZIJ etnisch geprofileerd worden haha. Dat valt dan in dezelfde maffe setting als wanneer een vent aangifte van verkrachting door een vrouw gaat doen :-)
@venividivici: ik denk dat jij nog nooit in de zomer op de noordmole brug heb gestaan in rotterdam crooswijk. zag daar vorige zomer en die zomer daar voor alleen maar allochtonen staan en 1x in de zoveel tijd een blanke. het is dan makkelijk om tr zeggen dat allochtonen de racisme kaart gouw trekken, uitindelijk geven de cijfers aan dat er toch wel word geprofileerd, al huwel ik daar als allochtoon geen last van heb gehad. maar ben ook maar een doorsnee turk met vrezelijke grammatica en spelling die een giedkope bak heeft :p.
@gtrlove: misschien omdat niet 50% van de bevolking donker is….
De hoge raad zegt dus feitelijk helemaal nix ..
Vrij normaal voor ambtenaartjes ..
@lincoln: Jawel, onrechtmatige daad. Uitsluiten van bewijs, fruits of the poisoned tree.
@benz65:

Idd .. helemaal nix dus ..
Ik zal wel meteen als PVV’er en racist weggezet worden, maar waarom zou dat niet mogen? Als uit de statistieken blijkt dat er een verhoogde kans op criminaliteit is bij een bepaalde groep mensen, moet je wat mij betreft daar gewoon op kunnen inspelen door die mensen te controleren. En of dat dan op basis van een huidskleur, leeftijd of kenteken gebeurt interesseert mij niet zoveel. Zolang de statistieken maar onderbouwen dat die omstandigheden vaker bij criminele gevallen horen.
@Edge: 1 op 3 die aangehouden wordt is terecht. Van die 1 op 3 is 3/3 getint. Was laatst nog een artikel over als ik het mij goed herinner. Dus de statistiek is het met je eens.
@edge:

Je leeft in een landje waar een banaan al “rascistisch” is ..

Niemand neemt die mongolen toch nog serieus zeker ??
@lincoln: Inderdaad, daarom nemen mensen mij minder snel serieus
@Edge: precies dat! In Frankrijk worden bij de grens controles steenvast alle Noord-afrikanen er uit gehaald. Ik geef ze groot gelijk!
@dutchdriftking: Steevast, had ook niet anders willen hopen.
@edge: Autochtonen vaker langs de kant in verband met een verhoogde aanwezigheid van een bepaald achoholpromille?
@benz65:

Als blijkt dat het alcoholgebruik en het rijden onder invloed hoger licht bij blanken, meteen doen!
@benz65: Die heten tegenwoordig “Nederlanders zonder migratieachtergrond”. Maar ja, als men kan aantonen dat autochtonen vaker dronken achter het stuur zitten, mogen ze bij alcoholcontroles best extra op autochtonen selecteren of autochtonen bij algemene verkeerscontroles standaard een blaastest laten doen.
@edge:

Precies!

Mooie avatar btw :)
@jack_abarth: Thanks! Het viel me op dat ik jouw posts en die van Berlinetta altijd enorm snel eruit pikte dankzij jullie effen avatars, dus dat leek mij ook wel fijn. Berlinetta had toen rood, jij hebt blauw, dus ik dacht laat ik dan maar groen nemen.
@edge:

Ik heb het ook van @berlinetta overgenomen. Vind de nieuwe layout niet echt overzichtelijk dus een effen kleurtje helpt inderdaad goed.
@jack_abarth:

Ja ja .. en dan etnisch profileren met dat kleurtje van je ..

Sleep je morgen meteen voor de hoge raad ..
@lincoln: Hou op, je brengt me aan het lachen.
@Edge: nou in de app zie je hoer niks van. Daar lees ik alleen de reacties van mensen met een kroontje. Alleen die kan je serieus nemen, of is dit koninklijk profileren?
@cjdg: hoer is hier, damn autocorrect op m’n iPhone.
Overkomt me dagelijks, mijn relaties houden zo maar een week stand
@edge:
dacht dat nederlanders zonder migratie achtergrond “racisten” heetten?
@edge: idd heel vervelend als je een kleurtje hebt of zoals ik met mijn LHD met engels kenteken maar als het onderbouwt wordt statistieken dan moet het gewoon kunnen.

Ik heb er zelf ook last van, ik wordt altijd extra ondervraagt bij de grens in het vk EN europa (zoals de Britten dat zeggen) omdat ik een opvallende auto heb met Brits kenteken en het stuur links, gewoon omdat het wel eens een vals kenteken kan zijn bijvoorbeeld. Nu ben ik ook wel eens gediscrimineerd en weet heel goed je je overgevoelig er voor kunt raken, discriminatie is ook niet goed te praten maar de politie moet gewoon zijn werk doen.
Het register waar ze kunnen checken of de auto recent al aan de kant is gehaald en hoe vaak is een goed idee en lost een groot deel op.
@edge: Ik denk dat het ook komt doordat een jonge Marokkaan vaak in een vrij jonge AMG zit, petje op, heuptasje om en een ‘gangster’-houding in de auto samen met nog 2 vriendjes die meerijden. Tuurlijk ga je dan als agent afvragen hoe dat zit. Niks raars aan. Systematisch aan de kant worden gezet omdat je een nieuw Golfje rijdt of als 30+er-donkere man in een Outlander (proest) rijdt, dat vind ik dan wel weer erg overdreven en maakt de situatie niet veel beter.
@Edge: Je hebt gelijk! En je eerste zin had je niet hoeven vermelden, want nu lijkt het net alsof het verboden is om je gedachten te verkondigen! ;-)
@Edge: je hebt vast wel gelijk, maar dat betekent niet dat je moet focussen op een groep, zij pKken de domme kruimel dieven, terwijl de grote mannen in pak er rustig langs rijden. dat vind ik pas sonde. (voordat iemand anders het zegt, jah ik heb vrezelijke grammatika en spelling. en vergeet veel hoof fletters)
-edit: het mag wat netter.-
Zucht..iets met positieve discriminatie
tja, een jong knaapie met waarschijnlijk de “muziek” tjering hard, in een auto van ergens tussen de ton en de 5 ton, is enigsinds verdacht… en waarschijnlijk weet 1% van de agenten hoe meneer probz eruit ziet.
@gwnbmw: Nou, de politie vond de Mitsubishi Outlander van Typhoon ook al verdacht. Denk dat het eerder te maken heeft met de perceptie van mensen over wat zij een dure auto vinden
Waarom staat er “hoge raad” met 2X een hoofdletter ..
Tis toch niet iemands naam ofzo ..

En waarom niet “goede raad” ..
Je hebt toch ook geen lage raad ??
@lincoln: weet jij wat de Hoge Raad is en doet?
@banaan7:

Fout zijn in de oorlog ..
Daar zijn ze heel erg goed in ..
@lincoln: Maar wel slechte raad.. Althans, dat blijkt.
@lincoln:
zelfde reden als dat er in de joe es ee een “supreme court” is, het is het hoogste hof, daarna komt er niks meer.
Tja, als je graag met je kop boven het maaiveld uitkomt moet je er niet vreemd van staan kijken dat je wat vaker wordt aangehouden.
“Inwoner met een migratie achtergrond.” Ik kan er wel om lachen, typisch Nederland!
@dieselaer: ja, het klinkt stom maar het woord allochtoon klopt qua inhoud gewoonweg niet met Marokkanse jongeren die hier zijn geboren.
Ieder mannetje van 18 in een auto die niet helemaal bij zijn leeftijd hoort wordt aan de kant gezet lijkt me.
Heeft de “pliesie” minstens vragen over. Of de bestuurder nou donker is of niet.

OT: wat triest trouwens dat de Hoge Raad hier een uitspraak over moet doen. En wat hadden ze dan verwacht, dat de Hoge Raad zou zeggen dat het wel mag? Krijg je helemaal ellende….
@iJoost: wij zijn als jonge gastjes back in the days vaak genoeg aan aangehouden in toen een 4.8 X5 of 7-serie. En wij zijn gewoon blanke Russische jongens. Het heeft dus niet zo zeer mee te maken dat je getint bent. Jong en dikke auto valt gewoon op. Nu 8 jaar later, met mijn baby face, nog steeds regelmatig aangehouden ‘papieren controleren’. Gewoon normaal omgaan met die politie agenten, en dan wordt jij normaal behandeld, aldus mijn ervaring.
@e550: Eens, maar de voorbeelden (en de praktijk) zijn wel vaak de getinte / donkere jongens.
En de schijn wordt dan gewekt dat het om huidskleur / auto gaat, terwijl leeftijd / auto veel meer in trigger zou moeten zijn.

Bedenk me nu: zelf ben ik redelijk “west-europees uiterlijk”. Lang, donkerblond haar. Blauwe ogen. En heb al ruim 20 jaar rijbewijs. En in die 20 jaar ben ik nog nooit (!) aan de kant gezet om iets te controleren.
@iJoost: 4x in 3 weken ofzo. Omdat ik het interieur aan het verbouwen was, en dus het dashboard en dergelijke in de garage thuis lag. Logisch toch dat ze verwachten dat die auto gejat is? Wel slecht voor het percentage succesvolle aanhoudingen;)
Dat men keer op keer de discriminatiekaart trekt, daar wordt je toch helemaal schijtziek van. Als er één of andere tokkie in een R32 langs gereden komt, dan wordt hij of zij ook gewoon aangehouden. Maar nee, we moeten het meteen weer op discriminatie gooien.
@jack_abarth: vergelijk je nu tokkies met allochtonen? Buiten dat denk ik dat je met een bijna 9 jaar oude golf (de R32 werd tot 2008 gebouwd) nou niet bepaald de aandacht trekt van de politie.
Ik heb een donkerbruin (ha) vermoeden dat de auteur van dit stuk nu constant aan het F5-en is .
Zo zie je maar weer hoever die hoge heren zijn verwijderd van de realiteit , deze werkwijze is er niet voor niets , de praktijk en cijfers laten zien dat deze groepen oververtegenwoordigd zijn in de praktijk, gelukkig kan de politie ten alle tijden controleren, gewoon gooien op redelijk vermoeden.
Heb ook zat BLANKE vrienden die als ze ’s nachts met de dure auto van papa op pad gaan ook even gecheckt worden hoor
@wildewesten: leeftijd tussen 18-21
@wildewesten: Maar jij woont dan ook in het Wilde Westen. Allemaal boeven daar.
@wildewesten:

En .. halen ze het in hun apenbreintje om dan “racisme” te blerren ??
@lincoln: moeten ze doen. Kunnen we lachen.
“Word gediscrimineerd in m’n eigen land”.
Even op sociaal media plaatsen en verslaafde die de heledag op Facebook zitten hebben weer voer.
Is geen probleem. Ze kunnen altijd nog op basis van de auto iemand staande houden.
Met andere woorden, ze gaan het nu gewoon op een algemene controle gooien en gelijk om rijbewijs etc vragen. Jammer dat een best wel effectieve methode om zeep word geholpen door een stelletje aanstellers die gelijk racisme schreeuwen.
Ik las even het artikel terug van Vermeer en probz. Het feit dat ze een heel artikel schrijven over dat ze zijn aangehouden vind ik al vrij laag. Doe niet moeilijk, geef je pasje af en je rijd binnen 5 minuten weer weg. Ze zullen niet de enige zijn die op die dag door mr agent zijn aangehouden. Al die agenten proberen ook maar hun brood te verdienen. En ik ben van mening dat sociaal media de broed plaats is voor haat. Zet je er wat op, dan word alles negatief opgevat.
@kimhung:
ach, racisme roepen als je last ondervind van het feit dat je etnische groep oververtegenwoordigd is in misdaad cijfers is wel de makkelijkste oplossing.
Bonjasky heeft er ook last van en besprak dit probleem in Pauw en er kwam een simpele oplossing: een computer voor de wouten zodat ze kunnen zien of een jonge knaap in een dikke auto al meerdere keren ten onrechte is aangehouden. Hoeven ze dat niet elke opnieuw te doen. Vond de politie meneer die ook te gaat was een goed idee en word ook ingevoerd. Probleem opgelost, next..
de 40% waarmee RTL nieuws en andere media GROOTS uitpakken…

is in werkelijkheid heel magertjes:

groep 272 gevallen. Waarvan er slechts iets van 174 aan de kant zijn gezet.

Daarvan zijn er slechts 57 zonder reden (dus gen overtreding etc)

van die 57 zijn er slechts 32 allochtoon. In 3 gevallen zagen de agenten dat pas nadat ze naast de auto stonden (donkere ramen etc).

dus houdt je nog maar 29 mensen over. en daarvan was slechts 12 gevallen waarbij etnische achtergrond een rol KAN hebben gespeeld..

dus dat is de 40% waarmee de Media zo roeptoeteren…

wil niet zeggen dat het niet gebeurd maar bewijs is dit onderzoek geenszins.
@johanw: Arjen Lubach ben jij dat? Even serieus, zo gek is het toch niet? Ook het RTL Nieuws moet kijkcijfers scoren, en wat bekt nou lekkerder: “40% van de etnisch geprofileerde mensen wordt onterecht staande gehouden” of “Minder dan 5% van de etnisch geprofileerde mensen wordt onterecht staande gehouden”.

Maar goed, stel nou dat het die 40% was. Is dat zo’n ramp? Dat betekent dat de politie na het etnisch profileren in 60% van de gevallen iemand terecht staande houdt. Wat mij betreft weegt succesvol staande houden van die 60% zwaarder dan de 40% die dan helaas even de auto langs de kant moet parkeren en een kwartiertje later op de plek van bestemming is.
@johanw: je moet tegenwoordig met die sociale onderzoeken echt uitkijken, niet alleen zijn de onderzoekers in regel linkser dan Lenin zonder rechterhand, ook de onderzoeken slaan vaak als een lul op een drumstel.
is analyseren op basis van statistieken ook etnisch profileren?
Zijn we niet allemaal aan het doorslaan betreft racisme.

Net zoals de bekende negerzoenen blanke vla of elk jaar rond dit tijd hetzelfde gezeik met zwarte pieten.
Doofpot. Negeren. Doen als of we stom zijn. Ze planten zich voort als konijnen net zo lang tot er een minderheidsbelang ontstaat. Beetje bij beetje levert het westen steeds meer in.

Over 40jr zijn we langzaam overgenomen door de niet-westerse wereld en komen we allemaal gezellig op youtube in oranje overallen. Op de knieen terwijl je keel wordt doorgesneden.

Dit is allemaal onderdeel van een groot plan waar Samson en overige linkse hoogverraders leiding aan geven.

Dat de bom maar snel moge barsten.
Ach, te hard rijden mag ook niet. Alle dingen die verboden zijn, zijn leuk.
Reed laatst door de woonwijk, muziekje aan, armpje uit het raam..word ik gewoon aangehouden.. echt belachelijk, alleen maar omdat ik een Manta rijd
Als ik een zwart kleurtje had en ik heb een dure auto en geld zat dan zou ik het eigenlijk niet zo erg vinden als ik regelmatig zou worden aangehouden om te kijken of ik toevallig de auto niet gestolen heb.ergens moet je dan blij zijn dat zoiets gebeurt want er hij zou toch maar eens gestolen zijn op dat moment door een ander met hetzelfde kleurtje.statistisch gezien is de kans aanwezig

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).