Hyperloop: met 1.280 km/u door een buis

Auteur: , 28 Reacties

Ondertussen, in het brein van Tesla CEO Elon Musk. De 42-jarige ondernemer heeft een zojuist een vijfde manier van transport wereldkundig gemaakt. Naast auto's, boten, treinen en vliegtuigen kunnen we onszelf én onze auto's straks wellicht per buizenpost vervoeren. Van Los Angeles naar San Francisco in 30 minuten, het kan met de Hyperloop. Wat dat in godsnaam voor ding is? Onze collega's hebben de details voor je: lees het op Apparata.nl!

Ondertussen, in het brein van Tesla CEO Elon Musk. De 42-jarige ondernemer heeft een zojuist een vijfde manier van transport wereldkundig gemaakt. Naast auto's, boten, treinen en vliegtuigen kunnen we onszelf én onze auto's straks wellicht per buizenpost vervoeren. Van Los Angeles naar San Francisco in 30 minuten, het kan met de Hyperloop. Wat dat in godsnaam voor ding is? Onze collega's hebben de details voor je: lees het op Apparata.nl!28 reacties

Kunnen we ons en onze auto’s per auto vervoeren???
@thomcarspotter: op een oprijwagen ja
Een soortgelijk idee had ik laatst ook, maar ik kwam slechts op een snelheid van 1230 km/u uit. Dus ben nu wel benieuwd waar die extra 50km/u winst behaald wordt.
@alcantara: Bij 42 graden (klinkt wel redelijk als LA/SF temperaturen in de zomer) is mach 1 zo’n 1280km/u. Verder zullen ze wel niet gaan :P
@procrastinator: Bij 4 graden is Mach 1 1200km/u. Maar een Machgetal staat toch compleet los van de snelheid die deze hyperloop kan bereiken?
@alcantara: Betwijfel het, dus ik denk dat het wel degelijk ermee te maken heeft. Compressibiliteitseffecten zorgen voor grote schokgolven die belachelijk veel weerstand en trillingen e.d. met zich meebrengen. Door slimme trucjes te gebruiken kan je onder m1 deze dingen nog redelijk beperken en alhoewel Mcrit vast al wel bereikt is, zal een soort van “supercruise” (>m1) dus wel teveel nadelen met zich meebrengen.
@procrastinator: Eenmaal voorbij Mach 1 heb je toch veel minder trillingen? Want het geluid (zijnde trillingen) zit achter je…
@Esprit_de_Flandre: Je hebt bij snelheden groter dan mach 1 ook een boeggolf.

@trbn: Je hebt gelijk, SF is normaal niet zo warm. Ik had geluk vorig jaar toen ik in een warme periode ging blijkbaar. Zelfs LA heeft moeite met die temperatuur halen, alhoewel het meer in de buurt komt.Teveel gewend aan de temperaturen die ik in Phoenix had, denk ik.
@procrastinator:

Ik kom net uit San Fransisco en het was er 13 graden. Het is daar zomers meestal rond de 20 graden.
Bij mij gaat het harder door me buis!
Waarschijnlijk iets te veel futurama gekeken.
In mijn brein speelt ook wel is onzinnig spul af, achaj..
Beetje James Bond in die oliepijpleiding.
Volgens mij was er eind jaren 80 ook zo’n idee om een pijpleiding van UK naar US te leggen. En dan soort van autootjes er doorheen te schieten.
A.U.B. een netwerk door heel Europa, dan kan ik naar mijn oma in 30 minuten in plaats van 17 uur planken. Elon Musk trouwens veel respect voor, geniale ondernemer met veel zicht voor de toekomst.
Is dit idee niet al enorm oud? Heb bij discovery al meerder docu’s gezien over deze vacuum buis. Niet echt iets heel bijzonder dus. Maarja het is wel di gast van tesla dusja dan is het opeens nieuws:s
@pattmall: Buissysteem is oud inderdaad, maar Musk heeft iets bedacht waardoor je geen vacuum nodig hebt (wat dus realistischer en goedkoper maakt). Maar hey, als je het bericht had gelezen had je het ook geweten.
@pattmall: Dit heb ik ook al eens gezien. Je zou dan van hier naar China kunnen gaan d.m.v. een rechte buis door de aarde. Het eerste deel (tot aan de kern van de aarde) word je gewoon getrokken door de zwaartekracht, hierna heb je genoeg snelheid om tot het vaste land in bv China te geraken, want tegen dat je daar bent ben je gewoon terug in snelheid verminderd omdat de zwaartekracht je dan in tegenovergestelde richting terug trekt.
@beerton: je verliest kracht door weerstand, dus dat red je niet. Daarnaast moet je ook omgaan met de gigantische druk en temperaturen in de core.
@flutterby: Dat is zeker waar, mede door die complicaties zal het naar alle waarschijnlijkheid nog een heel ver toekomst idee zijn/blijven.
@beerton: Hmm, ik heb serieus mijn twijfels over de fysische kant van je verhaal. Door zwaartekracht naar het midden en dan weer er van weg? Volgens mij klopt dat niet. Het doet denken aan parabolische banen, maar je krachtbron zit verkeerd…
@beerton: Gravity train. Elke willekeurige twee punten op de aarde zijn 42 minuten van elkaar verwijderd:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_train
@Vincegail: exact ! Dat is wat ik bedoelde!
@pattmall: Er is zelfs al eens een liedje over geschreven, decennia geleden:

http://www.youtube.com/watch?v=sogYgHlNnqo
En what about de file om de buis in te gaan? Maw: wat is de capaciteit?
@imaginenl: Als het minder dan 5 uur is doe je tijdwinst.
Om dit in Californië te realiseren is echt het domste idee in tijden. Iemand vergeten, dat daar twee aardkorsten over elkaar heen liggen? Zie het lijstje hoe vaak je California ziet staan
http://nl.earthquake-report.com/2012/03/01/continental-usa-realtime-earthquakes-list/
Daar krijgen ze me nooit van ze leven in! Geef mij maar 32 uur vlot autorijden vs 30 minuten twijfelen of je wel aankomt…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).